Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Toskania którą niewielu widziało...

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 18.10.2012 13:14

Na forum znajdziemy wiele relacji z Włoch i Toskanii więc oszczędzę Wam relacje z Florencji, Bolonii i innych utartych na błysk szlaków. Zabierzemy Was tam gdzie wielu planowało zajechać jednak, z różnych przyczyn niewielu tam trafiło.

Zapraszam na pokład:
Odprawa zaczyna się o 9:00 na Warszawskim Okęciu lot do Forli Bolonia ( Bolonia to tylko z nazwy bo o wiele bliżej do Rimini ) około 14:00 byliśmy na miejscu... jakieś trzeciorzędne lotnisko w środku wsi gdzie nawet do pociągu trzeba jechać autobusem.
Nasza droga do pokonania wynosiła w linii prostej około 60km ale pociągiem to już 200km.
Wsiadamy do pociągu:
Forli -> Bolonia... pierwsza przesiadka
Bolonia -> Arezzo... kolejna przesiadka
Arezzo -> Następna stacja Monte San Savino Stacja końcowa

Obrazek

No to teraz jeszcze 400m pod górkę z buta i jesteśmy na miejscu:

Obrazek

Prawda że pięknie tu... jednak próżno tu szukać zabytków które mogliście zobaczyć w Bolonii, Florencji czy innych miejscach. Monte to małe urokliwe miasteczko otoczone murami z wąskimi uliczkami, gdzie wszyscy się znają a jak przyjedzie ktoś nowy to za kawę płaci 50% więcej tak wielu tu turystów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co możemy zobaczyć w samym miasteczku, chyba to co najważniejsze esencję Włoch i Toskanii pewnie tak jak w każdym mniejszym miasteczku tylko kto do nich trafia?
No dobra... ale mamy tu np odrestaurowany w XVI wieku kościółek i klasztor Sant'Agostino z freskami z XV wieku.

Obrazek

Obrazek

Znajdziemy też turystów ;)

Obrazek

Pieczonego świniaka
Obrazek

Zdezelowanego "kaszlaka"
Obrazek

Odpicowanego rumaka
Obrazek

No i chyba to co najważniejsze piękne widoki na wyciągnięcie ręki
Obrazek

Tyle na tę chwilę później pewnie połazimy jeszcze trochę po Monte, następnie udamy się nad morze...
Tak zaraz ktoś wyskoczy że pojedziemy oklepanym szlakiem do Rimini, błąd... wybieramy się na wschodnie wybrzeże... nie nie pojedziemy też do Neapolu...
Pojedziemy tam gdzie nawet z tych mniej oklepanych szlaków jest daleko do miasteczka Marina di. Grosseto doskonale znanego przez Włochów, gdzie nawet po angielsku się nie dogadamy, a najbliższego Rodaka należy szukać 150 km dalej w Pizie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.10.2012 13:19

Mnie tu nie może nie być :P .
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.10.2012 13:51

mysza73 napisał(a):Mnie tu nie może nie być :P .

Mogę się dosiąść ? :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.10.2012 14:02

kaszubskiexpress napisał(a):
mysza73 napisał(a):Mnie tu nie może nie być :P .

Mogę się dosiąść ? :wink:

Jeżeli o mnie chodzi, to nie ma problemu :P ,
będzie weselej :wink: .
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 18.10.2012 16:48

marcinbb napisał(a):Zabierzemy Was tam gdzie wielu planowało zajechać jednak, z różnych przyczyn niewielu tam trafiło.

O ile zakład, że Franz tam był?:) I nieważne, że nie wiem, gdzie jeszcze Nas zabierzecie :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.10.2012 16:56

MRK napisał(a):O ile zakład, że Franz tam był?:) I nieważne, że nie wiem, gdzie jeszcze Nas zabierzecie :D

No to się dosiadam ... i nie tylko po to, aby sprawdzić czy Wojtek tam był ! :D

Pozdrawiam.
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 23.10.2012 12:45

Witam :papa:
I dosiadam się ciekaw, jak nam zaprezentujesz swoją Toskanię.
Swoją drogą lotnisko w Forli bardzo mi się podobało. Zero lotniskowego zgiełku, a klimat jak lokalne lotnisko na Wyspach Szczęśliwych :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2012 12:56

Witam!
1.Bolonia nie jest w Toskanii
2. A byłeś we Florencji? Cudowna, acz zadeptana przez turystów. Trzeba to zobaczyć koniecznie, tak jak Pizę i Sienę. A z urokliwych miejsc w Toskanii polecam Luccę (nazwa miasteczka Lucca) koło Pizy :papa:
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 23.10.2012 14:20

alfa1968 napisał(a):1.Bolonia nie jest w Toskanii
2. A byłeś we Florencji? Cudowna, acz zadeptana przez turystów. Trzeba to zobaczyć koniecznie, tak jak Pizę i Sienę. A z urokliwych miejsc w Toskanii polecam Luccę (nazwa miasteczka Lucca) koło Pizy :papa:

1. Bolonię jak widać przedstawiłem tylko jako miejsce międzylądowania i "przesiadkowe"
2. Florencja owszem tak byliśmy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Przepiękna pogoda... chyba Wam zaoszczędzę

Chętnie pokazał bym Wam jak najwięcej jednak backup zdjęć jest nieczytelny i zostało około 300 zdjęć w formacie cyfrowym odnalezione na kilku twardych dyskach:/ Więc relacja nie będzie zawierała wszystkiego a raczej tylko to co w roboczych folderach „do wywołania” było.

Skoro mamy niewiele fotek trzeba będzie pisać ale cóż:
Więc zanim wyjedziemy ze znajomymi mojej żony z Monte nowiutkim Nissanem Pathfinderem musi być kolacja. Jak to kolacja i alkohol... wiadomo wino, i polska wódeczka. Powiedzmy że znajomi władają biegle Włoskim i Niemieckim a ja władam całkiem dobrze Angielskim po kilku piwkach. Powiedział bym Wam że wiem o czym była kolacja... o potoku włoskich słów, jednak widzę kątem oka że kierowca obalił już 2 kielichy wina, i trochę flaszki a kierowca jakby to powiedzieć z małomównego stał się rozgadanym. Po kolejnych kilku głębszych pakujemy się do pięknego czarnego Nissana - pewnie więcej bym o nim powiedział niż o tym co widziałem za oknem więc za oknami górki i pagórki. Samochód owszem z zewnątrz fajny w środku wielki, głośny, przyśpieszenia praktycznie nie ma, a GPS to siatka na którą naniesiona jest prosta oznaczająca drogę - moja Mazda 6 w dieslu przy tym to mała wyścigówka.
Około 23:00 zajechaliśmy na miejsce Marina jest niewielką miejscowością którą równie dobrze możemy porównać do naszego Władysławowa prawie każdy Polak tam był jednak znajomego zza granicy to weźmiemy do Gdańska, Sopotu no bo nie do Władka. Tego dnia Marinę zapamiętałem jako zatłoczone miasteczko pełne Włochów, i knajp w którym Peroni kosztuje 7e
My zakotwiczyliśmy jakieś 30m od portu jachtowego w 3 pokojowym mieszkaniu, znajomi 800m dalej w swoim domu. Konfrontacja z Mariną miała miejsce następnego dnia rano wyszliśmy na jakieś niewielkie zakupy obok portu ceny masakra... pieczywo 2e, piwko najtańsze 1,2e, Peroni 1,5e jedyne co kosztowało rozsądnie to Włoska mortadela, prosciutto, i parmezan. Ale dość o zakupach idziemy nad morze a tam na plaży od samego portu knajpa na knajpie i wszędzie parasole do wynajęcia w promocyjnej cenie 10e za dzień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widzimy zdjęcia z różnych dni ale jak mówiłem backup...
W następnym odcinku niestety bez zdjęć będziemy zaproszeni na kolację, przed którą spotkamy innych tubylców którzy z nami zjedzą aperitif po którym pozbędziemy się ich aby usiąść do kolacji.
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 23.10.2012 22:51

marcinbb napisał(a):Co możemy zobaczyć w samym miasteczku, chyba to co najważniejsze esencję Włoch i Toskanii pewnie tak jak w każdym mniejszym miasteczku tylko kto do nich trafia?

Lubię takie esencje, więc choć trochę spóźniony to zasiadam i czekam na ciąg dalszy :papa:

Powrót do Włochy - Italia

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone