Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Warmię

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Jolanta M
Cromaniak
Re: Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Wa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.01.2015 22:19

marze_na napisał(a): No to zgłaszam się do tablicy 8) .
A fotki baaaaaaaardzo mi się podobają. Takie ciepłe i słoneczne.

:D

marze_na napisał(a): Zdaliśmy Pani Profesor :D ?

12/12. 8) Brawo!!! :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 24.01.2015 23:09

Wcześniej nie podawałem linku, żeby nie było podpowiedzi na egzaminie, ale teraz już mogę.

Jako ciekawostka - o olsztyńskim zegarze słonecznym, wspomniane jest na stronie tego bloga. :)
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 25.01.2015 12:50

byliście w zmowie :oczko_usmiech:
a odpowiedz poszły "bokiem" na priv :wink:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 25.01.2015 14:16

walp napisał(a):Jako ciekawostka - o olsztyńskim zegarze słonecznym, wspomniane jest na stronie tego bloga. :)

Ale wynalazłeś!!! 8O :D

A skoro mowa o tych zegarach, to...

marze_na napisał(a): 2. Zegar słoneczny na ścianie ratusza w Olsztynie.

Powiem tak. Wiem, że Marzena wie :D , a to nie apteka, więc odpowiedź zaliczyłam :wink: , ale precyzyjnie powinno być "na ścianie Starego Ratusza w Olsztynie", bo jeśliby ktoś spróbował szukać go na ścianie ratusza (w domyśle - nowego, czyli współcześnie funkcjonującego), to by się mógł nieźle zdziwić. :wink:

I jeszcze przy okazji... jakby kogoś temat interesował głębiej, to tu można znaleźć garść dodatkowych informacji. :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.01.2015 14:32

walp napisał(a):Jako ciekawostka - o olsztyńskim zegarze słonecznym, wspomniane jest na stronie tego bloga. :)

W jakim międzynarodowym towarzystwie się znalazł :D .

Sol-Wagon napisał(a):byliście w zmowie :oczko_usmiech:
a odpowiedz poszły "bokiem" na priv :wink:

To są pomówienia :!: :lol: :wink:

Jolanta M napisał(a):A skoro mowa o tych zegarach, to...
marze_na napisał(a): 2. Zegar słoneczny na ścianie ratusza w Olsztynie.

Powiem tak. Wiem, że Marzena wie :D , a to nie apteka, więc odpowiedź zaliczyłam :wink: , ale precyzyjnie powinno być "na ścianie Starego Ratusza w Olsztynie", bo jeśliby ktoś spróbował szukać go na ścianie ratusza (w domyśle - nowego, czyli współcześnie funkcjonującego), to by się mógł nieźle zdziwić. :wink:

Oczywiście Pani Profesor :D :wink: . Ale komu by przyszło do głowy szukać ratusza poza rynkiem :mrgreen: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.01.2015 14:49

Wniosków, uwag, zapytań brak, mogę więc oficjalnie zakończyć relację :D .

Jak na urlop, którego najpierw w ogóle miało nie być i którego ogólny plan powstał w zasadzie w jeden wieczór i determinowany był przede wszystkim dostępnością i standardem noclegów na booking.com to wyszło zupełnie nieźle 8) .

W poszukiwaniu średniowiecznej cegły przemierzyliśmy 2266 km poruszając się ze średnią prędkością 58 km/h :mrgreen: . (od naszej pierwszej dłuższej wyprawy samochodowej po dojechaniu przed garaż fotografuję to co pokazuje lwi wyświetlacz, takie tam zboczenie :oops: ). Możnaby dojechać na Pag albo Krk i wrócić :lol: .

Jedne miejsca zachwyciły nas bardzo, inne nieco mniej, niektóre rozczarowały. Tych ostatnich było zdecydowanie najmniej, malusieńko. Efekt uboczny i zupełnie niezamierzony całej tej eskapady jest taki, że o państwie krzyżackim dowiedziałam się duuuuuuuuuuuużo więcej niż przez całe lata szkolnej edukacji. (nie wiem tylko o kim gorzej to świadczy, o mnie czy o szkolnictwie :roll: :twisted: )

Generalnie wrażenie mam jedno, dodatkowo poparte zamieszczonymi tutaj komentarzami. Pięknieje nam :D . Nareszcie po latach zaniedbań dba się w tym kraju o zabytki. Rośnie świadomość, znajdują się pieniądze, a i turystów nie brakuje.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za obecność i miłe słowa. A Joli dodatkowo za merytoryczny nadzór nad warmińską częścią tej opowieści :D .

Pozdrawiamy serdecznie
Marzena i Paweł

:papa:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.01.2015 15:59

marze_na napisał(a):Generalnie wrażenie mam jedno, dodatkowo poparte zamieszczonymi tutaj komentarzami. Pięknieje nam...

Generalnie wrażenie mam jedno - pęknie tu w tej relacji i tam gdzie byliście. Było super.

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.01.2015 19:19

I ja dziękuję za tę przewodnikową relację popartą fantastycznymi zdjęciami :)
Parę miejsc kiedyś tam widziałem na własne oczy, większości nie, i pewnie się to nie zmieni bo póki co wybieramy inne kierunki.
Ale, fajnie, że można popatrzeć na ciekawe miejsca oczami innych :cool:

Zaległości jest wiele i tak wiele miejsc wciąż jest w opłakanym stanie, choćby w naszym regionie. Czasem brak kasy, czasem nieuregulowane sprawy własności, czasem tumiwisizm.... Może i to się zmieni, póki jest jeszcze co ratować :roll: .
Z tej relacji powiało optymizmem :D

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2015 19:34

Bardzo fajna relacja i jak to mówią
szacun :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.01.2015 20:21

marze_na napisał(a):Wniosków, uwag, zapytań brak, mogę więc oficjalnie zakończyć relację :D .

- jak już wspomniałem wcześniej, jest to świetny materiał na przewodnik i mówię to całkiem poważnie.
- pokazaliście, że warto wybrać się do mniej znanych, ale wcale nie mniej pięknych miejsc w naszym kraju.

Wiele z tych miejsc odwiedziłem, więc tym przyjemniej się z Wami podróżowało.
Mogłem je jednak "odkryć" na nowo, z Waszej perspektywy i podziwiać na wspaniałych fotografiach. 8)

P.S.
marze_na napisał(a):W poszukiwaniu średniowiecznej cegły przemierzyliśmy 2266 km poruszając się ze średnią prędkością 58 km/h

Nie spodziewałem się, że tyle nakręcicie w czasie tej wyprawy. 8O
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 27.01.2015 22:24

Powiem Ci, że Twoja relacja uświadomiła mi, iż zdjęcia z niektórych miejsc mam na ... papierze :roll: :wink: Dawno nie byłam :roll: , chociaż są o rzut beretem :wink:
Dzięki :D :papa:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 28.01.2015 00:45

marze_na napisał(a):Wniosków, uwag, zapytań brak, mogę więc oficjalnie zakończyć relację :D .

Szkoda, że nie byliście tu co najmniej miesiąc. A tak... żal, że już koniec. :)

marze_na napisał(a):Jeszcze raz dziękuję wszystkim za obecność i miłe słowa. A Joli dodatkowo za merytoryczny nadzór nad warmińską częścią tej opowieści :D .

:lol: :D
Bardzo miło było mi Wam towarzyszyć. Mam nadzieję, że się jeszcze kiedyś na Warmii spotkamy.
Tyyyyyyle jeszcze zostało do zobaczenia. :!: :D

walp napisał(a): - pokazaliście, że warto wybrać się do mniej znanych, ale wcale nie mniej pięknych miejsc w naszym kraju.

Otóż to! :)

Poza tym... potraficie dostrzegać piękno i potraficie je pokazać. 8)
Wielkie dzięki za tę relację. Pozdrówka serdeczne! :D :papa:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 28.01.2015 19:26

Bardzo dziękuję za świetną relację okraszoną wspaniałymi zdjęciami. :)

Jedna tylko drobna uwaga (przepraszam):
marze_na napisał(a):Chełm wieży...

Wieża ma hełm... :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.01.2015 21:12

Vjetar napisał(a):Generalnie wrażenie mam jedno - pęknie tu w tej relacji i tam gdzie byliście. Było super.

:D

kulka53 napisał(a):Zaległości jest wiele i tak wiele miejsc wciąż jest w opłakanym stanie, choćby w naszym regionie. Czasem brak kasy, czasem nieuregulowane sprawy własności, czasem tumiwisizm.... Może i to się zmieni, póki jest jeszcze co ratować :roll: .

Na Dolnym Śląsku zaniedbań w kwestii ochrony zabytków jest całe mnóstwo, ale i zabytków mamy tu najwięcej.
Ale też idzie ku dobremu :D . Jakieś półtora roku temu zrobiliśmy sobie wycieczkę Ząbkowice Śl. - Kamieniec Ząbkowicki - Złoty Stok. Na zamku w Ząbkowicach rozpoczynały się właśnie prace przy odbudowie i rewitalizacji; są konkretne plany i pieniądze na realizację kolejnych etapów tego przedsięwzięcia (klik i klik). Z kolei w Kamieńcu prace rekonstrukcyjne w pałacu królewny Orańskiej były już daleko posunięte (klik). Inny cud to znalezienie parę miesięcy temu sponsora prac remontowych opactwa Cystersów w Lubiążu (klik). Przykładów pewnie znajdzie się dużo więcej :D .

Lednice napisał(a):Bardzo fajna relacja i jak to mówią
szacun :D

Dzięki.

walp napisał(a):- pokazaliście, że warto wybrać się do mniej znanych, ale wcale nie mniej pięknych miejsc w naszym kraju.

Mam jeszcze parę pomysłów na kolejne "Tour de Pologne" :wink: .

ASIULA HK napisał(a):Powiem Ci, że Twoja relacja uświadomiła mi, iż zdjęcia z niektórych miejsc mam na ... papierze :roll: :wink: Dawno nie byłam :roll: , chociaż są o rzut beretem :wink:

No to aparat w dłoń i w drogę. Zwłaszcza, że rzut beretm :D .

Jolanta M napisał(a):Mam nadzieję, że się jeszcze kiedyś na Warmii spotkamy.
Tyyyyyyle jeszcze zostało do zobaczenia. :!: :D

A to bankowo :!: Powtórka z Warmii będzie obowiązkowo.

Nefer napisał(a):Jedna tylko drobna uwaga (przepraszam):
marze_na napisał(a):Chełm wieży...

Wieża ma hełm... :wink:

To ja przepraszam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.01.2015 19:05

marze_na napisał(a):Jakieś półtora roku temu zrobiliśmy sobie wycieczkę

To my trochę wcześniej, bo 3 lata temu, wczesną wiosną.... Henryków, Kamieniec, Paczków, Otmuchów a trochę później przy okazji wizyty w Wojsławicach podjechaliśmy do Niemczy i Ząbkowic. Ani w Kamieńcu, ani w Ząbkowicach nic się jeszcze wtedy nie działo... dobre nowiny teraz widzę :) .
Lubiąż pamiętam sprzed około 20 lat :roll: , jeśli uda się przywrócić kiedyś temu olbrzymiemu kompleksowi świetność, będzie to prawdziwy cud :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Warmię - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies