Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

temperatura

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam.B
Cromaniak
temperatura

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 17.05.2007 21:24

hey :)

Czy jest różnica temepratur poiwetrza w lipcu i sieprniu na Istri i Dalamcji jak również temp wody :) , i czystości adriatyku :)

wybaczcie ze tak was męcze :( ale rodzice ciągle pytaja : | gdzie cieplej ( powietrze , woda itp )

Pozdrawaim :)
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 18.05.2007 12:35

Cieplej na pewno w Dalmacji.
Na TVN24 nadają obecnie prognozę pogody z Cro, można więc nie tylko posluchać czy obejrzeć infografikę, ale na żywca zobaczyć jaka pogoda. Wczoraj Zubilewicz chodził w krótkim rekawku i wyraźnie był opalony.
Co do temperatur to wystarczy zagooglać i znajdziesz siedem tysięcy linków z temperaturami, zreszta takowy jest na głównej stronie serwisu cro.pl

więcej wiary we własne umiejętności, a jak sam znajdziesz to satysfakcja będzie większa :)
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 18.05.2007 13:08

niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.05.2007 13:17

Jak zrozumiałem pytanie tak że człowiek nie tyle pyta o konkretną pogodę ile o różnice w pogodzie/temperaturze między Istrią a Dalmacją.
Reguła jest dość prosta; im dalej na południe tym cieplej. W przypadku Istrii dochodzi efekt "chłodziarki" jaką stanowią pobliskie Alpy. Z grubsza można powiedzieć że między Istrią a Dubrovnikiem jest średnio 3-5 stopni różnicy co może latem być korzyscią na rzecz Istrii bo nie będzie aż tak gorąco ale z kolei wiosną i jesienią w Dalmacji będzie już/jeszcze ciepło a na Istrii będzie już/jeszcze chłodno.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 18.05.2007 14:56

niezawodny napisał(a):Jak zrozumiałem pytanie tak że człowiek nie tyle pyta o konkretną pogodę ile o różnice w pogodzie/temperaturze między Istrią a Dalmacją.

Ja też! :D
Ale oglądając te ich mapki i tabelki można się o tym przekonać na własne oczy... 8)

PozdraV
J.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 18.05.2007 17:05

dziekuje :) wam :) a jeżeli chodzi o czystości wody , adriatyku :) ? :) a tak apropo Jasiojasio Pozdrowienia dla braci z lubina :) Lech & Zagłębie :)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.05.2007 17:12

adam11 napisał(a):dziekuje :) wam :) a jeżeli chodzi o czystości wody , adriatyku :)

Tu też jest prosta reguła. Tam gdzie jest duży port / duze miasto - woda jest brudna a tam gdzie nie ma nic woda jest krystalicznie czysta. Geografia nie ma tu znaczenia. Najbrudniejszą wodę w Adriatyku spotkałem w rejonie Splitu, zwłaszcza miedzy Trogirem a Splitem (riwiera kasztelańska).
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 18.05.2007 17:24

niezawodny napisał(a):Najbrudniejszą wodę w Adriatyku spotkałem w rejonie Splitu, zwłaszcza miedzy Trogirem a Splitem (riwiera kasztelańska).

No nie wiem, rok tem byłem w Kasztelu i woda miała przyjemny odcień, z forum wiem, że najbardziej zanieczyszczona woda w cro jest w okolicy Rijeki i mostu Krckiego :roll:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.05.2007 17:31

saturn_18 napisał(a):No nie wiem, rok tem byłem w Kasztelu i woda miała przyjemny odcień, z forum wiem, że najbardziej zanieczyszczona woda w cro jest w okolicy Rijeki i mostu Krckiego :roll:

Przyjemny odcień jest kwestią gustu - wg mnie parametrem "na oko" jest przejrzystość.
Z kolei jeśli jest dużo glonów to z kolei znaczy o sporym zanieczyszczeniu biologicznym i wtedy tez woda jest mętna. Cudów nie ma - tam gdzie jest port musi być syf (niestety) więc w Rijece też jest kicha.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 18.05.2007 17:59

a co sądzicie o wodzie w breli :)
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 18.05.2007 18:07

adam11 napisał(a):a co sądzicie o wodzie w breli :)

Brela - woda KRYSZTAŁ ! :D :!: :D
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 18.05.2007 18:15

:)) :]
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 18.05.2007 21:06

Problem zanieczyszczonej wody, dopiero wtedy, jezeli kto szuka kwatery z własnym dostepem do morza!!!
Plaza pod domem???
Bardzo wazne czy ten dom ma doprowazona kanalizacje albo jest podłaczony na szambo(bardzo rzadko zrobione według przepisow).
Najczystsza plaza jest ta, ktora nie jest blisko osiedla.

pozdrawiam
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 18.05.2007 22:10

mikro woda czystrza na istri czy w dalamcji ? :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 19.05.2007 05:47

adam11 napisał(a):mikro woda czystrza na istri czy w dalamcji ? :)

Jestem bardziej "makro" niz "mikro" (185cm/105kg)
jakosć wody zobacz:
http://www.mzopu.hr/more/default.aspx
Następna strona

Powrót do Pogoda i klimat