Cholerka!
W temacie dotyczącym śmieci w Cro i innych minusów, aż kipi.. a tu jakoś cichutko..
Czyżby i tu panowała zasada, że "dobry news to zły news"!?
Moje plusy:
1. Klimat - rewelacja
np. od kilku lat nie mogę usiąść po turecku; kolano nawala; lekarz mówi, że łękotka itp, a w tym roku na plaży w Żulianie "złapałem" się na tym, że od dłuższego czasu siedziałem prawie w lotosie i nic! zero bólu..
poza tym - płuca mi się wentylują na max'a.. to odczuwam najmocniej
2. Widoki - p i ę k n e !!!
3. Kolor morza - nie powtarzalny! podobny błękit tylko w niektórych regionach Grecji (nie wszędzie)
4. Pomimo tego co piszecie, to ludzie wydają mi się być otwarci, życzliwi i wcale nie widziałem tych "euro w oczach"! Hm.. może miałem farta!
5. I jeszcze o ludziach:
połączenie południackiej "maniany" (uwielbiam to!) z duża porcją cywilizacyjnej ogłady i w sumie pozytywnego biznesowego myślenia. Wiem, że najfajniej byłoby za darmo, lub przynajmniej tak, jak było 10 lat temu, gdy Chorwaci dopiero co "podnosili" się po wojnie
Daję sobie głowę uciąć, że jeśliby Adriatyk był w Polsce to dopiero by świat zobaczył co to znaczy "euro i dolary w oczach"!!!
6. Drogi - zero porównania do naszych, ale śmiało można już w wielu miejscach porównać do europejskich. I bezsensownym wydaje mi się gadanie, że bez pieniędzy z Europy nic by nie wskórali... Polska też dostaje i co?! I z pewnością słyszeliście ile "nie udało" się wykorzystać na drogi?! Skandal! Nie zdążyli odpowiednio się nakraść, to woleli nie wykorzystać (nasi cudotwórcy od gospodarczych cudów!)
7. Campingi - coraz więcej lepiej urządzonych i wyposażonych sanitariów (jeszcze mają wiele do zrobienia, ale w porównaniu z przeszłością to jest coraz lepiej)
8. Zabytki - pokażcie mi choć jedno miasto w Polsce tak odnowione i zadbane jak Dubrownik!
Tak na marginesie:
Mieszkam w Krakowie i coś o tym wiem! Dostajemy potężne pieniądze z Unii i każdy by już za tę kasę zrobił z Krakowa cacuszko na skalę europejską!!! A nasz jaśniepanujący stary pijus i komuch Majchrowski dba głównie o własny biznesik (Wyższa Szkoła Ekonomiczna), mając resztę miasta głęboko w swojej czerwonej d... ! Ale nie chcę politykować, więc zapraszam do zwiedzania naszego Krakowa.. koniecznie samochodem!
Więc Chorwacja zdecydowanie ma więcej dziś plusów niż minusów!
Moim skromnym zdaniem!