Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

... to Mykonos!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 16.08.2011 12:22

Nadię to chyba opary wina z butelek za plecami uśpiły :D
Pelikan świetny :D .
A Chora, ... no kurczę, da się lubić. :)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.08.2011 12:23

Tak czułam, że będą podejrzenia o upijanie dziecka :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.08.2011 13:17

mahadarbi napisał(a):szybko znaleziono jego zastępcę. Do dziś więc Petros majestatycznie przechadza się po porcie, ku radości gawiedzi.

Zatem to już dynastia Petrosów. :D

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.08.2011 13:23

Czy ja wiem? Może poczekajmy na wybrankę Petrosa i jego potencjalne dzieci :lol:
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 16.08.2011 13:28

Super relacja - bardzo mi się tam poodoba.. te białe uliczki... w tym roku będę (chyba) po raz pierwszy na Santorini i chyba zastanę coś podobnego, ale będę tam tylko kilka godzin więc i tak Wy mieliście więcej szczescia ze mogliście spacerować co wieczór takimi uliczkami na Mykonos :)
Pelikan w mieście - ekstra bajer :))

Greckie wyspy są cudowne.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 16.08.2011 15:13 przez WolfAtTheDoor, łącznie edytowano 1 raz
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.08.2011 13:45

Witaj, WolfAtTheDoor!

O tak, wyspy greckie są absolutnie wyjątkowe! Wyspy w ogóle same w sobie są znacznie ciekawsze niż ląd. Od 15 lat wybieramy wyspy i nadal nie mamy ich dość :lol:
Ja już wiem, że przepadłam z tymi Cykladami. Mam ich jeszcze całą masę do ogarnięcia. Chora tylko rozbudziła mój apetyt. A Santorini jest dobra na jego zaostrzenie. Zazdroszczę Ci nawet tych kilku godzin tam... :D

Cieszę się, że Ci się tu podoba.

Pozdrawiam.
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 16.08.2011 15:09

mahadarbi napisał(a):Witaj, WolfAtTheDoor!

O tak, wyspy greckie są absolutnie wyjątkowe! Wyspy w ogóle same w sobie są znacznie ciekawsze niż ląd. Od 15 lat wybieramy wyspy i nadal nie mamy ich dość :lol:
Ja już wiem, że przepadłam z tymi Cykladami. Mam ich jeszcze całą masę do ogarnięcia. Chora tylko rozbudziła mój apetyt. A Santorini jest dobra na jego zaostrzenie. Zazdroszczę Ci nawet tych kilku godzin tam... :D

Cieszę się, że Ci się tu podoba.

Pozdrawiam.

Czy ja wiem czy wyspy są bardziej ciekawsze niż ląd... może w wielu przypadkach tak... bo mają o wiele dłuższą linię brzegową... weźmy taką linię brzegową Krety - ma onat chyba prawie tyle km ile ma cała południowa Francja (rzucam na oko), a to tylko jedna wyspa jest.

Ja myślę że od tej urokliwej miejscowości Chora to już wiele nie znajdziesz ładniejszych miejsc na wyspach Greckich. Po prostu zaczęłaś z grubej rury :) Santorini być może będzie jeszcze tą wisienką na torcie ale poza tym to nie wiem czy widziałem tu w relacjach gdzieś tak urokliwe uliczki jak na tej wyspie Mykonos. Czytałem ze Santorini to diament jest i tak się napaliłem ze wybrałem wakacje na Krecie ze względu na to żeby chociaż na chwilę zobaczyć Firę. A Kreta sama w sobie też powinna być ciekawa - może napiszę jakąś krótką fotorelację, ale z Krety już tu kilka takowych było... Ty masz to szczęście że przedstawiłaś nam jako pierwsza i miejmy nadzieje nie ostatnia relację z tej niezbadanej przez Cromaniaków wyspy.

Pozdrawiam.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.08.2011 15:28

Kreta jest mega wielka, wyspa to jednakowoż :wink: Zresztą do dziś w wielkim sentymentem wspominam wakacje na niej... No ale dwa tygodnie to nic, żeby ją całą zjechać.

Co do cykladzkiej Chory... Celowo upolowałam sobie właśnie Mykonos, bo to creme de la creme, jeśli chodzi o Chory właśnie. Znawcy twierdzą, że nigdzie na Cykladach nie znajdziesz takiej zabudowy i tak powikłanych labiryntów. Pewnie nie na darmo upodobali sobie tę mykonoską Chorę i geje, i celebryci różnej maści. Jak wydawać fortuny to w miłym miejscu :wink: Ale oprócz Chory są jeszcze przepiękne plaże, każda inna, więc wartość wyspy tym bardziej wzrasta.

Na Santorini nie byłam, ale wolałam zacząć od Mykonos :lol:

Pozdrawiam!
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 16.08.2011 15:48

mahadarbi napisał(a):Kreta jest mega wielka, wyspa to jednakowoż :wink: Zresztą do dziś w wielkim sentymentem wspominam wakacje na niej... No ale dwa tygodnie to nic, żeby ją całą zjechać.

Co do cykladzkiej Chory... Celowo upolowałam sobie właśnie Mykonos, bo to creme de la creme, jeśli chodzi o Chory właśnie. Znawcy twierdzą, że nigdzie na Cykladach nie znajdziesz takiej zabudowy i tak powikłanych labiryntów. Pewnie nie na darmo upodobali sobie tę mykonoską Chorę i geje, i celebryci różnej maści. Jak wydawać fortuny to w miłym miejscu :wink: Ale oprócz Chory są jeszcze przepiękne plaże, każda inna, więc wartość wyspy tym bardziej wzrasta.

Na Santorini nie byłam, ale wolałam zacząć od Mykonos :lol:

Pozdrawiam!

No te labirynty chyba mnie najbardziej pociągają. Jak byłem w Trogirze czy Wenecji to też wszystkimi ścieżkami chodziłem.. ale zgubić tam się raczej nie szło ;-)

Heh ja będę tylko tydzień... ale wcale nie mam zamiaru jej całej zwiedzać, tylko te miejsca które są warte uwagi... a raczej będą to plaże bo jakieś ruiny czy wąwozy mnie nie interesują za bardzo... Dla mnie mija się z celem chodzenie po jakichś górach na Krecie bo ja tam jadę nad morze a nie w góry, gdybym chciał pochodzić po górach to pojechałbym najpewniej w Alpy albo w rodzime Tatry.

Santorini ogólnie jako pobyt docelowy chyba się raczej nie opłaca... z kazdego miasteczka jest chyba daleko do plaży i pełno turystów z Krety w dzień... a do tego okrutnie drogi ponbyt z przelotem i wygórowane ceny w knajpkach. Ja zaliczę w jeden dzień.. na więcej mnie nie stać bo opcja z noclegiem na Santorini to już o wiele większy wydatek niż 120 euro/osoby za wycieczkę jednodniową.
Ostatnio edytowano 16.08.2011 16:44 przez WolfAtTheDoor, łącznie edytowano 2 razy
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.08.2011 15:51

Santorini nie wybrałam także z innego powodu. Za dużo tam rodaków :lol: A ja lubię być na wakacjach z dala od naszych :wink: :D
Z każdego biura można tam polecieć. Na Mykonos - z żadnego :wink: No, z Triady jedynie (łączone: tydzień na Santorini, tydzień na Mykonos).
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.08.2011 15:53

A na Krecie nie tylko plaże warto zwiedzić :lol: Każda wioska jest warta uwagi, najważniejsze, by trzymać się z dala od kombinatów turystycznych. A im dalej na południowy zachód tym piękniej... :roll:
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 16.08.2011 16:39

mahadarbi napisał(a):Santorini nie wybrałam także z innego powodu. Za dużo tam rodaków :lol: A ja lubię być na wakacjach z dala od naszych :wink: :D
Z każdego biura można tam polecieć. Na Mykonos - z żadnego :wink: No, z Triady jedynie (łączone: tydzień na Santorini, tydzień na Mykonos).

A ja wolę naszych niż Niemców ;-)

Pozdrawiam.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.08.2011 22:05

cd.
Po show z pelikanem udajemy się wreszcie w kierunku Paraportiani - najczęściej fotografowanego (obok wiatraków i Petrosa), urokliwego kościoła, położonego tuż nad starym portem. To właśnie na niego ostrzę sobie zęby od samego przyjazdu, ale żeby przebić się przez słynny labirynt uliczek, trzeba tu być w miarę wcześnie. Wtedy jest najlepsze światło, bo ten cud architektoniczny genialnie prezentuje się na tle błękitnego nieba i turkusowej wody. Trzeba być więc odpowiednio wcześnie. Jak my dziś...

Natura jednak bywa czasem tak złośliwa, że najbardziej wredny typ nie wymyśliłby bardziej wkurzającego scenariusza :evil:
Kiedy tak idziemy sobie tuż nad starym portem, a z daleka mieni się wszystkimi kolorami bieli - Paraportiani, czuję dreszczyk emocji. Nadia już biegnie w tej białej kiecce, wdrapuje się na schodki, w dole mamy monstrualny prom, nad nami cykladzkie niebo, ja wyjmuję aparat i... słyszę nagle ten charakterystyczny zgrzyt i złowróżbny komunikat: Batery empty! Szlag! Ze wściekłości łzy same lecą mi po policzku. Nadia siedzi sobie w tej białej kiecce na tych białych schodkach, tuż obok niej kobieta w czerni, miejscowa żebraczka... Boże, co za widok! 8O Jaki kadr! :roll: Pocztówkowy układ! I wszystko diabli wzięli! Trudno sobie wyobrazić, co wtedy czułam... Z tej wściekłości strzelałam na oślep foty telefonem. I słałam, gdzie popadnie :roll: Potem przyszedł rachunek za mms-y - 480 złotych! :? 8O :x :evil:

Popatrzcie, czego nie uchwyciłam...
Obrazek
Obrazek

To najstarszy i najbardziej znany kościół na Mykonos. Uchodzi za najpiękniejszy przykład architektury sakralnej Cyklad. Konglomerat maleńkich przybudówek i schodków, składający z czterech budowli, wczepiony jest w skałę na nadbrzeżu. I ja ten najpiękniejszy przykład architektury sakralnej Cyklad zmarnowałam :(
Obrazek
Obrazek

Fascynujący galimatias czterech kaplic połączonych w jedną, który dziś pokazuję Wam z netu, zamiast ze swojego aparatu :twisted:
Obrazek
Obrazek

Wyobrażacie sobie, co czułam? Nie. Bo do dziś i ja w to nie wierzę. W tę cholerną złośliwość przedmiotów martwych. Te wszystkie zdjęcia z internetu mogłby być moje. Gdyby nie wyczerpała się wtedy bateria :evil:

Obrazek

Historia przypomniała mi wycieczkę do Lun na Pag-u. Wtedy wzięłam aparat, ale bez... baterii. Ta spokojnie ładowała się na kwaterze u naszej gospodyni. Nigdy nie zrobiłam zdjęcia starej samotnej ławeczce tuż za portem (to zdjęcie jest zapewne któregoś z naszych pagowiczów :wink:
Obrazek
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 17.08.2011 06:43

Ups... przykro z powodu braku zdjęć, a jeszcze bardziej z powodu rachunku. Sporo musiałaś wysłać tych wiadomości. Ale miejsce faktycznie bardzo urokliwe.
Nadialena
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadialena » 17.08.2011 08:00

Jak w Lunie ! - pomyślałam jak tylko zobaczyłam zdjęcie z ławką. Później doczytałam :D, że to Lun. Piękna ta opowieść :D Córeczka śliczna (też mam Nadię, tylko trochę starszą).
Znam to uczucie, kiedy z różnych przyczyn nie można zrobić zdjęcia, a moment jest wyjątkowy, jeden jedyny.
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

... to Mykonos! - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone