Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

... to Mykonos!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 27.07.2011 13:41

Franz napisał(a):W moim odczuciu są dwa poziomy - nie trzy - (tzw. zachodnio-)europejskiej mentalności. Północna, południowa i grecka. :lol:
Mam wrażenie, że Grecy zamierzają już zawsze żyć z procentów od niezaprzeczalnego wkładu w europejską kulturę. Ale nie da się tak na stałe...

Jest dużo racji z tą mentalnością ;-) Mimo, iż południowa znacznie jednak różni się od włoskiej czy hiszpańskiej. Co nie zmienia faktu, że jest mi jednak bardzo bliska sercu :-)

Franz napisał(a):A co do Mykonos - piękne miejsce. Można by rozważyć w terminach, gdy zanika ten cały blichtr i szpan. ;)
Serio - podoba mi się. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek

Wojtek, bardzo piękne miejsce. Szpan jest w Chorze, poza nią jest klimatycznie i cicho. Miło, że wpadłeś. Przymierzam się do Twoich Kanarów!
Pozdrawiam także,
Anka
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.07.2011 13:49

romuald22 napisał(a):Podobno to jest RELACJA Z...a wygląda powoli jak komunikator GG.

Nie podobno tylko jest. :wink:
Ponadto ....co chcesz powiedzieć :?: coś sugerujesz, ... :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.07.2011 13:56

Franz napisał(a):A co do Mykonos - piękne miejsce. Można by rozważyć w terminach, gdy zanika ten cały blichtr i szpan. ;)

Tylko kiedy. :?:
Ty, Wojtek masz dobrze. Wylądujesz i zaraz w góry. Tam raczej tych szpanerów nie spotkasz więc i zdrowie psychiczne w dobrym stanie.

Na "nizinach" jest gorzej.
Ludzie w codziennym życiu mają tendencję do "wyższości" a już na wczasach to każdy, ..... w zasadzie każdy.
Staram się podobnie jak Ty, unikać tych zjawisk. Jadę zawsze w sprawdzone. :wink:
pzdr.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 27.07.2011 13:58

woka napisał(a):Ludzie w codziennym życiu mają tendencję do "wyższości" a już na wczasach to każdy, ..... w zasadzie każdy.

Coś chcesz powiedzieć? :wink: Coś sugerujesz? :P :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.07.2011 14:03

mahadarbi napisał(a):Jest dużo racji z tą mentalnością ;-) Mimo, iż południowa znacznie jednak różni się od włoskiej czy hiszpańskiej. Co nie zmienia faktu, że jest mi jednak bardzo bliska sercu :-)

Pod południową rozumiałem również włoską i hiszpańską, zdając sobie sprawę, że automatycznie wchodzę na wyboiste pole stereotypów. ;)
Kolosalna różnica jest pomiędzy przeciętną mentalnoścą Włocha z południa, a Włocha z północy. W przypadku Hiszpanii rozróżnienie geograficzne nie jest tak ostre, ale za to bardziej rozdrobnione.

Ale zostawmy te kwestie. Każdy ma swoje indywidualne przywary, a także związane ze środowiskiem, w którym przyszło mu żyć. Co nie przeszkadza nam szanować i lubić przeróżne nacje, czasami o zwyczajach bardzo nam odległych.

mahadarbi napisał(a):Przymierzam się do Twoich Kanarów!

Można się zalubić i w nich. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 27.07.2011 14:06

Znam tylko Teneryfę, ale doskonale zdaję sobie sprawę, że to dopiero początek góry. Marzy mi się wielka podróż po całych Wyspach...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.07.2011 14:11

woka napisał(a):Ty, Wojtek masz dobrze. Wylądujesz i zaraz w góry.

Aż tak dobrze - to nie jest. :lol: Na wielu wyjazdach w ogóle w góry nie wychodzę...

woka napisał(a):Na "nizinach" jest gorzej.

Tiaaa... właśnie wróciłem z kraju, gdzie lokalne zwyczaje często kolidowały z moim sposobem zwiedzania. ;) Do tego stopnia, że weszli nam na ambit. Postanowiliśmy na przekór okolicznościom pójść na całość. Udało się. Możemy sobie przyznać wymyślony podczas wyjazdu, specjalny order. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.07.2011 14:13

mahadarbi napisał(a):Znam tylko Teneryfę, ale doskonale zdaję sobie sprawę, że to dopiero początek góry. Marzy mi się wielka podróż po całych Wyspach...

U mnie znajdziesz również Gran Canarię, Lanzarote, Fuerteventurę, liźnięcie Gomery. Kolejne wyspy w planach. Mapy już zakupione... :)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 27.07.2011 14:15

Ależ Ci dobrze! :roll: Góry... wiesz, że ja je kocham chyba bardziej niż morze?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.07.2011 14:18

mahadarbi napisał(a):Ależ Ci dobrze! :roll: Góry... wiesz, że ja je kocham chyba bardziej niż morze?

Nawet w tej relacji widać już tę radość, gdy się wspięłaś na wzgórze. To dobry sposób na poszerzenie horyzontów. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 27.07.2011 14:21

Podróż z dzieckiem jest cudowna, ale zawsze w jakiś sposób ogranicza te horyzonty, na które masz w tym momencie ochotę, by je zdobyć :-) Mykonos to 360 m.n.p.m w porywach, nie to co Kanary. Ale kiedyś na pewno... Z dzieckiem. Starszym wtedy :-)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.07.2011 14:24

Franz napisał(a):
mahadarbi napisał(a):Znam tylko Teneryfę, ale doskonale zdaję sobie sprawę, że to dopiero początek góry. Marzy mi się wielka podróż po całych Wyspach...

U mnie znajdziesz również Gran Canarię, Lanzarote, Fuerteventurę, liźnięcie Gomery. Kolejne wyspy w planach. Mapy już zakupione... :)

Zostawiam Was samych. :lol: Ja "wysiadam", nie na moje siły. :wink:
ps.
Wojtek .... zapamietałem Twoją osobę jako "człowieka gór". Chyba jednak większość to góry. :wink:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 27.07.2011 14:24

Mykonos to 360 m.n.p.m w porywach
my w tym roku to jakbyśmy się zmówiły ;) Najwyższa góra Minorki , El Toro 358 m.n.p.m :)

Podróż z dzieckiem jest cudowna, ale zawsze w jakiś sposób ogranicza te horyzonty
zobaczysz jak szybko przyjdzie czas, gdy nie będzie chciała już z Wami jeździć, u nas już pomału się na to zanosi.
Ostatnio edytowano 27.07.2011 14:26 przez helen, łącznie edytowano 1 raz
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 27.07.2011 14:25

I z Pagiem, i w tym roku... No kawa musi być jakoś niebawem wspólna jak nic :lol:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 27.07.2011 15:11

woka napisał(a):
romuald22 napisał(a):Podobno to jest RELACJA Z...a wygląda powoli jak komunikator GG.

Nie podobno tylko jest. :wink:
Ponadto ....co chcesz powiedzieć :?: coś sugerujesz, ... :wink:

A cóż tu sugerować - ja prosty chłop z gór jestem. Napisałem tylko jak to wygłąda z mojej strony.
mahadarbi napisał(a):Pozdrawiam także, Anka

Gdybyś to wczoraj napisała to złożyłbym Ci życzenia imieninowe.A dzisiaj to juz faux pas.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

... to Mykonos! - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone