Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

... to Mykonos!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 20.07.2011 23:56

No właśnie...ja też czekam na ciąg dalszy...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.07.2011 06:02

helen napisał(a):Pięknie, ale dziś to nie będzie nowego odcinka? :(

Koniec. Już nie będzie. 8O ... :wink:
Każdy następny jest już pełnopłatny. Autorka doszła do wniosku, że należy .......
Byznes to biznes. :wink:
helen .... Ty też za darmochę relacji z Monorki nie dawaj. :wink:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 21.07.2011 08:38

Helen, padłam wczoraj. Ta pogoda mnie dobija. Jet lag nie ma końca... :roll:
Dziś będzie Chora, z całą swoją kolorystyką i nasyceniem :D Obiecuję.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 21.07.2011 08:40

woka napisał(a):

Koniec. Już nie będzie. 8O ... :wink:
Każdy następny jest już pełnopłatny. Autorka doszła do wniosku, że należy .......
Byznes to biznes. :wink:
helen .... Ty też za darmochę relacji z Monorki nie dawaj. :wink:

:lol: Myślałam, że nikogo tu nie ma! Że nikt nie czeka, ale skoro tak... ;-)
Helen, no właśnie, Ty sobie nie myśl, że w tym roku nic nie napiszesz! ;-)))
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.07.2011 08:54

mahadarbi napisał(a): :lol: Myślałam, że nikogo tu nie ma! Że nikt nie czeka, ale skoro tak... ;-)

Jak to nie ma 8O :?:
Pisałem już, że póki co to ja m.in. Chorwacji nie odpuszczam ale pisałem też, że jeżeli już ....to następna będzie raczej Grecja.
Muszę się duchowo przygotować, więc śledzę każdy ruch w tej materii. :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 21.07.2011 09:03

woka napisał(a):Jak to nie ma 8O :?:
Pisałem już, że póki co to ja m.in. Chorwacji nie odpuszczam ale pisałem też, że jeżeli już ....to następna będzie raczej Grecja.
Muszę się duchowo przygotować, więc śledzę każdy ruch w tej materii. :lol:

No to nie pozostaje mi nic innego, jak przysiąść dziś :oops: Już sobie człowiek wolnego nie może wziąć, bo od razu dym... :lol:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 21.07.2011 09:23

Woka, super pomysł z tymi opłatami za relację, tylko trzeba przemyśleć ile za post np... jakiś abonament może, tak, żeby chociaż część tego co dziś w biurze zostawiłam się wróciło :roll: .

mahadarbibędzie relacja, będzie.. przecież ja lecę tylko na tydzień, będę musiała sobie trochę urlop pisaniem i wspominaniem przedłużyć ;)

Czekam na ciąg dalszy. Mam jedno pytanie, jak kształtują się ceny wynajmu aut na Mykonos? Nie chce mi się szukać.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 21.07.2011 09:31

helen napisał(a):Woka, super pomysł z tymi opłatami za relację, tylko trzeba przemyśleć ile za post np... jakiś abonament może, tak, żeby chociaż część tego co dziś w biurze zostawiłam się wróciło :roll:

No nie najgorszy ;-) Też się zaczynam nad tym zastanawiać :lol:

helen napisał(a):mahadarbibędzie relacja, będzie.. przecież ja lecę tylko na tydzień, będę musiała sobie trochę urlop pisaniem i wspominaniem przedłużyć ;)

A gdzie w końcu lecisz?

helen napisał(a):Czekam na ciąg dalszy. Mam jedno pytanie, jak kształtują się ceny wynajmu aut na Mykonos? Nie chce mi się szukać.

Obiecuję, no obiecuję dziś :lol:
Za trzy dni - 200 Euro, tak, wiem, dramatycznie drogo 8O
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 21.07.2011 09:49

Lecimy na Minorkę, w "Trzecich kotach" wstawiłam zdjęcie hotelu i filmik promujący wyspę.

Ja wciąż szukam na Minorce autka, jak na razie klasa B za 6 dni 360 euro. Taniej nie chce być. W 2005 na Krecie płaciliśmy chyba za 3 dni 150, ale głowy nie dam.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 21.07.2011 09:53

helen napisał(a):Lecimy na Minorkę, w "Trzecich kotach" wstawiłam zdjęcie hotelu i filmik promujący wyspę.

Ja wciąż szukam na Minorce autka, jak na razie klasa B za 6 dni 360 euro. Taniej nie chce być.

Fajne klimatyczne, miejsce, nie dla wszystkich :-) Minorki jeszcze nie znam, ale po Majorce i Ibizie pozostanie nam na deser. Zdjęć tam brzydkich nie uda się zrobić, to pewne!

To i tak dobra cena. My wzięliśmy na tydzień, więc rachunek jest prosty...
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 21.07.2011 11:53

mahadarbi napisał(a): Zdjęć tam brzydkich nie uda się zrobić, to pewne!

Mam nadzieję, że będą tylko same ładne. Ostatnie 2 dni tam tez padał deszcz, mam nadzieję, że już się wypadało. Temperatury są ponoć i tak najniższe na Balearach, ale to akurat nam odpowiada, wiaterek też.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 21.07.2011 11:58

helen napisał(a):
Ostatnie 2 dni tam tez padał deszcz, mam nadzieję, że już się wypadało.

Wszędzie pogodna się pokićkała, nic nie da się teraz przewidzieć. Tam już nawiedził ten maleńki raj kataklizm, więc oby się skończyło na lekkim deszczyku. I to nie podczas Waszych wakacji. Czego serdecznie Ci życzę.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.07.2011 20:10

mahadarbi napisał(a):
helen napisał(a):Woka, super pomysł z tymi opłatami za relację, tylko trzeba przemyśleć ile za post np... jakiś abonament może, tak, żeby chociaż część tego co dziś w biurze zostawiłam się wróciło :roll:

No nie najgorszy ;-) Też się zaczynam nad tym zastanawiać :lol:

Hola, hola ..... ja tylko żartowałem. :wink:

Jednak, jakbyście doszły do wniosku, że trzeba jakiś grosz zarobić - z abonamentem wstrzymajcie się dopóki ja nie przeczytam. :lol:
Jak już przeczytam ..... windować cenę. :lol: A co, niech ludziska płacą. :wink:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 21.07.2011 21:08

woka napisał(a):
Jak już przeczytam ..... windować cenę. :lol: A co, niech ludziska płacą. :wink:

Chyba coraz bardziej przekonuję się do tego pomysłu... :lol: Tylko jak tu ściągnąć opłaty od tych, którzy wchodzą, czytają, śladu, że czytają nie zostawiają, i uciekają, jakby nigdy nic? :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 21.07.2011 22:30

Chora. Mykonos Town.
Zastanawiałam się, jak jednym zdaniem określić tę urbanistyczną zagadkę, ten absolutnie fenomenalny układ uliczek - labiryntów nadający niepowtarzalny charakter miasteczku... Tak, żeby nie było jak w przewodniku, bo o tym sobie może poczytać każdy kiedy chce i ma na to ochotę. I w zasadzie nie zastanawiałam się długo. Określiłabym to tak: zagubić się z pełną świadomością zagubienia to jedno, a zgubić się tam bez własnej wiedzy - to jest właśnie cała Chora. Nie znam nikogo (z blogów, wspominek wakacyjnych, etc.), komu udało się bezbłędnie trafić dwa razy w to samo miejsce! Każdy, kto był w Chorze choć raz, zawsze się w niej pogubił. Labirynt nie jest przypadkowy. W każdym przewodniku przeczytacie, że pomysł poplątania i przecinania się wąskich uliczek powstał celowo, a miał służyć i chronić rdzennych mieszkańców przed napastliwymi piratami, napadającymi co i rusz na wyspę. Genialny to pomysł! Zresztą spójrzcie, jak wygląda układ ulic na mapce! Nie do rozszyfrowania! Jedynymi, którzy się tam nie gubią, są tzw. lokale, czyli rdzenni mieszkańcy :lol:
Obrazek
Uliczki są wąskie, miejscami nie ma szans, by szły obok siebie trzy osoby! Kamienie ułożone w tak malowniczy sposób, że tworzą pozornie tylko chaotyczne formy. W efekcie wygląda to jak ślady wielkiego zwierza idącego po śniegu. Dookoła wąskich tunelików masa sklepików, budek z pamiątkami, jedzeniem na wynos, kafejkami, lodziarniami i drink barami, sklepami z tańszą i astronomicznie drogą odzieżą, butami z Chin i mega kosmicznymi butikami D&G, Gucciego czy Bulgari. Sklepikami z pocztówkami i koralikami i luksusowymi storami z brylantami, szafirami czy innymi diademami. Wszystkim tym, czego potrzeba klasycznemu turyście lub wymagającemu, nieprzyzwoicie bogatemu Amerykanowi. Lub parze wystylizowanych gejów z Norwegii :wink:
I dachy, balustrady, okiennice, drzwi... W czerwieniach, turkusach, brązach lub niebieskościach, Co za kontrast!
Obrazek
Obrazek
Im dalej w głąb uliczek, im bardziej one pochyłe i sprawiające, że schodzimy w kierunku morza, tym bardziej luksusowo. Już nie ma bud z pareo i plastikowymi klapkami. W górze unosi się zapach ekskluzywnych perfum, na schodkach sączą drinki przyjezdni Grecy, perfekcyjnie ubrani, nonszalancko się zachowujący. Im bliżej morza tym więcej drink barów z wszechobecnym chilloutem.
Obrazek
Obrazek
To tu popijają najdroższą na świecie frappe najmodniejsi DJ w Europie. To tu kilka dni temu bawiła Shakira (okazało się, że jej jacht cumował kilka dni pod naszym hotelem, o czym przypadkiem dowiedzieliśmy się od hotelowego staffu!), to tu za kilka dni miał miksować rezydent z Ibizy - Roger Sanchez, to tu spędzał wakacje Abramowicz... Mykonos Town nie bez powodu nazywany jest 'grecką Ibizą'.
Im bliżej morza, tym w powietrzu czuć więcej chłodu. I za każdym razem (a odwiedzimy Chorę jeszcze 12 razy!) ten chłód będzie bardzo przenikliwy. Mam więc w zapasie za każdym razem, sweter lub bluzkę z długim rękawem. Najniższa część labiryntu schodzi ku morzu. Bar na barze, kafejka na kafejce i miejsca, gdzie walczy się o stolik, mimo że kawa kosztuje tu 8 Euro! Tak się bawi grecka elita. Elita, która ma ok.35 lat, jest wykształcona, świetnie sytuowana i spędza wakacje w tak snobistycznych miejscach. Bo Grecy są do swoich wysp niezwykle przywiązani. Do dobrego tonu należy spędzanie wakacji i wydawanie fortun w swoim kraju. Tak się napędza gospodarkę. Upadającą... :(
Caprice to jedno z najbardziej snobistycznych miejsc w Chorze. Należy do osławionej części 'małej Wenecji', miejsca, gdzie nie można nie być choć raz. Choćby dla samego bycia :P Tę część miasteczka nieustannie zalewa przypływ, tam onegdaj tworzyła bohema, dziś to ruina na zgliszczach której działają najbardziej elitarne drink bary z muzyką na żywo. Caprice należy do ścisłej czołówki. Nie wierzę własnym oczom! Wchodzę od strony labiryntu uliczek.
Obrazek
Obrazek
Idę, jak przez czyjeś mieszkanie...
Obrazek
Zbliżam do wyjścia...
Obrazek
Jasność widzę, jasność :D
Obrazek
A kuku! A co jest z tej strony baru?
Obrazek
A z tej?
Obrazek
Niewiarygodne, prawda? Kiedy szaleje meltemi tak, jak dzisiaj, mało kto siedzi przy tych maleńkich stoliczkach od strony morza. Rano ich nie ma, bo fale sięgają kilku metrów!
Ale kiedy jest spokojnie i nie zanosi się na zmianę pogody, siedzi tu masa ludzi i czeka na zachód słońca. Trzyma w ręku latte za 10 Euro i robi sobie pamiątkowe fotki. W szpanerskiej 'małej Wenecji'...
Obrazek
Od wrażeń kręci mi się w głowie. Nie zdziwicie się chyba, jeśli Wam powiem, że jestem porażona, to miejsce mnie powaliło na kolana! Nigdy nie widziałam czegoś podobnego! Nigdy nigdzie żadne miasto, no, miasteczko, nie zrobiło na mnie tak kolosalnego wrażenia! Nie, nie ma mowy, przez cały nasz pobyt musimy kończyć dzień wizytą w Chorze! Pogubieniem się tu. To wiem na pewno.
Jak na 2. dzień pobytu - wystarczy. Nie trzeba mnie przekonywać. Zakochałam się w Chorze. Bezwzględnie! Patrzymy jeszcze na zachód słońca i wracamy. Boże, dlaczego nasz hotel nie leży w Chorze... :oops:
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

... to Mykonos! - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone