Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

... to Mykonos!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 17.07.2011 16:44

A no właśnie :) Jedna z moich ulubionych płyt to właśnie Blu Blu Mykonos ;) Ja sobie kiedyś jeszcze obiecuje typowo imprezowe wakacje... ale to może za jakiś czas ;) No nic czekamy na fotki !

Pozdro
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 17.07.2011 17:18

mahadarbi napisał(a):Helen, nie mów, że też Cyklady?! Chociaż rąbek tajemnicy zdradź! :-)

:) nie, nie Cyklady, nawet nie Grecja... jeszcze troszkę muszę się pomęczyć, czuję się jakbym jechała na pewno, ale to jedna wielka niewiadoma :roll: dlatego tfu tfu.. czekam do końca tygodnia z decyzją. Jak nie tam, to będzie Grecja, może Thassos, może Kos albo Korfu (last minut tam jest sporo) ale bardzo bym nie chciała, bo już się "emocjonalnie zaangażowałam" w planowanie.
Póki co jestem z Tobą na Cykladach. Jak długo byliście, bo nie doczytałam?
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.07.2011 17:21

A bo i nie napisałam ;-) Dwa tygodnie standardowe. A w zasadzie 12 dni, bo już ostatniego nigdy nie liczę, bo to pakowanie, zamiatanie, jedną nogą tu, drugą już w drodze powrotnej :(

Każdy kierunek, byle był grecki :-) Więc trzymam kciuka za pomyślność lasta i zbieram się niebawem do ciągu dalszego.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2011 17:43

mahadarbi napisał(a):Witajcie :-)

Problem w tym, że chyba zapomniałam, jak się wkleja zdjęcia...

Witaj :lol: widzę że już się przypomniało jak wklejać zdjęcia :lol:

PS Też jak Helen przeglądam lasty :wink:
Ostatnio edytowano 17.07.2011 17:44 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.07.2011 17:44

Janusz Bajcer napisał(a):Witaj :lol: widzę że już się przypomniało jak wklejać zdjęcia :lol:

Witaj, Januszu! Tak, nawet błyskawicznie, jak na mnie ;-)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.07.2011 18:41

mahadarbi napisał(a):....

Chyba nie napisałaś w jakim okresie byłoy słodkie leniuchowanie ( wczasami zwane przez niektórych) .
Ponadto jak sądzę wyjazd samochodem, jak sądzę ...

Jestem i ja. :lol: Przyjemności nigdy za wiele. :lol: :wink: ( ja chcę dużo zdjęć)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 17.07.2011 18:42

Janusz Bajcer napisał(a):

Witaj w klubie, ja robię to po raz pierwszy w życiu :D

mahadarbi ja już tu tupię z niecierpliwości, zlituj się, dobijajmy juz do brzegu...
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.07.2011 22:24

woka napisał(a): Chyba nie napisałaś w jakim okresie byłoy słodkie leniuchowanie ( wczasami zwane przez niektórych) .
Ponadto jak sądzę wyjazd samochodem, jak sądzę ...

Hej, woka!
Muszę Cię rozczarować. Wyjazd nie był samochodem. Toć napisałam, że to jeden z powodów dla których wzięłam rozwód z Chorwacją ;-) Był samolot, był prom, był samochód na miejscu. Podróż samochodem zabrałaby mi z połowę urlopu, a na taki luksus to mnie naprawdę nie stać...
Tymczasem witam Cię ciepło! Aha, byłam tam koniec czerwca/początek lipca.
Ostatnio edytowano 22.08.2011 22:28 przez mahadarbi, łącznie edytowano 1 raz
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.07.2011 22:34

Dobrze. Płyńmy więc na tą Mykonos :-)
Zainteresowanym szczegółami donoszę, że podróż nasza tak naprawdę zaczyna się w Atenach. Nie liczę przyjemnego lotu z W-wy, bo to nie przygoda ;-) Spod lotniska w Atenach trzeba się dostać do któregoś z portów (Pireus lub Rafina), z którego odpływa sie w kierunku wysp. My wybieramy Rafinę. Jest bliżej, więc i prom płynie ok. 50 min. szybciej na Mykonos. Ale do Rafiny jest z lotniska ok.50 minut autobusem (X95). My wsiadamy w taxi, bo koniecznie chcemy zdążyć na Golden Star Ferries (jeden z największych przewoźników obok Aegan), który płynie co prawda 5 godzin, ale jest wielki, duży i bezpieczny. W ostatniej chwili zdążamy! Dobiegam do kapitanów i proszę by... zaczekali ;-) Musimy jeszcze kupić bilety. Czekają, a co! Pakujemy się na kolosa i odpływamy w kierunku wysp :-)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.07.2011 22:52

Golden Star to pływające miasteczko. Na pokład zabiera 2 tysiące ludzi plus masę wszelkiej maści i wielkości tirów. Rejs bardzo spokojny i dopiero pod koniec podróży odczujemy jej długość. W przeciwieństwie do naszej dzielnej 4-latki, która zakończy ten dzień, zasypiając w talerzu pomidorowej, po 13 godzinach na nogach! :-) Dopływamy planowo na 23.00. Wcześniej dzwonimy z promu. Będzie po nas samochód z hotelu. Uff!
Samochód jest. Z nowego portu do Ornos jest jakieś 20 minut samochodem (w dzień trochę dłużej). Nam się wydaje nie mieć końca ten dzień, który zaczął się w Warszawie o 7 rano. Recepcja, jakaś winda, potem schody, kolejna... winda, schody na zewnątrz i... 221! Nareszcie! Rzucamy wszystko i schodzimy do nocnej restauracji tuż nad morzem. Jest bosko! - Kalispera!, wita nas Konstantinos. - Przyjechaliście teraz? Świetnie!
Ze mnie powoli schodzi powietrze, Nadia usypia na wiklinowych krzesłach, morze szumi jak oszalałe a ja już się chyba zakochałam w tym miejscu...
Rano budzi nas cykladzkie słońce...
Obrazek
Robimy szybkie rozeznanie terenu:
Obrazek
Pewnie nie skorzystamy, ale skoro jest... ;-)
Obrazek
Resort 'zaszłam' od razu od strony mini promenady...
Obrazek
I bilans wyszedł mi w sumie na plus :-)
Obrazek
Można spokojnie zostawić tu rzeczy i udać się pojutrze na objazd tego cuda. No bo jeśli tak wygląda hotel, to ja wygląda wysepka? Umierałam z ciekawości w każdym razie. Wy też? :-)
Ostatnio edytowano 17.07.2011 22:54 przez mahadarbi, łącznie edytowano 1 raz
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 17.07.2011 22:53

No to mamy cro-inwazję na Grecję... :lol: :wink:
Chętnie poczytam i pooglądam :)

pozdr
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.07.2011 22:56

janusz.w. napisał(a):No to mamy cro-inwazję na Grecję... :lol: :wink:
Chętnie poczytam i pooglądam :)

pozdr

Sami dobrzy Cro - znajomi! :-)
Witaj, Janusz!

Mam jednak cichą nadzieję, że nie wszyscy cromaniacy zadepczą teraz Grecję ;-)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.07.2011 23:04

Z radości, że udało nam się dotrzeć w jedno z wakacyjnych miejsc 'must be' na mojej mapie, pobaraszkowałyśmy w koszu :-)
Obrazek
I po dniu spędzonym wyłącznie na błogim lenistwie, zakończyliśmy dzień gapiąc się w niebo:
Obrazek
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 17.07.2011 23:27

Mykonos zachwalałaś w innym wątku, więc chętnie poczytam/popatrzę na to co tracę wybierając uparcie od lat wielu Chorwację :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2011 23:39

helen napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):

Witaj w klubie, ja robię to po raz pierwszy w życiu :D

Ja też :D w grę wchodzą dwa "lasty" :wink: Marnaris/Side lub Rodos.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

... to Mykonos! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone