napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.05.2010 10:24
JacYamaha napisał(a):Oglądając pognozę pogody w TV pokazują duże opady deszczu - Kasiu - jak wygladą to naprawdę? Czy to taka powódź jak u nas na południu i w niektórych węgierskich miasteczkach?
Nie wiem jak jest na lądzie, ponieważ od jakiegoś czasu nie oglądam wiadomości.. zdążę zawsze tylko na prognozę pogody.. wiem, jak jest u nas na wyspie... Tutaj padało dwa razy w zeszłym tygodniu (w którąś z nocy, bodajże ze środy na czwartek i trochę pogrzmiało, ale niespecjalnie), potem w sobotę od rana do 13.00-14.00 lało, po czym się rozpogodziło i było bardzo ciepło i słonecznie; zaczęło padać znowu ok 21.00. Niedziela i poniedziałek były pochmurne, ale nie padało...Dziś też pochmurno, nie pada. Oczywiście nie mogę się zarzekać, że to co piszę dotyczy całej wyspy - mówię tylko o okolicy St.Gradu (jak było w m. Hvar czy tym bardziej za Jelsą w stronę Sućurja nie mam pojęcia - a mogło być zupełnie inaczej).
W zeszłym tygodniu któregoś dnia w Zagrzebiu spadł grad (całkiem solidny)...ale przecież kontynentalna Hr to inna klimatycznie bajka niż wybrzeże (i chyba nie bardzo turystów obchodzi)... Mignęło mi też kilka "obrazków" w TV - rolnicy załamani zniszczonymi deszczem zasiewami (ale to chyba w Slavonii);cóż.. skoro u sąsiadów powodzie... to w Slavonii jest się czym martwić (moją tam "porządne rzeki").
Pozdrawiam
Dopisane:
stan wód