Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Temperatura morza

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
albirari
Podróżnik
Temperatura morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) albirari » 01.02.2006 18:58

Witam!
Na początku września ubiegłego roku byłem za Omisem i woda w morzu była poprostu zimna.
W lipcu czy sierpniu jest cieplejsza?
pozdrawiam
staniław
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 01.02.2006 19:28

Oczywiste jest to że woda w lipcu i sierpniu jest cieplejsza niż we wrześniu. Była na tyle ciepła że moim dzieciom po kilkugodzinnej zabawie w niej usta nie zsiniały :P :wink: Czego nie mogę powiedzieć o kąpieli w Bałtyku. :cry:
Pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 01.02.2006 19:42

Dobre pytanie ;)
Ile stopni ma miec ta cieplejsza woda? Przeciez to odczucie subiektywne :)

Plumek
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 01.02.2006 20:22

Ja tez sie kapalam- czesto wieczorami w tej samej okolicy, kolo poczatku wrzesnia i morze wg. mnie bylo cieple, nawet bym powiedziala bardzo cieple, ale to pewnie subiektywne odczucie:)
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 01.02.2006 22:09

Dobre pytanie
Ile stopni ma miec ta cieplejsza woda? Przeciez to odczucie subiektywne

Plumek

15 lipca 2003 temperatura wody w zatoce w Milnej na Hvarze wynosiła 27 stopni C (mierzyłem dokładnym, cyfrowym termometrem :) )
2 października 2003 kąpałem się w Podgorze, niestety nie miałem termometru :? Nie jestem morsem, ale spoko godzinkę mogłem popływać :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 01.02.2006 22:20

albirari napisał(a):Witam!
Na początku września ubiegłego roku

W ubiegłym roku to wszędzie mogła być zimna :)
W połowie sierpnia w okolicach Karlobagu morze było rzadko cieplejsze niż 20-21 st. ale to całe lato było takie... Najstarsi górale mówią że w tym roku będzie lepiej.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.02.2006 23:25

albirari napisał(a):Witam!
Na początku września ubiegłego roku byłem za Omisem i woda w morzu była poprostu zimna.
W lipcu czy sierpniu jest cieplejsza?
pozdrawiam

Na przełomie lipca/sierpnia w 2004 r. byłem za Omisem-konkretnie w Zivogosce
i były dnie, że woda potrafiła być jak ciepła zupa, natomiast następnego dnia-szczególnie po mocnych wiatrach, które tam lubią powiewać, woda potrafiła gwałtownie się oziębić, prawie nikt nie pływał , a przyszło jakieś starsze małżeństwo z termometrem-woda miała 19 stopni i zrezygnowali z
wejścia do wody. A po ustaniu wiatrów woda znów była ciepła.
To pewnie wynik zimnych prądów morskich przywianych wiatrem
w przesmyk morski między wyspami Brac i Hvar.
albirari
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) albirari » 02.02.2006 09:55

Temperatury wody nie mierzyłem, ale nie jestem tylko kąpaczem basenowo-wannowym :wink: , w połowie lipca kąpałem się w śniardwy i woda była poprostu cieplejsza nie ma co się oszukiwać(mimo zmiannej pogody). Nurkując w adriatyku dlużej niż ~5-10min czułem się naprawde wychłodzony. Fakt, spodziewałem się że woda w adriatyku będzie jak w basenie a to że temp powietrza była około dziesięć stopni (może więcej) wyższa niż temp wody może sprawiać uczucie zimnej wody ale to nie jest tłumaczenie.
ale o co chodzi, przerażają mnie tłumy w sezonie, no i taniej poza sezonem, bez korków, wszystko by pasiło tylko ta woda... wiem, czystość pierwyj sort ale temperatura :wink:

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone