Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Warmię

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Jolanta M
Cromaniak
Re: Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Wa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 18.12.2014 19:22

marze_na napisał(a): Świecie było moim pierwszym skojarzeniem :D , ale Paweł kategorycznie stwierdził, że to nie to, bo po pierwsze to MUSI być coś na Warmii :lol:,

A JEST? :lol: 8O

longtom napisał(a): To ja już bym wolał, leżące po drugiej stronie Wisły, Chełmno. :D

Tam jest jakiś normalnej wielkości zamek?

marze_na napisał(a):W Chełmnie zabawiliśmy nawet cały weekend :D, bo był naszą ostatnią bazą wypadową.

W takim razie może G-D? :)

marze_na napisał(a): Jesteśmy na samiuśkim szczycie :hearts: , pod samym hełmem, wyżej już się wejść nie da :D . Na bezpieczeństwem turystów czuwa siatka o szerokich oczkach, bez problemu mieszczących obiektyw 8O.
Mąż wniebowzięty :wink: .

Obrazek

Ale BAJER!!! :D :D :D
Będąc na górze nie patrzyłam w górę. :lol:

marze_na napisał(a): Obrazek

Widać, że Ziemia jest okrągła. :wink: Super ujęcie. :D

Do Mostów nie zajrzeliście? :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.12.2014 19:44

Jolanta M napisał(a):
marze_na napisał(a):W Chełmnie zabawiliśmy nawet cały weekend :D, bo był naszą ostatnią bazą wypadową.

W takim razie może G-D? :)

Nie 8) . Ale też dwuczłonowo :lol: .

Jolanta M napisał(a):Do Mostów nie zajrzeliście? :)

No niestety.
Ale jak już wrócimy do Reszla przenocować na zamku to na pewno nadrobimy :mrgreen: .
Ostatnio edytowano 18.12.2014 22:26 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 18.12.2014 19:57

marze_na napisał(a): Ale też dwuczłonowo :lol:

Ten, którego nic nie zasłania? :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.12.2014 20:58

Jolanta M napisał(a):
marze_na napisał(a): Ale też dwuczłonowo :lol:

Ten, którego nic nie zasłania? :D

Nic a nic :D . A wejście na wieżę, ba na dwie wieże :!: to nie lada wyzwanie 8) .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.12.2014 22:01

Będąc w Reszlu nie sposób nie zjrzeć do odalonej o parę kilometrów Świętej Lipki i tamtejszego Sanktuarium Maryjnego zwanego "Częstochową Północy”, które już od średniowiecza przyciągało rzesze pielgrzymów nie tylko z Warmii i Prus, ale również z dalszych zakątków Polski.

Bazylika Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny w Świętej Lipce

W skład zespołu pielgrzymkowego wchodzi bazylika, krużganki i dom zakonny ojców jezuitów. Bazylika wzniesiona w latach 1688 – 1693 uważana jest za jeden z najcenniejszych zabytków późnego baroku w Polsce.

Obrazek

Kościół zbudowano na miejscu dwóch stojących tu wcześniej kaplic (pierwsza pochodziła prawdopodbnie w I poł. XV w., drugą postawiono w 1619 r.). Ma formę trójnawowej bazyliki z dwuprzęsłowym prezbiterium, czteroprzęsłowym korpusem nawy głównej i emporami nad nawami bocznymi. Otacza go czworoboczny krużganek z kaplicami narożnymi. Na kościelny dziedziniec wchodzi się przez barokową bramę z pierwszej połowy XVIII wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wnętrze kościoła jest bogato dekorowane. W bazylice możemy podziwiać m.in. 40-głosowe barokowe organy z ruchomymi figurkami aniołów grających na różnych instrumentach. Organy wykonał Jana Josua Mosengla z Królewca w latach 1719-1721.
Ołtarz główny świątyni powstał w latach 1712-1714. Poza ołtarzem głównym kościół zdobi jeszcze osiem ołtarzy bocznych. Honorowe miejsce w ołtarzu głównym zajmuje obraz Matki Bożej Świętolipskiej namalowany w 1640 roku przez Bartłomieja Pensa z Flamandii. Obraz osłonięty jest srebrną sukienką wykonaną przez złotnika z Królewca Samuela Grew. Jego dziełem jest też wykute ze srebra zdobienie tabernakulum. Jedenastego sierpnia 1968 r. Prymas Polski Ks. kardynał Stefan Wyszyński dokonał ceremonii przyozdobienia wizerunki Matki Boskiej koronami papieskimi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Według legendy przekazywanej ustnie przez pokolenia, a spisanej w 1626r. przez pierwszego historyka Świętej Lipki, Michała Ciaritiusa początki sanktuarium maryjnego w Świętej Lipce sięgają XIV w.. Wtedy to więzionemu w Kętrzynie i skazanemu na śmierć objawiła się Matka Boska i poprosiła o wyrzeźbienie jej postaci z Dzieciątkiem. Mając w oczach obraz Pięknej Pani, w oczekiwaniu na egzekucję, skazany w ciągu nocy wyrzeźbił w kawałku drewna Jej figurkę. Rankiem rzeźbę znaleziono przy skazańcu. Była tak piękna, że zdumieni strażnicy doszli do wniosku, iż jest to znak bożego ułaskawienia i zwrócili skazanemu wolność. Dziękując Matce Boskiej za uratowanie życia ucieszony człowiek szedł w kierunku Reszla szukając po drodze dorodnej lipy, na której mógłby postawić rzeźbę, jak poleciła mu Piękna Pani w widzeniu. Właśnie tutaj, gdzie stoi obecna bazylika, napotkał wspaniałą lipę. W krótkim czasie miejsce to zasłynęło cudami i uzdrowieniami. Zdziwieni pasterze patrzyli, jak przechodzące obok lipy owieczki klękały, a niewidomi odzyskiwali wzrok. Zaczęły przychodzić pielgrzymki wiernych. Proboszcz z Kętrzyna w uroczystej procesji kilkakrotnie przenosił cudowną figurkę do kościoła w mieście. Rzeźba znikała stamtąd i ponownie pojawiała się na drzewie, gdzie ją ustawił ocalony skazaniec. Postanowiono więc zbudować właśnie tutaj kaplicę. Miała ona wymiary 8x12m. Lipa wystawała przez otwór w dachu. Pierwsze pisane dokumenty pozwalały stwierdzić, że w XV w. Święta Lipka była już słynnym miejscem pielgrzymkowym. Około 1519 r. pieszo i boso, przybył do Świętej Lipki wielki mistrz krzyżacki, późniejszy książę Albrecht Hohenzollern. Z chwilą sekularyzacji Prus (1525 r.) praktyki katolickie zostały zabronione, a tym samym pielgrzymki zakazane. Podburzeni przez starostę protestanci z Kętrzyna zniszczyli około 1525 r. kaplicę, a figurkę wrzucili do jeziora Wirowego. Ścięli lipę a na jej miejscu ustawili szubienicę, by była przestrogą dla tych, których pragnieniem było oddawanie czci Matce Bożej Świętolipskiej. Ludność przychodziła jednak potajemnie nocami i zapalała świeczki na miejscu kaplicy. W tym okresie również zdarzały się ocalenia i cudowne ozdrowienia. Sytuacja taka trwała prawie przez 100lat. (http://mazury.info.pl/atrakcje/swieta-lipka/)

W 1618 r. katolicy odzyskali swobody wyznaniowe, a sekretarz króla Zygmunta III Stefan Sadorski wykupił Świętą Lipkę, którą przekazano w administrowanie Jezuitom. Jesienią 1618 odsłonięto fundamenty pierwszej kaplicy. Na jej fundamentach w 1619 r. zbudowano nową kaplicę. Zaginioną cudowną figurkę zastąpił obraz M.B. Świętolipskiej.

Obrazek

Od XVI do XVIII wieku Święta Lipka stanowiła granicę państwową i wyznaniową: katolicyzmu na Warmii i luteranizmu w Prusach Książęcych. Sanktuarium stało się miejscem wyjątkowym, które od wieków jednoczyło dwa wyznania. Protestanci po kryjomu sympatyzowali z tymi, którzy modlili się przy drzewie, gdzie umieszczona została figura. Znajdująca się w bazylice mniejszej Matka Boska Świętolipska otrzymała nie przypadkowo tytuł Matki Jedności Chrześcijan.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.12.2014 22:29

marze_na napisał(a):W bazylice możemy podziwiać m.in. 40-głosowe barokowe organy z ruchomymi figurkami aniołów grających na różnych instrumentach.

Byłem tam dwukrotnie, za każdym razem mając okazję wysłuchania koncertu organowego.
marze_na napisał(a):Na kościelny dziedziniec wchodzi się przez barokową bramę z pierwszej połowy XVIII wieku.

Wydaje mi się, że niewielu zwraca na nią uwagę, a to podobno jedno z najmisterniejszych dzieł kowalskich w Polsce.
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 20.12.2014 00:34

walp napisał(a):
marze_na napisał(a):Na kościelny dziedziniec wchodzi się przez barokową bramę z pierwszej połowy XVIII wieku.

Wydaje mi się, że niewielu zwraca na nią uwagę, a to podobno jedno z najmisterniejszych dzieł kowalskich w Polsce.

Jako ciekawostkę dodam, że ma ona na Warmii swoją dużo mniejszą, ale również piękną, siostrę. :lol:
Miałam ją kiedyś wrzucić do zagadek. :wink:
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 20.12.2014 12:19

Pięknie , Święta Lipka od dawna u mnie czeka w kolejce 8)
a po twojej relacji muszę dorzucić jeszcze Pelplin,
w Wigilię o17 jest koncert z Pelplina na dwójce .
pozdrawiam Krzysiek :papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.12.2014 12:49

walp napisał(a):Byłem tam dwukrotnie, za każdym razem mając okazję wysłuchania koncertu organowego.

W sezonie, od maja do września, można posłuchać organów co godzinę-półtorej. Później są tylko trzy prezentacje. Ale na stronie sanktuarium piszą, że można sobie zamówić prywatny koncert za ofiarę minimum 100 zł 8) .

walp napisał(a):

Chyba masz rację. Dorzucam fotkę :D

Obrazek

I jeszcze jedną, nie naszą, bo znalezioną na portalu polskaniezwykla. Misterna ręczna robota.

Obrazek
źródło: http://www.polskaniezwykla.pl/web/galle ... ,7387.html

Mało kto wie, że jest ona NAJSTARSZĄ KUTĄ BRAMĄ W EUROPIE ŚRODKOWEJ. Brama została wykonana z niezwykłym kunsztem, precyzją i subtelnością. Pochodzi z początku XVIII wieku, ma 7 m wysokości i waży ok 1 tony. Ciekawostką jest fakt, że spośród pięknie wykutych 3. tysięcy liści akantu nie ma dwóch takich samych. Jej twórcą był miejscowy artysta – Johann Schwartz z Reszla. Praca nad nią zajęła mu aż dwa lata.

Jolanta M napisał(a):Jako ciekawostkę dodam, że ma ona na Warmii swoją dużo mniejszą, ale również piękną, siostrę. :lol:

To tam gdzie nie dojechaliśmy, bo drogę z Ornety remontowali :D :?:

lotnikwsk napisał(a):w Wigilię o17 jest koncert z Pelplina na dwójce .

Zapamiętane :D .
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 20.12.2014 16:16

marze_na napisał(a):
Jolanta M napisał(a):Jako ciekawostkę dodam, że ma ona na Warmii swoją dużo mniejszą, ale również piękną, siostrę. :lol:

To tam gdzie nie dojechaliśmy, bo drogę z Ornety remontowali :D :?:

Nie. Nie chodzi o Krosno. 8) Zgadza się tylko pierwsza część zdania. :lol: :wink:
Krośnieńska brama jest nieco późniejsza, wygląda inaczej i zapewne ktoś inny ją wykonał. A tę bramę-kratę wykuł ten sam Johann Schwartz z Reszla, i również składa się z liści akantu. W porównaniu ze świętolipską jest maleńka, ale większa tam niepotrzebna.

Aaa... i ona jest wewnątrz... :D
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 20.12.2014 22:38

.
.
....................................................... Katedry Fromborskiej, oczywiście. :D

To krata u wejścia do Kaplicy Szembeka. Co ciekawe, bramę świętolipską Jan Schwarz wykonywał w latach 1731-1733, a kratę fromborską w 1732. Tak... w międzyczasie. Być może pomagał mu jego brat, Krzysztof, który również kowalem był. :)

Teraz nawet znalazłam taki opis - "Blaszaną kratę głównego portalu, tzw. ”zieloną bramę” dla kościoła w Świętej Lipce wykonał Jan Schwartz z Reszla w latach 1731 - 1733 r. Struktura kraty powstała z żelaznych prętów o przekroju graniastym, ułożonych w motyw łamanej wstęgi. Od nich wyrastają spiralne zwoje od których odchodzą liście. Stanowią one główny motyw kraty. (...) Najbliższą analogią dla kraty świętolipskiej jest krata z kaplicy Szembeka w katedrze fromborskiej, wykonana również przez Jana Schwartza w 1732 r."

I co ciekawe... "Poza terenem Warmii najbliższe stylowo kracie ze Świętej Lipki są kraty śląskie (Wrocław, Legnica, Trzebnica), których rysunek jest wzbogacony naturalistycznie traktowaną dekoracją kwiatów i liści." :)

Więcej tutaj, wraz z różnymi ujęciami kraty świętolipskiej.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.12.2014 23:22

Ście narobiliście :roll:

- W tym roku ( 2015 ) Warmia i Mazury - powiedziała Agnieszka
- A Rumunia , a . . .
- Jak starczy czasu ( czytaj - urlopu )
- 8O
- Widziałeś :?: czytałeś :?:
- Tak , ale . . .
- Może potem . . .
- 8O :?:
- Nie byliśmy tam dawno , a tyle się pozmieniało , a poza tym . . .
- Ale . . .
- . . . są następne wakacje
- :|

Było w taki sposób pokazywać :?: :smo:
No .

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.12.2014 01:07

Jolanta M napisał(a):... Katedry Fromborskiej, oczywiście. :D
To krata u wejścia do Kaplicy Szembeka.

Po zaplanowanych i niezaplanowanych akcjach zakupowo-kulinarno-porządkowych zasiadam by spróbować rozwiązać zagadkę, a zagadka rozwiązana :? :wink: .

Jolanta M napisał(a):I co ciekawe... "Poza terenem Warmii najbliższe stylowo kracie ze Świętej Lipki są kraty śląskie (Wrocław, Legnica, Trzebnica), których rysunek jest wzbogacony naturalistycznie traktowaną dekoracją kwiatów i liści." :)

Tak mi się właśnie ta świętolipska krata kojarzyła z kratą z kaplicy Hochberga wrocławskiego kościoła p.w. Św. Wincenta.
Dzisaj możemy oglądać tylko replikę, bo oryginał zaginął po 45'. Zresztą, fakt, że w ogóle możemy kaplicę podziwiać trzeba rozpatrywać w kategoriach cudu.

piotrf napisał(a):Ście narobiliście :roll:
Było w taki sposób pokazywać :?: :smo:
No .

Przepraszam :oops:
Ale będę trzymać kciuki, żeby starczyło czasu, znaczy urlopu :D :wink: .

Pozdrawiamy
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 21.12.2014 02:35

marze_na napisał(a):Po zaplanowanych i niezaplanowanych akcjach zakupowo-kulinarno-porządkowych zasiadam by spróbować rozwiązać zagadkę, a zagadka rozwiązana :? :wink:

Przepraszam najmocniej. :oops: :wink:

W trakcie renowacji Kaplicy Szembeka, którą zakończono w październiku, przywrócono fromborskiej kracie oryginalny kolor. Jak wygląda obecnie krata i cała kaplica, można zobaczyć tu.

Kraty Jana Schwarza to jedno... Ale coś jeszcze łączy Kaplicę Szembeka i Świętolipską Bazylikę. Co takiego?

Obiecuję, że sama nie odpowiem. :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.12.2014 09:44

Jolanta M napisał(a):Kraty Jana Schwarza to jedno... Ale coś jeszcze łączy Kaplicę Szembeka i Świętolipską Bazylikę. Co takiego?

.........eeeeeyyyyy. :(
Dziewczyny (Jolanta, Marzana) jesteście niesamowite i piszę to w pełni świadomie. :lol:
Ja we Fromborku piłem, jadłem i tańczyłem. Poznałem obecną swoją małżonkę, w katedrze byłem chyba kilka razy, na wieży też chyba kilka ....... ale żeby zauważyć i zastanawiać się nad jakąś kratą, ołtarzem, czy innym "budulcem" to nigdy do głowy mi to nie przyszło ( i nie przychodzi).
Kurde, czy coś ze mną jest nie tak ..... :?: A może ja jestem normalny tylko .... :wink: :wink: :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Warmię - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone