Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teneryfa 2022 czyli 11 dni ze zwierzętami - Michał

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 31.08.2022 19:58

wiola2012 napisał(a):
majkik75 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Jeżeli zwierzątka trafią na dobrych ludzi, to korzyść jest obopólna ...

Tutaj trafiły na dobrych ludzi ;), nie wyobrażam sobie niczego więcej niż tylko czerpanie radości z ich napojenia, dokarmienia i obserwacji jak się zachowują :)

No jakżeby inaczej :D . A dzięki Wam poszperałam jeszcze w Internecie i dowiedziałam się, że jaszczurki nie gryzą (jak nie muszą :wink: )

A jak się z nimi podroczysz, to tak fajnie ściskają pyszczkiem palca ;) Do czego by to porównać ... ? Jakby tak kleszczami, czy (u mnie się mówi kombinerkami) lekko ścisnąć palca. Niby czujesz, ale nie boli :mrgreen:

pozdrawiam, Michał
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 02.09.2022 10:38

Udało mi się obrobić z lekkim opóźnieniem :oops: ale wstawiam jeszcze jakiś filmik, co udało się trochę nagrać wracając "z Teide" ;)

pozdrawiam, Michał
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.09.2022 08:31

Nie nadrobiłam ale zrobię to tak szybko jak się da :smo:
Odznaczam tylko, żeby się nie zagubić i od dziś zaglądam regularnie :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 05.09.2022 11:41

Kapitańska Baba napisał(a):Nie nadrobiłam ale zrobię to tak szybko jak się da :smo:
Odznaczam tylko, żeby się nie zagubić i od dziś zaglądam regularnie :papa:

Super :D To nadrabiaj i potem się czytamy w następnej Twojej relacji :papa: :hut:

pozdrawiam, Michał
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 05.09.2022 11:48

No a my idziemy cały czas na plażę i dojść (w relacji też) nie możemy :oczko_usmiech: :lol:
No bo te jaszczurki ... :oops:

DSC_1212_00409.jpg

DSC_1213_00410.jpg

DSC_1218_00415.jpg

Dochodzimy do małego wąwozu i schodzimy w dół po schodach a potem pod górę kamienistą ścieżką
DSC_1219_00416.jpg

Zbocza z jednej strony są wyraźnie przygotowane pod uprawę tarasową, choć teraz już nie są eksploatowane te poletka. Najpewniej były tam kiedyś bananowce, bo na kilku innych nadal są te uprawy
DSC_1220_00417.jpg

DSC_1221_00418.jpg

DSC_1222_00419.jpg

DSC_1223_00420.jpg

Na górze po drugiej stronie jest znowu karmienie, tym razem dajemy banana ;) Jest ich cała masa ... 8O
DSC_1224_00421.jpg

DSC_1226_00423.jpg

W końcu dochodzimy do urwiska z którego widać już naszą plażę
DSC_1231_00428.jpg

DSC_1232_00429.jpg

DSC_1233_00430.jpg

DSC_1235_00432.jpg

DSC_1238_00435.jpg

DSC_1241_00438.jpg

pozdrawiam, Michał
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.09.2022 15:16

To stado jaszczurek to jak w Jurassic Parku wygląda ;) :lol:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 05.09.2022 16:31

Niesamowicie Wam te jaszczurki pozowały :D ! My najwięcej ich widzieliśmy w Masce, ale nie były tak odważne :wink: , zamiast biegać po ziemi, wystawiały łepki z dziur w murze. Fakt, nie próbowaliśmy wabienia na banana :lol:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 05.09.2022 19:58

tony montana napisał(a):To stado jaszczurek to jak w Jurassic Parku wygląda ;) :lol:

Ale jednak "odrobinę" mniejsze :mrgreen:

dangol napisał(a):Niesamowicie Wam te jaszczurki pozowały :D ! My najwięcej ich widzieliśmy w Masce, ale nie były tak odważne :wink: , zamiast biegać po ziemi, wystawiały łepki z dziur w murze. Fakt, nie próbowaliśmy wabienia na banana :lol:

Tak, za bananem wariują po prostu, rzucają się na niego, jedzą z ręki. Jedno z doznań, które się pewno zapamięta na zawsze ;)

pozdrawiam, Michał
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 06.09.2022 07:49

To będzie wpis bez zdjęć...

Po dojściu na plażę, rozpakowaliśmy się i ja z synem ciśniemy do wody. W końcu ocean ... Wiatr jest dość spory, fale są spore. Podszedł do nas nawet kontrolnie ratownik :!: i uprzedził, że to jest niebezpieczna plaża i trzeba uważać żeby fale nie zabrały człowieka z dala od brzegu. Generalnie stoimy tylko gdzieś tak do kolan, fale nas omywają, woda jest ciepła. Jest super.
I przyszła taka większa fala, aż mnie przewróciła. Po wyjściu z wody nie mam okularów ... :roll:
Ja generalnie bez okularów nie funkcjonuję, więc po pierwsze od razu wiedziałem, ze w takiej kipieli nie ma sensu szukać bo ich się po prostu nie znajdzie ... Jeszcze chwilę żona z dziećmi próbowała szukać, ale bez skutku.
To jest w sumie 3 pełny dzień wyjazdu, więc na myśl o tym, ze do końca będę "ślepy" mi się robi normalnie słabo ...
Dobra, trzeba się wziąć w garść ;)
Pakujemy się, wracamy do miasta. W tym czasie córka na telefonie szuka optyków. Ale przecież wiem, ze nawet w PL nie jest tak, że z dnia na dzień się kupi okulary ... Tym bardziej z większą wadą (-6/-8), gdzie raczej takich szkieł nie ma standardowo u optyka ...
Już nie ma sensu opisywać jak łaziliśmy i szukaliśmy po Puerto optyków. Generalnie trafiamy do Optica Irirarte https://optica-iriarte.negocio.site/ Po pierwsze normalnie rozmawiają po angielsku a po drugie, mówią, ze na następny dzień zrobią, bo to szkła nietypowe. Bo inne to by zrobili od razu 8O Do tego szybkie badanie, wybór oprawek i mamy się zgłosić na następny dzień w środę po odbiór.
Nie jestem przekonany czy z dnia na dzień nawet u nas dostałbym całe kompletne szkła ...
Generalnie ta "pamiątka" kosztowała mnie 200 EUR, ca całe kompletne szkła, z powłokami i z oprawkami.

Moja głupota. Po pierwsze zawsze biorę zapasowe szkła, tym razem zapomniałem ... :twisted: Do tego zabawy z synem w wodzie dały taki efekt ... Ale bez okularów, ja mało co widzę ... Doszło chyba też odzwyczajenie bo w Cro to takich fal w życiu nie widziałem i tam normalnie sobie pływam w szkłach ...

Generalnie w optyku mówili, ze nie ja pierwszy i nie ostatni tutaj z czymś takim przychodzę ;)

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.09.2022 07:57

Nie fajnie z tymi okularami, sama noszę -3,75. Ja preferuję soczewki, choć nie lubię jak po snurkowaniu i zdejmowaniu maski woda dostaje się trochę do oczu, ale to opanowałam i ostatnio stwierdziłam, że będę używała przy każdej kąpieli zwykłe oczka basenowe.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 06.09.2022 08:25

piekara114 napisał(a):Nie fajnie z tymi okularami, sama noszę -3,75. Ja preferuję soczewki, choć nie lubię jak po snurkowaniu i zdejmowaniu maski woda dostaje się trochę do oczu, ale to opanowałam i ostatnio stwierdziłam, że będę używała przy każdej kąpieli zwykłe oczka basenowe.

Ja do soczewek nigdy się nie przyzwyczaiłem ... Do tego bez okularów wyglądam inaczej ;) Do Cro jak sobie brałem Scubę, to można kupić takie wewnątrz "okulary" korekcyjne i pływało się super.
Tutaj już do końca jak wchodziłem do wody to bez okularów ;)

pozdrawiam, Michał
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.09.2022 10:53

Nadrobione :wink:
Przygody z okularami współczuję... droga i bardzo stresująca sytuacja :cry:
Kraby - ja się ich boję bo bardzo mocno przypominają mi pająki których boję sie jak....nie powiem brzydko :mrgreen:
Za to jaszczurki - oddałabym im całą wodę, wszystkie banany i jeszcze byłoby mi ich mało. Słodkie są :hearts:
Urodzinowa wycieczka super (spóźnione sto lat!!!!!). Tylko te pawie :roll: Obawiam się, ze bym nie dojechała na górę a jak potem wrócić??? 8O
Widoki z wycieczki - obłędne 8O
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.09.2022 14:33

majkik75 napisał(a):
Moja głupota. Po pierwsze zawsze biorę zapasowe szkła, tym razem zapomniałem ... :twisted: Do tego zabawy z synem w wodzie dały taki efekt ... Ale bez okularów, ja mało co widzę ... Doszło chyba też odzwyczajenie bo w Cro to takich fal w życiu nie widziałem i tam normalnie sobie pływam w szkłach ...

pozdrawiam, Michał

No, ocean to jednak ocean, żartów nie ma, ratownik wiedział, co mówi. Choć wszędzie takie rzeczy mogą się zdarzyć. Szkoda 200 Eurasiów, ale co zrobić
:papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.09.2022 17:42

Oceaniczne fale mogą zaskoczyć , szkoda okularów i dodatkowego wydatku 200 Euro , ale mogło skończyć się gorzej . . . :wink:

Pozdrawiam
Piotr
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 06.09.2022 19:26

tony montana napisał(a):No, ocean to jednak ocean, żartów nie ma, ratownik wiedział, co mówi. Choć wszędzie takie rzeczy mogą się zdarzyć. Szkoda 200 Eurasiów, ale co zrobić
:papa:

Tak, mogę się tłumaczyć, że fala nie była jakaś ogromna, ale miała sporą siłę i mnie po prostu popchnęła, ja się zachwiałem, woda się przelała przeze mnie i zabrała mi oczy :twisted:

piotrf napisał(a):Oceaniczne fale mogą zaskoczyć , szkoda okularów i dodatkowego wydatku 200 Euro , ale mogło skończyć się gorzej . . . :wink:

Właśnie wiem :roll:

W takich sytuacjach, to 200 EUR nie jest jakimś problemem... Ważne, ze tylko tak i nic gorszego się nie stało. Za nieuwagę się płaci :(

pozdrawiam, Michał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Teneryfa 2022 czyli 11 dni ze zwierzętami - Michał - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone