Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Warmię

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
marze_na
Koneser
Re: Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Wa

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.12.2014 08:08

Jolanta M napisał(a):
marze_na napisał(a):Oczarowało nas to niespełna pięciotysięczne miasteczko :!:
Zamek biskupi, wyniosła fara, doskonale zachowany zespół staromiejski…

Po prostu... szczęściarz. :!: :)

Bezsprzecznie, bo II wojna światowa oszczędziła miastu poważniejszych zniszczeń.

Ale nie tylko w tym rzecz. Muszę też podkreślić dużą dostępność zabytków Reszla i swobodę poruszania się po nich, a do tego ogromną otwartość i życzliwość pracujących tam ludzi. Nie napiszę, że to reguła, bo nie wiem, być może my trafiliśmy wyjątkowo.
Pan sprzedający bilety na zamek zagadnął nas skąd jesteśmy, zapytał co już zobaczyliśmy w okolicy i opowiedział o miejscach, które warto odwiedzić, a o których nie piszą na pierwszych stronach przewodnika (z całej litanii zapadły mi w pamięć niestety tylko Bezławki). Równie serdeczny był pan wpuszczający na kościelną wieżę. Inny, pracujący akurat przy mechanizmie zegara wieży bardzo chętnie odpowiadał na pytania wdrapujących się akurat po schodach turystów. A już całkowicie rozłożyła mnie na łopatki pani prowadząca w kościele próbę chóru, kiedy podeszła do nas i powiedziała, że oni za parę minut kończą i już bez przeszkód będziemy mogli obejrzeć nawę, w której akurat stali. Szok :roll: . W każdym razie my wyjeżdżaliśmy z Reszla z przeświadczeniem, że miasteczku bardzo zależy na turystach.

Poza tym my uwielbiamy patrzeć na miasta z góry, a w Reszlu można to zrobić zarówno z wieży zamkowej jak i kościelnej. Zwłaszcza wieża kościelna była dla nas mega zaskoczeniem, bo nie spodziewałam się, że będą wpuszczać turystów na taką wysokość, pod sam wieżowy hełm :mrgreen: .

Reszel okazał się dla nas taką samą niespodzianką jak Pelplin. Niewiele wcześniej wiedzieliśmy, za dużo sobie nie obiecywaliśmy, a koniec końców żal było wyjeżdżać.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.12.2014 14:38

Zamek biskupów warmińskich w Reszlu

Na miejscu dawnej krzyżackiej strażnicy biskupi warmińscy postanowili postawić zamek. Budowa zamku trwała pół wieku. Rozpoczął ją biskup Jan I z Miśni w 1350 r., a następnie kontynuował Jan II Stryprock.
Zamek jest czworoboczny o wymiarach 43x45 metrów. Jako pierwsze powstało skrzydło wschodnie. Z pozostałych stron dziedziniec został zamknięty ceglanym murem.
Zamek dokończył w 1401 r. Henryk III Sorbom. Z jego inicjatywy powstało m.in. reprezentacyjne skrzydło południowe z apartamentami mieszkalnymi biskupa, kaplicą i refektarzem oraz arkadowe krużganki, zapewniające komunikację między budynkami. Na przełomie XIV i XV wieku przy murze zachodnim powstało jeszcze jedno skrzydło jako adaptacja podcienia przy bramie wjazdowej.

Obrazek

Obrazek

Z uwagi na częste najazdy litewskie, a potem wojny polsko-krzyżackie duży nacisk położono przede wszystkim na funkcje obronne zamku.
Do 1400 r. postawiono czworobok wysokich kurtyn otaczających dziedziniec. Jego północno-zachodnie naroże wzmocniono potężną cylindryczną wieżą postawioną na kwadratowym cokole, która zabezpieczała wjazd od strony miasta. Od XIV do XVI wieku była ona kilkakrotnie podwyższana. Osiągnęła osiem kondygnacji, a grubość muru na najwyższych piętrach przekraczała cztery metry. W końcu XIV wieku rozbudowana została także brama wjazdowa. Przejazd bramny zabezpieczono wysoką czworoboczną wieżą wysuniętą przed lico muru. Opuszczona brona zamykająca wjazd umiejscowiona została w wysokiej na kilkanaście metrów wnęce. Nad wnęką znajdowały się jeszcze dwie kondygnacje, w których mieściły się pokoje straży. Wejście na wieżę bramną wiodło z chodników straży, które biegły wzdłuż muru obronnego od wewnątrz. Od strony zachodniej mur kurtynowy składa się z zadaszonego od wewnątrz chodnika straży, machikułów oraz okienek strzelniczych.

Ok. 1505 r. z polecenia biskupa Łukasza Watzenrode zamek otoczono dodatkowym potężnym murem zewnętrznym z narożnymi półcylindrycznymi basztami i oddzielono od miejskiej zabudowy fosą. Wszystkie zamkowe fortyfikacje były już przystosowane do użycia broni palnej.

Wiele z opisanych wyżej zamkowych umocnień możemy odnaleźć w dzisiejszej bryle zamku.
Na dziedziniec zamkowy wchodzimy przez bramę wjazdową w skrzydle zachodnim. To wanie w tym skrzydle tym oraz w części północnej zamku najlepiej zachowały się pozostałości średniowiecznych obwarowań.
Po zewnętrznej stronie bramy przetrwały prowadnice do okutych bron, na które zamykano otwór wejściowy. W wyższych kondygnacjach istnieją do dziś machikuły - otwory służące do rzucania kamieni oraz lania wrzątku i roztopionej smoły na oblegających.
W skrzydłach zachodnim i północnym znajdują się ganki obronne (dawniej obiegające cały zamek). Ponadto w części północnej zachowały się fragmenty murów obwodowych.
Z baszt zewnętrznych stoją do dziś tylko dwie, też w części północnej: gdanisko i jedna baszta narożna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejne większe prace wykonano na zamku w latach 1594-1597 za rządów kardynała Andrzeja Batorego. Zamek, który stracił już znaczenie militarne, został przekształcony w rezydencję myśliwską.

Po pierwszym rozbiorze Polski, zamek został przejęty przez władze pruskie, które w 1780 r. ulokowały w nim więzienie oraz magazyn zboża i spirytusu. Dwukrotnie, w roku 1806 i 1807, Reszel dotknęły wielkie pożary. Pierwszy zniszczył całą drewnianą zabudowę miasta, ratusz i część zamku. Drugi pożar do końca spustoszył zamek. Warownia pozostawała w ruinie aż do lat dwudziestych XIX wieku. W 1822 r. przekazana została gminie ewangelickiej, z inicjatywy której odbudowano zamek do obecnej postaci. Przeprowadzony wówczas remont zmienił w znacznym stopniu pierwotny, średniowieczny charakter zamku – m.in. rozebrano piętrowe krużganki, obiegające zamkowy dziedziniec oraz przekształcono skrzydło południowe w kościół dla wspólnoty protestanckiej. Zamurowano w nim część otworów okiennych, zburzono ściany działowe i strop wykonując nowy. Pozostałe skrzydła obniżono i przystosowano do celów mieszkalnych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W 1958 roku zamek został przejęty przez Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne "Pojezierze". Gruntowny remont, przeprowadzony w latach 1976-1985, pozwolił na utworzenie w części pomieszczeń zamkowych domu pracy twórczej oraz galerii sztuki. Od roku 2001, po kolejnej renowacji, na zamku działa hotel z restauracją. Prace rekonstrukcyjne trwają na zamku z przerwami po dzień dzisiejszy.

Wstęp na zamek i kosztuje jedyne 3 zł. Poza wejściem na dziedziniec można też pospacerować po obronnych gankach czy wspiąć się na zamkową wieżę. Warto, bo Reszel z góry prezentuje się pięknie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ostatnim "reszlowym" odcinku znowu popatrzymy na miasto z góry 8) . Tym razem z wieży kościoła pw. św. Piotra i Pawła

Obrazek

Obrazek

:papa:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 17.12.2014 16:24

marze_na napisał(a):Reszel ...

Drugi, po Gniewie, mój ulubiony.
Fajnie zajrzeć tam, z Wami, po latach.

pzdr :wink:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 17.12.2014 17:12

niezły przewodnik i gotowiec zrobiliście:)
p.s. zazdroszczę możliwości sprzętu fotograficznego...:) :papa:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 17.12.2014 18:51

marze_na napisał(a): Prace rekonstrukcyjne trwają na zamku z przerwami po dzień dzisiejszy.

W Lidzbarku zdążyliście, ale widzę, że tu trafiliście na rusztowania. Nawet o nich nie wiedziałam. Ostatni raz w Reszlu byłam na początku czerwca, wtedy rusztowań jeszcze nie było. Za to, jak co roku, okoliczne łąki pokryte były makami. To szczególne miejsce - wyjątkowo przez maki lubiane. :D

marze_na napisał(a):Wstęp na zamek i kosztuje jedyne 3 zł. Poza wejściem na dziedziniec można też pospacerować po obronnych gankach czy wspiąć się na zamkową wieżę. Warto, bo Reszel z góry prezentuje się pięknie.

W Reszlu czas się zatrzymał. Widać to po panującym tam spokoju, ale i cenie niezmiennej od iluś już lat.

marze_na napisał(a): W ostatnim "reszlowym" odcinku znowu popatrzymy na miasto z góry 8) . Tym razem z wieży kościoła pw. św. Piotra i Pawła

Z ogromną przyjemnością popatrzę razem z Wami. Też żadnej wieży nie jestem w stanie odpuścić. :wink:

Zdjęcia, a szczególnie te z zamku z widokiem na kościół, przecudne. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2014 18:54

Sol-Wagon napisał(a):niezły przewodnik i gotowiec zrobiliście:)
p.s. zazdroszczę możliwości sprzętu fotograficznego...:) :papa:

No, profesjonalny przewodnik z profesjonalnymi fotkami :D

Bardzo interesujące to wszystko,
no i moja mama pochodzi z Mazur, a więc o rzut beretem od Warmii :!: :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.12.2014 19:25

longtom napisał(a):
marze_na napisał(a):Reszel ...

Drugi, po Gniewie, mój ulubiony.

A mnie trochę bardziej niż zamek w Gniewie podobał się jednak ten w Lidzbarku Warmińskim :D .
Lidzbark, Reszel i... a nie, wszystko w swoim czasie :wink: .

Sol-Wagon napisał(a):niezły przewodnik i gotowiec zrobiliście:)

Dzięki :D .
Można drukować i ruszać na gotycki szlak :lol: :wink: .

Sol-Wagon napisał(a):p.s. zazdroszczę możliwości sprzętu fotograficznego

A małżonek chętnie wymieniłby już co nieco na lepszy model :wink:

Jolanta M napisał(a):Za to, jak co roku, okoliczne łąki pokryte były makami. To szczególne miejsce - wyjątkowo przez maki lubiane. :D

Zapamiętam sobie :D. Skoro chcę jeszcze zawitać w te okolice, to czemu nie w czerwcu.
Obejrzałam sobie wczoraj zdjęcia pokoi hotelowych na zamku w Reszlu, super klimat! Tak więc miejscówkę choć na jeden - dwa dni mam już upatrzoną :oczko_usmiech: .

Jolanta M napisał(a): Też żadnej wieży nie jestem w stanie odpuścić. :wink:

Możliwość wejścia na jakąkolwiek wieżę to jedna z pierwszych rzeczy jakie sprawdzamy wszędzie, gdzie trafiamy 8) .

Lednice napisał(a):No, profesjonalny przewodnik z profesjonalnymi fotkami :D

Staramy się :wink:
Miło przeczytać, że się podoba :D .
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 17.12.2014 23:43

marze_na napisał(a): Możliwość wejścia na jakąkolwiek wieżę to jedna z pierwszych rzeczy jakie sprawdzamy wszędzie, gdzie trafiamy 8) .

Teraz sobie uświadomiłam, że chyba nie byliście na wieży lidzbarskiego zamku. Chyba byś coś wspomniała... :) Nie jest to takie proste, bo po pierwsze musi się zebrać grupka chętnych, co najmniej pięcioosobowa, a po drugie któryś z pracowników muzeum musi mieć aktualnie czas (i chęć), żeby z grupką pójść, ponieważ tam się wchodzi z obstawą. Normalnie okienka wieży są pozamykane i gość oprowadzający je otwiera. Chyba to ze względu na ptaki, czy jakoś tak... Ja parę razy byłam. Raz z trzema przygodnymi osobami, które widząc mój zapał też się zapaliły :D , i raz... zupełnie sama. 8O Musiałam trafić na dobry humor, bo gość poszedł po prostu ze mną. :D Na wieży super. Baaardzo mi się podobało. :D

marze_na napisał(a):A mnie trochę bardziej niż zamek w Gniewie podobał się jednak ten w Lidzbarku Warmińskim :D .

Na "Ś"?
Pożyjemy, zobaczymy. :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.12.2014 07:44

Jolanta M napisał(a):Teraz sobie uświadomiłam, że chyba nie byliście na wieży lidzbarskiego zamku.

Podstawowy problem był z tą "grupą" :evil: . Przeczytaliśmy, że musi być minimum ileś tam osób, rozglądam się dookoła... Wrzesień, czwartkowe wczesne popołudnie, bo zamek czynny do 16stej :roll:. Nie było szans. Machnęliśmy ręką, trudno.

Jolanta M napisał(a):a po drugie któryś z pracowników muzeum musi mieć aktualnie czas (i chęć)

Nas po zamku oprowadzała pani zołza :twisted:. Gdyby trafił się ktoś bardziej otwarty i pozytywniej nastawiony do turysty to pewnie podjęłabym próbę negocjacji :oczko_usmiech: .

Jolanta M napisał(a):
marze_na napisał(a):A mnie trochę bardziej niż zamek w Gniewie podobał się jednak ten w Lidzbarku Warmińskim :D .

Na "Ś"?

Nie na "Ś" :D .
Ale bardzo długo zastanawialiśmy jakie miasto na "Ś" masz na myśli. Nawet z pomocą mapy nic konkretnego nie wpadło nam do głowy :? .
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.12.2014 09:03

Fajnie powspominać. Reszel jakoś tak wyładniał? :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 18.12.2014 10:19

marze_na napisał(a):
Jolanta M napisał(a):

Na "Ś"?

Nie na "Ś" :D .
Ale bardzo długo zastanawialiśmy jakie miasto na "Ś" masz na myśli. Nawet z pomocą mapy nic konkretnego nie wpadło nam do głowy :? .

Heh. :lol:
Pisałaś, że jeszcze w czasie tej pomorsko-warmińskiej :D wyprawy będziesz na Kociewiu. I że wieża to jest to, co tygrysy baaardzo lubią. :D Dlatego pomyślałam o takim mieście na "Ś", w którym jest zamek (a właściwie jego resztki), i w nim jest wieża, ponoć najwyższa krzywa wieża dostępna dla turystów w Polsce. :)

No ale... pudło. :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.12.2014 10:55

Jolanta M napisał(a):Heh. :lol:
Pisałaś, że jeszcze w czasie tej pomorsko-warmińskiej :D wyprawy będziesz na Kociewiu. I że wieża to jest to, co tygrysy baaardzo lubią. :D Dlatego pomyślałam o takim mieście na "Ś", w którym jest zamek (a właściwie jego resztki), i w nim jest wieża, ponoć najwyższa krzywa wieża dostępna dla turystów w Polsce. :)

No ale... pudło. :lol:

Świecie było moim pierwszym skojarzeniem :D , ale Paweł kategorycznie stwierdził, że to nie to, bo po pierwsze to MUSI być coś na Warmii :lol:, a po drugie zamek w Świeciu jakkolwiek coś w sobie ma to jednak przegrywa z konkurencją. No i szukaliśmy dalej :mrgreen: .
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.12.2014 13:57

marze_na napisał(a):Świecie...

To ja już bym wolał, leżące po drugiej stronie Wisły, Chełmno. :D

marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.12.2014 14:19

longtom napisał(a):
marze_na napisał(a):Świecie...

To ja już bym wolał, leżące po drugiej stronie Wisły, Chełmno. :D

W Chełmnie zabawiliśmy nawet cały weekend :D, bo był naszą ostatnią bazą wypadową.
Chociaż zabawimy to zdecydowanie niewłaściwe słowo w kontekście Chełmna :? ...
Ale nie wyprzedzajmy faktów :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.12.2014 14:30

Kościół pw. Św. Piotra i Pawła w Reszlu pochodzi z II-ej połowy XIV w.

Zbudowany na rzucie prostokąta, trójnawowy pięcioprzęsłowy, halowy, z kwadratową, ośmiokondygnacyjną wieżą od zachodu. Sklepienie gwiaździste we wnętrzu świątyni wzniesiono w latach 1475 – 1476. Od strony północnej do korpusu kościoła dobudowano piętrową zakrystię i kruchę o sklepieniach gwiaździstych.
Kościół uległ znacznemu zniszczeniu w pożarze z 1774. Kolejny pożar zniszczył odbudowany kościół w 1806. Kolejna odbudowę poprowadzono pod nadzorem miejscowego architekta - Joachima Sadrozińskiego, który zaprojektował m.in. nowy hełm wieży z latarnią (1837).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościelna wieża o wysokości 51,2 m jest udostępniona turystom. Można w niej zobaczyć zabytkowy mechanizm zegara (1913) oraz dzwony kościelne. Z wieży rozpościera się piękny widok na Reszel i okolicę.

No to idziemy na górę 8) .

Obrazek

Obrazek

Jesteśmy na samiuśkim szczycie :hearts: , pod samym hełmem, wyżej już się wejść nie da :D . Na bezpieczeństwem turystów czuwa siatka o szerokich oczkach, bez problemu mieszczących obiektyw 8O.
Mąż wniebowzięty :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spędziliśmy tu mnóstwo czasu podziwiając tym razem z góry turystyczne atrakcje Reszla.

Zamek biskupów warmińskich

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

idealnie zachowany średniowieczny układ urbanistyczny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i Rynek z ratuszem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wypatrzyliśmy też klasycystyczny budynek dawnego kolegium jezuickiego przebudowany w latach 1803-1805.

Obrazek

Obrazek

Ciekawostka 8)
Jezuici przybyli do Reszla z Braniewa w 1631 roku i zajęli poaugustiański klasztor tworząc w tym miejscu kolegium. W jego skład wchodził budynek mieszkalny, zabudowania gospodarcze i budynek szkolny.
Kolegium jezuickie w Reszlu rozpoczęło działalność 3 grudnia 1632 roku. Początkowo uczyło się tu 15 chłopców, później, w XVIII wieku, liczba uczniów wzrosła do 100. Większość z nich pochodziła z rodzin chłopskich. W szkole kształcili się zarówno katolicy jak i protestanci. Łącznie mury kolegium opuściło prawie 6 tys. absolwentów. Kolegium w Reszlu miało mecenasa w królu Janie Kazimierzu, który utworzył fundusz stypendialny dla jego uczniów. Działalność jezuickiego gimnazjum zakończyła się wraz z przejściem Warmii pod władanie Prus w 1772 roku.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze tylko kilka widoczków okolicy i z żalem schodzimy na dół.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zabawiliśmy w Reszlu zdecydowanie dłużej niż zakładaliśmy :mrgreen:.
A przecież mieliśmy misterny plan, który po długich dyskusjach i trudnych kompromisach :wink: zrodził się poprzedniego wieczora. A plan ten zakładał małe odstępstwo od tematu przewodniego wątku, a w zasadzie nawet dwa odstępstwa. Bo raz , że zajrzymy na sąsiednie Mazury, a dwa, że popatrzymy na coś innego niż tylko gotyckie cegły.

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Warmię - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone