Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teneryfa, La Gomera i delfiny

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 21.03.2025 17:24

piekara114 napisał(a):Wiola, ja jeszcze nie byłam :mg: ale plan mam opracowany :mg: bo jesienią nie było wiadomo, gdzie polecimy, więc trzeba było działać na kilku kierunkach :lol:

Twoją Fuerte i GC mam w obserwowanych, kliknęłam na początek i jest: „ wprawdzie patrzyłam na Teneryfę, ale jako że Kanarki to dla nas teren nieznany, w sumie nie ma znaczenia, gdzie polecimy :mg:
I na Fuercie mieliście 2 miejscówki :tak: .

piekara114 napisał(a):Ja zresztą mam kilka gotowych planów w zanadrzu ( np. Malta, środkowa Sycylia, okolice Malagi, Neapolu). :lol:

Ja ma plany na najbliższe 7 lat ;) . Może niezbyt szczegółowe , raczej ramowe, ale są.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.03.2025 18:09

Planów ramowych to ja mam sporo, na lata nie przeliczam :lol: Ale takie dokładne plany to mam kilkanaście, jutro wsiadam w samolot i wiem co robić przez tydzień na miejscu.... :lol:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 22.03.2025 20:56

wiola2012 napisał(a):Gosiu, wyprzedzę relację , ale powiedz proszę czy gdybyś jeszcze raz miała lecieć po raz pierwszy na Teneryfę w listopadzie, to wybrałabyś tę miejscowość, czy może upatrzyłaś sobie inną, która skradła Twoje serce albo logistycznie byłaby właściwa? Pogoda też oczywiście ma znaczenie.
piekara114 napisał(a):Ciekawa jestem opinii Gosi....
Mój plan na tydzień zakłada 2 bazy noclegowe, bo wyspa jest jednak spora, i dłużej na południu (lepsza pogoda). Oczywiście ostatecznie pewnie się o ceny wszystko obije....

Beata słusznie zauważyła, że na południu jest lepsza pogoda. I tym aspektem kierowali się nasi znajomi wybierając miejsce zakwaterowania. Jeśli więc ktoś jedzie na Teneryfę po to, aby plażować, to zdecydowanie warto wybrać południową stronę.
Ale i dla tych, którzy lubią zwiedzać, ta strona wyspy może być atrakcyjna. Z rejonu, w którym byliśmy, jest dobry dojazd do atrakcji położonych w północno-zachodniej części wyspy (Masca, Los Gigantos). Dużym atutem zakwaterowania z Playa de las Americas jest to, że na nogach mogliśmy dojść do portu w tej miejscowości, aby udać się w rejs po oceanie, którego celem było oglądanie delfinów w ich środowisku naturalnym. Również odległość do portu w Los Cristianos, z którego płynęliśmy na wyspę La Gomera, jest nieduża. Dojazd na wulkan Teide tak z południa, jak i z północy wyspy, jest podobny. Różnice robią się w dojeździe do północno-wschodniej części wyspy (Santa Cruz, Playa de Las Teresitas, Góry Anaga). Dlatego pomysł Beaty na 2 bazy noclegowe jest świetny. Gdybym mogła sama zaplanować ten wyjazd, to jedną bazę noclegową mogłabym mieć w miejscu, w którym byliśmy, a drugą w San Cristóbal de La Laguna. A gdybym miała wybierać tylko jedną bazę noclegową, to byłaby ona w Puerto de la Cruz. Ja lubię miasta, w których jest gdzie spacerować wieczorami. A Puerto de la Cruz ma sporo ciekawych miejsc do zaoferowania.
Co do pogody w północnej części wyspy to nie ma reguły, że będzie tam brzydko. Wszystko zależy od tego, jak się trafi. Nam pogoda dopisała na całej wyspie. Wszędzie, gdzie pojechaliśmy mieliśmy słoneczko z delikatnymi chmurami na niebie. Ale faktem jest, że północna strona wyspy jest często zasnuta chmurami.
Jednak patrząc na ten temat z drugiej strony, to drogi na Teneryfie są tak dobre, że dojazd do każdego zakątka wyspy z południowej strony nie jest uciążliwy. Jeśli więc istnieje obawa co do brzydkiej pogody na północy, to radziłabym jednak wybrać południe. Ale przecież mając samochód można od tej brzydszej pogody uciec i pojechać na południe.
No i zaplątałam się, bo do każdego "za", zaraz znajduję jakieś "przeciw".
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 22.03.2025 21:05

wiola2012 napisał(a):Świetny apartament, cała okolica wydaje się sympatyczna.
Kapitańska Baba napisał(a):Bardzo ładny apartament :tak:
majkik75 napisał(a):Apartman daje radę :proszedzieki:
Apartament był bardzo fajny i było bardzo sympatycznie :D , jednak nie do końca :ciska:, ale napiszę o tym na końcu relacji.

Kapitańska Baba napisał(a):A wieczór na plaży - takie plażowanie bardzo mi odpowiada :lol:
Fajnie było. Powtórzyliśmy to w ostatnim dniu pobytu, tyle tylko że przy słoneczku, a nie przy księżycu.

majkik75 napisał(a):No i widzę do plaży - Playa de las Américas, na której my nie byliśmy :( to macie z buta jakiś 1km, cudownie :hearts:
Pomimo tego, że było niedaleko, to my też nie dotarliśmy do tej plaży.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 22.03.2025 21:13

wiola2012 napisał(a):Ja ma plany na najbliższe 7 lat ;) . Może niezbyt szczegółowe , raczej ramowe, ale są.
piekara114 napisał(a):Planów ramowych to ja mam sporo, na lata nie przeliczam :lol: Ale takie dokładne plany to mam kilkanaście, jutro wsiadam w samolot i wiem co robić przez tydzień na miejscu.... :lol:

A ja nie robię planów. Zaczynam się przygotowywać do wyjazdu dopiero wtedy, gdy już wiem, że gdzieś pojedziemy. Dlatego lecąc na Teneryfę miałam tylko tydzień na rozeznanie się w temacie i moje plany były bardzo pobieżne. Skonsultowałam się z Anną (aga_stella), która była na Teneryfie kilka lat temu i ona podpowiedziała mi kilka miejsc, godnych zobaczenia. Ponadto liczyłam na to, że ci znajomi, którzy już byli na Teneryfie kilka razy, na miejscu nam coś doradzą.
Ale zdecydowanie podczas tego wyjazdu poszłam na żywioł :oczko_usmiech:.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 22.03.2025 23:31

Flagi Wysp Kanaryjskich i Teneryfy.jpg

12 listopada 2024 (dzień drugi)
Dzień wcześniej, podczas wieczornego pobytu na plaży, robiliśmy wstępne plany zwiedzania wyspy i stwierdziliśmy, że naszym pierwszym celem będzie wulkan Teide. Dlatego siedząc na tej plaży dokonałam zakupu biletów na kolejkę linową na oficjalnej stronie Volcano Teide. Wejścia na nogach nie mieliśmy w planach. Cena jednego biletu w obie strony to kwota 41 euro od osoby. Po dokonaniu płatności bilety po chwili przyszły na mój adres e-mail. Podczas zakupu należy wybrać datę i godzinę z tych, które akurat są dostępne. Najwcześniejszą dostępną godziną następnego dnia była godzina 14:20, więc ją wybrałam.
Dzieci naszych znajomych również wybierały się na wulkan, ale dopiero następnego dnia po nas. Tylko że oni, jako zapaleni trekkingowcy, wybierali się pieszo od samego dołu na sam szczyt. Wejściówki na sam szczyt mieli zarezerwowane już pół roku wcześniej. My nie mieliśmy szansy dostać się na sam szczyt, bowiem teraz wejściówki były już nieosiągalne. Ale nawet gdyby były, to chyba nie dalibyśmy rady zdobyć szczytu.
Podczas śniadania zastanawialiśmy się, co będziemy robić przez pół dnia. Stwierdziliśmy, że pojedziemy do miejscowości Candelaria a potem będziemy się kierować w stronę wulkanu, bowiem wjazd trochę czasu zajmuje.
Droga z Playa de las Americas do Candelarii jest ok. 60 km. Przez cały czas jechaliśmy autostradą TF1 i po 40 minutach byliśmy na miejscu. Tutaj zaczęły się schody ze znalezieniem miejsca do zaparkowania. Trafiliśmy na ten parking, ale chwilę musieliśmy po nim krążyć, zanim zwolniło się dla nas miejsce. Dobrze że to miejsce było w środkowym rzędzie, bo te auta, które stały w rzędzie najbliżej oceanu, były narażone na opryskiwanie przez fale rozbijające się o kamienne wybrzeże. Woda szybko parowała z masek tych samochodów, pozostawiając na nich ślady z soli, którą można było zeskrobywać.

20241112_102059(0).jpg

20241112_102119.jpg

DSC00365.jpg

Candelaria to miejscowość uznawana za duchową stolicę Wysp Kanaryjskich. To tutaj przy Plaza de la Patrona de Canarias stoi Bazylika Matki Boskiej z Candelarii, do której pielgrzymują chrześcijanie. Bazylika jest dziełem architekta Enrique Marrero Regalado. Wzniesiono ją w 1959 roku. Wewnątrz świątyni znajduje się słynna figurka Matki Boskiej, ale niestety jest to replika. Oryginalna figurka zaginęła podczas powodzi w roku 1826. Obecna figurka jest dziełem mieszkańca Teneryfy, Fernando Esteveza, który wykonał ją w 1827 roku. W 1599 roku oryginalna figurka została ustanowiona przez Papieża Klemensa VIII patronką archipelagu kanaryjskiego.

_T3A3888.jpg

DSC00440.jpg

DSC00402.jpg

Weszliśmy do wnętrza świątyni, w której bardzo nam się spodobały sklepienia.

DSC00436.jpg

DSC00427.jpg

DSC00423.jpg

DSC00422.jpg

DSC00421.jpg

Figurka Matki Boskiej umieszczona jest we wnęce nad ołtarzem i trudno ją zobaczyć z dołu.

DSC00405.jpg

Ale istnieje możliwość wejścia na górę i obejrzenia figurki z bliska, tyle tylko że albo z tyłu, albo z boku.
Ruszyliśmy więc po schodach, znajdujących się po lewej stronie ołtarza, aby dotrzeć do figurki.

_T3A3890.jpg

_T3A3908.jpg

DSC00410.jpg

DSC00412.jpg

DSC00416.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.03.2025 09:29

megidh napisał(a):

Była godzina 18:10, kiedy stanęliśmy przed szlabanem, który nie pozwalał wjechać do środka. Waldek poszedł do biura obiektu, które znajduje się tuż przy wjeździe i szlaban nam podniesiono.

Ło jak ja nie lubię takich sytuacji, spotkałem się z nimi wszędzie, gdzie to możliwe. Oczywiście wjazdy najczęściej okamerowane, ale nikt nie reaguje. Najgorzej miałem tak w Zagrzebiu, gdzie trzeba stać przy szlabanie na ruchliwej ulicy, która momentalnie się korkuje :x . A w Austrii w strefie dla pieszych :|
Ale żeby tylko takie problemy były...
Z zajawki szczególnie czekam na Teleferico...
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 23.03.2025 18:45

megidh napisał(a):Beata słusznie zauważyła, że na południu jest lepsza pogoda. I tym aspektem kierowali się nasi znajomi wybierając miejsce zakwaterowania. Jeśli więc ktoś jedzie na Teneryfę po to, aby plażować...

Dziękuję Gosiu za odpowiedź. Namawiam męża, coś tam z tym 11 listopada pokombinuję i chyba polecimy :verryhappy: . Dlatego śledzę z uwagą Twoją relację i wrócę do wakacyjnej Michała.
Dopytam jeszcze odnośnie auta: czy Cicar chciał od Was jakiś depozyt, kartę itp., czy tylko potwierdzenie rezerwacji i dokumenty?
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 23.03.2025 21:19

Wiolu sprawdź jeszcze Autoreisen. Płaciliśmy gotówką, żadnych depozytów, czy opłat za paliwo.

Megidh zapisuje się do czytelni :tak:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.03.2025 23:01

wiola2012 napisał(a):Namawiam męża, coś tam z tym 11 listopada pokombinuję i chyba polecimy :verryhappy: . Dlatego śledzę z uwagą Twoją relację i wrócę do wakacyjnej Michała.
Dopytam jeszcze odnośnie auta: czy Cicar chciał od Was jakiś depozyt, kartę itp., czy tylko potwierdzenie rezerwacji i dokumenty?
Widzę, że mój pomysł terminu przypadł Ci to gustu :mg:

Cicar ma wszędzie taką samą politykę. Nie ma depozytu, płacisz przy rezerwacji lub przy odbiorze (jak chcesz), rezerwację możesz bezpłatnie zawsze odwołać. Od zeszłego roku jak płacisz gotówką to biorą depozyt na paliwo... i im wcześniej rezerwacja tym taniej, wpadają też promki (podobno, bo ja nie trafiłam, ale nie rezerwuję pół roku wcześniej, bo nawet lotów tak nie kupuję), wtedy robisz nową rezerwację, a pierwszą odwołujesz ....

Patrz też na inne wypożyczalnie, bo mają także dobre ceny, nawet niższe, a podobne warunki....
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.03.2025 10:17

Woda z samochodu odparuje i masz sól do obiadu :lol:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.03.2025 19:05

AgaGy napisał(a):Wiolu sprawdź jeszcze Autoreisen. Płaciliśmy gotówką, żadnych depozytów, czy opłat za paliwo.
:

piekara114 napisał(a):Cicar ma wszędzie taką samą politykę. Nie ma depozytu, płacisz przy rezerwacji lub przy odbiorze (jak chcesz), rezerwację możesz bezpłatnie zawsze odwołać. Od zeszłego roku jak płacisz gotówką to biorą depozyt na paliwo... i im wcześniej rezerwacja tym taniej, wpadają też promki (podobno, bo ja nie trafiłam, ale nie rezerwuję pół roku wcześniej, bo nawet lotów tak nie kupuję), wtedy robisz nową rezerwację, a pierwszą odwołujesz ....
Patrz też na inne wypożyczalnie, bo mają także dobre ceny, nawet niższe, a podobne warunki....

Popatrzę, dziękuję dziewczęta za cenne wskazówki :) .
piekara114 napisał(a):[Widzę, że mój pomysł terminu przypadł Ci to gustu :mg:

Oj tak :mg: . Oby pogoda fajna była.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 24.03.2025 19:34

te kiero napisał(a):
megidh napisał(a):Była godzina 18:10, kiedy stanęliśmy przed szlabanem, który nie pozwalał wjechać do środka. Waldek poszedł do biura obiektu, które znajduje się tuż przy wjeździe i szlaban nam podniesiono.

Ło jak ja nie lubię takich sytuacji, spotkałem się z nimi wszędzie, gdzie to możliwe. Oczywiście wjazdy najczęściej okamerowane, ale nikt nie reaguje. Najgorzej miałem tak w Zagrzebiu, gdzie trzeba stać przy szlabanie na ruchliwej ulicy, która momentalnie się korkuje :x . A w Austrii w strefie dla pieszych :|
No nie są to komfortowe sytuacje.

te kiero napisał(a):Z zajawki szczególnie czekam na Teleferico...
To już niedługo, bo z Candelarii pojedziemy prosto na Teide.

AgaGy napisał(a):Megidh zapisuje się do czytelni :tak:
Miło mi :D.

wiola2012 napisał(a):Dopytam jeszcze odnośnie auta: czy Cicar chciał od Was jakiś depozyt, kartę itp., czy tylko potwierdzenie rezerwacji i dokumenty?
Za wypożyczenie samochodu kolega płacił gotówką i nie żądano od niego karty. Ale musiał wpłacić depozyt na paliwo, ale nie wiem, jaką kwotę, bo kolega nie pamięta. Rezerwację zrobił na aplikacji Cicara.
Beata i AgaGy sporo informacji Ci przekazały.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 24.03.2025 20:16

Po wyjściu z Bazyliki poszliśmy jeszcze zobaczyć posągi królów Guanczów, które są ustawione po wschodniej stronie Plaza de la Patrona de Canarias wzdłuż wybrzeża. Te majestatyczne brązowe posągi zostały wykonane w 1993 roku przez znanego rzeźbiarza z Laguny, José Abada. Przed podbojem Teneryfy przez Hiszpanów, który nastąpił w 1496 roku wyspa była podzielona na dziewięć menceyatos, czyli terytoriów: Abona, Adeje, Anaga, Daute, Güímar, Icod, Tacoronte, Taoro i Tegueste, których mieszkańcy znani byli jako Guanczowie. Ich przywódcy odpowiadali za ustalanie reguł, wymierzanie sprawiedliwości, kierowanie konfrontacjami i aktami religijnymi, w szczególności tymi, które miały na celu sprowadzenie deszczu.

DSC00372.jpg

DSC00373.jpg

DSC00374.jpg

DSC00375.jpg

DSC00380.jpg

DSC00381.jpg

A za pomnikami woda pięknie rozbijała się o skałki.

DSC00384.jpg

DSC00389.jpg

DSC00391.jpg

_T3A3868.jpg

Poszliśmy kawałek dalej w kierunku Jaskini Achbinico i kaplicy San Blas, która jednak była zamknięta, więc nie mogliśmy zajrzeć do jej wnętrza.

20241112_114256.jpg

DSC00392.jpg

20241112_114340.jpg

DSC00395.jpg

DSC00396.jpg

Dalej już drogi nie ma, więc zawróciliśmy i poszliśmy w kierunku samochodu.

DSC00426.jpg

DSC00444.jpg

Tuż przy parkingu znajduje się mała plaża Playa Candelaria, której czarny piaseczek przepięknie błyszczał w promieniach słońca.

DSC00447.jpg

DSC00448.jpg

DSC00451.jpg
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.03.2025 23:02

megidh napisał(a):Za wypożyczenie samochodu kolega płacił gotówką i nie żądano od niego karty. Ale musiał wpłacić depozyt na paliwo, ale nie wiem, jaką kwotę, bo kolega nie pamięta. Rezerwację zrobił na aplikacji Cicara.
Beata i AgaGy sporo informacji Ci przekazały.

Dziękuję :).
megidh napisał(a):Tuż przy parkingu znajduje się mała plaża Playa Candelaria, której czarny piaseczek przepięknie błyszczał w promieniach słońca.

Kąpaliście się? Piasek rzeczywiście pięknie się mieni, ale ta woda taka wzburzona bardzo. Ciekawa jestem w której części Teneryfy jest najspokojniejsza woda. Oczywiście w listopadzie ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Teneryfa, La Gomera i delfiny - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies