W przypadku fotki tak ale jak złapią policjanty na drodze to podchodzi z terminalem kart. Więc albo gotówką albo kartą i nie ma zmiłuj.
Miałem 88kmh na ograniczeniu do 80 przy samej końcówce prac na A5 3 lata temu.
20 Euro
Pääkäyttäjä napisał(a):Tomek O. napisał(a):To ile jest przepisowo to wiem, wpisałem prędkość z jaką można realnie jechać. Oczywiscie masz rację co do IG-L ale tak jak napisałem wcześniej - jak są dodatkowe ograniczenia to co innego.
Realnie tyle, ile jest na znaku. Czesi wlepiają mandaty za +1 km/h więcej, Austriacy nie są gorsi.
IG-L jest specyficzne: bulisz mandat za przekroczenie prędkości oraz drugi, karę za zanieczyszczanie środowiska.
Eger napisał(a):Tomek O. napisał(a):Cześć. Pytanie które nurtuje mnie od paru lat w sumie bo zawsze tak jakoś na czuja Ile tak naprawdę można na autostradzie w Cro i po drodze jechać żeby patrol z videoradarem (jeśli już się trafi) nie skusił się na zatrzymanie. Jeżdzę zawsze przez Czechy i Austrię. W Czechach na tempomat 144 (tak żeby realnie było 139km/h czyli poniżej 10 przekroczenia), w Austrii tak samo. A w Cro no cóż - troche mocniej i z reguły tak przelotowo 160. Czy kogoś z Was pyknęli przy tej prędkości a jeśli tak to ile taka przyjemność kosztuje w tym roku
W Austrii wlepiaja mandat za przekroczenie predkosci o ponad 10 km na autostradzie,czyli jak jedziesz ponad 140 ( granica tolerancji )
Ale odliczaja od predkosci zmierzonej tzw. granice bledu pomiaru, czyli maksymalnie 5 kilometrow ( bo pomiar mogl byc niedokladny )
To samo jest w Czechach, czy w Niemczech
Nie da sie caly czas jechac 144, bo np.nagle musisz pryspieszyc aby nie wpasc na tira, ktory zaczyna ci zajezdzac droge
Wiec latwo jadac na tempomacie 144 przekroczyc predkosc o dopuszczalna tolerancje i zaplacic spory mandat
Bezpiecznie jest jechac 140
Podobna granica tolerancji ( +10 km ) jest poza terenem zabudowanym na drogach zwyklych
W terenie zabudowanym,gdy jest, mozna bezpiecznie jechac maksymalnie 55
Powyzej 60 mandat jest pewny jak w banku, nawet jak sie zsumuje granice tolerancji i granice bledu pomiaru
PS: opowiesci z mchu i paproci,ze policja daje mandaty poza Polska za przekroczenie predkosci o 1,2,3 km sa wytworem bujnej wyobrazni
Jesli ktos twierdzi, ze taki mandat dostal, to zapomina powiedziec jednej rzeczy, ze
jechal np. ponad 60 w miescie, a ponad 145 na autostradzie
Czesto o wiele szybciej
Z autopsji zauwazam,ze bardzo duzo kierowcow z Polski w Czechach nie przestrzega wszelkich ograniczen predkosci
w sposob demonstracyjny
Po prostu je ignoruje calkowicie
Jedzie jak w Polsce, czyli na autostradzie grubo ponad 145,a na zwyklych drogach 130 ( szczegolnie na trasie przed Mikulovem)
Najwiekszy dramat jest na ograniczeniach przy robotach drogowych
Czesto jest niebezpiecznie,a widze auta z Polski jadace sporo ponad 100
Czescy kierowcy tez lamia przepisy, ale nie w takim procencie
Moze dlatego, ze policja czeska praktycznie jest niewidoczna i zadnych mandatow do Polski nie wysyla
W Austrii jest lepiej, bo policja jest obecna i mandaty do Polski wysyla
bledzik napisał(a):Pääkäyttäjä napisał(a):Tomek O. napisał(a):To ile jest przepisowo to wiem, wpisałem prędkość z jaką można realnie jechać. Oczywiscie masz rację co do IG-L ale tak jak napisałem wcześniej - jak są dodatkowe ograniczenia to co innego.
Realnie tyle, ile jest na znaku. Czesi wlepiają mandaty za +1 km/h więcej, Austriacy nie są gorsi.
IG-L jest specyficzne: bulisz mandat za przekroczenie prędkości oraz drugi, karę za zanieczyszczanie środowiska.
nie wiem skąd bierzecie te mądrości ale ja jeżdże b.często trasy przez Austrię, Czechy, Włochy, zawsze + 5-10 km/h ( oprócz zabudowanego) i nigdy nie dostałem mandatu. Prędkość wg GPS. Więc swój faszyzm sobie wciskajcie gdzie indziej
bledzik napisał(a):
nie wiem skąd bierzecie te mądrości ale ja jeżdże b.często trasy przez Austrię, Czechy, Włochy, zawsze + 5-10 km/h ( oprócz zabudowanego) i nigdy nie dostałem mandatu. Prędkość wg GPS. Więc swój faszyzm sobie wciskajcie gdzie indziej
Pääkäyttäjä napisał(a):bledzik napisał(a):
Mieszkałem w ČR dziesięć lat, stąd faszystowskie mądrości. Jak po odjeciu błędu pomiaru wyjdzie 51 km na 50, to zgodnie z lokalnym kodeksem ruchu drogowego, zapłacisz. Prym w takim zachowaniu wiodą gminni gliniarze i nie są to opowieści z mchu i paproci a z praktyki. Coś jak mandat na 100 Kč za parkování v proti směru.
Malé překročení rychlosti
Překročení rychlosti v obci do 5 km/h nebo mimo obec do 10 km/h
Počet trestných bodů: 0
Bloková pokuta: do 1000 Kč
Pokuta ve správním řízení: 1500 až 2500 Kč
Zákaz činnosti: ne
Malé překročení rychlosti je jedním z nejčastějších přestupků, zároveň ale také poměrně často tolerovaných. Častěji podobné záznamy chodí ze stacionárních radarů. Záleží na přístupu policie, respektive konkrétní hlídky, ale praxe je taková, že PČR mnohdy zaznamenává a pokutuje až přestupky vyšší
Eger napisał(a):Pääkäyttäjä napisał(a):bledzik napisał(a):
Mieszkałem w ČR dziesięć lat, stąd faszystowskie mądrości. Jak po odjeciu błędu pomiaru wyjdzie 51 km na 50, to zgodnie z lokalnym kodeksem ruchu drogowego, zapłacisz. Prym w takim zachowaniu wiodą gminni gliniarze i nie są to opowieści z mchu i paproci a z praktyki. Coś jak mandat na 100 Kč za parkování v proti směru.
Bzdury
Nikt takiego mandatu nie wystawi
Czeska policja jest bardzo tolerancyjna
A policjant nie bedzie z siebie robil idioty dajac mandat za przekroczenie o 1 km
Austriacki i niemiecki takze
Nawet uwzgledniajac granice bledu pomiaru
Eger napisał(a):Poza tym przed sadem moga wygrac i udowodnic, ze radar zmierzyl predkosc blednie
Eger napisał(a):Poza tym przed sadem moga wygrac i udowodnic, ze radar zmierzyl predkosc blednie
bluesman napisał(a):Ja Ci takiego nie pokażę ale mam wyobraźnię skoro przepis mówi 50, a będzie 51 to mandat jak najbardziej prawidłowy Jak rozumiem Ty będziesz dyskutował ?
Zgadza się.Pääkäyttäjä napisał(a):austriaccy gliniarze* nie muszą tego mieć radaru, żeby stwierdzić iż jedziesz za szybko
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi