Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Testament

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Darek9634
Croentuzjasta
Testament

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 16.07.2006 20:54

Czy piszecie testament przed wyjazdem ? Przecież wszystko może się zdarzyć.
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 16.07.2006 21:23

Pewnie że tak,ale nie uważasz,że w domu,w drodze do pracy,idąc po zakupy,jadac samochodem.... możesz umrzeć(przecież wszystko może się zdarzyć) i co masz spisany testament?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 16.07.2006 21:25

Darek9634 napisał(a):Czy piszecie testament przed wyjazdem ? Przecież wszystko może się zdarzyć.

Tak D9634 .Skreślić.
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 16.07.2006 21:54

Może pytanie wydaje się głupie dla niektórych, ale powstało, gdy znajomi przed wyjazdem do Tunezji takowy sporządzili. Stąd moja ciekawość.

Nie mam spisanego i do tej pory nawet się nad tym nie zastanawiałem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2006 22:01

Przed spisaniem testamentu warto poczytać jak go sporządzić,aby był ważny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Testament
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 16.07.2006 22:47

Testament to żaden problem. Można go spisać w 10 minut i poprosić 2 sąsiadów lub znajomych żeby byli świadkami podpisania (oni nie mogą być spadkobiercami,m nawet najmniejszej części) Można sobie poczytać kodeks cywilny, przepisy co do testamentu są dość proste.

O ile ktoś nie zostawi testementu to dziedziczy jego majątek współmałżonek lub dzieci. Jeżeli nie ma dzieci to współmałżionek i rodzice. Proporcje podziału i dalsza kolejność dzidziczenia jest w kodeksie cywilnym.

Pisząc testament nalezy nie zapomnieć o zachówku czyli tej części majątku której testamentem podzielić nie możemy a która nalezy się małżonkowi i dzieciom. Natomiast można wskazać zachowując przepisy zachówku że ten dostanie np dom a ten drugi kasę: tu znów kodeks cywilny.

Forma notarialna nie jest wymagana. Testament napisany odręcznie (czy nie może być napisany na komputerze i tylko wydruk podpisany - nie wiem ) i podpisany przez osobę oraz 2 świadków jest równie ważny
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2006 23:31

Testament musi być sporządzony ściśle według reguł. Inaczej będzie nieważny.

* Po pierwsze: musi być napisany własnoręcznie. Nie ma znaczenia, czy napiszemy go piórem czy długopisem, na jednej kartce czy na wielu. Najważniejsze, by nosił jedną datę, strony były ponumerowane, a tekst układał się w logiczną całość. Razem z ostatnią wolą możemy sporządzić list do bliskich tłumaczący nasze decyzje (to ulubiony sposób porządkowania ziemskich spraw w amerykańskich filmach).
* Po drugie: testament musi wyrażać naszą wolę. Zapis, że upoważniamy córkę sąsiadki, by po naszej śmierci wskazała spadkobiercę lub przedmiot spadku ? będzie nieważny.
* Po trzecie: testament trzeba podpisać. Nie popełnimy wielkiego błędu, jeśli podpiszemy się tylko nazwiskiem. W przypadku nazwisk dwuczłonowych, wystarczy tylko jeden z nich. Gdy na co dzień używamy Sam testamenty pseudonimu - możemy go użyć w testamencie. Nie jest za to podpisem parafa lub inicjał.
* Po czwarte: legat opatrzmy datą. Jeśli sporządzimy więcej testamentów, ważny będzie ten, który został sporządzony najpóźniej. Data może mieć charakter opisowy: "w dniu śmierci mojej żony", "w 50. rocznicę ślubu", "w przeddzień operacji serca". Uwaga! Testament bez daty jest ważny, o ile jest tylko jeden i nie budzi niczyich wątpliwości.

Testament napisany na komputerze, na maszynie - jest nieważny, musi być napisany pismem odręcznym :!:
Sam testament nie przenosi spadku, musi to potwierdzić Sąd w postanowieniu o dziedziczeniu na podstawie testamentu.
Jak nie ma testamentu-jest wtedy dziedziczenie ustawowe.

A więc testament może być problemem (jak całe nasze prawo) :cry:
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 17.07.2006 08:30

Chciałem tylko wiedzieć czy go spisujecie, czy do takiego tematu podchodzicie. Jak go sporządzić to już inna kwestia.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.07.2006 08:56

Myślę że w normalnej rodzinie testament jest zbyteczny bo kwestie dziedziczenia reguluje Kodeks Cywilny co oznacza dziedziczenie przez małzonka w stopniu równym wraz z dziećmi. Reasumując testament nie jest niezbędny, chyba że sytuacja w rodzinie jest skomplikowana, ew. śmierć grozi że wszyscy skoczą sobie do oczu - wtedy testament może być dobrym rozwiazaniem
*p*a*t*i*
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 17.07.2006 13:56

Myślę, że pisanie testamentu w takim wypadku jest zbyteczne - bynajmniej ja go nie napiszę... :)
mkuba79
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkuba79 » 17.07.2006 14:26

niezawodny napisał(a):Myślę że w normalnej rodzinie testament jest zbyteczny bo kwestie dziedziczenia reguluje Kodeks Cywilny co oznacza dziedziczenie przez małzonka w stopniu równym wraz z dziećmi. Reasumując testament nie jest niezbędny, chyba że sytuacja w rodzinie jest skomplikowana, ew. śmierć grozi że wszyscy skoczą sobie do oczu - wtedy testament może być dobrym rozwiazaniem

Mała poprawka
Dziedziczenie ustawowe oznacza dziedziczenie małżonka w stopniu równym wraz z dziećmi, o ile dzieci nie jest więcej jak troje.
(art.931 par.1kc)

Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2006 14:51

Darek9634 napisał(a):Chciałem tylko wiedzieć czy go spisujecie, czy do takiego tematu podchodzicie. Jak go sporządzić to już inna kwestia.

Gdybym "podchodził" do testamentu na poważnie, to musiałbym go piasać juz szesnaście razy, bo tyle razy wyjezdżałem na wakacje za granicę :lol:
A jak testament sporządzić to ważna kwestia, bo po co spisywać coś, okaże się nic nie wartą kartką papieru :?: [/url]

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone