PodsumowanieTeneryfa to przepiękna i różnorodna wyspa. Na tyle różnorodna, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Południe to mekka dla osób lubiących spędzać wakacje na plaży, deptakach, korzystać z atrakcji hotelowych, północ oferuje piękne zabytkowe miasteczka, rewelacyjne górskie krajobrazy, centralna część wyspy skupia się wokół wulkanu, który jest idealnym miejscem na trekking, jest to też świetne miejsce dla kogoś, kto jest ciekawy nieziemskich krajobrazów. Dzieciaki również będą zadowolone: Loro Park na północy, Siam Park i Jungle Park na południu i wiele, wiele innych atrakcji dla najmłodszych
Nie mam jeszcze porównania z innymi wyspami archipelagu, ale Teneryfa nas zachwyciła. Zawsze myślałem, że to typowy, przepełniony turystyczny kołchoz. Ten tygodniowy pobyt diametralnie zweryfikował moje wyobrażenie o wyspie, również w kwestii cen – są naprawdę przystępne jak na tak popularne i egzotyczne miejsce. Generalnie staramy się nie odwiedzać tych samych miejsc więcej niż raz, aczkolwiek robimy wyjątki dla miejsc gdzie czuliśmy się …wyjątkowo – takim właśnie jest Teneryfa – miejsce gdzie będziemy chcieli kiedyś wrócić.
Wybraliśmy opcję przelot z hotelem i śniadaniem i był to dla nas strzał w 10. Rano nie traciliśmy czasu na przygotowywanie śniadania (a mamy problem wstać wcześnie, bo siedzimy do późnej nocy na tarasie wspomagając się miejscowymi destylatami). Można również poskładać sobie wylot samemu i na własną rękę rezerwować kwaterę i organizować wyżywienie - może wyjść trochę taniej. Zdecydowanie warto wypożyczyć samochód. Fabian na 8 dni wyszedł nas 15 EUR/dzień – taniej niż w Polsce. Samochody są relatywnie nowe, dobrze wyposażone, nie zniszczone (mówię o wypożyczalniach bardziej znanych), paliwo również tańsze niż w Polsce (0,77-0,85 EUR/litr PB95).
Poniżej zamieszczam mój subiektywny ranking
top10 z lokalizacją na mapie, aczkolwiek atrakcyjność poniższych miejsc jest bardzo zbliżona, każde jest na swój sposób piękne i ciekawe
1.
Wulkan El Teide… oraz kaldera i cały narodowy park. Warto wyjechać na górę i podziwiać te spektakularne widoki – dobra pogoda jest tu kluczowa
2.
Wąwóz Masca…oraz zapierająca dech w piersiach trasa dojazdowa, urocza wioska.
3.
Masyw Anaga…oraz piękne trasy przecinające masyw (w tym karkołomna dróżka z Benijo do El Draquillo), oferujące rewelacyjne widoki, domy w skałach, zapomniane wioski, bujna roślinność
4.
La Orotava…klimatyczne miasteczko pełne kolonialnej architektury, warto pobyć tam za dnia i po zmroku
5.
Klify Los Gigantes…spektakularnie wyglądają zarówno w wybrzeża jak i od strony oceanu, z północnej strony (Punta de Teno) jak i z południowej (miasteczko Los Gigantes), a i ze środka (wąwóz Masca)
6.
Playa de las Teresitas…warto tam po prostu poleżeć i pokąpać się w oceanie, ale i spojrzeć nań z punktów widokowych. Plaża jest bajkowa
7.
La Laguna…piękne miasto pełne wspaniałych zabytków. Wystarczy skupić się na starym mieście
8.
Punta de Teno…oraz cały masyw Teno, widokowe trasy, dzika przyroda
9.
Candelaria…urocze miasteczko strzeżone przez ogromne pomniki królów Guanczów na wybrzeżu, warto poszwendać się uliczkami i zajrzeć do bazyliki
10.
Loro Park w Puerto de la Cruz... Wspaniałe pokazy delfinów orek i lwów morskich i wiele innych egzotycznych zwierząt i roślin. Można kupić bilet łączony ze Siam Parkiem – raj dla rodzin z dziećmi. Loro Park można połączyć z wizytą w Garachico i Icod de los Vinos
Jak widać wszystkie pozycje znajdują się w północnej części wyspy. W trakcie krótkich przygotowań przedwyjazdowych uznaliśmy, że na południu nie ma dla nas nic ciekawego. Planowaliśmy spędzić tam jeden, ostatni dzień bycząc się na plaży, ale nic z tego nie wyszło.
Szczerze polecam spędzić na Teneryfie przynajmniej tydzień
Na tym kończę moją relację, dziękuję za odwiedziny i komentarze i pozdrawiam serdecznie,
Michał
Zdrowie Wasze w gardła nasze