piekara114 napisał(a):Lubie takie ruiny całych miast....ale tu widzę, a raczej nie widzę jakoś zarysów poszczególnych budynków...chyba, że z poziomu zwiedzania, a nie zdjęć, jest to lepiej widoczne.... W tym roku odwiedziłam jedno takie miejsce, świetnie zresztą oznaczone na miejscu: tablice i odkryte ruiny całkiem, całkiem pozwalały na wyobrażenie sobie całości...
No niestety, ale dobrze "nie widzisz".
W Ancient Kamiros z budowli pozostały jedynie fundamenty i ściany może na wysokość 1 metra, miejscami trochę więcej.
Bardzo wyraźnie widać oryginalny układ tych fundamentów, szczególnie w części mieszkalnej.
Są też widoczne ślady po instalacji wodociągowej, trochę kolumn i ołtarzy bogów.
W miejscu, w którym znajdowała się świątynia Ateny, praktycznie nie ma po niej śladu.
Jak ktoś ma wyobraźnię, to może przy pomocy takich tablic opisowych poustawianych pośród kamieni, spróbować stworzyć sobie obraz miasta z okresu jego świetności.
Ja takiej umiejętności nie posiadam i jak nie mam podane na tacy, to nic z tego. Wyobraźnia mi szwankuje.