Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Warmię

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
marze_na
Koneser
Re: Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Wa

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.12.2014 07:44

walp napisał(a):
marze_na napisał(a):
walp napisał(a):Też polatałem. Mają tam na Warmii osadę, która nosi taką samą nazwę jak moje miasto. :wink:

Strzelam :D .
Koronowo?

Strzał w dziesiątkę. :wink:

Bo Brda nie za długa :lol: .
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 08.12.2014 18:13

walp napisał(a):Mają tam na Warmii osadę, która nosi taką samą nazwę jak moje miasto. :wink:

Prawie taką samą. :!: Na Warmii jest wieś o nazwie Kronowo. Brakuje jednego "o". :wink:
Ale Marzena i tak odgadła. 8) :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.12.2014 18:24

Jolanta M napisał(a):Brakuje jednego "o". :wink:

Haha. Nawet nie zauważyłam :lol: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.12.2014 19:37

2. Orneta

Pierwsza wzmianka o Ornecie pochodzi z 1308 r. Prawa miejskie zostały zatwierdzone w 1313 r. Ornetą zarządzali biskupi warmińscy, w latach 1341-1350 miasto było nawet stolicą diecezji warmińskiej.

W Ornecie znajdziemy dwie ceglane perełki architektury gotyku.

Pierwsza to gotycki kościół farny p.w. Jana Chrzciciela i Jana Ewangelisty. Budowę rozpoczęto ok. 1350 r. z inicjatywy biskupa warmińskiego Hermana z Pragi.

Obrazek

Kościół jest czteroprzęsłową bazyliką z niewyodrębnioną częścią prezbiterialną i z wieżą od zachodu.
W XV w. do głównej bryły świątyni dobudowano 10 kaplic bocznych, które ok. 1550 roku otrzymały ozdobne szczyty (attyki), nadające budowli charakterystyczny, oryginalny wygląd.
W związku z przybudowaniem kaplic dokonano też zmiany konstrukcji dachowej nad nawami bocznymi. Załamania dachowe kaplic zaopatrzono w daleko wysunięte rzygacze w kształcie smoczych łbów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To co najbardziej przykuło naszą uwagę to mnóstwo ceramicznych detali na ścianach zewnętrznych kościoła.
Zdobienia te powstały w XVI w. podczas remontu świątyni, jaki przeprowadzono w celu podniesienia jej ze zniszczeń wojny wojny polsko-krzyżackiej (1519-1525). Właśnie podczas tych prac kaplice boczne zyskały ozdobne szczyty, a mur ozdobiono bogatą ceramiką ceglaną. Od XVI w. zewnętrzny wygląd kościoła nie był już więcej zmieniany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościół oczywiście zamknięty był na cztery spusty :evil: . Szkoda, bo skrywa ponoć bogate wnętrze :cry: .

Warto też zajrzeć na ornecki Rynek.

Rynek otaczają barokowe kamieniczki z podcieniami. Pochodzą w większości z XVII i XVIII i od tamtego okresu nie ulegały żadnej istotnej przebudowie.
Ratusz wzniesiony został ok. 1375 r. w miejscu domu kupieckiego. W XV wieku obudowano go drewnianymi budami kupieckimi. Po tym jak w 1606 r. strawił je pożar, odbudowane zostały już jako budynki murowane.
Dach ratusza zwieńczony jest drewnianą, barokową, ośmioboczną wieżyczką z galeryjką z 1622 r. W wieży zawieszony jest gotycki dzwon z 1384 roku - najstarszy dzwon na Warmii .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec legenda :).

W podziemiach orneckiego ratusza żył smok. Był niezwykle brutalny i żarłoczny. Pożerał nie tylko zwierzęta, ale też mężczyzn, kobiety, dzieci, starców, a nawet rycerzy chcących go zabić. Sterroryzował całe miasto, a żadne sposoby pozbycia się go (palenie, trucie, zatapianie, zasypywanie w jamie kamieniami) nie skutkowały. Pewnego dnia przybył do Ornety nieznany rycerz z wielką, długą kopią w dłoni. Dowiedziawszy się o poczynaniach smoka, postanowił go zabić. Nikt nie wierzył w jego sukces, gdyż wielu śmiałków już przed nim próbowało i przypłaciło to życiem. Smok błyskawicznie rzucił się na rycerza. Ten jednak szybko nadstawił kopię i przebił potwora. Gdy wszyscy w niedowierzaniu podziwiali czyn rycerza, on sam gdzieś zniknął. Przypuszcza się, że był nim święty Jerzy.Od tej pory smok pozostał tylko w herbie miasta (pierwsze wyobrażenia pochodzą z roku 1388). Przedstawia on ziejącego ogniem smoka gryzącego własny ogon.
Źródło: http://www.zabytki.mazury.pl/index.php? ... ment&id=31
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 08.12.2014 20:13

Kolejne z moich ulubionych miejsc. :D I nie ostatnie... 8)

marze_na napisał(a):Kościół oczywiście zamknięty był na cztery spusty :evil: . Szkoda, bo skrywa ponoć bogate wnętrze :cry: .

Tu już to aż takie oczywiste nie jest. Latem, i w tym roku, i w zeszłym, był otwarty. :D Mieszkańcy Ornety zorganizowali dyżury, żeby udostępnić kościół nie pozbawiając go jednocześnie czujnego oka i opieki. Baaardzo u mnie zaplusowali. :D A wnętrze jest rzeczywiście bogate. W zeszłym roku jak tu weszłam i utknęłam na półtorej godziny 8O , to w pewnym momencie czuwający na zewnątrz gość zajrzał czy nic mi się nie stało. Nie wiem o kogo się bardziej martwił - o mnie czy o kościół, ale ponoć o mnie. :wink:

Spóźniliście się... Szkoda... :(
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.12.2014 20:33

Jolanta M napisał(a):
walp napisał(a):Mają tam na Warmii osadę, która nosi taką samą nazwę jak moje miasto. :wink:

Prawie taką samą. :!: Na Warmii jest wieś o nazwie Kronowo. Brakuje jednego "o". :wink:
Ale Marzena i tak odgadła. 8) :D

Otóż nie, droga Jolanto. Jest wieś Kronowo w Gminie Barczewo (ta rzeczywiście znajduje się na stronie zlotuptaka.pl :arrow: mapka

I jest osada (dlatego tak napisałem) leśna o nazwie Koronowo należąca do wsi Ramsówko, o tutaj.

Gwoli ścisłości, w Polsce są trzy miejsca nazwane Koronowo.
Pozdrawiam. :wink:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 08.12.2014 20:51

walp napisał(a): Jest wieś Kronowo w Gminie Barczewo (ta rzeczywiście znajduje się na stronie zlotuptaka.pl :arrow: mapka

I tę miałam na myśli. Jest tam ciekawa kapliczka przydrożna pod kasztanowcami, z osobną dzwonniczką. :)

walp napisał(a):I jest osada (dlatego tak napisałem) leśna o nazwie Koronowo należąca do wsi Ramsówko, o tutaj.

A toś wypatrzył!!!!! :D :D :D

walp napisał(a):Gwoli ścisłości, w Polsce są trzy miejsca nazwane Koronowo.
Pozdrawiam. :wink:

O nazwie Kronowo w samym województwie warmińsko-mazurskim są trzy. Wspomniana wieś Kronowo na Warmii - między Barczewem a Jezioranami, oraz wieś i osada niedaleko Rynu, ale to już na Mazurach.

Zwracam honor. 8) :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.12.2014 21:47

Jolanta M napisał(a):
marze_na napisał(a):Kościół oczywiście zamknięty był na cztery spusty :evil: . Szkoda, bo skrywa ponoć bogate wnętrze :cry: .

Tu już to aż takie oczywiste nie jest. Latem, i w tym roku, i w zeszłym, był otwarty. :D Mieszkańcy Ornety zorganizowali dyżury, żeby udostępnić kościół nie pozbawiając go jednocześnie czujnego oka i opieki. Baaardzo u mnie zaplusowali. (...)
Spóźniliście się... Szkoda... :(

Zapamiętam :). Myślę, że wrócimy jeszcze w te okolice.
Nie pierwszy raz boleję nad faktem, że u nas często sezon turystyczny kończy się wraz z końcem wakacji.

Ale dla mieszkańców Ornety brawa za inicjatywę.
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 08.12.2014 22:30

marze_na napisał(a): Zapamiętam :). Myślę, że wrócimy jeszcze w te okolice.

I to mi się podoba!!! :D
Wydaje mi się, że mało kto odwiedza te strony. Jak już, to pędzą na Mazury. A te perełki w głębi Warmii tak bardzo nie po drodze są, że trzeba po prostu przyjechać specjalnie. 8)

W "zagadkach" znalazłam z Ornety to, to i to. Może było jeszcze coś więcej... :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.12.2014 12:31

Jolanta M napisał(a):Wydaje mi się, że mało kto odwiedza te strony. Jak już, to pędzą na Mazury. A te perełki w głębi Warmii tak bardzo nie po drodze są, że trzeba po prostu przyjechać specjalnie. 8)

Raz jeden też pędziłam na Mazury i nawet nie wiedziałam co mijam :roll: . Ale to daaaaaawno było.
Sporo jeszcze mamy na Warmii do odkrycia, poza tym te krajobrazy :hearts: . To już dwa istotne powody, żeby ponownie zawitać w te okolice.

Wyjeżdżając z Ornety chcieliśmy jeszcze zajrzeć do Sanktuarium Maryjnego w pobliskim Krośnie. Niestety remont drogi i proponowane przez navi objazdy leśnymi duktami skutecznie nas od tego odwiodły.
Ledwie 20 km od Ornety kusiło też Pieniężno... Tylko, że doba niestety nie z gumy, a my staramy się nie pędzić zbyt szybko i nie przeładowywać programu :wink:. Tym samym zawsze jest coś kosztem czegoś. Pieniężno nie znalazło się na trasie, za to był czas na kawę w cieniu Wysokiej Bramy, na spacer wzdłuż zamkowej fosy czy gapienie się na deszcz zalewający zamkowy dziedziniec siedząc w ukryciu krużganków :D ...

Tak, tak, jeszcze dzisiaj zaprosimy do Lidzbarka Warmińskiego 8) .
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.12.2014 13:07

marze_na napisał(a):
Jolanta M napisał(a):Wydaje mi się, że mało kto odwiedza te strony. Jak już, to pędzą na Mazury. A te perełki w głębi Warmii tak bardzo nie po drodze są, że trzeba po prostu przyjechać specjalnie. 8)

Raz jeden też pędziłam na Mazury i nawet nie wiedziałam co mijam :roll: . Ale to daaaaaawno było.
Sporo jeszcze mamy na Warmii do odkrycia, poza tym te krajobrazy :hearts: . To już dwa istotne powody, żeby ponownie zawitać w te okolice.

Tak jak wcześniej pisałem. Podobnie jest z Kociewiem. Kiedyś napomknąłem, że się w tamte strony wybieram,
a koleżanka pyta: Kociewie? A co to, gdzie to? Jakieś miasto? :roll:

"Cudze chwalicie, swego nie znacie,
sami nie wiecie co posiadacie."
:wink:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 09.12.2014 13:23

marze_na napisał(a): za to był czas na kawę w cieniu Wysokiej Bramy, na spacer wzdłuż zamkowej fosy czy gapienie się na deszcz zalewający zamkowy dziedziniec siedząc w ukryciu krużganków :D ...

I to jest piękne!!! :D

marze_na napisał(a):Tak, tak, jeszcze dzisiaj zaprosimy do Lidzbarka Warmińskiego 8) .

Tu zawitaliście chyba w samą porę. :)
Z przyjemnością przyjmuję zaproszenie. 8)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.12.2014 13:28

walp napisał(a):Tak jak wcześniej pisałem. Podobnie jest z Kociewiem. Kiedyś napomknąłem, że się w tamte strony wybieram,
a koleżanka pyta: Kociewie? A co to, gdzie to? Jakieś miasto? :roll:

"Cudze chwalicie, swego nie znacie,
sami nie wiecie co posiadacie."
:wink:

Myślę, że z Kociewiem nie tyle jest podobnie, co zdecydowanie gorzej.

Właśnie przeprowadziłam w pracy test, zapytałam trzy osoby czy słyszały o Kociewiu. Żadnej z nich ta nazwa nie mówiła kompletnie nic.
Wniosek - świadomość istnienia takiego regionu w naszym pięknym kraju jest wśród moich najbliższych współpracowników zerowa. A o Warmii słyszeli. I nie sądzę, żebym pracowała z jakimiś wyjątkowymi geograficznymi ignorantami :wink:. Powód jest pewnie taki, że Warmia jest regionem historycznym. I że jest województwo warmińsko-mazurskie :lol: .

Wyprzedzając trochę fakty zdradzę, że na Kociewie jeszcze wrócimy :D .
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.12.2014 15:09

Jolanta M napisał(a):Wydaje mi się, że mało kto odwiedza te strony...

Niektórzy zaglądają.
Ja w Ornecie to nawet dwa razy byłem. :D

pzdr :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.12.2014 15:52

Jolanta M napisał(a):Wydaje mi się, że mało kto odwiedza te strony...

Wydaje Ci się :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Warmię - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies