Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Warmię

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Użytkownik usunięty
Re: Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Wa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2015 21:20

W Grudziądzu ostatni raz byłem w 2008 roku,
faktycznie od tego czasu wygląda na to, że bardzo się zmienił na lepsze :wink:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.01.2015 00:20

Ależ to wszystko pięknie pokazujesz!!! Bajka!!! :D

Zanim wyruszysz do domu, aby następnego dnia z rana udać się do pracy, jeszcze mały sprawdzianik. 8O
Gdzie, a czasem gdzie i skąd, zostały zrobione te zdjęcia?... :wink:

1
01.jpg

2
02.jpg

3
03.jpg

4
04.jpg

5
05 .jpg

6
06.jpg

7
07.jpg

8
08.jpg

9
09.jpg

10
10.jpg

11
11.jpg

12
12.jpg

Pyk, pyk... :wink:

Mam nadzieję, że się nie pogniewasz za taki długaśny wtręt. :)
Pozdrówka serdeczne.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.01.2015 00:34

Oj, robisz tu Marzenie konkurencję tymi fotkamiObrazek :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.01.2015 00:38

greenrs napisał(a):Oj, robisz tu Marzenie konkurencję tymi fotkamiObrazek :)

E tam! Marzena jest bezkonkurencyjna. :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.01.2015 00:47

Jolanta M napisał(a):E tam! Marzena jest bezkonkurencyjna. :)

Ja tam się nie znam ale Twoje też mi się podobają, szczególnie te słoneczne okna :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.01.2015 00:51

Nie chodzi o podobanie, ale o zgadywanie. :!:

A jak miłe dla oka, to tym lepiej. :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 24.01.2015 11:30

Też piękne.
Powiem tylko, że o tym zegarze słonecznym ze zdjęcia nr 2, piszą na pewnym hiszpańskim blogu,
poświęconym Relojes de Sol en el mundo, czyli zegarom słonecznym na świecie. :)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 24.01.2015 11:45

longtom napisał(a):
walp napisał(a):
A Grudziądz ... no cóż, znam, ale w Twoich relacjach jakby piękniejszy. :wink:

Podpisuję się pod tym co napisał walp. :)

Niestety, ja też tak uważam :roll:
Owszem, fragmentami coś się odnawia.
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.01.2015 12:01

Jolanta M napisał(a):Zanim wyruszysz do domu, aby następnego dnia z rana udać się do pracy, jeszcze mały sprawdzianik. 8O

To specjalny sprawdzianik :wink: dla Marzenki, żeby jeszcze raz przebiegła myślą po tych ścieżkach. Myślę, że nie powinien jej sprawić najmniejszych trudności. :D

Pomysł może niezbyt mądry... :oops: :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.01.2015 12:31

marze_na napisał(a):
woka napisał(a): Byłem w Grudziądzu chyba dwa razy ...ale chyba w innym Grudziądzu. Takiego nie pamiętam ... lub nie zwróciłem uwagi. :wink:

Jak np. na kościół we wsi Pierzchały :oczko_usmiech: .

:D Ot, zapamiętała.
Marzena ..... Ty przy mnie byś chyba zwariowała a ja przy Tobie też nie widzę się. Inne charaktery. Ty masz czas .... a ja pędzę. Suma sumarum ... Ty chyba wygrywasz. Ja światu i tak nie dogonię, nie naprawię. Ale cóż zrobić .... są i tacy.
Tymi Pierzchałami to mnie zaskoczyłaś. Toż to dziura nad dziurami, osada po zlikwidowanym PGR. Bieda. Tam nikt o zdrowych zmysłach nie zaglądnie ... a tu taki "kwiatek". Jakiś kościół wiekowy. Przypuszczam, że miejscowi nawet o tym nie wiedzą.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.01.2015 13:02

Jolanta M napisał(a):
Jolanta M napisał(a):Zanim wyruszysz do domu, aby następnego dnia z rana udać się do pracy, jeszcze mały sprawdzianik. 8O

To specjalny sprawdzianik :wink: dla Marzenki, żeby jeszcze raz przebiegła myślą po tych ścieżkach. Myślę, że nie powinien jej sprawić najmniejszych trudności. :D

Pomysł może niezbyt mądry... :oops: :)

No coś Ty Jola. Pomysł super! Chociaz do zagadkowego wątku już nie zaglądam, to takie zgadywanki niezmiennie uwielbiam.
Rozpoznaliśmy wszystko bez wiekszego problemu. Mam nadzieję, że odgadliśmy :wink: . Za kilka miesięcy, jak pamięć się przykurzy, mogłoby być nieco gorzej. Niestety nie mam możliwości napisać co jest co, bo od bladego świtu w trasie jesteśmy. A w telefonie pisać nie cierpię.
Obiecujemy zdać egzamin jak tylko wrócimy do domu 8) .
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.01.2015 13:10

marze_na napisał(a):No coś Ty Jola. Pomysł super! Chociaz do zagadkowego wątku już nie zaglądam, to takie zgadywanki niezmiennie uwielbiam.
Rozpoznaliśmy wszystko bez wiekszego problemu. Mam nadzieję, że odgadliśmy :wink: . (...) Obiecujemy zdać egzamin jak tylko wrócimy do domu 8) .

Ufff!!! :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.01.2015 20:06

woka napisał(a):
marze_na napisał(a):
woka napisał(a): Byłem w Grudziądzu chyba dwa razy ...ale chyba w innym Grudziądzu. Takiego nie pamiętam ... lub nie zwróciłem uwagi. :wink:

Jak np. na kościół we wsi Pierzchały :oczko_usmiech: .

:D Ot, zapamiętała.

Zastanawiałam się dłuższą chwilę czy to napisać. Żeby nie być posądzoną o złośliwość :wink: .

woka napisał(a):Marzena ..... Ty przy mnie byś chyba zwariowała a ja przy Tobie też nie widzę się. Inne charaktery. Ty masz czas .... a ja pędzę. Suma sumarum ... Ty chyba wygrywasz. Ja światu i tak nie dogonię, nie naprawię. Ale cóż zrobić .... są i tacy.

Sęk w tym, że tego czasu ciągle jest za mało, bo chciałabym za dużo i na raz.
A świat? Wystarczy mi mój mały własny :D .

Jolanta M napisał(a): jeszcze mały sprawdzianik. 8O
Gdzie, a czasem gdzie i skąd, zostały zrobione te zdjęcia?... :wink:

No to zgłaszam się do tablicy 8) .
A fotki baaaaaaaardzo mi się podobają. Takie ciepłe i słoneczne.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.01.2015 20:27

1. Chełm wieży kościóła pw. Św. Piotra i Pawła w Reszlu.
To było proste, bo ta wieża to jeden z większych hitów wycieczki. Po pierwsze lekki szok, że w ogóle tak wysoko wpuszczają, a po drugie te widoki :!:

2. Zegar słoneczny na ścianie ratusza w Olsztynie.

3. Rzygacze kościoła p.w. Jana Chrzciciela i Jana Ewangelisty w Ornecie.

4. Tu akurat musieliśmy się nieco dłużej przyjrzeć co też zasłaniają te urocze kwiatki. Stawiamy na kolegiatę w Dobrym Mieście.

5. Zamek w Olsztynie. Tym korytarzem wprawdzie nie szliśmy, ale okna są dość charakterystyczne.

6. Sklepienie bazyliki konkatedralnej św. Jakuba w Olsztynie.

7. Sklepienie wielkiego refektarza na zamku w Lidzbarku Warmińskim.

8. Kolegiata w Dobrym Mieście.

9. Zamek w Lidzbarku Warmińskim. Pewnie widok z wieży, na którą nie udało nam się wejść.

10. Sklepienie bazyliki w Świętej Lipce.

11. Reszel, widok z kościelnej wieży.

12. Ceglana ceramika na kościele Jana Chrzciciela i Jana Ewangelisty w Ornecie.

Zdaliśmy Pani Profesor :D ?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.01.2015 20:47

marze_na napisał(a):Zastanawiałam się dłuższą chwilę czy to napisać. Żeby nie być posądzoną o złośliwość :wink: .

Chyba żartujesz. Niemniej doceniam Twoją wrażliwość. :D
Ja nie jestem aż tak uczulony. To tylko "internet". Poza tym .... przez Twoją pamięć mogę czuć się tylko wyróżniony. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Warmię - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies