Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Warmię

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
marze_na
Koneser
Re: Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Wa

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.12.2014 08:08

Jolanta M napisał(a):
marze_na napisał(a):Oczarowało nas to niespełna pięciotysięczne miasteczko :!:
Zamek biskupi, wyniosła fara, doskonale zachowany zespół staromiejski…

Po prostu... szczęściarz. :!: :)

Bezsprzecznie, bo II wojna światowa oszczędziła miastu poważniejszych zniszczeń.

Ale nie tylko w tym rzecz. Muszę też podkreślić dużą dostępność zabytków Reszla i swobodę poruszania się po nich, a do tego ogromną otwartość i życzliwość pracujących tam ludzi. Nie napiszę, że to reguła, bo nie wiem, być może my trafiliśmy wyjątkowo.
Pan sprzedający bilety na zamek zagadnął nas skąd jesteśmy, zapytał co już zobaczyliśmy w okolicy i opowiedział o miejscach, które warto odwiedzić, a o których nie piszą na pierwszych stronach przewodnika (z całej litanii zapadły mi w pamięć niestety tylko Bezławki). Równie serdeczny był pan wpuszczający na kościelną wieżę. Inny, pracujący akurat przy mechanizmie zegara wieży bardzo chętnie odpowiadał na pytania wdrapujących się akurat po schodach turystów. A już całkowicie rozłożyła mnie na łopatki pani prowadząca w kościele próbę chóru, kiedy podeszła do nas i powiedziała, że oni za parę minut kończą i już bez przeszkód będziemy mogli obejrzeć nawę, w której akurat stali. Szok :roll: . W każdym razie my wyjeżdżaliśmy z Reszla z przeświadczeniem, że miasteczku bardzo zależy na turystach.

Poza tym my uwielbiamy patrzeć na miasta z góry, a w Reszlu można to zrobić zarówno z wieży zamkowej jak i kościelnej. Zwłaszcza wieża kościelna była dla nas mega zaskoczeniem, bo nie spodziewałam się, że będą wpuszczać turystów na taką wysokość, pod sam wieżowy hełm :mrgreen: .

Reszel okazał się dla nas taką samą niespodzianką jak Pelplin. Niewiele wcześniej wiedzieliśmy, za dużo sobie nie obiecywaliśmy, a koniec końców żal było wyjeżdżać.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.12.2014 14:38

Zamek biskupów warmińskich w Reszlu

Na miejscu dawnej krzyżackiej strażnicy biskupi warmińscy postanowili postawić zamek. Budowa zamku trwała pół wieku. Rozpoczął ją biskup Jan I z Miśni w 1350 r., a następnie kontynuował Jan II Stryprock.
Zamek jest czworoboczny o wymiarach 43x45 metrów. Jako pierwsze powstało skrzydło wschodnie. Z pozostałych stron dziedziniec został zamknięty ceglanym murem.
Zamek dokończył w 1401 r. Henryk III Sorbom. Z jego inicjatywy powstało m.in. reprezentacyjne skrzydło południowe z apartamentami mieszkalnymi biskupa, kaplicą i refektarzem oraz arkadowe krużganki, zapewniające komunikację między budynkami. Na przełomie XIV i XV wieku przy murze zachodnim powstało jeszcze jedno skrzydło jako adaptacja podcienia przy bramie wjazdowej.

Obrazek

Obrazek

Z uwagi na częste najazdy litewskie, a potem wojny polsko-krzyżackie duży nacisk położono przede wszystkim na funkcje obronne zamku.
Do 1400 r. postawiono czworobok wysokich kurtyn otaczających dziedziniec. Jego północno-zachodnie naroże wzmocniono potężną cylindryczną wieżą postawioną na kwadratowym cokole, która zabezpieczała wjazd od strony miasta. Od XIV do XVI wieku była ona kilkakrotnie podwyższana. Osiągnęła osiem kondygnacji, a grubość muru na najwyższych piętrach przekraczała cztery metry. W końcu XIV wieku rozbudowana została także brama wjazdowa. Przejazd bramny zabezpieczono wysoką czworoboczną wieżą wysuniętą przed lico muru. Opuszczona brona zamykająca wjazd umiejscowiona została w wysokiej na kilkanaście metrów wnęce. Nad wnęką znajdowały się jeszcze dwie kondygnacje, w których mieściły się pokoje straży. Wejście na wieżę bramną wiodło z chodników straży, które biegły wzdłuż muru obronnego od wewnątrz. Od strony zachodniej mur kurtynowy składa się z zadaszonego od wewnątrz chodnika straży, machikułów oraz okienek strzelniczych.

Ok. 1505 r. z polecenia biskupa Łukasza Watzenrode zamek otoczono dodatkowym potężnym murem zewnętrznym z narożnymi półcylindrycznymi basztami i oddzielono od miejskiej zabudowy fosą. Wszystkie zamkowe fortyfikacje były już przystosowane do użycia broni palnej.

Wiele z opisanych wyżej zamkowych umocnień możemy odnaleźć w dzisiejszej bryle zamku.
Na dziedziniec zamkowy wchodzimy przez bramę wjazdową w skrzydle zachodnim. To wanie w tym skrzydle tym oraz w części północnej zamku najlepiej zachowały się pozostałości średniowiecznych obwarowań.
Po zewnętrznej stronie bramy przetrwały prowadnice do okutych bron, na które zamykano otwór wejściowy. W wyższych kondygnacjach istnieją do dziś machikuły - otwory służące do rzucania kamieni oraz lania wrzątku i roztopionej smoły na oblegających.
W skrzydłach zachodnim i północnym znajdują się ganki obronne (dawniej obiegające cały zamek). Ponadto w części północnej zachowały się fragmenty murów obwodowych.
Z baszt zewnętrznych stoją do dziś tylko dwie, też w części północnej: gdanisko i jedna baszta narożna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejne większe prace wykonano na zamku w latach 1594-1597 za rządów kardynała Andrzeja Batorego. Zamek, który stracił już znaczenie militarne, został przekształcony w rezydencję myśliwską.

Po pierwszym rozbiorze Polski, zamek został przejęty przez władze pruskie, które w 1780 r. ulokowały w nim więzienie oraz magazyn zboża i spirytusu. Dwukrotnie, w roku 1806 i 1807, Reszel dotknęły wielkie pożary. Pierwszy zniszczył całą drewnianą zabudowę miasta, ratusz i część zamku. Drugi pożar do końca spustoszył zamek. Warownia pozostawała w ruinie aż do lat dwudziestych XIX wieku. W 1822 r. przekazana została gminie ewangelickiej, z inicjatywy której odbudowano zamek do obecnej postaci. Przeprowadzony wówczas remont zmienił w znacznym stopniu pierwotny, średniowieczny charakter zamku – m.in. rozebrano piętrowe krużganki, obiegające zamkowy dziedziniec oraz przekształcono skrzydło południowe w kościół dla wspólnoty protestanckiej. Zamurowano w nim część otworów okiennych, zburzono ściany działowe i strop wykonując nowy. Pozostałe skrzydła obniżono i przystosowano do celów mieszkalnych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W 1958 roku zamek został przejęty przez Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne "Pojezierze". Gruntowny remont, przeprowadzony w latach 1976-1985, pozwolił na utworzenie w części pomieszczeń zamkowych domu pracy twórczej oraz galerii sztuki. Od roku 2001, po kolejnej renowacji, na zamku działa hotel z restauracją. Prace rekonstrukcyjne trwają na zamku z przerwami po dzień dzisiejszy.

Wstęp na zamek i kosztuje jedyne 3 zł. Poza wejściem na dziedziniec można też pospacerować po obronnych gankach czy wspiąć się na zamkową wieżę. Warto, bo Reszel z góry prezentuje się pięknie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ostatnim "reszlowym" odcinku znowu popatrzymy na miasto z góry 8) . Tym razem z wieży kościoła pw. św. Piotra i Pawła

Obrazek

Obrazek

:papa:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 17.12.2014 16:24

marze_na napisał(a):Reszel ...

Drugi, po Gniewie, mój ulubiony.
Fajnie zajrzeć tam, z Wami, po latach.

pzdr :wink:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 17.12.2014 17:12

niezły przewodnik i gotowiec zrobiliście:)
p.s. zazdroszczę możliwości sprzętu fotograficznego...:) :papa:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 17.12.2014 18:51

marze_na napisał(a): Prace rekonstrukcyjne trwają na zamku z przerwami po dzień dzisiejszy.

W Lidzbarku zdążyliście, ale widzę, że tu trafiliście na rusztowania. Nawet o nich nie wiedziałam. Ostatni raz w Reszlu byłam na początku czerwca, wtedy rusztowań jeszcze nie było. Za to, jak co roku, okoliczne łąki pokryte były makami. To szczególne miejsce - wyjątkowo przez maki lubiane. :D

marze_na napisał(a):Wstęp na zamek i kosztuje jedyne 3 zł. Poza wejściem na dziedziniec można też pospacerować po obronnych gankach czy wspiąć się na zamkową wieżę. Warto, bo Reszel z góry prezentuje się pięknie.

W Reszlu czas się zatrzymał. Widać to po panującym tam spokoju, ale i cenie niezmiennej od iluś już lat.

marze_na napisał(a): W ostatnim "reszlowym" odcinku znowu popatrzymy na miasto z góry 8) . Tym razem z wieży kościoła pw. św. Piotra i Pawła

Z ogromną przyjemnością popatrzę razem z Wami. Też żadnej wieży nie jestem w stanie odpuścić. :wink:

Zdjęcia, a szczególnie te z zamku z widokiem na kościół, przecudne. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2014 18:54

Sol-Wagon napisał(a):niezły przewodnik i gotowiec zrobiliście:)
p.s. zazdroszczę możliwości sprzętu fotograficznego...:) :papa:

No, profesjonalny przewodnik z profesjonalnymi fotkami :D

Bardzo interesujące to wszystko,
no i moja mama pochodzi z Mazur, a więc o rzut beretem od Warmii :!: :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.12.2014 19:25

longtom napisał(a):
marze_na napisał(a):Reszel ...

Drugi, po Gniewie, mój ulubiony.

A mnie trochę bardziej niż zamek w Gniewie podobał się jednak ten w Lidzbarku Warmińskim :D .
Lidzbark, Reszel i... a nie, wszystko w swoim czasie :wink: .

Sol-Wagon napisał(a):niezły przewodnik i gotowiec zrobiliście:)

Dzięki :D .
Można drukować i ruszać na gotycki szlak :lol: :wink: .

Sol-Wagon napisał(a):p.s. zazdroszczę możliwości sprzętu fotograficznego

A małżonek chętnie wymieniłby już co nieco na lepszy model :wink:

Jolanta M napisał(a):Za to, jak co roku, okoliczne łąki pokryte były makami. To szczególne miejsce - wyjątkowo przez maki lubiane. :D

Zapamiętam sobie :D. Skoro chcę jeszcze zawitać w te okolice, to czemu nie w czerwcu.
Obejrzałam sobie wczoraj zdjęcia pokoi hotelowych na zamku w Reszlu, super klimat! Tak więc miejscówkę choć na jeden - dwa dni mam już upatrzoną :oczko_usmiech: .

Jolanta M napisał(a): Też żadnej wieży nie jestem w stanie odpuścić. :wink:

Możliwość wejścia na jakąkolwiek wieżę to jedna z pierwszych rzeczy jakie sprawdzamy wszędzie, gdzie trafiamy 8) .

Lednice napisał(a):No, profesjonalny przewodnik z profesjonalnymi fotkami :D

Staramy się :wink:
Miło przeczytać, że się podoba :D .
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 17.12.2014 23:43

marze_na napisał(a): Możliwość wejścia na jakąkolwiek wieżę to jedna z pierwszych rzeczy jakie sprawdzamy wszędzie, gdzie trafiamy 8) .

Teraz sobie uświadomiłam, że chyba nie byliście na wieży lidzbarskiego zamku. Chyba byś coś wspomniała... :) Nie jest to takie proste, bo po pierwsze musi się zebrać grupka chętnych, co najmniej pięcioosobowa, a po drugie któryś z pracowników muzeum musi mieć aktualnie czas (i chęć), żeby z grupką pójść, ponieważ tam się wchodzi z obstawą. Normalnie okienka wieży są pozamykane i gość oprowadzający je otwiera. Chyba to ze względu na ptaki, czy jakoś tak... Ja parę razy byłam. Raz z trzema przygodnymi osobami, które widząc mój zapał też się zapaliły :D , i raz... zupełnie sama. 8O Musiałam trafić na dobry humor, bo gość poszedł po prostu ze mną. :D Na wieży super. Baaardzo mi się podobało. :D

marze_na napisał(a):A mnie trochę bardziej niż zamek w Gniewie podobał się jednak ten w Lidzbarku Warmińskim :D .

Na "Ś"?
Pożyjemy, zobaczymy. :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.12.2014 07:44

Jolanta M napisał(a):Teraz sobie uświadomiłam, że chyba nie byliście na wieży lidzbarskiego zamku.

Podstawowy problem był z tą "grupą" :evil: . Przeczytaliśmy, że musi być minimum ileś tam osób, rozglądam się dookoła... Wrzesień, czwartkowe wczesne popołudnie, bo zamek czynny do 16stej :roll:. Nie było szans. Machnęliśmy ręką, trudno.

Jolanta M napisał(a):a po drugie któryś z pracowników muzeum musi mieć aktualnie czas (i chęć)

Nas po zamku oprowadzała pani zołza :twisted:. Gdyby trafił się ktoś bardziej otwarty i pozytywniej nastawiony do turysty to pewnie podjęłabym próbę negocjacji :oczko_usmiech: .

Jolanta M napisał(a):
marze_na napisał(a):A mnie trochę bardziej niż zamek w Gniewie podobał się jednak ten w Lidzbarku Warmińskim :D .

Na "Ś"?

Nie na "Ś" :D .
Ale bardzo długo zastanawialiśmy jakie miasto na "Ś" masz na myśli. Nawet z pomocą mapy nic konkretnego nie wpadło nam do głowy :? .
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.12.2014 09:03

Fajnie powspominać. Reszel jakoś tak wyładniał? :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 18.12.2014 10:19

marze_na napisał(a):
Jolanta M napisał(a):

Na "Ś"?

Nie na "Ś" :D .
Ale bardzo długo zastanawialiśmy jakie miasto na "Ś" masz na myśli. Nawet z pomocą mapy nic konkretnego nie wpadło nam do głowy :? .

Heh. :lol:
Pisałaś, że jeszcze w czasie tej pomorsko-warmińskiej :D wyprawy będziesz na Kociewiu. I że wieża to jest to, co tygrysy baaardzo lubią. :D Dlatego pomyślałam o takim mieście na "Ś", w którym jest zamek (a właściwie jego resztki), i w nim jest wieża, ponoć najwyższa krzywa wieża dostępna dla turystów w Polsce. :)

No ale... pudło. :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.12.2014 10:55

Jolanta M napisał(a):Heh. :lol:
Pisałaś, że jeszcze w czasie tej pomorsko-warmińskiej :D wyprawy będziesz na Kociewiu. I że wieża to jest to, co tygrysy baaardzo lubią. :D Dlatego pomyślałam o takim mieście na "Ś", w którym jest zamek (a właściwie jego resztki), i w nim jest wieża, ponoć najwyższa krzywa wieża dostępna dla turystów w Polsce. :)

No ale... pudło. :lol:

Świecie było moim pierwszym skojarzeniem :D , ale Paweł kategorycznie stwierdził, że to nie to, bo po pierwsze to MUSI być coś na Warmii :lol:, a po drugie zamek w Świeciu jakkolwiek coś w sobie ma to jednak przegrywa z konkurencją. No i szukaliśmy dalej :mrgreen: .
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.12.2014 13:57

marze_na napisał(a):Świecie...

To ja już bym wolał, leżące po drugiej stronie Wisły, Chełmno. :D

marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.12.2014 14:19

longtom napisał(a):
marze_na napisał(a):Świecie...

To ja już bym wolał, leżące po drugiej stronie Wisły, Chełmno. :D

W Chełmnie zabawiliśmy nawet cały weekend :D, bo był naszą ostatnią bazą wypadową.
Chociaż zabawimy to zdecydowanie niewłaściwe słowo w kontekście Chełmna :? ...
Ale nie wyprzedzajmy faktów :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.12.2014 14:30

Kościół pw. Św. Piotra i Pawła w Reszlu pochodzi z II-ej połowy XIV w.

Zbudowany na rzucie prostokąta, trójnawowy pięcioprzęsłowy, halowy, z kwadratową, ośmiokondygnacyjną wieżą od zachodu. Sklepienie gwiaździste we wnętrzu świątyni wzniesiono w latach 1475 – 1476. Od strony północnej do korpusu kościoła dobudowano piętrową zakrystię i kruchę o sklepieniach gwiaździstych.
Kościół uległ znacznemu zniszczeniu w pożarze z 1774. Kolejny pożar zniszczył odbudowany kościół w 1806. Kolejna odbudowę poprowadzono pod nadzorem miejscowego architekta - Joachima Sadrozińskiego, który zaprojektował m.in. nowy hełm wieży z latarnią (1837).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościelna wieża o wysokości 51,2 m jest udostępniona turystom. Można w niej zobaczyć zabytkowy mechanizm zegara (1913) oraz dzwony kościelne. Z wieży rozpościera się piękny widok na Reszel i okolicę.

No to idziemy na górę 8) .

Obrazek

Obrazek

Jesteśmy na samiuśkim szczycie :hearts: , pod samym hełmem, wyżej już się wejść nie da :D . Na bezpieczeństwem turystów czuwa siatka o szerokich oczkach, bez problemu mieszczących obiektyw 8O.
Mąż wniebowzięty :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spędziliśmy tu mnóstwo czasu podziwiając tym razem z góry turystyczne atrakcje Reszla.

Zamek biskupów warmińskich

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

idealnie zachowany średniowieczny układ urbanistyczny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i Rynek z ratuszem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wypatrzyliśmy też klasycystyczny budynek dawnego kolegium jezuickiego przebudowany w latach 1803-1805.

Obrazek

Obrazek

Ciekawostka 8)
Jezuici przybyli do Reszla z Braniewa w 1631 roku i zajęli poaugustiański klasztor tworząc w tym miejscu kolegium. W jego skład wchodził budynek mieszkalny, zabudowania gospodarcze i budynek szkolny.
Kolegium jezuickie w Reszlu rozpoczęło działalność 3 grudnia 1632 roku. Początkowo uczyło się tu 15 chłopców, później, w XVIII wieku, liczba uczniów wzrosła do 100. Większość z nich pochodziła z rodzin chłopskich. W szkole kształcili się zarówno katolicy jak i protestanci. Łącznie mury kolegium opuściło prawie 6 tys. absolwentów. Kolegium w Reszlu miało mecenasa w królu Janie Kazimierzu, który utworzył fundusz stypendialny dla jego uczniów. Działalność jezuickiego gimnazjum zakończyła się wraz z przejściem Warmii pod władanie Prus w 1772 roku.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze tylko kilka widoczków okolicy i z żalem schodzimy na dół.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zabawiliśmy w Reszlu zdecydowanie dłużej niż zakładaliśmy :mrgreen:.
A przecież mieliśmy misterny plan, który po długich dyskusjach i trudnych kompromisach :wink: zrodził się poprzedniego wieczora. A plan ten zakładał małe odstępstwo od tematu przewodniego wątku, a w zasadzie nawet dwa odstępstwa. Bo raz , że zajrzymy na sąsiednie Mazury, a dwa, że popatrzymy na coś innego niż tylko gotyckie cegły.

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Teraz Polska! czyli ceglanym szlakiem przez Pomorze i Warmię - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies