Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

To właśnie moje Bieszczady. Sierpień 2018.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 10.09.2018 16:41

Roxi napisał(a):Mi też się takie popołudnie w sumie podoba. :mrgreen:
IMG_20180828_190606_HDR.jpg

Mnie również bardzo by się podobało. Na takim hamaczku i w takiej scenerii mogłabym odpoczywać po wcześniejszych bieszczadzkich spacerkach ;)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 10.09.2018 18:40

Wycieczka nr 2 bardzo lajtowa, ale i takie czasem są potrzebne :) .
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 10.09.2018 18:48

Pogodę widzę, że mieliście dobra. My pod koniec lipca biegaliśmy pomiędzy ulewami a siąpieniem deszczu. Wchodzą na Połoninę Wetlińska od Smerka wszystko płynęło, akurat szliśmy jak te wyrwy się tworzyły co są na twoich fotkach:). A widok schodząc z Caryńskiej na Puchatku niezapomniany, wyglądał jak lep oblepiony ludźmi podczas nagłego załamania pogody:).
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.09.2018 23:13

Po spacerach najlepiej relaksuje zaleganie w majestacie wielkiego nicnierobienia lub wsłuchanie się w bieszczadzką ciszę może być w dowolnej pozycji :oczko_usmiech: w towarzystwie np. Renegata z Ursy . . . .

Pozdrawiam
Piotr
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.09.2018 08:01

agata26061 napisał(a):Mnie również bardzo by się podobało. Na takim hamaczku i w takiej scenerii mogłabym odpoczywać po wcześniejszych bieszczadzkich spacerkach ;)

Ja to ogólnie jestem wielką fanką hamaków i jak tylko zobaczyłam, że takowy wisi na tarasie to już widziałam, że to będzie moje ulubione miejsce po naszych wędrówkach. :)

Nefer napisał(a):Wycieczka nr 2 bardzo lajtowa, ale i takie czasem są potrzebne :) .

Lajtowa, lajtowa.
Plany były trochę inne, ale odpuściłam... nie chciałam dziewczyn na siłę ciągnąć. :)
Zresztą muszę przyznać, że i mi się taka opcja bardzo podobała. Nadrobiłyśmy bieganiem za plastikowym latającym talerzem. :oczko_usmiech:

amatus1 napisał(a):Pogodę widzę, że mieliście dobra. My pod koniec lipca biegaliśmy pomiędzy ulewami a siąpieniem deszczu. Wchodzą na Połoninę Wetlińska od Smerka wszystko płynęło, akurat szliśmy jak te wyrwy się tworzyły co są na twoich fotkach:). A widok schodząc z Caryńskiej na Puchatku niezapomniany, wyglądał jak lep oblepiony ludźmi podczas nagłego załamania pogody:).

Pogoda była WYMARZONA. Lepiej być ne mogło.
Widziałam właśnie, że lipiec był bardzo deszczowy. Mam nadzieję jednak, że mimo wszystko przywieźliście fajne wspomnienia. ;)

piotrf napisał(a):Po spacerach najlepiej relaksuje zaleganie w majestacie wielkiego nicnierobienia lub wsłuchanie się w bieszczadzką ciszę może być w dowolnej pozycji :oczko_usmiech: w towarzystwie np. Renegata z Ursy . . . .

Pięknie napisane!
Jeżeli chodzi o Ursę to w tym roku wygrywa smak Watahy. ;)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 12.09.2018 10:11

Wycieczka 3: Połonina Caryńska.

Cały wyjazd idzie kompletnie poza wcześniej założonym planem. Trzecia wycieczka miała być wyprawą w mniej uczęszczane rejony, a mianowicie na Dwernik- Kamień.
Przyznałam jednak rację naszemu Gospodarzowi, który poradził mi zabranie dziewczyn na Caryńską i to w dodatku z Przełęczy Wyżniańskiej.
"Caryńska... Wyżniańska... taka bieszczadzka podstawa, niech zobaczą piękno Połonin, a następnym razem poszwędacie się po tych bardziej zapomnianych miejscach."

I tak właśnie nastąpiła zmiana planu. :)

Właśnie się zorientowałam, że jeszcze nie przedstawiłam Wam bieszczadzkiej stróżującej bestii. Postrachu turystów.
Jego zęby z łatwością rozrywają nawet najlepsze sznurówki, a szczekanie odstrasza najgroźniejsze jeże.
Mieszkaniec Czereniny, gościnnie występujący w Łomiankowej- Porter. :mrgreen:

1a.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Samochód zostawiamy na parkingu przy Przełęczy Wyżniańskiej. Koszt takiej przyjemności to 15 zł. :roll:
Zakładamy plecaki i w drogę.

5.jpg

Pierwszy odcinek trasy wiedzie trochę przez las, trochę nie przez las i wtedy można spojrzeć na Rawki, które też jeszcze kiedyś przed dziewczynami. ;)

11.jpg

15.jpg

Widać też Wetlińską. Jak już wcześniej pisałam, prawie wszystkie zdjęcia są autorstwa starszej z tych dwóch młodszych ;), więc często widać trochę nie to co powinno i nie tak jak powinno... no ale niech będzie, że to jej spojrzenie na Biesy. :mrgreen:

8.jpg

9.jpg

10.jpg

13.jpg

Szlak ucieka szybko.

Z prawej strony w oddali widać charakterystyczne siodełko. ;)

17.jpg

Jeszcze tylko atak szczytowy i już już prawie. ;)

16.jpg

Chcemy zejść do Ustrzyk, ale wydłużamy sobie trochę wędrówkę i na szczycie zamiast w prawo idziemy jeszcze kawałeczek w lewo, w kierunku Brzegów Górnych.

Cykamy trochę zdjęć...

20.jpg

22.jpg

22a.jpg

23.jpg

24.jpg

... i ruszamy w kierunku Ustrzyk.

19.jpg

Musiał się oczywiście znaleźć czas na mały odpoczynek. ;)

26.jpg

26a.jpg

Przyjemnie było słuchać ochów i achów, których laski nie oszczędzały. Wyraźnie było widać, że im się podoba. ;) Decyzja o zmianie planu była słuszna. :)
No ale z drugiej strony co tutaj się może nie podobać. :oczko_usmiech:

27.jpg

28.jpg

28a.jpg

29.jpg

30.jpg

Jeszcze lepiej chyba jednak było słuchać tych wszystkich wypowiadanych przez nie "dzień dobry" i "cześć"... fajnie, że się tego nauczyły i bez skrępowania pierwsze witały mijanych łazików.

31.jpg

32.jpg

Nieubłaganie jednak zbliżamy się do lasu.

35.jpg

36.jpg

Jeszcze spojrzenie za siebie i żegnamy się z Połoniną.

37.jpg

Schodzenie do Ustrzyk przez las bardzo się dłuży.
Dodatkowo moje kolano już zaczyna mocno boleć, więc dziewczyny zostawiają mnie daleko w tyle. Na szczęście pod koniec poczekały na starą ciotkę i nie zostawiły mnie w tym lesie. :mrgreen:

39.jpg

Z Ustrzyk na parking dostajemy się starym bieszczadzkim sposobem... czyli autostopem. :D

Wycieczka była bardzo udana. W drodze do Czereniny zatrzymujemy się jeszcze w Domu Kultury. :oczko_usmiech:

40.jpg

Dlaczego Dom Kultury? Polecam zobaczyć samemu- Magiczne Bieszczady. ;)

To nasz ostatni wieczór w Wetlinie.

42.jpg

41.jpg

Jak zawsze żal było wyjeżdżać i jak zawsze powstały już plany na następny przyjazd. No właśnie- bo w Bieszczady jedzie się raz, a później się już tylko wraca. :hearts:

Dzięki za obecność i towarzystwo. :papa:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 12.09.2018 10:19

Ale słodziak z tego Portera.
Zmiana planu jak najbardziej słuszna, bo widoki... cud, miód, malinka... ;)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 12.09.2018 11:51

Och, te wspaniałe przestrzenie Połoniny Caryńskiej :) .
Z wielką przyjemnością patrzy się na Wasze zdjęcia :) .

No i miło, że dziewczęta młodsze ogłady łazikowej nabrały i mijanych wędrowców pozdrawiały :wink: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.09.2018 18:11

Roxi napisał(a):Bieszczady jedzie się raz, a później się już tylko wraca. :hearts:

To prawda , wracam tam od ponad czterdziestu pięciu lat . . . :roll: :wink: :lol:

Fajnie Wam było 8) , najważniejsze że dziewczynom się podobało i już zostały zarażone :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 13.09.2018 09:33

agata26061 napisał(a):Ale słodziak z tego Portera.
Zmiana planu jak najbardziej słuszna, bo widoki... cud, miód, malinka... ;)

Oj słodziak, słodziak.
Niszczyciel przewracający się o własne łapy, ale przekochany. :mrgreen:

Nefer napisał(a):Och, te wspaniałe przestrzenie Połoniny Caryńskiej :) .
Z wielką przyjemnością patrzy się na Wasze zdjęcia :)

Dzięki. :)

piotrf napisał(a):Fajnie Wam było 8) , najważniejsze że dziewczynom się podobało i już zostały zarażone :mrgreen:

Fajnie i na luzie. :)
Dziewczyny jak najbardziej zarażone bieszczadowaniem. ;)
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 20.09.2018 08:14

Hej. My w tym roku zawitalismy po raz pierwszy w Bieszczady :D Teraz nie możemy się doczekać kiedy zawitamy tam ponownie :D Plan jest pojechać w okresie Świąteczno Noworocznym :D

Może ktoś jest z zach-pom i chciałby dołączyć do wyprawy? :D

Pozdrawiamy
:D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 05.02.2019 13:57

BigDaniel napisał(a):Hej. My w tym roku zawitalismy po raz pierwszy w Bieszczady :D Teraz nie możemy się doczekać kiedy zawitamy tam ponownie :D Plan jest pojechać w okresie Świąteczno Noworocznym :D

Może ktoś jest z zach-pom i chciałby dołączyć do wyprawy? :D

Pozdrawiamy
:D

My ruszamy na Święta, ale... te wiosenne. :oczko_usmiech:
Koniec kwietnia w Wetlinie! :hearts:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 05.02.2019 15:01

Pozazdrościć tylko:). My w te wakacje po powrocie z cro 2 raz zawitaliśmy na tydzień w Bieszzcady:). W tym roku padło na Kalnice i głownie szlaki w górach: Smerek, Połonina Wetlińska, Caryńska z postojem w Puchatku, Tarnica, halicz, Bukowe Berdo
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 05.02.2019 18:50

Hehe nam się udało być na początku stycznia :D
Obfite opady śniegu i mróz :D Było pięknie :D
Jak się uda to kolejna wyprawa w tym samym kierunku w maju :D Oby się udało :D
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 05.02.2019 20:50

W Bieszczady ciągnie, mają cudowny klimat. Znajomym średnio się podobały a my z żoną rzucilibyśmy wszystko i w Bieszczady:)
Poprzednia strona

Powrót do Polska