Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

... to Mykonos!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 23.07.2011 19:52

Zdążę , zdążę, się nie martw, przynajmniej zakupów spożywczych przed wyjazdem nie muszę robić, weków gotować... hi hi, walizeczkę w rękę i fruuuu .
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 23.07.2011 20:07

helen napisał(a):Zdążę , zdążę, się nie martw, przynajmniej zakupów spożywczych przed wyjazdem nie muszę robić, weków gotować... hi hi, walizeczkę w rękę i fruuuu .

Robiłaś kiedyś :?: Myślałem, że Ty jesteś "hotelowa kobieta".
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 23.07.2011 20:10

Helen, popatrz, zaraz plotkować nam zabroni! :wink:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 23.07.2011 20:17

woka napisał(a):
helen napisał(a):Zdążę , zdążę, się nie martw, przynajmniej zakupów spożywczych przed wyjazdem nie muszę robić, weków gotować... hi hi, walizeczkę w rękę i fruuuu .

Robiłaś kiedyś :?: Myślałem, że Ty jesteś "hotelowa kobieta".

Szczerze? Nie robiłam nigdy, bo nie umiem :D , a w hotelu z biurem podróży byłam raz, na Krecie w 2005 roku, nie licząc wyjazdu do Szkocji, bo wtedy biuro podróży było specyficzne, a nocowaliśmy w ośrodkach skautowskich w salach wieloosobowych. Poza tym wolę sama organizować sobie wakacje ;).

mahadarbi ależ my go nie musimy wcale słuchać ;)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 23.07.2011 20:25

Ależ ja go nie zamierzam słuchać :lol: Mało tego, zaraz piszę dalej! :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 23.07.2011 20:41

helen napisał(a):Szczerze? Nie robiłam nigdy, ...

To tak jak ja.
Małżonka zapewne umie to zrobic ale powiedziała, że na wczasach to ONA się wczasuje i żadnego gotowania nie będzie. :!:
Jest słowna i uparta. Nigdy, dosłownie nigdy nie gotowała ..... przyznam, że ja jestem tego samego zdania.
Nawiasem mówiąć :wink: to też nie było warunków. W hotelu i pensjonacie nie można a w innych miejscach nie byliśmy.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 23.07.2011 20:56

Woka, Ty pilnuj mahadarbi, żeby Chorę wstawiła, a ja znikam. Poczytam sobie rano :)
Dobranoc Wam .
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 23.07.2011 21:15

Dzień 3 c.d.
Dziś bliżej przyglądamy się wiatrakom. Dumnie stoją na wzgórzu Chory, z którego spoglądają na stary port Mykonos Town.
Obrazek
Są wiekowe. Ramiona cieniutkie jak patyczki powiązane są sznurkami. Cud, że przy wiejących meltemi, trzymają się jeszcze ziemi. No, niektóre straciły swój daszek... :wink:
Obrazek
Jak na dłoni widać główny placyk, wokół którego skupia się życie i gdzie turyści walczą o kawałek stolika, by mieć stąd najlepszy widok na zachody słońca. Stąd idealnie widać 'małą Wenecję' i jej wyblakłe od słońca i fal drewniane, kolorowe balustrady. Widzicie z daleka stoliki Caprice?
Obrazek
Stąd widać potężne promy przybijające do portu. Z bliska robią ogromne wrażenie (4,5 tysiąca ludzi na pokładzie to brzmi dumnie 8O )
Obrazek
Słońce jeszcze wysoko...
Obrazek
A ludzi coraz więcej...
Obrazek
Do godziny 19.00 - 20.00 w zasadzie można przejść labiryntem uliczkowym i zrobić zdjęcie bez niebezpieczeństwa, że wejdzie w kadr miliard ludzi. Po zachodzie słońca ludzie wychodzą jak spod ziemi! Mnożą się w zastraszającym tempie.
Obrazek
Zanim moje zdjęcia zupełnie się rozpłyną, kilka jeszcze całkiem wyraźnych...
Obrazek
Obrazek
Moje zdjęcia są coraz bardziej dramatyczne, rozmazane, mało wyraźne (wybaczcie). Ale może i dobrze. Fotki balkonów i schodków mogę robić w nieskończoność:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Urzekają mnie i chyba się nie nasycę. Tak, jak widokiem krętych uliczek. We trójkę nie mieścimy się obok siebie, nie ma szans.
Obrazek
Obrazek
Za to Nadia odnajduje się tu doskonale :wink: Obrazek
Idziecie za nami czy już się zgubiliście? :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
To jedna z moich ulubionych witryn...
Obrazek
Jest ich wiele, są zrobione ze smakiem, z wyobraźnią, nasycone kolorami, pomysłowością... Tu nawet zwykła witryna mnie zachwyca. Albo więc jestem tak bardzo spragniona koloru, albo to tak musi działać. Nie mam innego wytłumaczenia :wink:
Obrazek
Wypadałaby wreszcie dziś dojść do portu od strony miasta. Ale po drodze zachciewa się jeść. Ta masa mijanych kafejek, tawern, restauracji pobudza apetyt. Wybieramy dziś Kostasa.
Obrazek
Obrazek
To tawerna z tradycjami. Dziadek, babcia, mama, tata, dzieci, wszyscy od lat dbają o rodzinny interes. Bakłażany genialne! Reszta? Takie tam :?
To uświadamia mi, że w naszej 'dziurze' tawerna jest jednak bezkonkurencyjna. W Pascalu wyczytałam, że w Chorze doskonała jest tawerna Nikos, tuż przy ratuszu. Można ją poznać po tłumach ludzi czekających na stolik. Czekają tam czasem ponad godzinę, więc pójście na 'głodnego' mija się z celem :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Było napisane, że nie dość, że smacznie karmią, to jeszcze tanio. I po raz kolejny boleśnie się przekonałam, że Pascal kłamie jak najęty. Prawie każda informacja mija się z prawdą (sprawdziłam na sobie i rodzinie w wielu miejscach) i ma tak do tego, co w realu, jak maluch do ferrari :lol: To Nikos właśnie. Byliśmy tam raz. Szału nie było. Chyba sama zacznę pisać przewodniki. Przynajmniej będę pisać prawdę :)
Jest chłodno. Dlaczego to mnie nie dziwi. Jest pięknie. Oszczędzę Wam widoku luksusowych jachtów w porcie.
Obrazek
Kalinichta :hearts:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.07.2011 01:21

mahadarbi napisał(a):Chyba sama zacznę pisać przewodniki

Już zaczęłaś :wink:

Są tacy , którzy z nich już korzystają 8) przy planowaniu kolejnych wyjazdów , układaniu scenariusza pobytu w miejscach , które opisujesz .

Za to również wielkie dzięki :)

Pozdrawiam
Piotr
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 24.07.2011 02:32

Dziękuję, Piotr :)
Ale jestem taka, o taka, maciupka! Właśnie wróciłam z wirtualnej wyprawy po Azji (wcześniej) a teraz zeszłam z Teide nomada i, tkwię w zachwycie nad jego fotorelacją... Przy takich przewodnikach, wstyd wychylać się ze swoją amatorszczyzną... :roll:
Ostatnio edytowano 24.07.2011 14:02 przez mahadarbi, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.07.2011 06:37

mahadarbi napisał(a):Dzień 3 c.d.

Hmmmm, ........ widziałem, ba, nawet przeczytałem. :lol: Przyjąłem do wiadomości.

mahadabri napisał(a):...Teide nomada i, tkwię w zachwycie nad jego fotorelacją... Przy takich przewodnikach, wstyd wychylać się ze swoją amatorszczyzną...

To żart prawda :?: Chyba nie mówisz tego poważnie. Tam pracują zawodowcy co w ten sposób zarabiają na życie. Będzie pisał byle jak - na suchą bułkę nie zarobi. :wink:

ps. te zdjęcia rozmazane ..... z jakiego powodu :?: :wink:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 24.07.2011 10:23

Kalimera :)
Dziadek na ostatnim zdjęciu tak się pięknie ubrał pod kolory otoczenia :D . Zaczynam lubić Chorę :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.07.2011 11:12

helen napisał(a): Zaczynam lubić Chorę :)

Chyba ja też. :lol:

Tylko zauważ, że ostatnie zdjęcia jakieś takie niewyraźne.
Przypadkiem nie orientujesz się czy w tej Chorze sprzedają jakieś używki, np. trawkę czy cuś innego.
Może Mahadabri coś zakupiła .. :wink: .. :wink: no bo skąd raptem takie pogorszenie wizji. :wink:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 24.07.2011 11:20

woka napisał(a):
helen napisał(a): Zaczynam lubić Chorę :)

Chyba ja też. :lol:

Tylko zauważ, że ostatnie zdjęcia jakieś takie niewyraźne.
Przypadkiem nie orientujesz się czy w tej Chorze sprzedają jakieś używki, np. trawkę czy cuś innego.
Może Mahadabri coś zakupiła .. :wink: .. :wink: no bo skąd raptem takie pogorszenie wizji. :wink:

Wszystko możliwe, obawiam się, że jeśli tak, to zdjęcia z kolejnych wizyt w Chorze mogą stać pod znakiem zapytania, pewnie będzie coraz gorzej... ech, całą noc czytała relacje, a teraz śpi do południa. :lol: :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.07.2011 11:32

helen napisał(a):... całą noc czytała relacje, a teraz śpi do południa. :lol: :lol:

Być może, że tak.
Trza poczekać. Może wyjaśni skąd ten problem :lol: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

... to Mykonos! - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone