Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

To właśnie moje Bieszczady. Sierpień 2018.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
RysiekKw
Autostopowicz
Re: To właśnie moje Bieszczady.

Nieprzeczytany postnapisał(a) RysiekKw » 06.03.2014 10:12

Witam :) piękne zdjęcia :) ja w Bieszczady jeżdżę raczej latem, w ostatnie wakacje zatrzymałem się w ośrodku wypoczynkowym Solny, było na prawdę super całe dwa tygodnie świeciło słońce, było bardzo ciepło, momentami za bardzo :P Więc jeśli ktoś wybiera się lub ma zamiar się wybrać w Bieszczady to polecam ten ośrodek i okolice w, której on jest położony :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 09.10.2014 10:08

RysiekKw napisał(a):Witam :) piękne zdjęcia :) ja w Bieszczady jeżdżę raczej latem, w ostatnie wakacje zatrzymałem się w ośrodku wypoczynkowym Solny, było na prawdę super całe dwa tygodnie świeciło słońce, było bardzo ciepło, momentami za bardzo :P Więc jeśli ktoś wybiera się lub ma zamiar się wybrać w Bieszczady to polecam ten ośrodek i okolice w, której on jest położony :)

Hej,
Zapachniało trochę reklamą, no ale może rzeczywiście link komuś pomoże :)
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 24.11.2014 19:45

Mam nadzieję, że się nie pogniewasz - ale tak dla żywotności wrzucę zdjęcie z września i pozdrawiam.
Załączniki:
IMG_20140909_154746.jpg
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 25.11.2014 08:42

Fresz napisał(a):Mam nadzieję, że się nie pogniewasz - ale tak dla żywotności wrzucę zdjęcie z września i pozdrawiam.

Pewnie, że się nie pogniewam.
Bieszczadzkich klimatów nigdy dosyć :!: :D
Super zdjęcie.
Ostatnio edytowano 25.11.2014 09:26 przez Roxi, łącznie edytowano 1 raz
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 25.11.2014 09:13

Będę w Bieszczadach od 23.12.2014 do 3.01.2015.
Konkretnie w Strzebowiskach.
Już się nie mogę doczekać.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 25.11.2014 09:25

Super! :)
My mieliśmy powtórzyć zeszłoroczny styczniowy wypad do Wetliny, ale 3 stycznia ruszamy już na narty, więc ni dy rydy...

Baw się dobrze i pozdrów Połoniny ode mnie :mrgreen:
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 25.11.2014 09:40

Roxi napisał(a):Super! :)
My mieliśmy powtórzyć zeszłoroczny styczniowy wypad do Wetliny, ale 3 stycznia ruszamy już na narty, więc ni dy rydy...

Baw się dobrze i pozdrów Połoniny ode mnie :mrgreen:

Masz załatwione.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 08.05.2015 19:59

Tak skromnie, bo jednodniowo... ale będzie trochę tegorocznych, majowych, bieszczadzkich landszaftów :D

Obrazek
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.05.2015 20:08

Jupi :!: :D
strzelec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) strzelec » 08.05.2015 20:23

Powyższa relacja jest dowodem na to, że "cudze chwalimy, swego nie znamy". Zgadzam się w pełni- Bieszczady są cudowne. W dniach 10-20.07.2012r. odpoczywałam w Polańczyku - uwaga reklamahttp://www.cro.pl/posting.php?mo ... 25e667932# w Ośrodku JAWOR i było bardziej niż cudownie. Zresztą tam tylko biesiadowaliśmy przy ognisku i nocowaliśmy. Korzystając z własnego środka transportu, objechaliśmy wszystko co najciekawsze wzdłuż pętli bieszczackich- i co? Czasu zabrakło. Jedno wiem na pewno- wrócę nie tylko do Chorwacji, ale i w polskie Bieszczady- tym bardziej, iż z "moich Mazur" można zatrzymać się w Bałtowie, odwiedzić Jaskinię JAR, starego BARTKA, popatrzeć na piękne gołoborza.... . Co tu dużo mówić- w Polsce też jest cudownie.
Pozdrawiam.
strzelec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) strzelec » 08.05.2015 20:32

To znowu ja. Przepraszam- poprzestawiały mi się litery. Nie JAR a Jaskinia RAJ- wiadomo o co chodzi.
Nie trzeba jechać do Słowenii, żeby zobaczyć tzw. "zwisaki" i "stojaki".
Pozdrawiam.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.05.2015 08:53

marze_na napisał(a):Jupi :!: :D

Niestety, będzie baaardzo króciutko :roll:

strzelec napisał(a):Powyższa relacja jest dowodem na to, że "cudze chwalimy, swego nie znamy". Zgadzam się w pełni- Bieszczady są cudowne.

Oj mają coś w sobie :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.05.2015 09:00

6,7 maja 2015
Szybka Solina

To była naprawdę szybka Solina :mrgreen:

Arturowi trafiła się robota przy zaporze, przegląd jakiś krat czy coś tam ;)
Ja niewiele myśląc zaczęłam pakować torbę, bo potrzebowałam chociaż dnia wolnego... a dzień wolnego nad Soliną, to już w ogóle bombowa sprawa.

Ruszyliśmy w środę coś około godziny 15, trochę baliśmy się korków, ale nie było tak źle. W ogóle byłoby całkiem fajnie, gdyby nie to, że przegapiliśmy (!) zjazd z autostrady na Jasło i musieliśmy jechać przez Rzeszów :twisted:
Ciężko było się Arturowi z tego otrząsnąć, bo trasę na zaporę zna na pamięć, ale tak się właśnie stało ;)

Mieliśmy przygotowany domek na Wyspie przy Polańczyku, to znaczy ja miałam, bo Arturo tylko mnie tam odstawił, a sam pojechał na zaporę, zrobić „krótką” robotę. Krótka robota okazała się pracą przy zaworach do godziny 4 rano :x

Ja w tym czasie trochę pospacerowałam po kei i grzecznie położyłam się spać :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok na uśpiony Polańczyk.

Obrazek

Rano pobudka około godziny 8 i zaczęło się przygotowywanie sprzętu na wypłynięcie na zaporę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nurek pod wodą :)

Obrazek

Obrazek

Ja w tym czasie, razem z Prezesem nurkowej roboty, wyłożyłam się na motorówce i wystawiłam buzię do słońca, które nieśmiało przebijało się przez chmury ;)

Obrazek

Obrazek

Ludzie spacerujący po zaporze trochę dziwnie na nas patrzyli, ale co tam :)
Wracamy.

Obrazek

Trzeba przyznać, że silnik pomalowany w barwy ochronne o mocy 110KM dawał radę ;)

Obrazek

Obrazek

Zrobiliśmy jeszcze krótką wycieczkę dookoła Wyspy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na chwilę zaparkowaliśmy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przyszedł czas powrotu na keję.

Obrazek

Obrazek

Szaranik grzecznie na nas czekał ;)

Obrazek

Ja za to powiedziałam, że nigdzie się stąd nie ruszę i tak będę leżała :D

Obrazek

Niestety… wszystko co dobre szybko się kończy :(

Zaliczyliśmy jeszcze krótką drzemkę i wieczorem ruszyliśmy do domu.
Żal było wyjeżdżać, ale obiecałam sobie, że jeszcze w tym roku odwiedzę Bieszczady i tym razem biorę rower ;)
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 11.05.2015 09:55

Rowerkiem w Bieszczadach za bardzo nie ma gdzie jeździć. W obrębie parku z małymi wyjątkami można jeździć tylko drogami samochodowymi. Dosyć to niebezpieczne ale i to co jest, jest warte zabrania ze sobą rowerka. Ja nie jeżdżę dużo ale udało mi się zrobić pętlą od Cisnej do Ustrzyk Górnych i przez Dwernik, Zatwernicę do Brzegów Górnych. łącznie 90km w jeden dzień. Fajnie było.
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 11.05.2015 21:49

Witam :D
Zjazdu na Jasło nie ma co żałować bo teraz jak jest A4 do Rzeszowa to żaden skrót.
Od nas ( okolice Domaradza ) teraz w stronę Krakowa każdy jedzie na Rzeszów bo jest szybciej i wygodniej.
A ja na wekeend majowy wyskoczyłem sobie na 5 dni do Jastrzębiej Góry, no bo Bieszczady ....morza nie ma,to tak na popołudnie i się już znudziły :mrgreen:
pozdrawiam Krzysiek :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska