Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

toruń - omis

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
makary
Plażowicz
toruń - omis

Nieprzeczytany postnapisał(a) makary » 22.06.2006 22:16

witam
chciałbym skorzystać z waszej bogatej wiedzy i zapytać o dojazd do omisu.
czy jest możliwy przejazd w jeden dzień?

zakładając że wyjadę b. wcześnie/ w nocy /

bez dzieci
/wszyscy jesteśmy młodzi i wtrzymali na dyskonfort długiej jazdy 8)/
jest drugi kierowca.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 22.06.2006 22:39

W dwie osoby wydaje mi się to bardzo prawdopodobne.
Od kilku latek jeżdzę z mężem na zmianę (zatrzymujemy się tylko na siusiu, tankowanie i jedzonko) bywało też że oboje spaliśmy dwie godzinki w aucie po czym jechaliśmy dalej.
Grunt wyjechać wypoczętym...a potem na miejscu można szybko dojść do siebie :wink:
Powodzenia
Amof
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amof » 22.06.2006 22:53

Raczej tak. Tym bardziej, że autostrada w Chorwacji dociągnięta jest już do Splitu.
stan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stan » 22.06.2006 23:00

Ja dziśiaj wróciłem z Chorwacji.Droga jest bardzo wyczerpujaca [autostrada usypia,a na pozostałych drogach trzeba być bardzo skoncentrowanym]Z Rzeszowa wyjechałem o czwartej rano,a nad Plitvickie Jeziora dotarłem na dziewiętnastą[przez Węgry i do Karlovaca jechałem autostradą]Z Torunia do Splitu to naprawdę kawał ciężkiej drogi,nawet dla dwóch kierowców,dlatego radziłbym rozłożyć podróż na dwa dni dla własnego i cudzego bezpieczeństwa.
pozdrawiam :) :) :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 23.06.2006 07:41

Policzmy - 5 godzin do Cieszyna (z Torunia) + 3 godz. do Mikulova + 3 godz. do Słowenii + 2 do Kro + 5 do Omisa - to mój standard, ale uwaga - z noclegiem po drodze.
Wychodzi więc ok. 18 godzin jazdy (z przerwami na obiad, granice, tankowanie, kawy wlewanie w siebie i wylewanie).
Podyskutuj sobie ze współpasażerami, czy chcecie dymać 20 godzin w dusznym aucie bez przerwy?
Dać - dacie radę, ale czy to fajnie?
Sugeruję nocleg po drodze - w Mikulovie - z fajną kolacją i czeskim browarkiem, lub w Graz - bo bliżej granicy z Kro, albo nawet dopiero w Plitwicach.
Ja bym tak zrobił, szerokiej drogi, K.
darm
Globtroter
do omisa

Nieprzeczytany postnapisał(a) darm » 23.06.2006 07:47

Witam.
Mnie się udało przejechać trasę wawa-omis bez nocowania, ale robiłem sobie dłuższe postoje. Podróż trwała 21 godz. Proponuje nie wyjeżdzać w nocy tylko rano, przynajmniej ja tak zrobiłem.

PS> jedziesz pod namiot czy na kwatere?
Darek
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 23.06.2006 08:45

Dużo zależy od indywidualnych predyspozycji kirowców, jeśli zaden nigdy nie robił tak długiej trasy, to lepiej nie nastawiać się na "jeden raz", nie to żebym watpił w was :-) ale jechanie na siłe bo kwatera zarezerwowana, moze doprowadzić do nieszczęścia.
Irish
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irish » 23.06.2006 08:51

5 lat temu jechalem z Bydgoszczy (pozdr. Torun :wink: ) , prowadzilem non stop, jechalismy tez w trojke mlodych bez dzieci. Wyszlo nam 25 h z czterogodzinnym postojem w Znojmo (wtedy byla tam jeszcze stefa wolnoclowa).
Generalnie da sie przejechac, ale to jednak meczace. W drodze powrotnej zatrzymalismy sie na nocleg w Czechach.
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 23.06.2006 09:02

M.Smith napisał(a):Dużo zależy od indywidualnych predyspozycji kirowców, jeśli zaden nigdy nie robił tak długiej trasy, to lepiej nie nastawiać się na "jeden raz", nie to żebym watpił w was :-) ale jechanie na siłe bo kwatera zarezerwowana, moze doprowadzić do nieszczęścia.

jeżeli nigdy nie robiliście takich maratonow to dajcie sobie spokój,a poza tym następne 24h macie z głowy,organizm da wam to odczuć.Ja jeżdżę zawsze na raz trasę do cro,mam zwykle okolo 1200-1300 km do pokonania
ale jestem do takich jazd przyzwyczajony.
pozdrowienia
makary
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) makary » 23.06.2006 14:58

BARDZO wszystkim dziękuję.
to forum naprawde żyje!

pozdrawiam
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 23.06.2006 22:39

Najbardziej męczący jest przejazd przez Polskę, pozostałe odcinki są raczej przyjemne.
Można jechać jednym ciągiem robiąc przystanki w chwilach słabości ale w momencie gdy organizm odmawia posłuszeństwa lepiej go posłuchać i skołować na szybko jakąś kwaterkę lub choćby krótkie kimanko na parkingu dla swojego i innych bezpieczeństwa. 8)
KasiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaN » 27.06.2006 18:49

Ja również w tym roku wybieram się do Omisia z okolic Warszawy. W pierwszej połowie sierpnia. Śpimy w Graz bo inaczej nie dalibysmy rady. Jedziemy z 6-latkiem więc on tez chyba by nie wytrzymał. CZy w szczycie sezonu nalezy obawiac się o kwatery. Nie miałam niczego na oku więc jedziemy w ciemno.
makary
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) makary » 27.06.2006 20:51

ja mam złe ogólnie złe doświadczenia z jazdy w ciemno . niepotrzebna nerwówka /dreszczyk emocji jak kto woli :) / . wygląda się wtedy na zdesperowanego i nie zawsze można tanio znalezc.
pozatym jedziecie z dzieckiem.szokoda nerwów na miejscu- tak myśle .

pozdrowienia
KasiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaN » 28.06.2006 19:03

ja tez mam obawy, więc jesli macie jakieś namiary na milutki pokoik w przyzwoitej cenie to bardzo prosz eo podzielenie sie kontaktem.
Pozdrawiam
gboy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gboy » 29.06.2006 14:26

Możecie polecic jakiś tani hotel tranzytowy na nocleg na Słowacji blisko granicy z Austrią?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone