Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Warmię

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Użytkownik usunięty
Re: Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Wa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2014 15:15

Czemu tylko są 3 flagi :?: :roll:

Białorusini twierdzą, że to oni wygrali bitwę :D
A i Krzyżakom należy się flaga, tylko nie wiadomo, czy niemiecka, czy austriacka :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.12.2014 15:25

Lednice napisał(a):Czemu tylko są 3 flagi :?: :roll:

Mnie się nasunęło inne pytanie. Dlaczego na Polach Grunwaldu powiewa flaga UE :wink: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.01.2015 20:50

Zamek krzyżacki w Ostródzie

Ostróda okazała się bardzo przyjemnym miastem z dobrze zagospodarowanym spacerowym bulwarem wzdłuż brzegów jez. Drwęckiego. W sezonie muszą przewijać się tutaj tłumy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Natomiast sam zamek krzyżacki, który skłonił nas do wizyty w Ostródzie, urodą niestety nie uwodzi.
Ot ceglany klocek.

Obrazek
fotka z netu źródło

Pierwsza krzyżacka strażnica funkcjonowała na tych terenach już około 1270 roku. Była to drewniano-ziemna konstrukcja ulokowana na miejscu wcześniejszego grodu pruskiego, na wysepce otoczonej wodami jez. Drwęckiego i rzeki Drwęcy.
Wraz z ekspansją Państwa Krzyżackiego postanowiono w 1341 roku utworzyć w Ostródzie samodzielną komturię. Wzrost znaczenia miasta i jego nowe funkcje jako ważnego ośrodka administracji zakonnej wymagały nowej, bardziej reprezentacyjnej siedziby, co pociągnęło za sobą decyzję o budowie dużego murowanego zamku, rozpoczętej przez komtura Guntera von Hohenstein w roku 1349.
(http://www.zamkipolskie.com/ostro/ostro.html)

Główne prace budowlane prowadzono w latach 1350-1380. Zamek wzniesiono na planie zbliżonym do kwadratu o bokach 45x47 metrów. Cztery równej szerokości skrzydła zamykały dziedziniec, który obiegały wewnątrz drewniane krużganki. Od strony północnej zamek posiadał wysunięty dansker, a w płd.-wsch. narożniku wysoką wieżę. Najważniejszą, reprezentacyjną częścią zamku było skrzydło południowe gdzie mieściły się gotycka kaplica, mieszkanie komtura i refektarz. Pozostałe skrzydła zajmowały kapitularz, infirmeria, dormitoria dla braci zakonnych i komnaty gościnne. Pomieszczenia piwnic i parteru, podobnie jak w innych zamkach konwentualnych, były przeznaczone na cele gospodarcze. Na ostatnich kondygnacjach (strychu) ulokowano pomieszczenia spichrzowo-obronne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W 1381 roku zamek został spalony podczas najazdu wojsk księcia litewskiego Kiejstuta. Warownię odbudowano w latach 1407–1410, z tym że lepiej go umocniono. Zamek uzyskał dodatkowy zewnętrzny mur obronny i głęboką i wypełnioną wodą fosę. Na tym etapie rozbudowy ostródzki zamek, jako jeden z pierwszych w Państwie Krzyżackim, wyposażono w działa armatnie.

Podczas wojen polsko-krzyżackich zamek w Ostródzie kilkakrotnie przechodził z rąk do rąk. Ostatecznie przeszedł w polskie władanie po sekularyzacji Zakonu w roku 1525. Umieszczono w nim siedzibę starostwa

W listopadzie 1788 roku, w czasie pożaru miasta, płomienie przedostały się do zamku, w którego wschodniej części magazynowane były zapasy prochu. Wybuch doszczętnie zniszczył całe wschodnie skrzydło wraz z wieżą. Dodatkowe straty warownia poniosła z rąk samych mieszkańców Ostródy, którzy do odbudowy miasta wykorzystywali materiał z uszkodzonych budynków zamkowych. Ostatecznie do końca XVIII w. zrekonstruowano uszkodzone fragmenty zamku (bez części wschodniej i wieży) i ulokowano w nim urząd pruskiego starosty.

W czasie wojen napoleońskich zamek pełnił funkcję głównej kwatery wojsk niemiecko-rosyjskich. Później stacjonowali tu Francuzi wraz z Napoleonem Bonaparte, który w zamku umieścił swój sztab na czas przygotowywania wyprawy wgłąb Rosji. Sam Napoleon przebywał tu na pewno od 21 do 30 marca 1807 roku.
W kolejnych latach podupadłą warownię adaptowano na cele administracyjne - mieściły się w niej mieszkania prywatne, urzędy powiatu oraz sąd.

W 1945 roku, po wkroczeniu wojsk Armii Czerwonej zamek został splądrowany i spalony. Pozostały jedynie uszkodzone ogniem mury skrzydeł, które w 1974 roku zdecydowano się odbudować.
Obecnie zamek stanowi ośrodek kulturalny miasta - mieści się w nim Ostródzkie Centrum Kultury, galeria, biblioteka oraz muzeum.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mały OT :wink:

Obrazek

Skoro mamy Nowy Rok chcielibyśmy wszystkim Cromaniakom i Croentuzjastom życzyć wszystkiego dobrego na ten 2015 rok. Powodzenia w realizacji urlopowych planów, niech zdrowie dopisuje, kasa się zgadza i czasu wolnego nie zabraknie.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.01.2015 07:27

marze_na napisał(a):urodą niestety nie uwodzi.

Nie widziałaś zamku w Węgorzewie :wink:
Ale, z tego co kojarzę, dziejowy los go nie oszczędzał...

Bardzo ciekawa relacja Marzeno :)
Podczytywałem przez kilka ostatnich dni...
Prawie zupełnie nie znam tych terenów, nigdy nie byłem np. w Olsztynie. Ale Gniew, Reszel, Świętą Lipkę i Kętrzyn swego czasu zaliczyłem. Pamiętam swoje wrażenia z wtedy... że tak dużo się już w Polsce dzieje, zmienia, a tam czas jakby stał w miejscu. To było prawie 10 lat temu, teraz widzę, że i tam pięknieje :) .

Pozdrawiam
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.01.2015 13:54

kulka53 napisał(a):Bardzo ciekawa relacja Marzeno :)
Podczytywałem przez kilka ostatnich dni...

Dziękuję. Aż się uśmiechnęłam do monitora :D .

kulka53 napisał(a): teraz widzę, że i tam pięknieje :) .

Co cieszy :D .
Myślę, że w dużej mierze pomogły unijne pieniądze. Rozwój infrastruktury i promocja regionu przyciągają turystów. A ci mają coraz większe wymagania. I tak się kręci.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.01.2015 19:39

Chełmno …

… położone malowniczo na dziewięciu wzgórzach to jedno z miast na naszej wakacyjnej trasie, na które najbardziej ostrzyliśmy sobie zęby.

Miasto zabytków i miasto kościołów – sześć gotyckich świątyń z XIII i XIV w. składa się na ceglaną panoramę miasta. Chełmno to również siedziba pierwszej komturii krzyżackiej zwanej chełmińską, a wg pierwotnych zamierzeń miało stanowić też stolicę państwa krzyżackiego.

Jednocześnie jest to jedno z najstarszych miast w Polsce. Prawa miejskie otrzymało 28 grudnia 1233 roku z rąk wielkiego mistrza krzyżackiego Hermana von Salza. Prawo lokacyjne tzw. „przywilej chełmiński” nadany Chełmnu przez Zakon Krzyżacki stał się wzorcem do lokowania ponad 200 miast wschodniopomorskich, warmińskich i mazowieckich.

Obrazek

Za sprawą relikwii Św. Walentego, przechowywanej od stuleci w kościele farnym oraz uroczyście obchodzonego tu 14 lutego Dnia Św. Walentego Chełmno znane jest również jako miasto zakochanych :hearts: .

Obrazek

Moje subiektywne wrażenie jest takie, że Chełmno wciąż pozostaje nieodkryte i trochę niedoceniane, na co dobitnie wskazuje stosunkowo słabo rozwinięta infrastruktura turystyczna. Szkoda. Mam nadzieję, że wkrótce zatętni życiem, że ze staromiejskich deptaków zniknie przynajmniej połowa mięsnych lol, a w ich miejsce pojawią się knajpki i kawiarenki, że zamknięte w większości na głucho (również w niedzielę :evil: ) bramy chełmińskich kościołów otworzą się …

Tyle tytułem przydługiego wstępu :wink: .

Do Chełmna dojechaliśmy późnym wieczorem. Po odebraniu kluczy do apartamentu (przy okazji polecam z czystym sumieniem), natychmiast udaliśmy się na pierwszy spacer po mieście, a ściślej mówiąc w najbliższej okolice rynku i fary.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I w tejże najbliższej okolicy rynku, w mieście zakochanych nie znaleźliśmy niestety ani jednego miejsca, gdzie można byłoby usiąść i w romantycznej scenerii napić się piwa/wina/drinka :roll: . Jedna „mordownia” i dwa ogródki przy Ratuszu lejące koncernowego sikacza – to efekt naszych poszukiwań :? . Była na szczęście Żabka. Poczyniliśmy więc niezbędne zaopatrzenie :wink: i wróciliśmy do apartamentu.

CDN ...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.01.2015 19:59

13-14.09.2014
Spacerkiem po Chełmnie

Sobotni poranek rozpoczęliśmy spacerem po Chełmnie. Wędrówkę przez chełmińskie zabytki kontynuowaliśmy też w pochmurną niedzielę. Zaburzę więc chronologię i połączę wszystko w jeden słoneczno-pochmurny odcinek. Nie jeden pewnie, bo zabytków w Chełmnie bez liku :D .

Zabytki Chełmna znajdują się na Europejskim Szlaku Gotyku Ceglanego. Ponadto 20 kwietnia 2005 roku Stare Miasto w Chełmnie zostało wpisane na listę Pomników Historii.

My swoje pierwsze kroki kierujemy w stronę kościoła farnego Wniebowzięcia NMP – najokazalszego spośród kościołów Chełmna. Wybór zdeterminowany jest godzinami wejścia na kościelną wieżę, takiej możliwości oczywiście nie możemy przepuścić 8) .

Kościół wzniesiony został z cegły w latach 1280 – 1320.
Jest jedyną ściśle orientowaną budowlą sakralną w mieście, leży na osi zachód (wejście) wschód (prezbiterium) - to właśnie wyróżnia ją w chełmińskiej starówce. Świątynia składa się z z prosto zamkniętego prezbiterium i trójnawowego halowego korpusu. Charakterystyczną cechą tego obiektu jest niesymetryczna, dwuwieżowa fasada - prawa wieża jest znacznie niższa. Według legendy prace nad wieżą się wydłużały, dlatego budowniczy zdecydowali się na pracę w niedziele i święta. Spotkało się to z gniewem bożym i wtedy w prawie ukończoną wieżę trafił piorun. Najprawdopodobniej jednak wieży nie ukończono z powodu pożaru, zawalenia się jej oraz z braku pieniędzy na kontynuowanie budowy...
http://moje-chelmno.pl/koscioly/fara

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wchodzimy na wieżę fary, żeby spojrzeć na Chełmno z góry :hearts:.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miasto zachowało w pełni swój XIII-wieczny układ urbanistyczny, oparty na siatce prostopadle przecinających się ulic, które stanowią klasyczny szachownicowy plan średniowiecznego miasta z centralnie usytuowanym rynkiem. Rynek o wymiarach 111x156 m jest jednym z większych w Polsce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dość :D . Schodzimy na dół.

Obrazek

Obrazek

CDN...
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 02.01.2015 20:26

Korzystając z czasu okołoświątecznego i mając mniej pracy w pracy :) , z przyjemnością przeczytałem i pooglądałem relację z Twoich (Waszych) pomorsko-kociewsko-warmińskich wojaży.
Relacja świetna - kopalnia wiedzy z historii architektury, wspaniałe zdjęcia. :wink:
Miło sobie przypomnieć miejsca, w których się było całkiem niedawno (Kołobrzeg, Pelplin, Bytów), jak i zdecydowanie dawniej (Św. Lipka, Ostróda, Chełmno), ale także poznać (na razie via komputer) wiele miejsc nieznanych naocznie (Kwidzyn, Lidzbark, Reszel...).
Bardzo dziękuję za już, ale proszę także o jeszcze. Z pewnością będę śledził relację. :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.01.2015 23:29

marze_na napisał(a):Miasto zachowało w pełni swój XIII-wieczny układ urbanistyczny, oparty na siatce prostopadle przecinających się ulic, które stanowią klasyczny szachownicowy plan średniowiecznego miasta z centralnie usytuowanym rynkiem.

Gotyckie pejzaże Chełmna - jedna z atrakcji woj. kujawsko-pomorskiego.

Chełmno było zakładane od podstaw i zgodnie z zamysłem Zakonu miało być miastem-wzorcem.
Przy jego lokowaniu, do wymierzania ulic, użyto pręta chełmińskiego - jednostki miary używanej do projektowania i lokowania miast na prawie chełmińskim. Ulice miały szerokość 2,5 pręta.
1 pręt (niem. Culmer Ruthe) to 4,325 m.

Replika wzorca tej miary jest przytwierdzona do ściany ratusza - pewnie go widzieliście. :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.01.2015 13:28

Nefer napisał(a):Korzystając z czasu okołoświątecznego i mając mniej pracy w pracy :) , z przyjemnością przeczytałem i pooglądałem relację z Twoich (Waszych) pomorsko-kociewsko-warmińskich wojaży.
Relacja świetna - kopalnia wiedzy z historii architektury, wspaniałe zdjęcia. :wink:

Miło czytać :D .

Nefer napisał(a):Bardzo dziękuję za już, ale proszę także o jeszcze. Z pewnością będę śledził relację. :)

To już ostatni weekend naszych wojaży, ale w parę miejsc uda się jescze zajrzeć 8) .

walp napisał(a):Replika wzorca tej miary jest przytwierdzona do ściany ratusza - pewnie go widzieliście. :wink:

A to wcale nie takie pewne :lol: .
Można powiedzieć, że patrzyliśmy, ale nie mieliśmy pojęcia co widzimy :mrgreen: .
O pręcie chełmińskim dowiedziałam się wczoraj rano :roll: :oops: . Przygotowując chełmińskie odcinki relacji obejrzałam sobie na vod odcinek cyklu Nie ma jak Polska z Chełmnem w roli głównej. Tam prowadząca wyjaśniała coż to przymocowano do ściany ratusza.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 03.01.2015 18:54

marze_na napisał(a):Można powiedzieć, że patrzyliśmy, ale nie mieliśmy pojęcia co widzimy :mrgreen:
O pręcie chełmińskim dowiedziałam się wczoraj rano :roll: :oops: . Przygotowując chełmińskie odcinki relacji obejrzałam sobie na vod odcinek cyklu Nie ma jak Polska z Chełmnem w roli głównej.

Często tak mam. Wkurzam się wtedy na siebie, kiedy po powrocie z jakiegoś miejsca dowiaduję się,
że trzeba było wejść wyżej, odbić z drogi itd, aby zobaczyć jakąś lokalną atrakcję, o której nie znalazłem nic wcześniej.
No cóż, nie jestem w stanie przeczytać wszystkiego o wszystkim. :?

Jest taka książka Elżbiety Dzikowskiej pt. "Polska znana i mniej znana" (nota bene wydana przez pelplińskie
wydawnictwo "Bernardinum", w której autorka opisuje właśnie takie mniej znane, ale atrakcyjne miejsca w Polsce,
(również te opisywane tutaj przez Ciebie).

Uważam, że możesz śmiało konkurować, a gdybyś poszła z tą relacją do "Bernardinum"
nie odmówiliby druku, tym bardziej, gdyby zobaczyli piękne zdjęcia katedry. :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.01.2015 19:44

walp napisał(a):Często tak mam. Wkurzam się wtedy na siebie, kiedy po powrocie z jakiegoś miejsca dowiaduję się,
że trzeba było wejść wyżej, odbić z drogi itd.

Też tak mamy. Ale w tym pytadku staliśmy pewnie dwa kroki od tego nieszczęsnego pręta :lol: .

walp napisał(a):No cóż, nie jestem w stanie przeczytać wszystkiego o wszystkim. :?

Święta racja :D. Chociaż na takich intensywnych wyjazdach z reguły i tak nie czytamy nic innego oprócz przewodników. I tych książkowych i internetowych.

walp napisał(a):Uważam, że możesz śmiało konkurować, a gdybyś poszła z tą relacją do "Bernardinum"
nie odmówiliby druku, tym bardziej, gdyby zobaczyli piękne zdjęcia katedry. :wink:

Eee, za dużo cytuję. Za prawa autorskie by mnie potem ścigali :wink: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.01.2015 20:04

marze_na napisał(a):
walp napisał(a):Często tak mam. Wkurzam się wtedy na siebie, kiedy po powrocie z jakiegoś miejsca dowiaduję się,
że trzeba było wejść wyżej, odbić z drogi itd.

Też tak mamy. Ale w tym pytadku staliśmy pewnie dwa kroki od tego nieszczęsnego pręta :lol: .

Zapewne wielu tak ma ( my również :roll: ) , ale przecież trzeba coś zostawić na następny raz , a trzeba też pamiętać o tym , że urlop nie jest z gumy :wink:

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.01.2015 20:27

piotrf napisał(a): urlop nie jest z gumy :wink:

A szkoda :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.01.2015 20:32

Chełmno

... szczyci się ocalałym niemal w całości, średniowiecznym systemem obronnym miasta, unikalnym pod tym względem w skali europejskiej. Zachowane średniowieczne mury miejskie o długości 2270 m otaczają stare miasto niemal pełnym obwodem. Pochodzą z przełomu XIII i XIV wieku. Zaczęto je wznosić w 2 połowie XIII w., w 1 ćwierci XIV w. zostały podwyższone, a w ciągu XV i XVI w. modernizowane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ciągu murów obronnych znajdowało się dawniej 7 bram wjazdowych, z których do dziś ocalały jedynie dwie, Grudziądzka i Merseburska. Zachowały się także 23 baszty, 17 w pełni, a 6 we fragmentach.
Najbardziej rozpoznawalna jest Baszta Prochowa, z którą wiąże się legenda o pokutującym duchu Bernarda Szumborskiego.

Bernard Szumborski był morawskim rycerzem, jednym z najwybitniejszych dowódców w służbie zakonu krzyżackiego okresu wojny trzynastoletniej. Uznawał się m.in. za starostę Chełmna, komendanta Brodnicy i Starogrodu. Stało się to wskutek tego, iż zakon krzyżacki nie wypłacił swoim najemnikom należnego żołdu, wobec czego zdobyte przez siebie w wojnie trzynastoletniej zamki, miasta i warownie Szumborski zatrzymał sobie w zastaw. Według legend był człowiekiem okrutnym, Chełmnem zaś władał tak, iż popadło w ruinę. Zmarł 7 stycznia 1470, podobno – według Jana Długosza – otruty przez urodziwą chełmińską mieszczkę, która dla wszelkiej pewności, po podaniu zatrutego jadła Szumborskiemu, wychodząc podpaliła basztę prochową, w której przebywał. Jego duch ma jakoby do dziś straszyć na poddaszu tej baszty.

Obrazek

Obrazek

Jedyna w pełni ocalała brama miejska - Brama Grudziądzka pochodzi z XIV wieku. Na początku XVII wieku została przebudowana. Dobudowano do niej wówczas renesansową kaplicę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zajrzyjmy teraz na chwilę na chełmiński rynek. Z biegiem lat wygląd rynku zmieniał się, zniknęły gotyckie kamienice (pozostały po nich jedynie nieliczne ślady), zastąpiły je te pobudowane w XIX/XX wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W sobotnie przedpołudnia odbywa się tutaj targ.

Obrazek

Obrazek

Na rynku niekwestionowaną gwiazdą jest gotycko-renesansowy ratusz.
Średniowieczna siedziba burmistrza i rady miejskiej została tu wzniesiona ok. roku 1298. Gotycki budynek był mniejszy i niższy od obecnego, posiadał 2 kondygnacje i wieżę. W latach 1567-97 przystąpiono do rozbudowy ratusza. Budynek przedłużono dwukrotnie, wzniesiono nową wieżę z zegarem, a elewacja otrzymała renesansowy wygląd.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W elewacji południowej jest zachowany portal z 1572 roku, natomiast na zachodniej znajduje się wzorzec miary chełmińskiej tzw. „pręt chełmiński” .
Pręt chełmiński jest jednostką miary ustanowioną przez Zakon Krzyżacki dla całego państwa krzyżackiego. Zazwyczaj umieszczany był na ścianie ratusza i służył też jako miara przy zawieraniu transakcji handlowych. 1 pręt chełmiński = 4,3266 m = 7,5 łokcia = 15 stóp.

Ów pręt chełmiński można wypatrzeć na ostatnim zdjęciu :wink: . Między drugim i trzecim oknem licząc od lewej :mrgreen: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ratusz był siedzibą władz miejskich od początku powstania aż do roku 1975. Dziś mieści się tutaj Muzeum Ziemi Chełmińskiej.

CDN :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Warmię - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies