Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teneryfa 2022 czyli 11 dni ze zwierzętami - Michał

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.08.2022 07:55

majkik75 napisał(a):Dostałem gremialną odpowiedź: tylko nie do Chorwacji, dobraaaaaaaaa ? :roll:
Doskonale rozumiem :mrgreen:

majkik75 napisał(a):Bo zgodnie z powiedzeniem św. Augustyna „Świat jest jak księga, kto nie podróżuje, ten czyta tylko jedną stronę”, to parafrazując, jak odwiedzam ciągle to samo miejsce, to czytam tą samą książkę.
Całą sobą to popieram. Świat jest zbyt ciekawy i różnorodny, aby zamykać się na jeden region...

Mam nadzieję, że pogoda Wam się poprawiła...bo o ile uznałabym ją za super w styczniu czy marcu, to w sierpniu mnie by rozczarowała...
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 23.08.2022 08:11

piekara114 napisał(a):
majkik75 napisał(a):Dostałem gremialną odpowiedź: tylko nie do Chorwacji, dobraaaaaaaaa ? :roll:
Doskonale rozumiem :mrgreen:

Wiesz, nie żeby Cro było "złe" - nigdy tak nie powiem, ale po 6 latach pod rząd trzeba coś zmienić ;)

piekara114 napisał(a): Całą sobą to popieram. Świat jest zbyt ciekawy i różnorodny, aby zamykać się na jeden region...

Mam nadzieję, że pogoda Wam się poprawiła...bo o ile uznałabym ją za super w styczniu czy marcu, to w sierpniu mnie by rozczarowała...

Tak, pogoda się poprawiła, choć faktycznie pierwsze powiedzmy 3-4 dni nie były takie totalnie słoneczne. Ale, taki tutaj klimat ;)

pozdrawiam, Michał
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.08.2022 16:21

Zwierzaki zawsze umilają nam wakacje 8) Zazwyczaj są to koty, ale w tym roku też spotkaliśmy dużo jaszczurek :)

Będę zaglądać :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 23.08.2022 18:58

maslinka napisał(a):Zwierzaki zawsze umilają nam wakacje 8) Zazwyczaj są to koty, ale w tym roku też spotkaliśmy dużo jaszczurek :)

Będę zaglądać :papa:

Nasz katalog zwierzątek mocno się powiększył po tych wakacjach ;) Ale wszystko w swoim czasie :hut:

pozdrawiam, Michał
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 23.08.2022 19:50

Przepraszam, że dopiero teraz ale już się włączam do relacji. My w te wakacje też mamy szczęście do kociaków.
Dokarmialiśmy całe stado Hvarskich futrzaków.

20220811_083640.jpg

Piękna ta roślinność na wyspie.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 23.08.2022 20:27

mchrob napisał(a):Przepraszam, że dopiero teraz ale już się włączam do relacji. My w te wakacje też mamy szczęście do kociaków.
Dokarmialiśmy całe stado Hvarskich futrzaków.

Piękna ta roślinność na wyspie.

Fajnie, ze jesteś :) Ale słodkie - bardzo szanuję to dokarmianie, ja jestem kociarz i je uwielbiam :)
Mam nadzieję, że jakąś relację zrobisz z Hvaru i Sarajewa (jeśli dobrze czytam) ? :oops:

pozdrawiam, Michał
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 23.08.2022 21:19

Ja też jestem kociarzem ale na odwyku, dlatego takie chwile są dla mnie uzależniające :oczko_usmiech:
Co do relacji to chyba jest już tyle innych hvarskich relacji, że boje się że nic ciekawego od siebie nie dałbym rady pokazać.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 24.08.2022 08:05

mchrob napisał(a):Co do relacji to chyba jest już tyle innych hvarskich relacji, że boje się że nic ciekawego od siebie nie dałbym rady pokazać.

No coś Ty :!: Chociaż krótka, chociaż mała, ale relacja musi być ;)
Hvaru nigdy dość. Nawet jeśli będzie "to samo" to każdy patrzy na rzeczy inaczej ...

pozdrawiam, Michał :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 24.08.2022 08:20

I powolutku wracamy sobie do naszych apartmanów :mrgreen: przez uliczki miasteczka. Jakie to charakterystyczne, ze na głównym deptaku ludzi dużo a już gdzieś z boku to albo pusto albo tylko lokalsi ...

DSC_0944_00145.jpg

DSC_0945_00146.jpg

DSC_0946_00147.jpg

DSC_0948_00149.jpg

DSC_0949_00150.jpg

Przechodzimy koło wieży widocznej wcześniej, Iglesia de Nuestra Señora de la Peña de Francia
DSC_0952_00153.jpg

DSC_0953_00154.jpg

Tutaj już niedaleko nas była fajna uliczka z drzewami, które tworzyły jakby parasole i całe korony były w kwiatach ...
DSC_0954_00155.jpg

DSC_0955_00156.jpg

DSC_0956_00157.jpg

I dochodzimy do alei z palmami, którą rano szliśmy
DSC_0957_00158.jpg

Jak widać na tabliczce pamiatkowej jest z 1914 roku
DSC_0958_00159.jpg

I już prawie przy naszym hoteliku
DSC_0959_00160.jpg

DSC_0960_00161.jpg

Tak się nam wydawało, a patrzyłem na mapę i wyszło, że około 10 km zrobiliśmy po mieście. Takie tylko sobie dreptanie ;)
Bardzo sympatyczne i urokliwe miasteczko. Z dala od głównego nurtu wręcz leniwie. A w centrum gwar, ale bez krzykliwości.

pozdrawiam, Michał
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 25.08.2022 09:36

Wieczorem po kolacji jeszcze wybraliśmy się pochodzić po miasteczku. To jest jednak nieporównywalny charakterystyczny hiszpański klimat. Kiedy odpala się wszystkim koło 22 konieczność zjedzenia czegoś, posiedzenia w knajpkach ... Wszędzie jakaś muzyka, ludzie się dobrze bawią, w kilku większych barach regularne tańce do muzyki na żywo. Fajne to :D

IMG_20220801_214150194.jpg

IMG_20220801_213543767.jpg

IMG_20220801_213521047.jpg

02.08.2022

Kolejny dzień - nie tylko moje urodziny, ale też już poważniejsza wyprawa. Jakoś takim dziwnym zbiegiem okoliczności :mrgreen: , zawsze wyjeżdżamy kiedy mam urodziny i w tym dniu staram się zorganizować coś dla rodzinki takiego do zapamiętania ;) A to mury Dubrownika, a to szlak na Teide ... :hut:

Rozważałem wiele opcji w temacie Teide. Niestety odpadł ten podstawowy, czyli pozwolenie na wejście, bo załatwialiśmy wyjazd na Teneryfę zbyt późno i już nie były dostępne wejściówki. Wiem, można w nocy do 9 rano bez pozwolenia, ale to odpada, bo ani ja ani tym bardziej z dziećmi na noc z czołówkami nie będziemy się wspinali na szczyt ...
Tym samym wjazd kolejką prawie na szczyt też wydał mi się bez sensu, jeśli tym bardziej i tak nie wejdziemy dalej na sam szczyt. Sam wjazd dla 4 osób swoje kosztuje, a nadal ani nie poczujemy ani nie doświadczymy tych widoków po drodze. Tym samym jedynym sensownym dla mnie wyjściem było wybranie szlaku od podstawy (prawie) i po prostu przejście się w celu pooglądania tych krajobrazów.
Do tego doszła kwestia transportu. Oczywiście można by było wynająć samochód, ale to jest nadal bez sensu, jeśli np. tylko po to by tam dojechać, postawić go na parkingu (jeśli się uda) i potem po południu wrócić nim do hotelu. I tu przychodzi z pomocą po prostu zbiorkom :) Została uruchomiona linia 348 z Puerto de la Cruz i 342 z Costa Adeje do parkingów/wejść na szlaki na dole Teide.
Ten nasz - 348 - wyjeżdżał z przystanku koło hotelu o 9.30.
Tutaj link : https://www.titsa.com/index.php/en/your ... ide-by-bus
Koszt autobusu w jedną stronę to jakieś 25 EUR za nas wyszło.
Trasa praktycznie cały czas pod górę (no nie dziwne :lol: ) drogami, które wydają się dla autobusu niemożliwe. Kręte, wąskie. Coś jakby ktoś puścił normalny autobus drogą na sv. Jure 8O :roll: Widoki po drodze niesamowite, ale niestety nie mam zdjęć, bo ciężko byłoby zrobić coś sensownego ... Generalnie widać jak pięknie roślinność się zmienia i powoli z warstw lasów, przechodzi coraz wyżej do krzewów a potem nagle jest odcięcie i są już tylko pojedyncze trawy i niewielkie krzewy.
Ale jest też coś innego - trzeba uważać na pawie. Paw, jak wiemy może pojawić się nagle i nieoczekiwanie :lol: Już tłumaczę ;) Ja siedziałem z synem, żona z córką. W pewnym momencie słyszę szept żony: "daj z plecaka te woreczki co masz" ... Ja się pytam po co ? I widzę jak córka już siedzi blada (była przy oknie). Pawia przytrzymała, ale było trudno. Po prostu: droga jest tak kręta a kierowca jeńców nie bierze i drze pod górę ile może. Autobusem co chwila wykręca w każdą stronę. Po prostu może zemdlić ... Za chwilę widzę pani po mojej prawej stronie, też przykłada torebkę do ust, ale również udaje jej się ptaka nie wywołać :lol: Jest grubo :oczko_usmiech:
Na szczęście autobus jakieś 15 minut przed naszą wysiadką robi 10 min przerwy (zawsze tam ma) - chyba wiedzą dlaczego :wink: :roll:
Generalnie wysiadamy tutaj: Sendero de Montaña Blanca. Zauważcie, ze wysokość tam podana jest 2399. To trochę tak jakby ktoś nas na Rysy wwiózł autobusem :roll: 8O
DSC_0963_00164.jpg

Wysiada kilka osób razem z nami. Parking obok jest niewielki i jakbyśmy przyjechali autem o tej porze (wiem, wcześniej na pewno byłoby inaczej) to nie byłoby gdzie zaparkować
DSC_0965_00166.jpg

A my zaczynamy spokojnie i powoli wchodzić pod górę ...
DSC_0964_00165.jpg

DSC_0966_00167.jpg

DSC_0967_00168.jpg

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.08.2022 11:38

majkik75 napisał(a):Niestety odpadł ten podstawowy, czyli pozwolenie na wejście, bo załatwialiśmy wyjazd na Teneryfę zbyt późno i już nie były dostępne wejściówki.
Proszę, doprecyzuj mi to. Pozwolenie jest potrzebne na wejście na sam szczyt? Ile wcześniej próbowałeś to ogarnąć, że było za późno? I jeszcze pytanie: od górnej stacji kolejki są 3 szlaki piesze - na poruszanie się nimi też trzeba mieć pozwolenie?
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 25.08.2022 11:59

piekara114 napisał(a):
majkik75 napisał(a):Niestety odpadł ten podstawowy, czyli pozwolenie na wejście, bo załatwialiśmy wyjazd na Teneryfę zbyt późno i już nie były dostępne wejściówki.
Proszę, doprecyzuj mi to. Pozwolenie jest potrzebne na wejście na sam szczyt? Ile wcześniej próbowałeś to ogarnąć, że było za późno? I jeszcze pytanie: od górnej stacji kolejki są 3 szlaki piesze - na poruszanie się nimi też trzeba mieć pozwolenie?

Po pierwsze, to:
https://www.reservasparquesnacionales.e ... en=2&act=1

Załatwialiśmy Teneryfę na około 2 miesiące przed wyjazdem, nie było już miejsc.
Pozwolenie jest potrzebne na wejście na ostatni kawałek szlaku, np w stacji górnej kolejki na szczyt, albo ze schroniska Altavista > na szczyt.
Z tego co się orientuję, na szlaki górne nie potrzeba pozwolenia, poczytasz o tym tutaj
https://www.volcanoteide.com/pl/pico-de ... przewodnik

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.08.2022 13:05

Dzięki. Wszystko jasne i nawet plan na wulkan już mam. Cena kolejki do przełknięcia (choć tanio nie jest), zwłaszcza jak porównałam z ceną na Kasprowy czy Łomnicę.
Ciekawa jestem, gdzie Wy powędrowaliście. Czekam na c.d.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.08.2022 14:36

Hej
Dopiero teraz zauważyłem relacje z wyspy, na której mam zamiar "ZA JAKIS CZAS" mieszkać od listopada do kwietnia :)

Jeśli nie lubicie za bardzo upałów to Puerto to dobry wybór, na południu jest zawsze słońce i gorąco.

Potwierdzam, że roślinność na wyspie jest wyjątkowa i w dodatku jest trochę roślin endemicznych, który występują tylko tam.
Super, że już pierwszego pełnego dnia udaliście się na kalderę - od strony od ktorej jechaliście jest najbardziej kręta droga (no i oczywiście przez Vilaflor - zimą przez prwie cały tydzień była zamknięta z powodu opadów - zresztą wszystkie były zamknięte wtedy, nam udało sie wjechac dzień przed wyjazdem, znajomi nie mieli tyle szczęścia bo byli dwa dni krócej), łagodniejsza jest przez TF-38 (od TF-1) z pięknymi widokami na Pico Viejo po drodze.

Skoro byliście 12 dni to chyba Loro i Siam tez było ?

Anaga? Teno?

Dla mnie najfajniejsza plaża to ta przy Playa del Duque

Tereska też ma swoje uroki ale raczej zimą (my byliśmy 2 razy zimą)
A z Miradora nad nią to już w ogóle pycha

pozdrowienia
:papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 25.08.2022 14:52

piekara114 napisał(a):Dzięki. Wszystko jasne i nawet plan na wulkan już mam. Cena kolejki do przełknięcia (choć tanio nie jest), zwłaszcza jak porównałam z ceną na Kasprowy czy Łomnicę.
Ciekawa jestem, gdzie Wy powędrowaliście. Czekam na c.d.

https://www.volcanoteide.com/pl/volcano ... a_na_teide
Bilety na wjazd i zjazd to 38EUR dla jednej osoby, co dla nas daje 152EUR co daje jakies 725zł ... A jeszcze jak doliczymy kolejne 50 EUR za bilety na autobus, lub wynajęcie samochodu, robi się niezła kwota ... I to mnie lekko blokuje ... Wybrałem wersje pieszą, żeby "posmakować" wulkanu i według mnie mieć najbardziej optymalny "experience" ;) Ale gdybym miał wejściówki, to bym kupił bilety. Raz się żyje :)

pozdrawiam, Michał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Teneryfa 2022 czyli 11 dni ze zwierzętami - Michał - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone