Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teneryfa 2010-dwukrotnie pokonani przez Teide.

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.06.2010 20:55

Bardzo dziękuję za cudowną, bogatą w zdjęcia i opisy relację :D Mam nadzieję, że kiedyś też tam będę. Strasznie podobały mi się górskie przestrzenie, tak inne od znanych mi krajobrazów. Oszałamiająca egzotyka przyrody powala!

Cenię sobie Twój ogromny wkład pracy oraz to, że tak obszernie reagowałeś na każdy wpis w relacji :)

Jakie plany na ten rok? Może Cro? :D
Już się nie mogę doczekać następnej Twojej relacji.

Pozdrav :papa:
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 02.06.2010 21:26

8O :D Maslinka :)

Superaście, że Ci się podobało (tak najlepiej przekonywać do odwiedzenia takich miejsc i zapewniam wcale nie drogich).
Jakie plany?
Pewne rozpoczęte, pewne zakończone. :wink:

Gdybym miał prawo takiego wyboru, to wolałbym zostać Waszym przewodnikiem na Teneryfie, oczywiście w rewanżu Chorwacja pod Waszym przewodnictwem, zwłaszcza, że tak dobrze ją znacie (czego daliście wyraz w wielu relacjach).

Coś czuję, że Teneryfę wzbogacą relacje innych, a kiedyś Maslinko dorzucisz do tego swój udział.
Czego Tobie i innym życzę.

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 19.12.2010 23:21 przez nomad, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.06.2010 18:18

Jedną z pierwszych chwil po powrocie z najnowszego wyjazdu poświęciłem na przeczytanie końcówki Twojej relacji. Cóż mogę powiedzieć - przyjemność wcale nie zmalała. Świetnie piszesz i do tego okraszasz wspaniałymi zdjęciami. Dziękuję. :)

A tak na marginesie - kilka dni temu zastanawiałem się, czy przyszłej relacji z jeszcze ciepłego wypadu nie zatytułować "Dwukrotnie pokonany przez Babę" :lol: Ale na tę relację przyjdzie jeszcze poczekać...

Pozdrawiam,
Wojtek
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 06.06.2010 14:39

Cześć Wojtek .

Wielkie dzięki za wyróżnienie (jakby nie było, to właśnie jest wyróżnienie).
Co do stylu i treści- to chylę czoła przed znacznie większymi talentami obecnymi na forum.

Zresztą istotą jest miejsce, które w jakiś sposób próbujemy polecić innym, swoją dokonaną podróżą wyrażoną i przedstawioną w relacji.
W jaki sposób to robimy, to już nasz własny wybór i oczywiście osobisty charakter.

Niech różnorodność i bogactwo form pozostanie dodatkiem, a istota (relacji) niech pozostanie w głównym nurcie, co najwyżej okraszana indywidualnym poczuciem humoru.

Tobie Wojtek też pod tym względem niczego nie brakuje, a im częściej po to sięgasz (humor) tym fajniej ciśniesz relację.

A odnośnie własnego stylu (autorski odcisk linii papilarnych), to czasem warto odejść od powagi (nie zatracając jej, kiedy trzeba).
Wprowadzając nowe elementy :wink: , to szansa na ucieknięcie od zaszufladkowania: autor dramatyczny. :wink: :D

Czego chciałbym uniknąć, życząc sobie, aby kolejne moje przygody były ubarwione (nawet sytuacyjnie- humorem, a nie wątkami: walka człowieka z żywiołem :wink:.

Bez względu na oprawę, tylko zdjęciami mogę najwiarygodniej rekomendować pewne miejsca, co z takim skutkiem 8O :!: :!: najwyraźniej Wojtek czynisz, relacjonując (treściwie) swoje wspomnienia z wielu zakątków świata.

Rozsądni docenią chęć dzielenia się poznawaniem świata, a ukrytą skromność i tak dostrzegą.
Speczyficzne poczucie humoru lub indywidualne wady wybaczą, czasem dla tego bogactwa relacji i ich różnorodności.

No to się wygadałem :wink: :wink:

Pozdrawiam.
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 22.08.2010 10:49

Świetna relacja.

Powiem szczerze, że zdjęcia zacheciły mnie do tego, żeby odwiedzić Teneryfę - już zaczynam zbierać. Strasznie się podnieciłem, bo w Chorwacji nie zobaczę występów Orek... (widziałem już takie show dobrych parę lat temu, we Francji, na Lazurowym Wybrzeżu jest Marineland i tam też były Orki - to jest w okolicach Antibes)

Chciałbym tam polecieć. Zaczynam oszczędzać:)

Czy orientujesz się ile kosztował wstęp na Lago Martiánez?
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 04.09.2010 22:19

Witaj WolfAtTheDoor :) nick brzmi groźnie a komentarz taki miły. :)

Spoko, wielkie dzięki za ocenę, ale co do świetności, to mam inne zdanie.
Piszę, focę i mam świadomość braków w całokształcie.

Pytałeś o wstęp na plażę Lago Martiánez- 3,5 Eur, przy czym ja zdjęcia tego miejsca robiłem spacerując wzdłuż nadmorskiej promenady.

Przypuszczam, że każdy odnajdzie na wyspie właściwe klimaty pod swoje oczekiwania i powróci tam ponownie.

To wynika też z aktywności spędzanego tam czasu, ciekawych miejsc nie zabraknie, a pobyt siedmiodniowy (jak w naszym przypadku), to stanowczo za mało, ale i tak było super. :D

Pozdrawiam.
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 07.09.2010 18:02

Nick to tytuł jednej z piosenek zespołu Radiohead

;-)

3,5 Euro to brzmi śmiesznie mało... 3,5 Euro (czyli gdzieś 15 zł) za wstęp na cały dzień od osoby?
To do Gołębiowskiego do Aquaparku w Wiśle trzeba zapłacić 30 zł od osoby/1,5 godziny wstępu.

A co sądzisz na wybranie się promem na inne wyspy?
Słyszałem że Teneryfa jest najciekawsza...

Ja tam głównie bym chciał pojechać do Siam Parku i Loro Parku.
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 11.09.2010 16:16

i jeszcze jedno pytanie do tych którzy byli na Teneryfie -
jakbyście mieli wybierać ponownie to co byście wybrali jako miejsce docelowe na wakacje - Puerto de la Cruz czy Playa de las Americas?
Jakbyśćie mieli wybierać pod tym kontem żeby siedzieć w jednej miejscowośći i się nie ruszać.
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 12.09.2010 11:30

WolfAtTheDoor napisał(a):A co sądzisz na wybranie się promem na inne wyspy?

Zbyt wiele nie pomogę w tym pytaniu, gdyż nawet nie zakładałem takiej wycieczki.
Przez 7 dni nie byłem w stanie ogarnąć jednej wyspy. :wink: :)
Każde nowe miejsce jest zawsze warte kolejnych wrażeń.

WolfAtTheDoor napisał(a):Puerto de la Cruz czy Playa de las Americas?

Uprzedzając odpowiedź na kolejne pytanie najpierw to, co czasem utrudnia radę.
Tyle osób ile jest na forum, tyle zapewne indywidualnych oczekiwań, co do wyboru miejsca docelowego w czasie pobytu.

A takie elementy jak: wiek, skład ekipy, aktywność, styl spędzanego czasu, atrakcje w zasięgu ręki ...itp. :?:

Nie wiem, czy w mojej odpowiedzi będzie ułatwienie wyboru (relacja w sumie pokazuje charakter pobytu), byłem w Costa Adeje jednak Playa de las Americas wchłania swoją komercją sąsiednie Los Cristianos.

Tu nie ma zabytków i spędziłem tutaj najmniej czasu.
Logistycznie było bazą wypadową na całą wyspę, więc auto było wynajęte na cały pobyt.

Oczywiście są jeszcze autobusy, ale przy aktywnym zwiedzaniu całej wyspy, ta opcja chyba jeszcze bardziej tnie czas pobytu.

Stacjonarnie zapewne lepiej wybrać Puerto de la Cruz, zawsze to bliżej do La Orotavy, La Laguny czy stolicy Santa Cruz.

Jako, że nie jestem znawcą wyspy, warto przed taką podróżą poczytać opinie i porady innych na forach turystycznych i zanalizować pod swoje potrzeby i oczekiwania.

Chyba nikt nie powróci rozczarowany. :)

Pozdrawiam.
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 12.09.2010 12:20

Chodziło mi to gdzie jest ładniej... bo wydaje się, że Puerto de la Cruz i południe to dwa różne światy...

Ja lubię na wakacjach korzystać z kąpieli wodnych więc nie wiem czy Puerto do la Cruz ze wzgledu na swietne baseny nie jest lepszym wyborem, bo baseny z tego co mowisz są bardzo tanie (3,5 euro), a woda w ocenia zdaje się że jest zimna a plaże na wyspie nie najlepsze...

Chodzi mi o to że gdybyś miał siedzieć w jednym miejscu całe wakacje to którą miejscowość byś wybrał - w której Ci się najbardziej podobało?

Playa de las Americas i Costa Adeje to chyba jeden czort - jeden kurort połączony jednym deptakiem...

Ile kosztuje wypożyczenie samochodu z klimatyzacją na 1 dzień i ile na 7 dni? I jak to jest z hotelem? Można później parkować takie auto na hotelowym parkingu? I co w przypadku uszkodzenia, lub kradzieży auta? - ruzmiem że w cenę wchodzi ubezpieczenie które wszystkie nieszczęscia pokrywa i nie trzeba się o nic martwić?
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 12.09.2010 12:39

Nomad - przepiękna relacja! Zapisuję sobie, bo jeszcze nie skończyłam czytać a obowiązki domowe chwilowo mi na dokończenie nie pozwalają ale jeszcze się odezwę, bo naprawdę jestem pod wrażeniem...

Kapitalne są te domki w skałach :D a przejazd z 1.02 do parku Teide robi wrażenie :wink: /potrafię sobie co nieco wyobrazić co przeżywaliście, bo miałam to szczęście :lol: kiedyś mierzyć się z wulkanem podczas tajfunu :lol: :lol: :lol:/ - są to tego rodzaju wycieczki, które już człowiek zapamiętuje do końca życia, co? :wink:

Chwilowo muszę kończyć, ale na pewno tu wrócę, bo mnie ciekawość zżera co było dalej...
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 12.09.2010 18:38

WolfAtTheDoor napisał(a):Chodziło mi to gdzie jest ładniej... bo wydaje się, że Puerto de la Cruz ...

WolfAtTheDoor chyba w Twoim przypadku, to Puerto de la Cruz (masz baseny, są plaże bezpłatne, jest Loro Park).

Wynajęcie auta temat rzeka, bo przecież ważne jaki termin pobytu, jakie auto, jaka wypożyczalnia, warunki umowy-ten element trzeba sprawdzać, bo przecież każda z firm ma swoje obwarowania i pakiety ubezpieczeniowe, tu też mogą być różnice.

Na moim przykładzie 7 dni za Seata Ibizę 105 Euro.
Ceny się zmieniają, więc warto zawsze przed decyzją porównać oferty kilku (na wstępie relacji wymieniłem firmy z lotniska Reina Sofia).

Jeśli parking hotelowy jest płatny, to wiadomo płacisz, jeśli masz bezpłatne miejsce przy hotelu na ulicy, to też twój wybór.

Pozdrawiam.
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 12.09.2010 19:02

Joanka23 napisał(a):Nomad - przepiękna relacja! Zapisuję sobie, bo jeszcze nie skończyłam czytać a obowiązki domowe chwilowo mi na dokończenie nie pozwalają ale jeszcze się odezwę, bo naprawdę jestem pod wrażeniem...

Kapitalne są te domki w skałach :D a przejazd z 1.02 do parku Teide robi wrażenie :wink: /potrafię sobie co nieco wyobrazić co przeżywaliście, bo miałam to szczęście :lol: kiedyś mierzyć się z wulkanem podczas tajfunu :lol: :lol: :lol:/ - są to tego rodzaju wycieczki, które już człowiek zapamiętuje do końca życia, co? :wink:

Joanka23 :D Wielkie Dzięki za zachwyt, wiesz jak to jest, pierwsza relacja :oops:, chciałoby się lepiej, ciekawej.
Pamiętaj, że fajna relacja z tego miejsca należała do Rafała K i zawodowca.
To oni przecierali szlaki.
Obu pozdrawiam. :papa:

Wiesz, że na Twoje wulkaniczne wspomnienie odpowiedziałem w Twojej relacji i mam nadzieję, że ten wątek rozwiniesz. :)

Jadąc na Teneryfę chciałem, aby było wyjątkowo... i było. :D

Pozdrawiam. :)
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 13.09.2010 15:00

nomad napisał(a):Pamiętaj, że fajna relacja z tego miejsca należała do Rafała K i zawodowca.
To oni przecierali szlaki.

Proszę mnie tu nie odganiać jak natrętnej osy :wink: do innych relacji, do tamtych też w swoim czasie dojdę. Póki co przysiadłam u Ciebie i mnie wciągnęło. Sam jesteś sobie winny, że z takim dobrym /podkreślę dla mnie/ momencie odpisałeś WolfAtTheDoorowi. :lol:

Na razie dotarłam do wielbłądów. I powiem krótko: ale jazda! 8O Ale wiesz sfinansowanie takiego prawka zobowiązuje, żeby nie kończyło się na samym papierku trzeba praktyki. No trudno jak się powiedziało A... Także Nomad Ty zbieraj kasę na następne takie wyprawy! :D

Masz niesamowity dar przelewania myśli na papier i ubierania myśli w słowa. Świetnie się to czyta.
Ostatnio edytowano 13.09.2010 23:24 przez Joanka23, łącznie edytowano 1 raz
dawdardin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawdardin » 13.09.2010 17:09

Twoja relacja-rewelacja!Dzieki za przypomnienie wrazen jakie i my mielismy spedzajac wakacje na Teneryfie.Widzielismy wszystko to samo co ty,ale dodatkowo dojechalismy do gor Mercedes.Tak jak napisales tydzien to za malo zeby zobaczyc wszystko ale jedno jest pewne na Teneryfie nie mozna sie nudzic-pozdrawiam i zachecam innych do zwiedzenia tej pieknej wyspy :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Teneryfa 2010-dwukrotnie pokonani przez Teide. - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone