Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

To z drugiej strony - czy jechac w wysokiej ciąży ?????

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Macko_Wrocek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Macko_Wrocek » 21.04.2006 07:33

Było pytanie czy jechac z 3 miesięczym maluchem, no to ja pytam: :twisted:

Czy jechac w wysokiej ciąży do Cro ???
Tak gdzieś w 7 miesiącu.
I do tego jeszcze na camping pod namiot.

Chociaż jakby był wczesniak to może by dostał obywatelstwo chorwacje, a napewnoe miejsce urodzenia miałby Dubrovnik lub okolice 8) :D

Przeżyłem już wyjazd z maluchem 6 miesięcznym nad nasze morze. 1,5 rocznym na Węgry, gdzieś 3 letnim do Cro - no ale w ciązy jeszcze niejechaliśmy.

Auto bedzie raczej wygodne, klime tez ma ale to w rażie konieczności. :wink:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 21.04.2006 07:47

Ile osób na cropl - tyle zdań będzie. :D :D :D

Tak to już jest że to co dla jednego normalne to dla drugiego będzie nie-do-przyjęcia.

Są rożne kobiety i mają różny prog wytrzymałości, do tego ciąża ciąży nie równa.

Ja osobiście nie odważyłabym się. Dyskomfort i fizyczny i psychiczny. Najbezpieczniejszy okres ciąży to jest środek a ta chyba już będzie się miała ku końcowi.

Oczywiście dywagować mozemy sobie długo .....
Macko_Wrocek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Macko_Wrocek » 21.04.2006 07:52

W naszym przypadku będzie to dokładniej 6,5 m-ca :lol:
Ja chce jechać, żonka też, tylko twierdzi że troche sie "boi" ale nad nasze morze to pojedzie "bo bliżej" :?

BTW w razie czegos to opieka medayczna jest na chyba normalnym poziomie ( w sensie szpital i doktor a nie szamanka w drewnianej chacie :wink: )
evik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) evik » 21.04.2006 07:53

Nie.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 21.04.2006 09:13

Można jechać, ale na pewno trzeba sobie wykupić jakieś dodatkowe ubezpieczenia, bo ciąża, to stan szczególny i nie sądzę, żeby podchodził pod ubezpieczenia standardowe.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 21.04.2006 09:41

Tak obserwuję te dyskusje o tym, czy można jechać z dzidziusiem w brzuchu, czy też już poza nim i coraz bardziej przekonuję się, że jest to dyskusja z gatunku "o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy"...
No bo jechać można! Nawet w nie wiem jakiej ciąży da się wcisnąć do samochodu. Dziecko też się upchnie. No i tyle ludzi jechało i było OK. To są fakty.
Jest tylko jedno ALE. Ale co będzie, kiedy na tym wyjeżdzie coś się wydarzy niedobrego - choroba, wypadek, czy coś jeszcze. Można powiedzieć, że przecież wszędzie może się coś wydarzyć - dziecko może zachorować nawet w domu. Prawda, może, choć podejrzewam, że ryzyko na takim wyjeździe mimo wszystko jest większe. Tylko co w takim przypadku odpowiemy głosowi sumienia, gdy powie "Może nic by się nie stało, gdybyś nie pojechał?..".

Wszystkim niezdecydowanym życzę podjęcia słusznej decyzji.

PozdraV
J.
Galanda
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Galanda » 21.04.2006 11:33

Ruszaj Malutka, ciąża nie chroba a i we dwójkę raźniej. Baw się wyśmienicie bo po powrocie za jakiś czas czeka Cię ciężka praca przy maluchu. Pozdrawiam i miłego wypoczynku. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.04.2006 20:49

Nie powiem "jedź" lub " nie jedź" - to musi być Wasza decyzja.
W 2001 roku w Njivicach na wyspie Krk spotkaliśmy bardzo sympatyczną, "ciężarną" parę z Kielc. Ona umiarkowanie korzystała z kąpieli słonecznych. On bardzo dbał o nią na każdym kroku. Byli bardzo zadowoleni z wyjazdu i pobytu. Nie wiem jak sie czuł płód...bo nie dane mi było dotknąć JEJ brzuszka... :wink: :lol:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 21.04.2006 21:06

Miałam termin na sierpień ubiegłego roku.
Wszyscy wokoło przekonywali mnie, że rozsądniej byłoby TYM RAZEM darować sobie Chorwację.

Ale samego WYJAZDU - nie darowałam :wink: .
W zamian była lipcowa objazdówka po Mazurach 8)

Terminu dotrzymałam, więc...w sumie mogłam jechać :wink: :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.04.2006 21:33

Zdecydowanie nie.Jak pójdziesz do lekarza ,to pewnie powie ci to samo.
Lepiej pospacerować po lesie w pobliżu , i poleżeć na soczystej zielonej łące.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.04.2006 22:26

Mnie trudno coś poradzić, bo w ciązy nie byłem :wink:
(choć slapcio widział podobno "cięzarną parę" :wink: ?)
Ale może odpowiedż na pytanie czy jechać w ciąży udzieli "baybus" :lol: :wink:
http://baybus.net/viewtopic.php?t=7792& ... e887717218
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.04.2006 10:46

"Przecież ciąża to nie choroba",tak powiedziała położna do mojej połowy parę lat wstecz.Pozdrówko :wink:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone