Mnie najbardziej brakuje możliwości wzięcia ciągiem trzech tygodni urlopu, no chociaż dwóch i pół .
Tymczasem jak wracam do pracy po dwóch to i tak nie wiem w co ręce włożyć.
marze_na napisał(a):Do Olsztyna dojechliśmy późnym popołudniem. Miasto to zostało naszą bazą wypadową na najbliższe trzy dni.
marze_na napisał(a):Pierwszym punktem naszego środowego programu jest Dobre Miasto i jego najcenniejszy zabytek - gotycki zespół kolegiacki z lat 1357–1389.
marze_na napisał(a):Kościół kolegiacki p.w. Najświętszego Zbawiciela i Wszystkich Świętych wyniesiony został w 1989 roku do rangi Bazyliki Mniejszej. Bazylika dobromiejska jest drugą co do wielkości świątynią na Warmii nieznacznie tylko ustępując rozmiarami katedrze fromborskiej.
marze_na napisał(a):Niestety kościół był zamknięty i do środka można było zajrzeć jedynie przez kratę .
marze_na napisał(a):Najpiękniej cały gotycki kompleks kolegiaty prezentuje się od strony Łyny.
Jolanta M napisał(a):Witajcie!!!
We wrześniu nie miałam pojęcia kogóż to gościmy pod olsztyńskim/warmińskim niebem. Ale i tak bardzo mi miło.
Jolanta M napisał(a):Czuje się tam i wielkość, i klimat.
Jolanta M napisał(a):Za moment zapewne dojedziecie do rozwidlenia - w prawo droga do Lidzbarka Warmińskiego, w lewo do Ornety. Obie opcje baaardzo dobre.
marze_na napisał(a): Baaaardzo mi się pod tym olsztyńskim/warmińskim niebem podobało
Mogłabym mieć domek nad jeziorem, pomost, łódkę ... , blisko natury, a jednocześnie w mieście, bo ja jednak zdecydowanie mieszczuch jestem .
W każdym razie Olsztyn to drugie obok Przemyśla miasto, na które byłabym w stanie zamienić duży i gwarny Wrocław.
marze_na napisał(a):O to, to! I niesamowity spokój spacerując po dziedzińcu kolegiaty czy siedziąc w cieniu krużganków.
marze_na napisał(a):Ale najpierw będzie w lewo
marze_na napisał(a):W każdym razie Olsztyn to drugie obok Przemyśla miasto, na które byłabym w stanie zamienić duży i gwarny Wrocław.
marze_na napisał(a):Kapituła Kolegiacka dla diecezji warmińskiej została utworzona w 1341 roku i była jedyną kapitułą kolegiacką na ziemiach państwa krzyżackiego. Początkowo osadzona w Pierzchałach koło Braniewa, w 1347 roku przeniesiona została do Dobrego Miasta.
woka napisał(a):niech tu tylko Wojan zawita. Mam nadzieję, że znajdzie w Przemyślu jakieś wolne lokum dla miłośniczki miasta.
woka napisał(a):Do Pierzchał kilka razy na piechotę chodziłem. Byłem w elektrowni wodnej (porządna niemiecka robota) ale żeby tam kościół był to ... nie wiedziałem
marze_na napisał(a): Wojan już słyszał o mojej wyjątkowo dużej słabości do jego miasta . Nawet fajny profil na fejsie mi polecił. Cudne fotki Przemyśla z lotu ptaka, a raczej paralotni .
marze_na napisał(a):To to to już tam nie stoi? .
marze_na napisał(a):Eh, to okolice Fromborka i Braniewa rzeczywiscie trzeba będzie odwiedzić. Zweryfikujemy .
marze_na napisał(a):To to to już tam nie stoi? .
Eh, to okolice Fromborka i Braniewa rzeczywiscie trzeba będzie odwiedzić. Zweryfikujemy .
walp napisał(a):Też polatałem. Mają tam na Warmii osadę, która nosi taką samą nazwę jak moje miasto.
tony montana napisał(a):Cudne zdjęcia robisz Marzena!
tony montana napisał(a):Pytanie: będzie Lidzbark Warmiński?
marze_na napisał(a):walp napisał(a):Też polatałem. Mają tam na Warmii osadę, która nosi taką samą nazwę jak moje miasto.
Strzelam .
Koronowo?
marze_na napisał(a):tony montana napisał(a):Pytanie: będzie Lidzbark Warmiński?
Jasne. Nawet jesteśmy już blisko .