napisał(a) Rafal_X » 24.09.2009 09:22
Amfiteatr (Koloseum) w Puli
A ja może przejdę do trochę ciekawszych. Podczas ostatniego pobytu w centrum Puli znaleźliśmy miejsce, o którym w przewodnikach jest niewiele, albo prawie nic. Tak zupełnie przypadkiem idąc uliczką w kierunku kościoła i klasztoru franciszkanów pochodzących z 1227. To na zdięciach poniżej:
Zaintrygowało mnie, co znajduje się wyżej. Otóż jest to Muzeum Historyczne Istrii. Mieści się ono w dawnym forcie. O ile zwiedzanie sobie darowaliśmy, to widoki spod fortu są wręcz niezapomniane. Było już trochę późno, specjalnie poczekałem na włączenie oświetlenia amfiteatru, miałem ze sobą statyw. Ale najpierw sam fort:
Fort sobie darujmy. Jego bezpośrednie otoczenie jest szczerze i delikatnie mówiąc takie sobie. Zauważyliśmy, że jest to miejsce schadzek okolicznej młodzieży, tej której wieczorami brakuje zajęcia. Poza portowymi dźwigami roztaczają się piękne widoki od dworca kolejowego, przez amfiteatr i kościół św. Antoniego po dachy kamienic w okolicach forum i dalej na południe. To już zapowiedziane koloseum:
Ta charakterystyczna wieża, to kościół św. Antoniego.
A teraz zmieniamy porę dnia i przystępujemy do dalszego szturmu:
Te cztery ostatnie fotki powstały przez złożenie trzech ekspozycji, -1.5, 0, +1.5. Aby utrzymać ten sam kadr, zapierałem puszkę o to, co było na wyciągnięcie ręki - najczęściej ogrodzenie. Do przeprowadzenia operacji wykorzystałem Photomatix. Robiłem to po raz pierwszy. Okazało się, że ten soft pozwala na korekcję drobnych różnic w kadrach. Nawet bez statywu efekty są obiecujące. Teraz żałuję, że nie korzystałem z tego częściej.
W następnych częściach jeszcze kościół św. Marii Formozy w Puli oraz Porecz i Rovinij.
Ostatnio edytowano 24.09.2009 09:40 przez
Rafal_X, łącznie edytowano 2 razy