napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.05.2010 12:21
Just-27 napisał(a):Gdyby do mojego wyjazdu zosatał miesiąc to bylabym jakos spokojniejsza. Biorąc pod uwagę, że zostalo tylko 2,5 tygodnia to jakoś myśl o pogodzie nie daje mi spokoju.
Czy taka pogoda jak teraz w chorwacji to norma na maj, czy jest wyjątkowo zimno ??
Ani jedno, ani drugie..(czy obecnie w ogóle w kwestiach pogody gdziekolwiek na świecie można mówić o jakichokolwiek normach?). Ale to jak jest dziś, nie znaczy, że już za kilka dni nie zrobi się upalnie (tego nie wie nikt, nawet meteorolodzy, choć udają, że jest inaczej.. no dobra, starają się, co nie znaczy, że im się udaje...)Tu pogoda potrafi się zminiać kilka razy na dzień...W zeszłym roku o tej porze zdarzyły się upały (po 30 st, morze ponad 20)
Jeśli nigdy nie byłaś/eś w Hr, to wiedź, że temperatury w Pl i tem. nad Adriatykiem to zupełnie inna bajka (zupełnie inna odczuwalność ciepła). Nawet jeśli temperatury w cieniu w Hr i Pl są takie same, wierz mi, to nie jest to samo! 20st. w Pl to całkiem inna bajka niż 20 w HR; tutaj słońce jest znacznie silniejsze... Dokładnie tydzień temu przy temperaturze 20 st. całkiem porządnie poparzyłam sobie ramiona...(jak czeska turystka
).
Dziś akurat pochmurno (póki co słońca nie ma) 16 st (morze 18st), w nocy było 15, 5.. to chyba jednak cieplej niż w Pl...
Wczoraj po 23.00 byliśmy w centrum miasteczka z mężem ciepło ubrani (mąż polar, ja prochowiec), ale widzieliśmy pl turystów, w krótkich spodenkach i cieńkich bawełnianych koszulkach, jak zajadali się lodami siedząc przy stolikach na zewnątrz przed cukiernią....
tu analiza zeszłego miesiąca (pod kątem odstąpięń od tzw. "normy" czyli od statystyk dla kwietnia).. jak widać prawie na całym wybrzeżu kwiecień był ponad przeciętną pod względem temperatury.
Pozdrawiam