Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

teraz moje, czyli Istria i takie tam...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 24.09.2009 08:54

JacYamaha napisał(a):Mam pytanie - chciałbym popatrzeć na ustawienia ale Exif jest nie do odczytania - czy te zdjęcia są gdzieś dostępne z exifem?

Po prawej stronie w Picasie masz Informacje o zdięciu oraz opcję więcej informacji. Potrzebujesz jeszcze więcej???

Obrazek
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 24.09.2009 09:22

Amfiteatr (Koloseum) w Puli

A ja może przejdę do trochę ciekawszych. Podczas ostatniego pobytu w centrum Puli znaleźliśmy miejsce, o którym w przewodnikach jest niewiele, albo prawie nic. Tak zupełnie przypadkiem idąc uliczką w kierunku kościoła i klasztoru franciszkanów pochodzących z 1227. To na zdięciach poniżej:

Obrazek

Obrazek

Zaintrygowało mnie, co znajduje się wyżej. Otóż jest to Muzeum Historyczne Istrii. Mieści się ono w dawnym forcie. O ile zwiedzanie sobie darowaliśmy, to widoki spod fortu są wręcz niezapomniane. Było już trochę późno, specjalnie poczekałem na włączenie oświetlenia amfiteatru, miałem ze sobą statyw. Ale najpierw sam fort:

Obrazek

Fort sobie darujmy. Jego bezpośrednie otoczenie jest szczerze i delikatnie mówiąc takie sobie. Zauważyliśmy, że jest to miejsce schadzek okolicznej młodzieży, tej której wieczorami brakuje zajęcia. Poza portowymi dźwigami roztaczają się piękne widoki od dworca kolejowego, przez amfiteatr i kościół św. Antoniego po dachy kamienic w okolicach forum i dalej na południe. To już zapowiedziane koloseum:

Obrazek

Ta charakterystyczna wieża, to kościół św. Antoniego.
A teraz zmieniamy porę dnia i przystępujemy do dalszego szturmu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te cztery ostatnie fotki powstały przez złożenie trzech ekspozycji, -1.5, 0, +1.5. Aby utrzymać ten sam kadr, zapierałem puszkę o to, co było na wyciągnięcie ręki - najczęściej ogrodzenie. Do przeprowadzenia operacji wykorzystałem Photomatix. Robiłem to po raz pierwszy. Okazało się, że ten soft pozwala na korekcję drobnych różnic w kadrach. Nawet bez statywu efekty są obiecujące. Teraz żałuję, że nie korzystałem z tego częściej.

W następnych częściach jeszcze kościół św. Marii Formozy w Puli oraz Porecz i Rovinij.
Ostatnio edytowano 24.09.2009 09:40 przez Rafal_X, łącznie edytowano 2 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.09.2009 09:22

A ja przez ExifRead... :lol: dzięki.
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 24.09.2009 12:22

JacYamaha jak chcesz kilka fotek z AirShow to luknij tutaj
http://www.hesja.pl/?/galeria/show/2 przepraszam że OT w relacji kolegi. :-)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.09.2009 13:41

GaR napisał(a):JacYamaha jak chcesz kilka fotek z AirShow to luknij tutaj
http://www.hesja.pl/?/galeria/show/2 przepraszam że OT w relacji kolegi. :-)

Jak ja to lubię - dzięki.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 26.09.2009 12:08

Teraz parę zdięć z Rovinij. Wybraliśmy się przed wieczorem, aby światło słoneczne było odpowiednie. Zabrakło do szczęścia jakieś pół godziny. Ale to nic. Poniżej efekty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze zachód słońca spod kościoła św. Eufemii

Obrazek

Wejście na szczyt dawnej wyspy ulicą Grisia. Stałe połączenie z lądem wykonano w osiemnastym wieku.

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.11.2009 17:10

I to już koniec?
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży