Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

... to Mykonos!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 07.08.2011 11:00

:) moje dziecko zdążyło już tak poprzerabiać niektóre nasze zdjęcia z ostatniego wyjazdu, że ledwo je poznaję :) , ale niech się bawi, ma własne spojrzenie na świat. Ona robi zdjęcia połówki kamienia leżąc na ziemi, podczas gdy dookoła piękny krajobraz. :)
Ja bardzo lubię Twoje zdjęcia, są takie delikatne. A to, że ujęcia są podobne oddaje właśnie charakter wyspy.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 07.08.2011 14:31

Ma zadatki na poszukiwacza-szperacza, to dobrze wróży! Widzi świat inaczej, to naprawdę wielka wartość. Nadia w czasie zajęć plastycznych też, mam wrażenie, mocno odbiega... :wink: Kiedy wszyscy mają namalować kwiaty na łące na przykład, ona odpływa gdzieś na Księżyc i tam sadzi sobie te kwiatki :lol: Nie wiem, czy już zaczynać się martwić czy jeszcze poczekać? :wink:
Dzięki, Helen, jak wiesz (bo nic się od czasu Pag-u nie zmieniło pod tym względem) zdjęcia robię zwykłą 'małpą' i mam tego świadomość, że mocno odbiegają od całej reszty, jakie robią forumowicze, Ty chociażby. Nigdy nie nasycę ich tak, nie oddam tak klimatu, jak Wy. Ale też pocieszam się tym, że nawet najlepszy sprzęt nie odda magii, jaką kryją w sobie miejsca :lol:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 07.08.2011 15:02

Ale też pocieszam się tym, że nawet najlepszy sprzęt nie odda magii, jaką kryją w sobie miejsca icon_lol.gif
tą magię zabieramy ze sobą, żadne zdjęcia nie oddadzą tego jak poszczególne miejsca odbieramy. Czujemy zapachy, słyszymy dźwięki, mamy jakieś myśli w danej chwili. To wszystko tworzy wrażenia jakie zabieramy ze sobą, a zdjęcia to tylko obrazki ;)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 07.08.2011 15:05

Otóż to! Dlatego po powrocie, kiedy chcemy to jakoś w miarę wiernie przelać, pokazać innym, robi się kiczowata papka. bo gros uznaje, że albo pokazujesz cały czas to samo, albo za dużo w Twojej relacji zachwytów nad przysłowiową trawką :wink: Tak czy siak, zawsze będzie nie tak :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.08.2011 15:09

mahadarbi napisał(a):Obrazek

Też mi się zdarza obciąć krzyż. :lol:

mahadarbi napisał(a):A to jedno z moich ulubionych ujęć...

Nic dziwnego. Bardzo ładne...

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 07.08.2011 15:12

Pisząc 'jedno z moich ulubionych ujęć', miałam na myśli następne zdjęcie... :lol:

Drugi krzyż umieszczony był ciut wyżej :wink: Za to ujęłam kapelusz. Też w połowie :wink: :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.08.2011 15:20

mahadarbi napisał(a):Pisząc 'jedno z moich ulubionych ujęć', miałam na myśli następne zdjęcie... :lol:

Wiem. :)
Założyłem, iż jest to na tyle oczywiste, że nie muszę zdjęcia przytaczać w cytacie. Twoja córka w promyku światła wpadającym przez uchyloną furtę...

mahadarbi napisał(a):Drugi krzyż umieszczony był ciut wyżej :wink: Za to ujęłam kapelusz. Też w połowie :wink: :lol:

Pół krzyża i pół kapelusza - komplet. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 07.08.2011 15:28

Franz napisał(a):
mahadarbi napisał(a):Pisząc 'jedno z moich ulubionych ujęć', miałam na myśli następne zdjęcie... :lol:

Wiem. :)
Założyłem, iż jest to na tyle oczywiste, że nie muszę zdjęcia przytaczać w cytacie. Twoja córka w promyku światła wpadającym przez uchyloną furtę...

:oops:

Franz napisał(a):Pół krzyża i pół kapelusza - komplet. ;)

Załóżmy, że to celowe działanie :lol: Też chyba widzę świat inaczej :wink:

Wojtek, do późnej nocy wgapiałam się na Twoją Korsykę dzisiaj... Jestem powalona na łopatki. Góry mnie niezmiennie wzruszają. Te przełęcze, masywy... Żałuję, że nie zawzięłam się i nie kontynuuję tego, co miało być moja pasją. Przemierzając szlak Czerwonych Wierchów z braćmi ciotecznymi lat temu ze dwieście :wink: , połknęłam bakcyla na amen. Szkoda, że go zaniedbałam... :(
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.08.2011 15:50

mahadarbi napisał(a):Wojtek, do późnej nocy wgapiałam się na Twoją Korsykę dzisiaj... Jestem powalona na łopatki. Góry mnie niezmiennie wzruszają. Te przełęcze, masywy... Żałuję, że nie zawzięłam się i nie kontynuuję tego, co miało być moja pasją. Przemierzając szlak Czerwonych Wierchów z braćmi ciotecznymi lat temu ze dwieście :wink: , połknęłam bakcyla na amen. Szkoda, że go zaniedbałam... :(

Bakcyl ma to do siebie, że potrafi czasem budzić się z uśpienia...

Korsyka jest piękna. Może uda mi się kiedyś na nią wrócić.
A w mojej relacji - teraz to już tylko dolmeny, menhiry i morze...

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 07.08.2011 15:54

Wolno! :wink: Litości! :lol: Daj mi się najpierw zakochać w całej Korsyce, Sardynii i BiH! Wiesz, jaka droga przede mną? Zdążysz w tym czasie zamieścić relację z... Madery :wink: :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 07.08.2011 16:55

cd.

Jeszcze tylko rzut oka na okolicę i w drogę.

Obrazek

Widzicie? Poniżej nasz kościółek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz Ag. Sositis już na samym dole.
Obrazek

Nie możemy nie zajrzeć do surferów. Dziś ich już nie ma, ale są znajome psy :wink: Trzeba się przywitać.
Obrazek

Nadia też przygotowana do odlotu :wink:
Obrazek

W drodze powrotnej udaje mi się zatrzymać w kadrze rogaciznę. To ewenement, bo nie dość, że jest ich na wyspie dość niewiele, to jeszcze chowają się w dolinkach. A tu, o!
Obrazek

Zjeżdżamy do Platis Gialos, ponoć najbardziej popularnej wśród rodzin z dziećmi, plaży. No tak, chyba dlatego nas tu nie było :lol:
Obrazek
Obrazek

Po raz kolejny rozkoszujemy się zachodzącym nad Chorą słońcem...

Obrazek

I po raz kolejny zanurzamy się w niej, żeby zabłądzić...
Obrazek

Kolację jemy w ogrodzie...
Obrazek

Tam, gdzie na szkle malowane...
Obrazek

Nie możemy sobie odmówić kawy, choć nigdy o tej porze w Polsce jej nie pijamy...
Obrazek

I nurkujemy głębiej w labiryncie... O, znowu, ślepa uliczka!
Obrazek
Obrazek

Coraz więcej turystów. Sezon lipcowy na dobre rozpoczęty. A my się za trzy dni żegnamy...

Skoro już tu trafiliśmy, nie mogę sobie odmówić wejścia.
Obrazek

Tak, to ten sam butik, do którego obiecałam sobie wrócić (wierzyłam, że jakoś do niego trafię). - Wina? - pyta urocza właścicielka. - Białe? Czerwone? - Białe. Yasas! (na zdrowie) Gawędzimy miło, Nadia przymierza, co się da :wink:
Żałuję, że nie kupiłam tych kolczyków, które ma na sobie. Kupiłam za to inne. Apaszkę też kupiłam. Teraz to nie wiem, czy nam starczy na zakupy na duty free :roll:

Obrazek

Jutro zabierają nam samochód. Ale nie odmówimy sobie spaceru po... ? :lol: Pokażę Wam Chorę za dnia.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 07.08.2011 17:26

Pożegnanie z Chorą? :( smutno się robi, nostalgicznie.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 07.08.2011 21:44

Aż do teraz w dołku mnie ściska, Ty wiesz? :(
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 08.08.2011 21:19

Dzień 11

O czym można myśleć 11-ego dnia pobytu w raju? Niestety, nie o tym, że do końca wakcji dwa dni, a że tylko dwa dni. To tak, jak z tą przysłowiową szklanką. Ja zazwyczaj o tej porze mam już gorszy humor i myślę o powrocie... No tak już jestem skonstruowana :( I choć żadne z nas nie daje tego po sobie poznać, śniadanie 11-ego dnia pobytu upływa nam w dość... jesteśmy w wielkiej zadumie, powiedzmy :wink: Nadia nawet nie sili się na uśmiechy :lol: Doskonale zdaje sobie sprawę, że nasza cykladzka przygoda dobiega końca. I choć jeszcze tydzień temu obudził ją wstrząsający sen, że 'tak bardzo tęskni za przedszkolem i Anią, i Martynką, i Heleną', to teraz przestała już tęsknić :lol: Za to wciąż powtarza moje słowa: - Miałaś mamusiu, lację. Skoda, ze jus niedługo wyjezdzamy... :?
Obrazek
Obrazek

W nocy cholernie pocięły nas komary. Wszystkich bez wyjątku. Nadia w najgorszym stanie :roll: Po zdaniu relacji z obrażeń :lol: zostajemy czule poinformowani w recepcji, że wkłady przeciwkomarowe cały czas znajdowały się... w szufladzie pod telewizorem :!: Włączymy je na noc. W ciągu dnia i tak balkon zamykamy, włączając klimatyzację. Przez tydzień w zasadzie tu nie mieszkaliśmy, więc skąd mamy wiedzieć, że w szufladzie pod telewizorem znajdują się wkłady antykomarowe? :?: :wink:
Obrazek

Nadia bawi się z wnuczkami krezusa-właściciela i chyba tego dziś właśnie potrzebuje. Grafik zwiedzania idealnie zgrał się z jej organicznym zegarem. Widać, że stacjonarne siedzenie na hotelowej plaży to jest teraz to, co sprawi, że przygotuje się do drogi powrotnej. Że wypocznie. Tak sobie przynajmniej to tłumaczę, oszukując się, być może, bo czas powrotu zbliża się dużymi krokami... :(
Obrazek
Obrazek
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 08.08.2011 21:31

To na ścianie to lustro jest? Ciekawie to wygląda.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

... to Mykonos! - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone