Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teneryfa 2022 czyli 11 dni ze zwierzętami - Michał

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.09.2022 08:53

04.08.2022

Mogę przeskoczyć od razu do następnego dnia, bo wiecie "na ślepo" wieczór i poranek, nie były jakoś rewelacyjne :(
O godzinie 12 byliśmy umówieni na odbiór okularów i po zjawieniu się u optyka już na nas czekały. Sprawdzenie, lekka korekta za uszami by dobrze leżały i welcome world :mrgreen:
Dodatkowym ciśnieniem był fakt, że na ten dzień mieliśmy kupione bilety do Loro Park 8O I to wcześniej przed sytuacją z utratą szkieł, więc gdybym ich nie miał, to poszlibyśmy ale ja bym g. widział :twisted:
No ale jak już patrzymy na świat ostro i wyraźnie ;) to od razu prosto od optyka jedziemy do Loro Park.
Można oczywiście się przejść, bo to jest na obrzeżach Puerto, ale można też dojechać kolejką darmową, która wyjeżdża z centrum koło MC Donalda i jedzie prosto pod wejście Loro. Odjazd jest codziennie od chyba 10 do 16 co 20 minut. Nie ma weryfikacji biletów wejściowych do Loro ... Co jest istotną informacją :oczko_usmiech:
Wsiadamy - to jest taki rodzaj niby "lokomotywy" z wagonikami jakie często są w różnych miejscowościach. Przejazd trwa około 20 minut. Kolejka jedzie wśród miasteczka co jest dodatkową atrakcją i można popatrzeć na domy z innej perspektywy.
Dojeżdżamy, szybka kontrola biletów.
Strona Loro https://www.loroparque.com/en/
Za naszą 4 bilety kosztowały 148 EUR. (3x40+28)

Po wejściu witają nas rybki w stawach
DSC_1247_00443.jpg

DSC_1248_00444.jpg

I widok na wejście
DSC_1252_00448.jpg

Dalej idziemy ścieżką wśród palm
DSC_1253_00449.jpg

DSC_1254_00450.jpg

Kolejność zwiedzania jest dowolna, ale my mając i tak już ograniczony dzień bo zaczęliśmy dopiero od około 13, staraliśmy się wybrać te naszym zdaniem najciekawsze zwierzątka :mrgreen:
To najpierw goryle.
DSC_1256_00452.jpg

DSC_1257_00453.jpg

DSC_1260_00456.jpg

Nie wiem jak to podpisać zdjęcie, ale jest "memiczne" :mrgreen:
DSC_1261_00457.jpg

Dalej przechodzimy do ogromnej umieszczonej w budynku hali z pingwinami
DSC_1263_00459.jpg

DSC_1270_00466.jpg

DSC_1273_00469.jpg

DSC_1277_00473.jpg

"Kowalski, pomysły ?!?" :lol:
DSC_1280_00475.jpg

DSC_1281_00476.jpg

DSC_1285_00480.jpg

DSC_1291_00486.jpg

DSC_1303_00495.jpg

pozdrawiam, Michał
Ostatnio edytowano 07.09.2022 11:46 przez majkik75, łącznie edytowano 1 raz
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.09.2022 09:07

Ścieżka wśród palm :hearts: :hearts: :hearts:
Pingwiny - takiego był złapała i wyprzytulała, słodziaki :hearts:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 07.09.2022 10:38

Te pingwiny mają tam prawdziwy lód czy imitację? Utrzymywali im ujemne temperatury w tej hali?
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.09.2022 10:46

mchrob napisał(a):Te pingwiny mają tam prawdziwy lód czy imitację? Utrzymywali im ujemne temperatury w tej hali?

Tak prawdziwy. Do tego są też elementy sztuczne, ale jest sporo lodu prawdziwego. Wszystko jest za szybą gdzie są utrzymywane odpowiednie warunki nie tylko jeśli chodzi o temperaturę, ale też o oświetlenie. Dlatego tak trudno tam zrobić dobre zdjęcie, bo światła jest bardzo mało.
Loro Park ma bardzo fajną wizję i program wsparcia i opieki nad zwierzętami :papa:

pozdrawiam, Michał
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 07.09.2022 11:33

majkik75 napisał(a):To najpierw orangutany.

Nie chcę się zanadto upierać ale na zdjęciach to raczej goryle ;-) .

Akcji z okularami nie zazdroszczę. Ja kiedyś zapomniałam zapakować soczewki ale te na szczęście można dość łatwo kupić więc ślepa byłam tylko w drodze do optyka ;-) .

Bardzo dużo tych jaszczurek na Teneryfie. Nie pamiętam żeby naście lat temu tyle ich było.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.09.2022 11:45

Aglaia napisał(a):
majkik75 napisał(a):To najpierw orangutany.

Nie chcę się zanadto upierać ale na zdjęciach to raczej goryle ;-) .

Dżizas, oczywiście /facepalm/ :roll: Z rozpędu co innego napisałem :oops:
Już poprawiam :papa:

pozdrawiam, Michał
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.09.2022 09:05

Po wyjściu z hal dla pingwinów schodzimy na dół klatką schodową w okrągłej formie i spiralnymi schodami w dół. Po środku jest ogromna na całą wysokość klatki schodowej tuba z wodą i pływają w niej ławice ryb ...
DSC_1310_00500.jpg

DSC_1312_00502.jpg

DSC_1318_00508.jpg

DSC_1320_00510.jpg

Jesteśmy teraz na dole, jakby "pod spodem" tych pomieszczeń z pingwinami i aż dotąd jest na całą tą wysokość ogromny basen gdzie widać jak do dna nurkują pingwiny 8O
DSC_1326_00516.jpg

DSC_1329_00519.jpg

DSC_1331_00521.jpg

Albo inne zwierzątka :)
DSC_1334_00524.jpg

No hej ;)
DSC_1336_00526.jpg

DSC_1337_00527.jpg

DSC_1339_00529.jpg

Po wyjściu idziemy kolejną alejką wśród bujnej roślinności ...
DSC_1346_00535.jpg

... do pierwszego tego dnia dla nas show czyli prezentacji lwów morskich :)
Takie pokazy są 3 razy dziennie jeśli dobrze pamiętam. Siadamy chwilę wcześniej, na niektórych ławkach jest zaznaczone "splash zone" czyli będzie mokro ;)
Czekamy ...
DSC_1347_00536.jpg

W pewnym momencie jakby znikąd pojawiają się 4 osobniki
DSC_1350_00539.jpg

Rozpoczyna się pokaz umiejętności zwierząt. Ich interakcja z trenerami jest niesamowita. Cały program jest poprowadzony dynamicznie, co chwilę zwierzęta wykonują inne wyuczone całe sceny
DSC_1353_00542.jpg

DSC_1355_00544.jpg

I czasem chlapią :mrgreen:
DSC_1357_00546.jpg

pozdrawiam, Michał
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.09.2022 10:46

Lwiaki słodziaki.
Ale zastanawiam się czy tresura i przebywanie w tych basenach im nie szkodzi.
Wiem, że delfiny bardzo źle znoszą pobyt w delfinariach i szybko umierają. Nie mam pojęcia jak jest z lwami - oby tolerowały pobyt w zamknięciu.
Z tych pingwinów to niezłe nurki :mrgreen:
KumaBuru
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumaBuru » 08.09.2022 10:56

Kapitańska Baba napisał(a):Lwiaki słodziaki.
Wiem, że delfiny bardzo źle znoszą pobyt w delfinariach i szybko umierają. Nie mam pojęcia jak jest z lwami - oby tolerowały pobyt w zamknięciu.

W kierunku Loro Park często są zarzuty, że to bardziej cyrk niż zoo, właśnie przez tresowane foki czy orki.
Nie do końca się z tym zgadzam, ale na pewno coś w tym jednak jest.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.09.2022 10:59

Z tych pingwinów to niezłe nurki :mrgreen:

Jedynie wierzę w politykę Loro Park, jako miejsca bardzo przyjaznego dla zwierząt. Przed tym pokazem jak i kolejnymi były wyjaśnienia jak dbają o zwierzęta i opiekują się nimi.
Ale zgadzam się co do faktu, że niestety jakby nie było to jednak jest to zamknięcie tych zwierząt na określonej przestrzeni.
Z drugiej strony jest to raczej jedyna okazja dla "przeciętnego" turysty móc oglądać takie zwierzęta na żywo ...
Choć w naturalnym środowisko też się czasem udaje ... Ale o tym później ... :hut:

pozdrawiam, Michał
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.09.2022 11:03

KumaBuru napisał(a):

W kierunku Loro Park często są zarzuty, że to bardziej cyrk niż zoo, właśnie przez tresowane foki czy orki.

Niestety, jak każde takie miejsce, choćby miało najlepsze warunki, to jest to zawsze jakaś izolacja ...

pozdrawiam, Michał
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.09.2022 11:06

majkik75 napisał(a):
KumaBuru napisał(a):

Niestety, jak każde takie miejsce, choćby miało najlepsze warunki, to jest to zawsze jakaś izolacja ...

pozdrawiam, Michał

Nie wiem jak jest z lwami. O delfinach słyszałam tyle, że w basenach bardzo przeszkadza im ich echolokacja. Podobno dźwięki odbijają się od ścian i delfiny od tego bardzo cierpią. Ufam, że w przypadku innych zwierzaków takie miejsca nie krzywdzą ich absolutnie.
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 08.09.2022 13:35

My mielismy mieszane uczucia po wizycie w Loro Parku.
Z jednej strony fajnie to zorganizowane i pokazane. Dzieciaki ( wtedy 6 i 4 - ale to już dawno było ) i my zachwyceni. Do tego świadomość, że wiele z tych zwierząt by sobie nie poradziło na wolności. Ponadto fakt, że wiele dobrego tam rzeczywiście robią dla tych zwierząt.

Z drugiej strony świadomość, że jednak te zwierzęta nie wykonują swoich naturalnych czynności ...
Nie można tego jednoznacznie ocenić.

Są jednak na Teneryfie miejsca gdzie można je jednak obserwować w ich naturalnych środowisku o czym już wspomniałeś i mam nadzieje, że będzie to potem dokładnie opisane. U nas właśnie ten punkt programu był na pewno w TOP3.

Dziękuje za przywrócenie wspomnień. Nie zdawałem sobie sprawy ile już czasu upłynęło od tego wyjazdu.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.09.2022 14:01

woojtekg napisał(a):My mielismy mieszane uczucia po wizycie w Loro Parku.
Z jednej strony fajnie to zorganizowane i pokazane. Dzieciaki ( wtedy 6 i 4 - ale to już dawno było ) i my zachwyceni. Do tego świadomość, że wiele z tych zwierząt by sobie nie poradziło na wolności. Ponadto fakt, że wiele dobrego tam rzeczywiście robią dla tych zwierząt.

Z drugiej strony świadomość, że jednak te zwierzęta nie wykonują swoich naturalnych czynności ...
Nie można tego jednoznacznie ocenić.

Są jednak na Teneryfie miejsca gdzie można je jednak obserwować w ich naturalnych środowisku o czym już wspomniałeś i mam nadzieje, że będzie to potem dokładnie opisane. U nas właśnie ten punkt programu był na pewno w TOP3.

Dziękuje za przywrócenie wspomnień. Nie zdawałem sobie sprawy ile już czasu upłynęło od tego wyjazdu.

Dzięki za wpis. Zgadzam się. Ja nie żałuję wizyty, tym bardziej, że możliwość zobaczenia niektórych zwierząt i co one potrafią jest niesamowita. Tak, zobaczymy niektóre w naturalnym środowisku ale to za jakiś czas ;)

pozdrawiam, Michał :papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.09.2022 16:04

Na temat ogrodów zoologicznych, ich racji bytu, praw zwierząt itp. napisano już setki, jak nie tysiące elaboratów. Kiedyś, na godzinie wychowawczej, bawiłam się z uczniami w "sąd". Dzieci były podzielone na 2 grupy i miały przytaczać argumenty "za" i "przeciw" zamykaniu zwierząt. Wypowiedzi zarówno jednych jak i drugich były naprawdę mądre i dawały do myślenia. Dyskusja wrzała i przeniosła się na "po lekcjach", ale konsensusu nie osiągnięto :).
Akceptując istniejący stan rzeczy, cieszę się, że podpatrzyłeś tyle cudownych zwierzaków. Urzekły mnie wszystkie, ale najbardziej goryle i pingwinki :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Teneryfa 2022 czyli 11 dni ze zwierzętami - Michał - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone