Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tolerancja przekroczania prędkości w różnych krajach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ApropoDefacto
Cromaniak
Re: Policja na autostradach w Cro i po drodze

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 26.07.2018 13:24

Żeby być pewnym, że nikt Cie nie złapie musisz jechać przepisowo, innej rady nie ma :wink: informacje, że na legalu możesz jechać +10/20 między bajki wsadź, bo jak policjant będzie chciał Cię nagrodzić za przekroczenie prędkości to nawet za +1 km/h to zrobi :wink:
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 26.07.2018 13:30

Tomek O. napisał(a):Cześć. Pytanie które nurtuje mnie od paru lat w sumie bo zawsze tak jakoś na czuja ;) Ile tak naprawdę można na autostradzie w Cro i po drodze jechać żeby patrol z videoradarem (jeśli już się trafi) nie skusił się na zatrzymanie.

Zgodnie z przepisami proponuję, będziesz miał spokojne wakacje i nie będziesz się stresował.
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 26.07.2018 13:41

propozycja zacna. A jakbyśmy chcieli pospekulować? Jaka jest torelancja tak z reguły. Oczywiscie jak sie trafi służbista to i za 1km/h wlepi mandat. Chodzi mi o taką niepisaną zasadę ile można przekroczyć "na półlegalu" U nas grunt aby mieć ponizej 160 i można sie nie bać. A tam?
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 26.07.2018 13:47

Tomek O. napisał(a):propozycja zacna. A jakbyśmy chcieli pospekulować? Jaka jest torelancja tak z reguły. Oczywiscie jak sie trafi służbista to i za 1km/h wlepi mandat. Chodzi mi o taką niepisaną zasadę ile można przekroczyć "na półlegalu" U nas grunt aby mieć ponizej 160 i można sie nie bać. A tam?

Austria z tego co wiem już od +2km/h potrafią wlepić mandat. Wiadomo też, że przyjezdni są bardziej na cenzurowanym.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 26.07.2018 13:48

Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 26.07.2018 13:56

maxredaktor napisał(a):Już było wałkowane:
tolerancja-przekroczania-predkosci-w-roznych-krajach-t53612.html

o dziekuje :) Nie mogłem znaleźć tego wątku :)
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 27.07.2018 07:44

o widzę że admin połączył wątki - bardzo dziękuje. Czyli podsumowując, mówiąc o autostradach - w zabudowanym sam jadę zawsze z przepisami (lub zgodne z predkością sznura aut) i tyle. Prędkości według gps żeby nie wchodzić w dywagacje o dokladnosci pomiaru:
Słowacja - 130
Czechy - 135
Austria - 140 chyba że jest jakieś ograniczenie dodatkowymi znakami jak roboty drogowe to z doświadczenia wiem że dokładnie tyle ile na znaku
Chorwacja - 150

Tylko mam konkretne pytanie - jak mierzy videoradar z radiowozu? Czy jak jadę wg gps 140km/h czyli na liczniku mam 147km/h to im pokazuje 140 czy 145-147 w zaleznosci od bledu licznika w ich samochodzie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2018 08:05

Tomek O. napisał(a):o widzę że admin połączył wątki - bardzo dziękuje. Czyli podsumowując, mówiąc o autostradach - w zabudowanym sam jadę zawsze z przepisami (lub zgodne z predkością sznura aut) i tyle. Prędkości według gps żeby nie wchodzić w dywagacje o dokladnosci pomiaru:
Słowacja - 130
Czechy - 135
Austria - 140 chyba że jest jakieś ograniczenie dodatkowymi znakami jak roboty drogowe to z doświadczenia wiem że dokładnie tyle ile na znaku
Chorwacja - 150

Nie wiem, skąd wytrzasnąłeś te prędkości ale w Czechach i na Słowacji na autostradzie masz 130, w Austrii i Chorwacji zresztą też. We wszystkich tych krajach, przekroczenie prędkości o 1 km/h już może być karane, co widać zresztą w Austrii - np. głównie w IG-L.

Tylko mam konkretne pytanie - jak mierzy videoradar z radiowozu? Czy jak jadę wg gps 140km/h czyli na liczniku mam 147km/h to im pokazuje 140 czy 145-147 w zaleznosci od bledu licznika w ich samochodzie?

Mierzona jest prędkość i czas przejazdu pojazdu kontrolującego. W skrócie - na odcinku od 50 do 200 metrów radiowóz musi się z Tobą zrównać, żeby zmierzyć Ci uśrednioną prędkość.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.07.2018 08:11

Tomek O. napisał(a):W Czechach na tempomat 144 (tak żeby realnie było 139km/h czyli poniżej 10 przekroczenia), w Austrii tak samo. A w Cro no cóż - troche mocniej i z reguły tak przelotowo 160.

W gościach tam jesteś, zachowuj się, uszanuj ich kodeksy.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.07.2018 08:26

Tomek O. napisał(a):Tylko mam konkretne pytanie - jak mierzy videoradar z radiowozu? Czy jak jadę wg gps 140km/h czyli na liczniku mam 147km/h to im pokazuje 140 czy 145-147 w zaleznosci od bledu licznika w ich samochodzie?

Zadaj pytanie służbom w odpowiednim kraju na pewno Ci odpowiedzą :evil: jak sądzę pytania zadajesz w konkretnym celu... Nie ma ryzyka nie ma zabawy :mrgreen: stać Cię na wyjazd ? to stać Cię widocznie na mandaty więc jak mówią w kabarecie Moralnego Niepokoju " NIE DZIADUJ !"

p.s. W-wa i wszystko jasne

Tomek O. napisał(a):. Chodzi mi o taką niepisaną zasadę ile można przekroczyć "na półlegalu" U nas grunt aby mieć ponizej 160 i można sie nie bać. A tam?

a co to takiego ? 8O
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 27.07.2018 08:52

Tomek O. napisał(a):Chodzi mi o taką niepisaną zasadę ile można przekroczyć "na półlegalu" U nas grunt aby mieć ponizej 160 i można sie nie bać. A tam?

Nie ma czegoś takiego, że można łamać prawo "na półlegalu". Skoro przekraczasz prędkość, łamiesz prawo więc MUSISZ się liczyć z tym, że możesz zapłacić mandat. Tak jest nawet w Polsce a co dopiero za granicą :wink: Nikt Ci nie powie, że możesz sobie jechac tyle i tyle szybciej i na pewno nie dostaniesz mandatu. Na pewno nie dostaniesz jak będziesz jechał przepisowo (a najlepiej nawet wolniej o 5km/h niż pozwalają znaki) Wtedy na pewno nikt Cie nie nagra i nie zapłacisz mandatu za prędkość :wink: Cóż więcej dodać w tym temacie ? :wink:
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 27.07.2018 08:55

bluesman napisał(a):a co to takiego ? 8O

Przecież wiadomo :roll:
Część ludzi zachowuje się nawet w drugą stronę - jedzie autostradą lewym pasem i 90kmh...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.07.2018 10:31

I za to powinna być przewidziana kara śmierci :sm:
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 27.07.2018 11:35

Pääkäyttäjä napisał(a):
Nie wiem, skąd wytrzasnąłeś te prędkości ale w Czechach i na Słowacji na autostradzie masz 130, w Austrii i Chorwacji zresztą też. We wszystkich tych krajach, przekroczenie prędkości o 1 km/h już może być karane, co widać zresztą w Austrii - np. głównie w IG-L.

To ile jest przepisowo to wiem, wpisałem prędkość z jaką można realnie jechać. Oczywiscie masz rację co do IG-L ale tak jak napisałem wcześniej - jak są dodatkowe ograniczenia to co innego.

Mierzona jest prędkość i czas przejazdu pojazdu kontrolującego. W skrócie - na odcinku od 50 do 200 metrów radiowóz musi się z Tobą zrównać, żeby zmierzyć Ci uśrednioną prędkość.[/quote]

To wiem, pytanie czy ich radar w momencie kiedy się zrównują pokazuje prędkość liczikową z ich fury czy z gpsa
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 27.07.2018 11:48

bluesman napisał(a):
Tomek O. napisał(a):Tylko mam konkretne pytanie - jak mierzy videoradar z radiowozu? Czy jak jadę wg gps 140km/h czyli na liczniku mam 147km/h to im pokazuje 140 czy 145-147 w zaleznosci od bledu licznika w ich samochodzie?

Zadaj pytanie służbom w odpowiednim kraju na pewno Ci odpowiedzą :evil: jak sądzę pytania zadajesz w konkretnym celu... Nie ma ryzyka nie ma zabawy :mrgreen: stać Cię na wyjazd ? to stać Cię widocznie na mandaty więc jak mówią w kabarecie Moralnego Niepokoju " NIE DZIADUJ !"

p.s. W-wa i wszystko jasne

Tomek O. napisał(a):. Chodzi mi o taką niepisaną zasadę ile można przekroczyć "na półlegalu" U nas grunt aby mieć ponizej 160 i można sie nie bać. A tam?

a co to takiego ? 8O

Nie rozumiem zupełnie tej agresji w Twoim poście. Mógłbym Ci odpowiedzieć - tak stać mnie. Jadę nowym samochodem, a nie jak Ty 10 letnim trupem, nie będę tak jak Ty targał ze sobą pełnego bagażnika żarcia bo mnie stac żeby pójść do knajpy, obok siedzi ładna szczupła żona a nie ten wredny baleron jak u Ciebie itd. Tylko po co? Co mi to da że tak napiszę i Cię obrażę skoro nawet Cię nie nam i nie mam pojęcia jakim jesteś człowiekiem? Lepiej mi się zrobi? Ale jeśli udało Ci się wylać jakies frustracje swoim postem bo akurat czułeś że masz potrzebę - to nie ma sprawy, wylewaj :)

Ale z tą Wawą... ja pindole... jakieś kompleksy na Boga? I co - znowu mógłbym napisać - małopolska... jasne... kapelusznik który jedzie 90km/h na A4 rzęchem i nie zjedzie bo pan i władca drogi i jeszcze klnie na tych co chcą wyprzedzić... Tylko po co?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Tolerancja przekroczania prędkości w różnych krajach - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone