kleeberg napisał(a):telepol napisał(a):Ja bym załatwił to w sposób "rabat na noclegi dla mnie, albo spotkamy się w sądzie"
Byłoby dobrze ,ale to nie ode mnie zależy
Nie chciałbym krakać, ale to bardzo mało zależy od ciebie, a bardziej od prawodawstwa Chorwacji.
Poproś Kasię o przetłumaczenie ostrego w tonie pisma, dotyczącego wykorzystania cudzych zdjęć wraz z żądaniem natychmiastowego ich usunięcia z serwera, natomiast co do procesu, to one w Polsce toczą się niemiłosiernie długo, my zaś mamy do czynienia nie tylko z cudzoziemcami, ale w dodatku z krajem, który nie jest w Unii.
Obawiam się, że jedyne, ci możesz zrobić, to zbojkotować właścicieli pensjonatu, którzy, swoja drogą, nawet nie muszą wiedzieć o tym, ze człowiek tworzący ich witrynę wykorzystał twoje fotki.
Jeżeli są uczciwi - przeproszą i usuną zdjęcia (tak, jak to miało miejsce u nas na forum), jeżeli nie - droga sądowa może być bardzo długa i bardzo kosztowna, a efekt taki sobie.
Zacznij od pisma.
Pozdrawiam
EDIT: Tak to wygląda u nas.
W piśmie powinna być podstawa prawna z prawa chorwackiego o nieuprawnionym wykorzystaniu fotografii ... :/