No to jestem
Jasne, że było warto, bo przekonałem się, że:
- samoloty nie gryzą i da się nimi latać z rodziną (byłem bez, ale dobrze sobie wszystko zakonotowałem
),
- ocean nie jest zimny - nawet w listopadzie,
- są miejsca o 5 godzin lotu stąd, gdzie minimalna temperatura (styczeń-luty) wynosi w dzień 18 stopni,
- owoce opuncji są jadalne, itd
Z wyspy wycisnąłem ostatnie soki. Zobaczyłem, co trzeba i podsumowuję (uwaga, subiektywnie):
- przewodniki, jak przewodniki - znajdą atrakcje nawet w Parzęczewie pod Łodzią - atrakcje Teneryfy były więc (w porównaniu z miejscami w Europie) "takie sobie"; gorąco jednak polecam:
- wulkan el Taide - jednocześnie największy szczyt Hiszpanii (tej kontynentalnej),
- wąwóz Masca - nie byłem w Andach, ale tak sobie je wyobrażam
,
- wąwóz del Infierno, czyli piekielny - 10 km spacerek pomiędzy wysokimi skałami,
- wycieczkę "na wieloryby" (15 e), bo to fajnie zobaczyć wieloryba u niego w domu,
- wizytę w Loro-Parku i spotkanie z orkami (są tylko 2 miejsca w Europie, gdzie można je zobaczyć i to bardzo z bliska).
Polecam też (jak zwykle) nurkowanie, wyśmienitą kuchnię, windsurfing i surfing, itp
Zdecydowanie nie polecam:
- szukania na Kanarach zabytków architektonicznych,
- szukania tam jakiejkolwiek "kultury regionu" - miejsce, w którym byłem, to typowa hurtownia turystyczna, gdzie zabrakło specjalistów od wizerunku (widać, biorąc pod uwagę specyficzny profil klienta, nie są tam potrzeni) - wyspa nie ma własnej identyfikacji, kultura Hiszpanii również nie została tam zaabsorbowana, a szkoda.
Podobały mi się na Teneryfie ceny - średnio wszystko jest tańsze niż u nas (perfumy i sprzęt to wydatek 50% niższy, paliwo - 3,70 za e95, taksówki, jak za darmo, knajpy tanie i dobre).
Nastęne wakacje (najprawdopodobniej) już nie w Chorwacji
Porównanie z Kro ... hmmm ...
- na korzyść Teneryfy: taniej w sklepach i knajpach, wiecznie ciepło, inaczej
- na korzysć KRO - nieco ładniej (architektura, plaże) i summa sumarum, pewnie "łącznie" taniej, bo auto na miejscu, a nie za 40e za dobę ... a bagażnik pełen