Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Toboganem przez Madonnę, czyli szybkie Val di Sole

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.01.2016 16:36

Roxi napisał(a):Na początku myśleliśmy, że to standardowy korek, w który bardzo łatwo się tam wpakować, ale jakoś nie pasowała nam godzina, bo było trochę za wcześnie. Później padła opcja: wypadek, ale też nie.
Okazało się, że celnicy po niemieckiej stronie urządzili "łapankę". Autostrada zwęziła z 3 pasów do jednego, po bokach poustawiane lampy halogenowe i policjant, który co bardziej podejrzane samochody kierował w stronę ustawionego trochę dalej białego namiotu, gdzie urządzone było zwykłe trzepanie ;)
Sprawa pewnie jest związana z szeroko pojętym problemem z uchodźcami, ale jakoś mi się nie wydaje, żeby taka akurat kontrola miała przynieść efekty :roll:

Dokładnie o to chodziło - szukali "przemycanych" uchodźców. Trafialiśmy na te kontrole, kiedy kręciliśmy się między Bawarią a Austrią w okolicach sylwestra. Mieliśmy szczęście, bo zwykle korek był w drugą stronę ;) Kontrolowali zawsze Niemcy. Jak 30 grudnia wracaliśmy z Austrii (zresztą z Zillertala, z Tuxa :)), nawet nas zatrzymali i poświecili latarką na tylne siedzenie 8O Trwało to kilka sekund, ale możemy powiedzieć, że byliśmy podejrzani o przewożenie uchodźców :lol:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 14.01.2016 16:51

Roxi napisał(a):należy wspomnieć o masakrycznym korku na granicy austriacko-niemieckiej za Salzburgiem.

Roxi napisał(a):celnicy po niemieckiej stronie urządzili "łapankę". Autostrada zwęziła z 3 pasów do jednego, po bokach poustawiane lampy halogenowe

Roxi napisał(a):W korku spędziliśmy ponad dwie godziny

jak jechałem 5.01 w nocy to na szczęście tylko zwolniliśmy do 50 km/h, bez stania w korku, jadąc z powrotem 10.01 utknęliśmy jedynie na 15 min

Roxi napisał(a):Val di Sole to miejsce, gdzie naprawdę jest gdzie poszusować. Do wyboru jest kilka ośrodków narciarskich- Marilleva, Folgarida, Madonna di Campiglio, Pinzolo czy Pejo. Najlepsze jest to, że wszędzie (oprócz Pejo), można dotrzeć bez wypinania nart... no chyba że w gondolce :)

karnet superskirama poza miejscami, o których wspominasz obejmuje również Tonale z lodowcem Presena (wg niektórych źródeł z jedną z najtrudniejszych tras na świecie - Paradiso), Ponte di Legno, Paganella, Monte Bondone i Folgaria-Lavarone - wszędzie tam trzeba dojechać autem. Myślę jednak, że szusowanie w kompleksie Madonna-Folgarida-Marilleva + Pejo + Tonale, wystarczą w zupełności żeby nasycić się wszystkim tym, co najpiękniejsze w narciarstwie, prawda? 8)

pozdrawiam,
Michał
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 14.01.2016 17:50

maslinka napisał(a):Trwało to kilka sekund, ale możemy powiedzieć, że byliśmy podejrzani o przewożenie uchodźców :lol:

No nieźle :lol:
Nas i znajomych za nami puścili, ale na boczek wzięli Szwajcarów, którzy jechali przed nami ;)

Mikeee napisał(a):jak jechałem 5.01 w nocy to na szczęście tylko zwolniliśmy do 50 km/h, bez stania w korku, jadąc z powrotem 10.01 utknęliśmy jedynie na 15 min

W drodze powrotnej staliśmy właśnie około 15 minut, więc do zniesienia.
Całe te kontrole to trochę śmieszne takie... :roll:

Mikeee napisał(a):Myślę jednak, że szusowanie w kompleksie Madonna-Folgarida-Marilleva + Pejo + Tonale, wystarczą w zupełności żeby nasycić się wszystkim tym, co najpiękniejsze w narciarstwie, prawda? 8)

Zdecydowanie tak!
Dla mnie stoki na Madonnie to jest w ogóle mistrzostwo świata. Infrastruktura może trochę gorsza niż w Austrii, ale baaardzo mi się tam podoba. Szczególnie do gustu przypadła nam fisowska trasa 3-Tre, która ostatnio stała się bardzo znana z powodu... spadającego drona na zawodnika ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.01.2016 18:26

Roxi napisał(a):Dla mnie stoki na Madonnie to jest w ogóle mistrzostwo świata. Infrastruktura może trochę gorsza niż w Austrii, ale baaardzo mi się tam podoba. Szczególnie do gustu przypadła nam fisowska trasa 3-Tre, która ostatnio stała się bardzo znana z powodu... spadającego drona na zawodnika ;)

Widziałam ten slalom ... w tv :oczko_usmiech:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 14.01.2016 19:55

No to Roxi kiepsko rozpoczął Ci się rok skoro raciczka? kopytko? kolanko? nawaliło... :cry: Odpoczywaj więc i dbaj o siebie i życzę szybkiego powrotu do pełnej sprawności :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 15.01.2016 11:18

Dzień 1- ciąg dalszy

Załadowaliśmy się do gondoli i od razu fiuuuu na samą górę.

1.JPG

Widoki już na samym początku zapierają dech, a Ci którzy po raz pierwszy będą szusowali w takich warunkach przytrzymują szczęki, żeby im zbytnio nie opadły :oczko_usmiech:
Pamiętam moją pierwszą wizytę w Zillertalu. Pierwszy dzień szusowania, mgła taka, że otwarte były może dwie trasy, które dodatkowo były masakrycznie zamuldzone. Cały dzień jeździłam po jednej trasie- do gondolki i na górę, do gondolki i na górę... byłam zachwycona :mrgreen: Następnego dnia, kiedy wyszło słońce i zobaczyłam jak to wszystko NAPRAWDĘ wygląda to mało mi oczy z orbit nie wyszły :oczko_usmiech:

2.JPG

3.JPG

4.JPG

Nie obyło się bez wizyty w serwisie. Mario komuś pożyczał narty i wiązania były poprzestawiane... tak to się nam kolega do wyjazdu przygotował ;)

5.JPG

Na początek śmigamy niebieską trasą do krzesełek.

6.JPG

7.JPG

8.JPG

Umawiamy się na godzinę 13 w barze i rozdzielamy na kilka mniejszych grup.
Prowadzimy zajęcia w podgrupach :)
Szusujemy po tych samych trasach, więc często mijamy się gdzieś na stoku lub spotykamy przy wyciągu.

9.JPG

10.JPG

11.JPG

12.JPG

Przed wyjazdem pilnie śledziliśmy prognozy pogody. Z utęsknieniem wypatrywaliśmy opadów śniegu. Niestety... śnieg na trasach to przede wszystkim śnieg sztuczny. Prawdziwego spadło troszeczkę... na tyle żeby przykryć trawy dookoła, ale na trasach górował ten z armatek.

13.JPG

14.JPG

Oprócz trasy niebieskiej, do dyspozycji było jeszcze kilka tras czerwonych- szusowaliśmy czerwoną 18 i 21, które prowadziły do pośredniej stacji gondolki.

15.JPG

Wybiła 13. Czas na barową przerwę.

15a.JPG

15b.JPG

Pogoda piękna. Jak przystało na Dolinę Słońca, słońce dawało czadu :mrgreen:

15c.JPG

15d.JPG

Skusiliśmy się... skusiliśmy się na pierwsze w tym roku bombradino :hearts:

16.JPG

17.JPG

Rzuciliśmy coś na ząb, rozgrzaliśmy się od środka, powystawialiśmy buzie do słońca i zaczęliśmy drugą połowę dnia :)
Ostatnio edytowano 15.01.2016 11:33 przez Roxi, łącznie edytowano 1 raz
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 15.01.2016 11:23

mysza73 napisał(a):Widziałam ten slalom ... w tv :oczko_usmiech:

Nieźle to wyglądało!

Sata76 napisał(a):No to Roxi kiepsko rozpoczął Ci się rok skoro raciczka? kopytko? kolanko? nawaliło... :cry: Odpoczywaj więc i dbaj o siebie i życzę szybkiego powrotu do pełnej sprawności :papa:

Kiepsko się rozpoczął, ale mam nadzieję, że teraz już będzie tylko lepiej :)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 15.01.2016 11:51

Piękne, słoneczne góry. Jest na co popatrzeć :) .
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 15.01.2016 15:03

Narty to jest to co kocham, ale po zeszłorocznej kontuzji nie wiem, czy je jeszcze przypnę :cry:
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 15.01.2016 19:34

Czy można ograniczyć skipass do mniejszej liczby ośrodków, czy trzeba wykupić superskirama?
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 15.01.2016 22:50

Rzeczywiście pogodę mieliście piękną. Ja niestety nie miałem takiego szczęścia, a widzę, że nasze terminy się częściowo pokryły...

Miło znów spojrzeć na ten piękny masyw Pietra Grande wzdłuż, którego leci gondola na Groste 8)

klopot napisał(a):Czy można ograniczyć skipass do mniejszej liczby ośrodków, czy trzeba wykupić superskirama?

można, ale w każdym z osobna wychodzi niewiele taniej od superskiramy

skipassy

skionline

pozdrawiam,
Michał
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 15.01.2016 23:18

:D wow, region Doliny Słońca? Val di Sole jak zwykle zapiera dech, super trasy.
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 16.01.2016 00:43

Fajna ekipa, słoneczko, piękne widoki .... Tylko to kolanko :( :?
Szybkiego powrotu do formy, cierpliwości i skutecznej rehabilitacji Ci życzę.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 16.01.2016 11:02

Nefer napisał(a):Piękne, słoneczne góry. Jest na co popatrzeć :) .

Oj widoki to tam są rzeczywiście piękne. Zakochaliśmy się w tym regionie rok temu i już wtedy wiedzieliśmy, że chcemy tam wrócić. Za rok będzie problem... chęć zobaczenia czegoś nowego czy powrót? :)

elka21 napisał(a):Narty to jest to co kocham, ale po zeszłorocznej kontuzji nie wiem, czy je jeszcze przypnę :cry:

Upppp... co Cię dopadło?
Ten sam dylemat będę pewnie przeżywała z rok :roll:
Strachu będzie dużo, ale jeżeli kolanko mi się ładnie zagoi, to stabilizator na nogę i z górki na pazurki :)

klopot napisał(a):Czy można ograniczyć skipass do mniejszej liczby ośrodków, czy trzeba wykupić superskirama?

Jak najbardziej można.

Bez tytułu.jpg

My mieliśmy skipass Skiarea, który uprawniał do jazdy na Marillevie, Folgaridzie, Madonnie, Pinzolo i Pejo. Rok temu mieliśmy jeszcze inną opcję, bo była to Marilleva, Folgarida i Pejo plus dwa dni Madonna i Pinzolo. Ale to właśnie szusowania po Madonnie daje najwięcej frajdy, więc w tym roku trochę dopłaciliśmy :)
Tutaj link do stronki, gdzie wszystko jest wypisane- Klik

Mikeee napisał(a):Rzeczywiście pogodę mieliście piękną. Ja niestety nie miałem takiego szczęścia, a widzę, że nasze terminy się częściowo pokryły...

Pogoda nas nie zawiodła. Kilka razy było tak, że nagle przychodziły chmury i nawet padał śnieg, ale wystarczyło wtedy przeflancować się na inną górkę i już pełne słońce :)

majeczka napisał(a)::D wow, region Doliny Słońca? Val di Sole jak zwykle zapiera dech, super trasy.

No nie ma co... ładnie tam jest :)

-Katka- napisał(a):Fajna ekipa, słoneczko, piękne widoki .... Tylko to kolanko :( :?
Szybkiego powrotu do formy, cierpliwości i skutecznej rehabilitacji Ci życzę.

No właśnie... wszystko było idealnie i dlatego zła na siebie jestem jak nie wiem co :evil:
Dzięki za miłe słowa! :)
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 16.01.2016 12:29

Ja niestety zerwałam i wiązadła i ścięgna w prawej nodze.
Kontuzja nie do końca usunięta, a przerwa w pracy i tak trwała ponad pół roku.
Oczywiście zabieg,gips, orteza i rehabilitacje, które można powiedzieć, że cały czas trwają.
U Ciebie wygląda to dużo lepiej, tak że życzę zdrowia i wytrwałości w leczeniu :P :papa:
Powodzenia
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Toboganem przez Madonnę, czyli szybkie Val di Sole - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies