08.08.2022
Czas się w końcu ruszyć trochę poza najbliższą strefę, czyli wziąć samochód i pojeździć po wyspie
Szukałem już przed wyjazdem jakiejś wypożyczalni i trafiłem na Autos Plus Car http://www.autospluscar.com/
Mieści się jakieś 150m od naszego hotelu. Już kilka dni wcześniej podszedłem i popytałem o wynajem. Dzisiaj już tylko ostateczny wynajem. Polityka paliwowa typowa, czyli ile jest tyle ma być. Ale wyraźnie było zaznaczone "około", więc nikt się o kilka litrów tą czy tamtą nie kłóci. Do tego full insurance czyli nic mnie nie obchodzi. 2 telefony kontaktowe w razie czego, jeden na terenie Puerto, drugi poza. Komunikacja po angielsku wyśmienita.
Ale do rzeczy Samochód wzięliśmy na 2 dni, czyli od poniedziałku rano do środy do godziny 10 miał być zwrot. 88 EUR za te 2 dni. Czyli po 44 EUR za dzień. Chyba dobrze
A no i najważniejsze - przynajmniej ja tak uważam - miał być prosty i mały samochód. Chcieliśmy Fiata Pandę, ale w tej samej cenie dostaliśmy Dacie Sandero Manual, 5 furtek, klima. Tyle. Nic więcej nie potrzeba. Twierdzę, że w takich miejscach samochód ma być prosty, niewielki, by wszędzie się fajnie wcisnąć i ekonomiczny. I taki był.
Samochód
Mój ulubiony żart motoryzacyjny oddający sporo o tej marce, choć nie uważam tego za wadę. Taka jest filozofia tej marki.
Kierowca - Mercedes, jest mi zimno.
Mercedes - OK, ustawiam temperaturę na 22 stopnie.
Kierowca - Dacia, jest mi zimno.
Dacia - Mnie też.
I tym wesołym akcentem ruszamy w drogę
pozdrawiam, Michał