Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

To właśnie moje Bieszczady. Sierpień 2018.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Roxi
Koneser
To właśnie moje Bieszczady. Sierpień 2018.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 20.08.2012 13:05

To właśnie moje Bieszczady

Pierwszy raz w Bieszczadach byłam dobre 6 lat temu i już wtedy góry aż do nieba i zieleni krzyk skradły kawałek mojego serca ;)

Spis treści:

Sierpień 2012

Styczeń 2014

Szybka Solina w maju 2015

Sierpień 2015

Jesienne Bieszczady 2017.

Zimowa wiosna 2018.

Babski sierpień 2018.

Serdecznie zapraszam na wizytę w Niepli ;), na spacery uroczymi górskimi szlakami- będziemy na Połoninie Caryńskiej i Połoninie Bukowskiej, na pobyt w Polańczyku i w końcu na nurkowanie w bieszczadzkim morzu.

Chyba od razu ruszymy z pierwszym odcinkiem, nie ma co się obijać ;)
Ostatnio edytowano 05.09.2018 08:50 przez Roxi, łącznie edytowano 9 razy
tony montana
Weteran
Re: To właśnie moje Bieszczady.

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.08.2012 13:08

Roxi napisał(a):To właśnie moje Bieszczady

Pierwszy raz w Bieszczadach byłam dobre 6 lat temu i już wtedy góry aż do nieba i zieleni krzyk skradły kawałek mojego serca ;)

Serdecznie zapraszam na wizytę w Niepli ;), na spacery uroczymi górskimi szlakami- będziemy na Połoninie Caryńskiej i Połoninie Bukowskiej, na pobyt w Polańczyku i w końcu na nurkowanie w bieszczadzkim morzu.

Chyba od razu ruszymy z pierwszym odcinkiem, nie ma co się obijać ;)

No dawaj, dawaj Roxi :)
To dla mnie tereny zupełnie nieodkryte, w planach być może w maju przyszłego roku, zobaczymy :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 20.08.2012 13:16

Ja w Bieszczady mam blisko. Jedne 24 godziny pociągiem :!: :D więc byłem kilka razy.
Nawet zimą. 8O Pamiętam, że woda w strumieniach była zimna.

pzdr :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.08.2012 13:16

Znaczy, będzie desant spod wody? ;)

Dla mnie moment elektryfikacji Bieszczad był tym momentem, kiedy Z Czadów uciekł Bies i już nic nie było takie samo jak wcześniej :D

Ale popatrzmy. Może coś tam jeszcze zostało z ich najlepszego okresu :D

PS mimo wszystko, Bieszczady to na wrzesień, październik warto odłożyć.
Chyba najpiękniejszy okres w tym rejonie :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 20.08.2012 13:20

tony montana napisał(a):No dawaj, dawaj Roxi :)
To dla mnie tereny zupełnie nieodkryte, w planach być może w maju przyszłego roku, zobaczymy :)

Witam :)
Tereny piękne, ale i coraz bardziej tłoczne :roll:
Pierwszy odcinek będzie krótki i bez zdjęć, ale wynagrodzę Wam to w następnych odsłonach ;)

longtom napisał(a):Ja w Bieszczady mam blisko. Jedne 24 godziny pociągiem więc byłem kilka razy.
Nawet zimą. Pamiętam, że woda w strumieniach była zimna.

Co to 24h, jeżeli w perspektywie takie ładne widoki ;)
Jak wracaliśmy, to własnie tak zaczęły mi się marzyć zimowe Bieszczady. Musi być wtedy pięknie!

weldon napisał(a):PS mimo wszystko, Bieszczady to na wrzesień, październik warto odłożyć.

Zdecydowanie tak!
Ludzi pewnie mniej, a kolory niesamowite.

P.s. Wiedziałam, że wtrącisz jakąś fajną ciekawostkę. Wtorkowy odcinek będzie krótki, ale w środowym będzie coś zdecydowanie dla Ciebie ;)

Jedziemy.

14 sierpień- Wtorek: Początek

Początek nie był łatwy.

Trzeba było normalnie pójść do pracy i skupić się na tym co się robi. Ciężko było, bo jak tutaj pracować, jak myśli uciekają do strumienia skrytego w mroku i zdziczałego sadu :)

Jakoś zleciało, później szybkie pakowanie samochodu i około godziny 16 obraliśmy kierunek na Nieplę.

Niepla… malutka miejscowość leżąca między Jasłem, a Krosnem. Tak się składa, że mieszka tam moja przyjaciółka, tzn na co dzień mieszka w Gliwicach, ale w Niepli stoi jej dom rodzinny i jak tylko tam na chwilę przyjeżdża, to mnie ciągnie żeby ją odwiedzić, bo uwielbiam tamtejsze klimaty :)

Obrazek

Kolejna trudność wtorkowego wyjazdu polegała na tym, że ruch na drogach był niesamowity i ciągnęliśmy się korkach :x

Dojechaliśmy na miejsce późnym wieczorem i powitaniom nie było końca… :twisted:

Rano mieliśmy wyruszyć w kierunku Ustrzyków Górnych, ale daliśmy się przekonać na jeszcze jeden dzień w Niepli- odwiedziliśmy najdłuższy bunkier wojenny w Polsce i zamek w Odrzykoniu, gdzie miała początek Zemsta A. Fredry. Było tez trochę sportowych emocji :)

Zapraszam.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 20.08.2012 16:55

No to ja się rozsiadam :wink: :D
Pytanko....rozumiem, że jakieś podwodne fotki będą :wink: :D
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 20.08.2012 17:28

Roxi napisał(a):Jak wracaliśmy, to własnie tak zaczęły mi się marzyć zimowe Bieszczady. Musi być wtedy pięknie!

Jest pięknie - ale tylko z perspektywy np dwutygodniowego turystycznego pobytu :D Z perspektywy stałego mieszkańca, gdy śniegu po pachy od października do końca marca trochę to wygląda inaczej ... :D klik
Ale ja i tak kocham te tereny, bo to prawie moja "ojcowizna" :D

Oczywiście będę tu stałym bywalcem ... :D :papa:
Aattaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aattaa » 20.08.2012 17:33

Ja tez już czekam na ciąg dalszy :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 20.08.2012 18:30

Witam serdecznie kolejnych czytelników :)

Miecia napisał(a):No to ja się rozsiadam
Pytanko....rozumiem, że jakieś podwodne fotki będą

Rozsiadaj się wygodnie ;)
Trochę zdjęć podwodnych będzie, ale malutko, bo woda była paskudna. Praktycznie nic nie było widać. Więcej będzie zdjęć zrobionych na wodzie z jednostki pływającej :)

wojan napisał(a):Jest pięknie - ale tylko z perspektywy np dwutygodniowego turystycznego pobytu

Domyślam się, że na dłuższą metę może być to uciążliwe. Tym bardziej jeżeli zima jest śniezna, a pługi nie zawsze zdąrzą z odśnieżaniem :roll:
Dzięki za ciekawego linka i oczywiście zapraszam na ciąg dalszy.

Aattaa napisał(a):Ja tez już czekam na ciąg dalszy

Popołudnie dziś mam pokręcone na całego... wizyta u fryzjera zajmuje niestety trochę czasu, ale za to humor poprawiony :)

Do kolejnego odcinka trzeba tylko, albo aż zdjęcia powstawiać :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.08.2012 18:46

Gdzie Bieszczady tam i ja :lol: . Też będę tu często zaglądać.

Roxi napisał(a):jeżeli zima jest śniezna, a pługi nie zawsze zdąrzą z odśnieżaniem :roll:

Albo nie jeżdżą w ogóle. Drogi z Wetliny do Ustrzyk Górnych jest nie odśnieża się wcale.

Czekam niecierpliwie na pierwsze fotki.
caffeine
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) caffeine » 20.08.2012 19:15

Bieszczady to moje studenckie wspomnienia:) tam była radość, prawdziwa przyjaźń i śpiewanie z gitarą przy ognisku! Przyjaźń przetrwała, a i pośpiewamy czasem, ale Bieszczady...eh, Bieszczady to po prostu Bieszczady:) zasiadam do czytania zatem:)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 21.08.2012 07:45

marze_na napisał(a):Gdzie Bieszczady tam i ja :lol: . Też będę tu często zaglądać.

Cześć :)
Bieszczady mają coś takiego w sobie, że przyciągają. Ja się zakochałam ;)

marze_na napisał(a):Czekam niecierpliwie na pierwsze fotki.

Zaraz kolejny odcinek, więc zapraszam :)

caffeine napisał(a):eh, Bieszczady to po prostu Bieszczady:)

Lepiej tego chyba nie można ująć!

15 sierpień- Środa: Niepla

Dzień zaczęliśmy od zapierającego dech w piersiach meczu piłki nożnej dwóch zacnych drużyn. Nieplanka Niepla grała z Łubnem Szlacheckim i to na wyjeździe! :)
W drużynie z Niepli gra brat Magdy i połowa sąsiadów, więc nie mogliśmy nie pojechać, trzeba było pokibicować :)

DSC03830.JPG

Atmosfera bezcenna. Piłkarze jakby trochę wczorajsi, a kibice mądrzejsi od sędziego i trenerów.

-Ku… przegrywamy, bo nie mamy zmian. Tamci cały czas robią zmiany, a u nas nie mają kogo dać.
- Mają, mają… tylko piwo piją
:lol:

4:2 dla Nieplanki :)

P1070439.JPG

P1070444.JPG

P1070453.JPG

Szybka kawa i ruszyliśmy do Stępiny, gdzie znajduje się unikatowy na skalę europejską schron kolejowy.

1.JPG

2.JPG

Kompleks schronów został wybudowany w latach 1940 - 1941. W jego skład wchodziło kilkadziesiąt obiektów o różnym przeznaczeniu, z których zachowało się siedem budowli o konstrukcji żelbetonowej, w tym największa z nich, naziemny tunel schronowy dla pociągów sztabowych Hitlera.
Tunel ten ma 393 metry długości i ściany przekraczające 2 metry grubości.

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

Trochę historii obiektu*:

Wiosną 1940r. Naczelne Dowództwo Wojsk Lądowych hitlerowskiego Wermachtu wybrało Podkarpacie na lokalizację jednej z wysuniętych kwater dowodzenia, przygotowanych dla kierowania operacją zmierzającą do opanowania ZSRR. Jeden z głównych obiektów zlokalizowano we wsi Stępina. Prace budowlane rozpoczęto w lecie 1940r. Projektowanie i wykonawstwo spoczywało na największej niemieckiej organizacji budowlanej - Organizacji Todta.

11.JPG

12.JPG

Dla zamaskowania rzeczywistego przeznaczenia inwestycji, oficjalnie przedsięwzięcie zarejestrowano jako budowa jednego z zakładów dla berlińskiej firmy chemicznej "Askania - Werke". Plac budowy objęty był ścisłą ochroną wojskowo-policyjną i dostęp do wznoszonych schronów żelbetonowych mieli tylko upoważnieni Niemcy. Łącznie zatrudnionych było ok. 3-6 tysięcy ludzi. Budowę zakończono w lecie 1941r.

13.JPG

27-28 sierpnia 1941r. odbyło się tu spotkanie A. Hitlera z B. Mussolinim - wówczas w schronie tunelowym przez kilkanaście godzin przebywał pociąg specjalny Hitlera. Przez cały okres wojny obiekt utrzymywano w stałej gotowości na przyjęcie pociągu sztabowego lub innego pociągu specjalnego. W czerwcu 1944r. wojska radzieckie dotarły do Sanu, Niemcy zarządzili ewakuację, od 3 do 29 sierpnia 1944r. utrzymywała się tu linia frontu, który następnie przesunął się ok. 15 km na zachód. Przez 4 miesiące funkcjonował tu radziecki szpital polowy, który oprócz własnych namiotów, wykorzystywał poniemieckie budynki pomocnicze. Po rozpoczęciu ofensywy w styczniu 1945r. szpital wyruszył za przemieszczającymi się na zachód wojskami. Przy głównej drodze nieopodal schronów, pozostał cmentarz, gdzie grzebano żołnierzy zmarłych podczas pobytu w szpitalu.

14.JPG

15.JPG

16.JPG

Po wojnie schrony znajdowały się pod nadzorem Wojska Polskiego, które jednak nie miało koncepcji na wykorzystanie obiektu, dlatego też w latach 60-tych przekazano go w dzierżawę Rzeszowskiemu Oddziałowi NBP. Schron miał być składnicą mennicy państwowej, a także miejscem dla ukrycia ważnych dokumentów, środków płatniczych i depozytów, jednak bank zrezygnował z obiektu jako docelowego punktu ewakuacyjnego.

*Informacje ze strony epodkarpacie.com

17.JPG

18.JPG

W następnym odcinku zapraszam na zamek w Odrzykoniu.
Zamek był miejscem wydarzeń na podstawie których powstała jedna z najlepszych polskich komedii - "Zemsta" Aleksandra Fredry.
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 21.08.2012 07:56

Jestem ciekaw zdjęć... jedziemy we wrześniu :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.08.2012 08:24

Roxi napisał(a):Szybka kawa i ruszyliśmy do Stępiny, gdzie znajduje się unikatowy na skalę europejską schron kolejowy.

Obrazek

Tory zapomnieli doprowadzić, albo złomiarze zaj... iwalini ;)

Załogi pociągów specjalnych i pancernych były szkolone w podwarszawskim Rembertowie, na terenie dzisiejszego AON-u (swoją drogą stacjonowali w tym samym budynku, w którym jeszcze niedawno moje dziecko się uczyło :)).

Niemcy, w tamtych rejonach, często korzystali z usług pociągów pancernych, wykorzystując je do walki zarówno z partyzantami, jaki później, w '44, do walki z regularnymi oddziałami Sovietów.

Z bunkrem nie było wiadomo co robić, natomiast pociągi pancerne wróciły w Bieszczady w '47 roku, kiedy utworzono dywizjon pociągów pancernych SOK.
Ten stacjonujący pod Zagórzem oddział podporządkowano gen. dyw. Stefanowi Mossorowi, dowódcy nowo utworzonej Grupy Operacyjnej "Wisła", skąd przypuszczenie, że chyba w akcji "Wisła" wzięły udział.

Co ciekawe, to Panzertriebwagen 16, wcześniej wykorzystywany przez hitlerowców, a potem "wcielony" do naszego wojska można dziś obejrzeć w Muzeum Kolejnictwa w Warszawie. Kiedyś go pokazywałem :)

W tych rejonach tory kolejowe były chyba jedynym, w miarę całorocznym, pewnym i możliwym do utrzymania traktem drogowym, stąd równiez te bunkry.

Jakby Świerczewski koleją jeździł, to by "bohaterem ludowym" tak szybko nie został :D

Jeden bunkier, a tyle skojarzeń :roll:

Pozdrawiam :D
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 21.08.2012 08:30

Jestem i ja. Kurczę, nawet nie wiedziałam, że takie sympatyczne bunkry mamy.

Pozdrawiam
:)
Następna strona

Powrót do Polska