Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Temat strategiczny - woda mineralna.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2003 19:46

W zasadzie temat jest trochę bzdurny :wink: , ale czytając posty w różnych grupach tematycznych co jakiś czas można się natknąć na porady typu: "woda mineralna jest bardzo droga - bierzcie zapasy z kraju".
Każdy zrobi jak zechce, ale dla mnie takie porady nie mają najmniejszego sensu. Woda jest droższa średnio ok. 50 gr na 1,5 l butelce PET czyli 3 zł na zgrzewce. Jeśli weźmiemy zapas np. 5 zgrzewek (tj. ok. 50 kg balastu :!: :!: ) to "przytniemy" całe 15 zł :wink:
Wg mnie oszczędność ta w znacznym stopniu zostanie zjedzona poprzez zwiększone zużycie paliwa podczas przewiezienia w/w balastu z Polski, nie mówiąc już o miejscu w bagażniku.
No oczywiście droga jest woda w restauracjach - ktoś powie.... ale chyba nie tacha wtedy swojego peciaka do knajpy i polewa pod stolikiem :?: :?: :?:
Co o tym sądzicie?
Pzdr.
grażka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grażka » 03.08.2003 20:14

ja sadze tak jak ty, nie jest to strasznie drogo i nieprawda że jest niedobra - mnie smakowała
Grazyna
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 03.08.2003 20:40

MIneralna (dla mnie) była wstrętna, miała jakiś dziwny posmak, ale ja mineralnej raczej nie pijam. Fakt, jest droższa niż u nas, licząc procentowo to całkiem znacznie, ale czy brać z Polski??? Moja żona oije tylko mineralną i tę chorwacką też piła i dobrze się ma do dziś. :D
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 03.08.2003 21:25

A ja jak byłem w jednej restauracji (w Crikvenicy) i poprosiłem o wodę to dostałem za darmo. I to raczej nie była jakaś kranówa. Smakowała jak zwyczajna mineralna.
Mlodax
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mlodax » 03.08.2003 21:32

My za litr wody mineralnej w pizzerii w Trogirze zaplacilismy 20 kun !!!!!
To zdrowo ponad 10 zl :(
NIkt nie powiedzial, ze idac do knajpki nie mozna wziac wody ze soba, nie mowie oczywiscie o polewaniu pod stolem :)
Moi siostrzency nic nie chcieli jesc w restauracjach za to caly czas chcialo im sie pic, gdybysmy chcieli im caly czas kupowac cole, lub chociazby wode to bysmy zbankrutowali.
A tak bralismy im picie ze soba, zamawialismy w restauracji jedzonko i nikt nie mial pretensji , ze wode mamy wlasna :)
rafaoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaoo » 03.08.2003 21:45

ja trochę z innej beczki - rok temu jak kupowaliśmy kawę w obojętnie jakiej knajpce to mineralna była do tego gratis; w tym roku tylko chorwaci maja taki przywilej - innym narodowościom podają tylko kawę - ale kicha!!! :evil:
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 03.08.2003 21:49

Polecam ich koncentraty (syropy). W połączeniu z Jamnicą są lepsze od naszej oranżady. A cena syripu to tylo 11Kn, a stężenie 1:15 :!:
8)
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 04.08.2003 06:45

E tam , z tą mineralną to nie żartujcie :lol: , po co wozić ją z Polski???? Chorwaci mają swoją i normalną , no i tą lekko słoną Jamnicę (dla mnie pycha !) :D 5-6 kun za butelkę, to nie majątek! A ja jednak do knajpki z własną wodą nie pójdę, więc i tak te 20 kun wydam i tak.

juli
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 04.08.2003 07:30

Co do tej wody do kawy to trzeba sie upomnieć. Kelnerzy niestety zakładają, że jesteśmy barbarzyńcami, którzy na kawie się nie znają.
Bardzo lubię taką kawę jaką podają w Chorwacji ale do niej koniecznie trzeba mieć szklankę zimnej wody.
A tak nawiasem mówiąc to generalnie jest to kranówka z lodem, tyle że w Chorwacji kranówka jest podobno pijalna.
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 04.08.2003 10:16

Dla mnie lepszy od Jamnicy był bodajże Studenac. Nie miał tego posmaku.
F&K

Nieprzeczytany postnapisał(a) F&K » 04.08.2003 20:11

a my w trogirze w pizzeri adriatyk placilismy za wode 0,33-15kn!!!!!!!!!!! :(
bass
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bass » 05.08.2003 00:00

a co sądzicie o wodzie "jana" niegazierna całkiem dobra co?
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 05.08.2003 09:28

Mi smakowała :)
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 05.08.2003 10:03

Dla mnie podstawą wszystkich tam pijanych trunków jest lód.
Biorę zawsze dużo woreczków do lodu zamozaciskających się.
A jeśli samozaciskających, to muszę tam wlać coś pod ciśnieniem i jest to zawsze ich kranówa. Czyli piję również ich kranówkę. I jest smaczna i organoleptycznie bez zarzutu, również bakteriologicznie, ponieważ nic nigdy nam się nie przytrafiło.
Można również zamrozić mineralną i rozbić lód wewnątrz na kawałeczki, ale to kupa zachodu.
8)
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 05.08.2003 13:04

dowiadywalem sie od znajomego specjalisty od skladu wody mineralnej (w pewnym duzym konsorcjium ) i powiedzila mi tak:
woda ma taki a nie inny smak poniewaz jest wysoko mineralizowana ( wymaga tego klimat chorwacji i temperatury które doslownie obdziearaja nas z mineralów i ta woad musi nam je dostarczyc przy o kazji ugasic pragnienie
jesli chodzi o ichniejsze wody to jedyna rada pic to to zimne i nie rozgazowane pozdrawiaM :D
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone