Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teneryfa 2010-dwukrotnie pokonani przez Teide.

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 04.08.2011 20:59

Franz napisał(a):... Ja to zwykle muszę się sporo natrudzić, by wyjść ponad chmury. ;)

Nie wiem jakie warunki panują na waszej planecie, ale u nas też nie jest z tym lekko. :wink: :)

Wojtek, :) ja tutaj o przybyszach z innej planety, ale coraz bardziej się zastanawiam jak to możliwe, że tak szybko się przemieszczasz po różnych zakątkach świata. :)

Teleportacja :?:
Nawet termin "zakrzywianie czasoprzestrzeni" też teraz stosuję równoznacznie z Twoimi wyczynami.

"W czasoprzestrzeni zakrzywionej ciała poruszają się po torach, które są liniami o ekstremalnej (najmniejszej lub największej) długości spośród wszystkich możliwych łuków łączących zadane punkty."

Dokładnie, :!: czyli tak jak Ty :!: po zakrzywionym górskim terenie i zawsze skrajnymi torami, albo najkrócej- pionowo, :!: albo ekstremalnie długimi odcinkami trasy (a że noc zastanie i las 8O , co tam :wink: :)).

Ostatnio odnotowano wzrost odczytów Twojego biopola energetycznego na terenie... Wysp Brytyjskich.
Czy Tobie coś wiadomo na ten temat :?:
I jak zwykle, to ja mam badać te najtrudniejsze zagadki. :wink: :)

Pozdrawiam. :)

Joanka23 napisał(a):Z tymi chmurami to na pewno robota Rambo - zasłona dymna, żeby Teide się nie połapało, że Nomad nadciąga... :wink:

8O Dobra Jesteś :!: :D
:D Joanka szkoda, że razem nie piszemy tego scenariusza do tej relacji (pewnych jej fragmentów), zapewne byłoby jeszcze bardziej zabawnie. :)
Mogłem rzucić pomysł, że przedstawię Wam kolejne zdjęcia, a Wy wspólnie na forum dobudujecie do zdjęć własną treść swojej fantazji (po kawałeczku każdy od siebie) i połączymy to na żywca w całość. :)

Kurczaki :!: tego jeszcze tutaj nie było :!: .
Pamiętajcie tylko o prawach autorskich do tego pomysłu:!:, a ja zastanowię się nad tym.
W sumie sam napisałem w kontynuacji, że "mogłoby tak być." :wink: :)

piotrf napisał(a):Bywałem ponad chmurami , ale do głowy by mi nie przyszło korzystać z pomocy Rambo :wink:

No, tak Piotr :) przecież jesteś jeszcze bardziej wyszkolony niż ja, więc wsparcie Ci zbędne. :wink: :)
Nie wykluczam, że skrobniesz jakąś relację z elementami inspiracji innymi bohaterami USA.
Mógłbyś pojechać Arnoldem. :)
Tym bardziej, że skrywasz w sobie bardzo wiele zagadek i tajemnic. :)

piotrf napisał(a):
Fidel , przybysze z innej galaktyki - no właśnie . . . czemu ja się dziwię . . .

Obawiam się, że idziesz właściwym tropem, ale proszę nie wygadaj się.
Relacja sama odsłoni zagadki.

plavac napisał(a):Pięknie :!:
...Latać helikopterem w księżycowej grawitacji - duża sprawa :) ...
...I brawurowo :!: 8O :lol:

To z determinacji. 8) :)

Postaram się Ciebie Piotr jeszcze przetrzymać w relacji, bo jak skończą się wulkany, to ... wąwozy też mogą być prawda :?:

mariusz-w napisał(a):Pewnie ze pięknie ... może być więcej ! :)

Mariusz :) jasne, że będzie i... może nawet dzisiaj.

P.S. Mam parę zdjęć z Wenecji, miejsc których nie pokazałeś (może to ciekawostki może nie).
Ja relacji nie piszę, ale Twój autorski wątek o mieście zasługuje na odświeżanie chociażby zdjęciami (oczywiście po Twojej zgodzie).

renatalato napisał(a):Sorki, ja trochę spóźniona jestem :oops:
Obiecuję poprawę :lol:
Jest pięknie, kolorowo i z humorkiem :lol:

8O :D Witaj Renatko :!: :)
Daj spokój :!: Już tyle razy tłumaczyłem, że wstęp wolny o każdej porze. :)
Spóźniony to jestem ja, bo staram się opowiadać o czymś, co miało miejsce ponad rok temu. :oops:
Jest mi bardzo miło za Twoją obecność. :)

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.08.2011 22:41

nomad napisał(a):Teleportacja :?:
Nawet termin "zakrzywianie czasoprzestrzeni" też teraz stosuję równoznacznie z Twoimi wyczynami.

Z dzieciństwa utkwiło mi w pamięci któreś z opowiadań Lema, w którym facet na Wenus nie był w stanie odejść od nadzwyczaj silnego pola grawitacyjnego wokół kolistej bryły. Jemu się wydawało, że odchodzi od niej. Tymczasem wskutek zakrzywienia przestrzeni, wracał po łuku do zewnętrznych ścian tej budowli i poczuł się jak w pułapce bez wyjścia...

nomad napisał(a):Ostatnio odnotowano wzrost odczytów Twojego biopola energetycznego na terenie... Wysp Brytyjskich.
Czy Tobie coś wiadomo na ten temat :?:

Nie tyle nawet ja, co Bea poczuła się dotknięta w swojej dumie i postanowilismy - na przekór okolicznościom - wytrwać w "dzikości" naszego pobytu. Ustanowiliśmy "Order Dzika Albionu" i postanowiliśmy go sobie przyznać, o ile wytrwamy do końca i na niego zasłużymy. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 05.08.2011 09:51

Widzę, że Fidelowi kanaryjski klimat służy. Wyjątkowo dobrze wygląda na twoich zdjęciach :lol: .

pzdr :wink:
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 05.08.2011 23:07

Franz napisał(a): ...Ustanowiliśmy "Order Dzika Albionu" i postanowiliśmy go sobie przyznać, o ile wytrwamy do końca i na niego zasłużymy. ;)

To już brzmi zachęcająco.
Poczekam z innymi na rozwikłanie tej zagadki.

longtom napisał(a):Widzę, że Fidelowi kanaryjski klimat służy. Wyjątkowo dobrze wygląda na twoich zdjęciach :lol: .

Fidel Castro swoją kondycję opiera na wsparciu lekarzy, dlatego chciałem przyjrzeć się mu z bliska, za to jego kumpel bazuje głównie na wsparciu swoich ochroniarzy.

Dlatego do prezydenta Wenezueli Hugo Chaveza zbliżyłem się tylko na odległość kordonu jego osobistej ochrony.

Obrazek
Liczyłem jeszcze raz na jakiś granat od Piotrka, :wink: :) ale tym razem obeszło się bez fajerwerków.

Nie jest lekko na tej Teneryfie.
Człowiek jest w ciągłym zagrożeniu... niespodzianek. :wink:

nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 06.08.2011 00:11

...
Nabieram wysokości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet znana skalna "maczuga" (w dole po lewej stronie, zresztą z tej wysokości ledwo dostrzegalna, pamiętacie ją z wcześniejszych zdjęć) z tej wysokości zupełnie blednie.

Obrazek

Obrazek

Odnośnie szkolenia z Rambo co do sztuki maskowania w terenie, to najwyraźniej kolor panterki miał się nijak do otaczających mnie barw. :wink: :)

Obrazek

A jeśli psuję sobą te widoki, to macie lżejszą wersję. :)

Obrazek

Obrazek

Przychodzi chwila, że zrównuję się z olbrzymim masywem górskim leżącym po przeciwnej stronie...

Obrazek

...ale czy to wystarczy, aby mieć... satysfakcję :?:

Oczywiście po zapoznaniu się z terenem wznoszę się jeszcze wyżej...
... bo jest miejsce, aby wystudzić i tak przegrzany już silnik.

Obrazek

Z lodowcem nie ma to za wiele wspólnego, ale najwyraźniej sprawia mi to wielką radość (przy wyobrażeniu oczywiście, że jednak jest to lodowiec). :)

Obrazek

...a w dodatku położony tak wysoko.

Obrazek

Jeden z fragmentów samotnej drogi jaką przebył Kamil Zawodowiec. :) Pozdrawiam. :)
On zresztą lubi chodzić sobie po krawędzi chmur, a czasem wulkanu.

Obrazek

Oczywiście każdy chciałby zajrzeć jeszcze wyżej...

Obrazek

Obrazek

... więc to będzie w... następnym odcinku.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 06.08.2011 19:54

Lodowiec jak dla mnie super !
Przynajmniej można go całego bezpiecznie obejść ... co nie zawsze jest takie oczywiste ! ;) :)

nomad napisał(a):
P.S. Mam parę zdjęć z Wenecji, miejsc których nie pokazałeś (może to ciekawostki może nie).
(oczywiście po Twojej zgodzie).

Oooo...czywiście !!!
Z dużą przyjemnością je zobaczę (zobaczymy) !
Gdyż "na żywo" dopiero za półtora miesiąca. ;) :)

Pozdrawiam. 8)
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 06.08.2011 20:48

nomad napisał(a)::D Joanka szkoda, że razem nie piszemy tego scenariusza do tej relacji (pewnych jej fragmentów), zapewne byłoby jeszcze bardziej zabawnie. :)

Ja tam się wystarczająco dobrze tu bawię!
Nie potrzebujesz pomocy! :D
Poza tym raczej dziękuj Opatrzności, :lol: bo ja to zawsze do kryminałów miałam słabość... :wink: - a biorąc pod uwagę aktualny krajobraz, który pokazujesz, to ho, ho... wiesz jakie miałabym pole do popisu? :lol: - tyle, że mam poważne obawy, że akurat dla scenariusza to na dobre by to nie wyszło...

:lol:

Podobnie jak Mariusz pozostaję pod wrażeniem lodowca! :wink: 8)
Pozdrawiam!

nomad napisał(a):
piotrf napisał(a):...

Nie wykluczam, że skrobniesz jakąś relację z elementami inspiracji innymi bohaterami USA.
Mógłbyś pojechać Arnoldem. :)

Korzystając z okazji... Piotr najpierw relacja z Ukrainy! - obiecałeś! 8)

Pozdrawiam!
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 08.08.2011 22:45

Jesteś już baaaardzo wysoko - ale chwilę chwały przeżyję z Tobą za 3 tygodnie :) Może i mnie uda się poczuć walenie serca w skroniach ( nie mów, że nie czułeś !!! Nie czułeś ? Ot, co znaczy młodość ... :) ) wysoko, wysoko ...

pozdrawiam ciepło 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.08.2011 10:32

nomad napisał(a):Obrazek

A jeśli psuję sobą te widoki, to macie lżejszą wersję. :)

Obrazek

Kolor panterki najwyraźniej wpływał na całość barw w terenie. ;)
Sam nie wiem, która wersja kolorystyczna bardziej mi odpowiada...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.08.2011 20:14

Lodowiec , czy śniegowiec - taka znowu wielka różnica
:?: :roll:

Najważniejsze , że jest pięknie i egzotycznie 8)

Nie miej pretensji do Rambo - nie wiedział do jakich skał ma się dopasować :wink: a po zdjęciu okularów - prawie Cię nie widać , czyli maskowanie szkoda słów :)

Joanka23 napisał(a):
Korzystając z okazji... Piotr najpierw relacja z Ukrainy! - obiecałeś! 8)

Pamiętam , ale jeżeli o Ukrainę chodzi , to może najpierw Lwów i Kijów , potem poproszę o chwilkę :wink: przerwy, bo jako " bezzdjęciowy " muszę poprosić kolegów o takowe :oops: albo odwiedzić te miejsca jeszcze raz z aparatem :wink:

Sorki zo OT

Pozdrawiam
Piotr
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 11.08.2011 00:40

mariusz-w napisał(a):Lodowiec jak dla mnie super !

... lecz ulotny :) ten moment... gdy się topi. :wink: :)

Joanka23 napisał(a):Ja tam się wystarczająco dobrze tu bawię!

Cziesz się chwilą, :) bo jak przejdziemy do poważnej części relacji, to może zrobi się nudno.

Joanka23 napisał(a):... bo ja to zawsze do kryminałów miałam słabość... :wink:

Mam zdjęcia i na... kryminał.
Na pograniczu prawa. Sam byłem w szoku, że ludzie mogą takie rzeczy ... :oops:

plavac napisał(a):... :) Może i mnie uda się poczuć walenie serca w skroniach... Ot, co znaczy młodość ... :)

Na seks nigdy nie jest za późno.
Plavac ale my w temacie o zdobywaniu wulkanu, a Ty mi teraz o dupach. :wink: :)
No tak :!: jak szczytować, to nie w pojedynkę.
A Ty skąd wiesz :?: kto ze mną był 8O.

Wypoczywaj i zapodaj tekstem i obrazem jak wrócisz. :)

Franz napisał(a):Kolor panterki najwyraźniej wpływał na całość barw w terenie. ;)
Sam nie wiem, która wersja kolorystyczna bardziej mi odpowiada...

Jak to dobrze być przygotowanym... na wybrednego odbiorcę. :wink: :)
Serio. Zdjęcia będą pochodziły z dwóch aparatów, czasem nawet sąsiednie i te same ujęcia będą przedstawiane z obu.
To z obawy, gdyby nie było dane powrócić w te same miejsca, a sprzęt nawalił.

A zarazem kolejny przykład jak nie grzebać w manualnych ustawieniach, parametrami, ekspozycją itp. czyli... gdy aparat przerasta technicznie wiedzę obsługującego. :wink: :) (to też było serio).

piotrf napisał(a):Lodowiec , czy śniegowiec - taka znowu wielka różnica
:?: :roll:

Masz rację Piotr, no... powiedzmy kompromis taki ... śniegolod. :wink: :)

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.08.2011 12:13

nomad napisał(a):Zdjęcia będą pochodziły z dwóch aparatów, czasem nawet sąsiednie i te same ujęcia będą przedstawiane z obu.

Też często stosuję(-emy) tę technikę. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 11.08.2011 12:24

Franz napisał(a):
nomad napisał(a):Zdjęcia będą pochodziły z dwóch aparatów, czasem nawet sąsiednie i te same ujęcia będą przedstawiane z obu.

Też często stosuję(-emy) tę technikę. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek

Wszystko by było OK, tyle że w aparatach jest takie głupie coś co bateria się nazywa. :wink:

pzdr :wink:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 11.08.2011 13:03

Nomadzie - ależżżżżż zaspałam!!!!!! ale to wszystko przez ten budzik, który nie zadzwonił wtedy, kiedy powinien :wink: :D

i że pięknie :hearts: i że zabawnie :lol: i że takie niesamowite zdjęcia świata pokazujesz (pomidorki mnie uwiodły :!:)i że miło zobaczyć Rambo z ludzką twarzą :wink: i że Fidel :) i że oczywiście zostaję na cedeeny :D :D :D

pozdrawiam
:D
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 11.08.2011 21:37

8O :D Magda :!: :D

Tymona napisał(a):...pomidorki mnie uwiodły :!:...

Mam nadzieję, że jeszcze coś dołożę. :)

Tymona napisał(a):... to wszystko przez ten budzik, który nie zadzwonił wtedy, kiedy powinien :wink: :D

Magdo :D był ustawiony na właściwy czas.
Przywołałbym Ciebie w odpowiedniej chwili.
Nie jesteś spóźniona ani trochę.

Nawet nie wiesz, że w ostateczności użyłbym wabików, które tworzyły się same przypominając mi o osobach, które utrwaliły się sympatią i relacjami.

Dla Ciebie odskoczę na chwilkę od wulkanu.
W bajkowej Krainie Różności :wink: :) bawiłabyś się całą swoją rodziną, bo Tymek mógłby zostać tam... indianinem,

Obrazek

a Maja nawet... słodkim torcikiem. :)

Obrazek

Tak jak napisałem, wiele osób jest związanych z tą podróżą nawet o tym nie wiedząc. :)

Kontynuacja wspomnień to nie tylko plażowe klimaty, w końcu też odwiedziłem dom kultury... znaczy się cała wyspa jest takowym. :)

Pozdrawiam całą Rodzinę Podróżników. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Teneryfa 2010-dwukrotnie pokonani przez Teide. - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone