Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

To właśnie moje Bieszczady. Sierpień 2018.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
janusz07
Croentuzjasta
Re: To właśnie moje Bieszczady.

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 30.11.2015 18:54

Pozdrowienia z jesiennych Bieszczad, trasa na Bukowe Berdo.
Załączniki:
DSC03432 a.jpg
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 01.12.2015 17:44

janusz07 napisał(a):U mnie w góry to teraz Beskid Sądecki w planach, ale w wakacje Hvar na początku lipca.... Pozdrawiam gorąco.

To na Hvarze obowiązkowo zapraszamy na winko na Lili :)

janusz07 napisał(a):Pozdrowienia z jesiennych Bieszczad, trasa na Bukowe Berdo.

Nooo tak zwyczajnie... pięknie!
:D
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 01.12.2015 18:25

To na Hvarze obowiązkowo zapraszamy na winko na Lili :)

Dziękuje i przyjmuje zaproszenie a zobaczymy jak się ułoży kalendarz. Pozdrawiam
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 02.12.2015 16:40

Witam Roxi . :D W ten Silwester jedziemy z zonom w Bieszczady (Terka,Wilkowujec albo cosz takego) jusz się nie mozeme doczekat . Czy nam możesz poleczyt jakesz fajowe trase szpacerowe albo zeci które warto zobaczyt ? :D
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 31.12.2015 15:53

Dla podtrzymania wątku bieszczadzkiego - parę zdjęć z 24-25 grudnia br.
Zimy nie było, tylko jesiennie - jednego dnia słonecznie, drugiego pochmurno. :wink:
Załączniki:
biesz4.jpg
biesz3.jpg
biesz2.jpg
biesz1.jpg
biesz0B.jpg
biesz0A.jpg
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 31.12.2015 16:51

Nawet moje ukochane miejsce w Wetlinie się załapało :D Dworek Wadera...wracamy tam w październiku :mrgreen: Osobiście wolę Działem z Wetliny przez Rawki na Krzemieniec i później przez Wielką Rawkę do Ustrzyk i stopem do Wetliny na zimne conieco :oczko_usmiech:
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 31.12.2015 17:57

Nefer napisał(a):Dla podtrzymania wątku bieszczadzkiego - parę zdjęć z 24-25 grudnia br.
Zimy nie było, tylko jesiennie - jednego dnia słonecznie, drugiego pochmurno. :wink:

Fajne te Bieszczady w świeta.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 01.01.2016 15:20

słoma79 napisał(a):Nawet moje ukochane miejsce w Wetlinie się załapało :D Dworek Wadera...wracamy tam w październiku :mrgreen:

A my zawsze obok w Werchowynie. :wink: Zdjęcie było robione właśnie stamtąd.
W Wetlinie będziemy z powrotem w lutym :) .

słoma79 napisał(a):Osobiście wolę Działem z Wetliny przez Rawki na Krzemieniec i później przez Wielką Rawkę do Ustrzyk i stopem do Wetliny na zimne conieco :oczko_usmiech:

Miła wycieczka, ale w święta nie było czasu, by tak długo wędrować :wink: .

janusz07 napisał(a):Fajne te Bieszczady w świeta.

Fajne, fajne. I pogoda dopisała.
Kilka lat temu zdarzyło się, że tak padało i 24, i 25, i 26 grudnia, że nie dało się nawet wyjść na krótki spacer.
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 01.01.2016 21:21

Bardziej chodziło mi o kierunek wycieczki...
Werchowyna też chodziła nam po głowie, ale w końcu padło na Waderę...i zakochalismy się :)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 02.01.2016 18:59

słoma79 napisał(a):Bardziej chodziło mi o kierunek wycieczki...

Kierunek bardzo słuszny :wink: .
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 13.01.2016 21:18

Super zdjęcia! Nawet jeden kadr zrobiony jakby z tarasu w Łomiankowej ;)
Zazdroszczę pobytu w Biesach w takim terminie i to z taką fajną pogodą!

Mam nadzieję, że jakoś na wiosnę uda nam się skraść parę dni w Wetlinie :hearts:

słoma79 napisał(a):Osobiście wolę Działem z Wetliny przez Rawki na Krzemieniec i później przez Wielką Rawkę do Ustrzyk i stopem do Wetliny na zimne conieco :oczko_usmiech:

Dział ma swój urok :hut:

Josko Bulic napisał(a):Witam Roxi . :D W ten Silwester jedziemy z zonom w Bieszczady (Terka,Wilkowujec albo cosz takego) jusz się nie mozeme doczekat . Czy nam możesz poleczyt jakesz fajowe trase szpacerowe albo zeci które warto zobaczyt ? :D

Ojjj post mi uciekł :roll:
Mam nadzieję, że dobrze się bawiliście. Bieszczady są piękne, bez względu na obrane trasy :)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 14.01.2016 08:43

Roxi napisał(a):Super zdjęcia! Nawet jeden kadr zrobiony jakby z tarasu w Łomiankowej ;)

Dziękuję.
Zdjęcie robione troszkę powyżej Łomiankowej :) .

Roxi napisał(a):Mam nadzieję, że jakoś na wiosnę uda nam się skraść parę dni w Wetlinie :hearts:

Życzę, by Wam się udało :D .
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 21.10.2017 11:41

Moja relacja z Hvaru będzie musiała jeszcze chwilę poczekać na kontynuację. Ostatni miesiąc żyłam jesiennym wyjazdem w Bieszczady... i pewnie jeszcze długo będę nim żyła, było cudownie. :hearts:

11- 15 października: Jesienne Bieszczady, jesienna Wetlina, wspaniali ludzie.

Plan wyjazdu pojawił się w sposób dosyć spontaniczny, od słowa do słowa z słoma79 i zapadła decyzja o spotkaniu w Wetlinie. :) Telefon do Łomiankowej Doliny był już tylko kwestią paru minut... pokój zarezerwowany, termin zaklepany. :)

Prognozy pogody kilka dni przed wyjazdem były takie, że trudno było w nie uwierzyć. Cieszyłam się jak dziecko na te piękne jesienne krajobrazy.

Środa.

Do Wetliny dotarliśmy w środę późnym popołudniem, właściciel Łomiankowej najpierw trochę nas zmartwił, bo po przywitaniu i ugoszczeniu żurkiem i pyszną golonką z indyka powiedział, że musiał nasz pokój oddać komuś innemu... na szczęście zaraz później otworzył przed nami drzwi byczego apartamentu z kominkiem. To było nasze mieszkanko na najbliższe dni. :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takie zamiany to ja lubię. :mrgreen:

Czwartek. Sine Wiry.

Na pierwszą wycieczkę zaplanowaliśmy lekkie rozchodzenie po rezerwacie Sine Wiry, który zajmuje powierzchnię 450 ha. Znajduje się on na terenach dawnych wsi Łuh, Zawój i Polanki i obejmuje siedmiokilometrowy odcinek strumieni Solinka i Wetlina oraz południowe stoki wzgórza Połoma.

Droga z Wetliny zajęła nam kilkanaście minut, które minęły nawet nie wiedzieć kiedy... kolory zachwycały! I z góry uprzedzam... będzie sporo zdjęć. :)

Samochód zostawiliśmy na parkingu zaraz za galerią Czarny Kot w miejscowości Polanki. Szybki rzut okiem na mapę i w drogę. :)

Obrazek

Obrazek

Z głównej drogi, za mostkiem...

Obrazek

Obrazek

... skręcamy w lewo i tak jak kierują znaki idziemy do rezerwatu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po lewej słychać szum potoku najpierw Solinki, a po skręcie w prawo i przekroczeniu szlabanu – Wetliny, która tu kończy bieg zasilając Solinkę.
Szlak prowadzi "po płaskim"( takim zwrotem często musiałam Artura oszukiwać :twisted: ), czasami lekko pod górkę i lekko w dół.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oprócz piekielnie kolorowych liści mijamy też magiczne źródełko. ;)

Obrazek

Obrazek

Ścieżka? ;)

Obrazek

W końcu dochodzimy do początku Sinych Wirów. Po prawej stronie szlaku można na chwilę przysiąść pod wiatą i posłuchać szumu wody.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przechodzimy przez mostek i już pierwsze wiry, a bardziej wodospady zachwycają. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolory zresztą też. ;)

Obrazek

Kręcimy się trochę przy wodzie... jak to my. ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy dalej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... do następnego odcinka. :)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 21.10.2017 11:55

Są Bieszczady, to oczywiście muszę być :)
Roxi
Koneser
Re: To właśnie moje Bieszczady. Jesienne kolory 2017.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 21.10.2017 12:30

Liczyłam na to, że zajrzysz. ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska