Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

temat o trasie: Gdańsk - Halkidiki

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 31.03.2009 09:29

Witajcie,
planuję trasę Gdańsk - Sarti (Sithonia, czyli środkowy palec).
Mam lekki zgryz. Trasa łatwa, ale problem z noclegami.
Proszę o pomoc - zweryfikowanie planów i ewentualną odpowiedź/ poradę na poniższe zagadnienia :wink:

PLANOWANA TRASA
1. Gdańsk - Bratysława - Mosonmagyarovar (890 kilometrów, 12 godzin, pierwszy nocleg)
2. Budapeszt - Szeged - Belgrad - Kumanovo/Skopje (900, 12, drugi nocleg)
3. Skopje - Sarti (400, 6, cel)

PROBLEMY
Ad. 1.
tu nie widzę problemu -znam trasę, wiem, że dojadę, wiem, że są noclegi (za 4 osoby 40 euro - jest okej)

Ad.2.
gorzej z tym - pytanie mam, czy to nie za duży odcinek? nie mam pojęcia, jak wygląda trasa (jakość dróg, ile realnie autostrad, miasta po drodze); wyjadę później, niż pierwszego dnia - pewnie koło 8-9;
no i drugi problem - w internecie jest bardzo bardzo kiepsko z bazą noclegową; jadę z dziećmi, więc wolę już coś mieć zabukowane - gdybym nie zabukował - czy po drodze są (liczne) noclegi? czy motele nie są oblegane przez "kogoś", kto stanowi zagrożenie dla zawartości zapakowanego po dach bagażnika? jak z cenami i standardem? macie jakiś link do noclego w okolicach granicy Serbia - Macedonia?

Ad.3.
tu też nie widzę problemu, o ile dokulam się poprzedniego dnia do Skopje; zostaje mi wówczas tylko z 400 km

reasumując:
- czy to bobry plan trasy i noclegów (przy założeniu: 1 kierowca, dzieci w aucie, tylko za dnia, maks. 12 godzin dziennie)
- jak z bazą noclegową na trasie w Serbii i Macedonii

Już czuję wdzięczność za ruch w temacie :wink:

Pozdrawiam, Krystof
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 31.03.2009 10:09

Krystof napisał(a):
PLANOWANA TRASA
1. Gdańsk - Bratysława - Mosonmagyarovar (890 kilometrów, 12 godzin, pierwszy nocleg)
2. Budapeszt - Szeged - Belgrad - Kumanovo/Skopje (900, 12, drugi nocleg)
3. Skopje - Sarti (400, 6, cel)

Ad.2.
gorzej z tym - pytanie mam, czy to nie za duży odcinek? nie mam pojęcia, jak wygląda trasa (jakość dróg, ile realnie autostrad, miasta po drodze); wyjadę później, niż pierwszego dnia - pewnie koło 8-9;
no i drugi problem - w internecie jest bardzo bardzo kiepsko z bazą noclegową; jadę z dziećmi, więc wolę już coś mieć zabukowane - gdybym nie zabukował - czy po drodze są (liczne) noclegi? czy motele nie są oblegane przez "kogoś", kto stanowi zagrożenie dla zawartości zapakowanego po dach bagażnika? jak z cenami i standardem? macie jakiś link do noclego w okolicach granicy Serbia - Macedonia?

reasumując:
- czy to bobry plan trasy i noclegów (przy założeniu: 1 kierowca, dzieci w aucie, tylko za dnia, maks. 12 godzin dziennie)
- jak z bazą noclegową na trasie w Serbii i Macedonii

Już czuję wdzięczność za ruch w temacie :wink:

Pozdrawiam, Krystof

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=90682501&a=92623890

Droga bardzo dobra, bezpiecznie i spokojnie. Owszem jest policja ale dzięki temu jest porządek. Parkingi i stacje jak wszędzie, można odpocząć. W Serbii naprawdę bezpiecznie, bardzo mili ludzie, brak pijaków i złodziei, uważać należy jedynie na cyganów.

Ponadto Motel Stari Hrast.

Wszędzie trzeba się targować.
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 31.03.2009 10:15

Hotel Jagodina w Jagodinie , 10 euro za nocleg ze śniadaniem, w połowie drogi miedzy Belgradem a Niszem, trzeba tylko zjechać z autostrady ok 3 km.
Od Belgradu sa co chwilę lepsze i gorsze motele, gdzie na pewno znajdziesz nocleg bez "bukowania".
W drugi dzień rozważ nocleg za Belgradem, gdyż możesz stracić dużo czasu na przejściu węgiersko-serbskim. Standardowo są tam kolejki.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 31.03.2009 10:26

O! Super! Dzięki!
Parafrazując:
- liczyć sięz korkiem w Szeged - mogę więc nie dojechać do Macedonii w dogodnym czasie
- nie ma potrzeby bukowana na siłę - w Serbii, jakby co, to coś znajdę (tym bardziej, że będą tam w czwartek, a nie w łikend)
- motel Stari Hrast - bardzo go brałem pod uwagę, tyle, że chciałem zajechać nieco dalej + to, że ma słabe opinie (na booking.com), przemyślę

Dzięki za odpowiedź ... trochę szkoda, że (być może) będzie to krótki temat. Zobaczymy.

Pozdrawiam, Krystof
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 31.03.2009 10:44

Do Budapesztu przez Bratysławę? Pewnie chcesz cały czas autostradami, ale wg mnie za duży objazd, nie będzie szybciej. Z Cieszyna lepiej przez kawałek Czech i Słowację którąkolwiek trasą. No chyba że nie chcesz jechać przez Łódź i gierkówkę i masz jakieś interesy po drodze w zach. Polsce :)
Sprawdziłem że viamichelin rzeczywiście podaje z Katowic przez Bratysławę o 18 min. szybciej niż przez Sahy... ale z praktyki wiem że viamichelin zaniża średnią na zwykłych drogach, pewnie autostradą wyjdziesz najwyżej na ten sam czas jak przyciśniesz, a wachy więcej spalisz (130 km dalej i duża szybkość).

Granica węgiersko-serbska - latem na głównym przejściu w Horgos (za Szegedem) rzeczywiście są w obie strony masakryczne korki bo tureckie karawany ciągną z przybranych zachodnich ojczyzn do ojczyzny właściwej i z powrotem. Warto zjechać na lokalne drogi i pojechać na inne przejście (Tompa/Subotica albo Hecegszanto/Backi Breg). Trochę nadłożycie drogi ale nie będziecie stać cały dzień w kolejce i będziecie może nawet parę godzin do przodu.

szerokości! :D
pzdr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 31.03.2009 11:01

To może i ja napiszę cos od siebie...
Doświadczenie mam skromne, jednorazowe... sierpień 2007.
My mielismy na granicy Węgiersko - Serbskiej luz! Dosłownie dwa samochody przed nami :) , dojazd do Belgradu to droga dwupasmowa (może teraz już jest prawdziwa autostrada, nie wiem), dużo policji z suszarkami, w Belgradzie duży ruch, przejazd zajmuje sporo czasu. Za Belgradem można trochę się rozpędzić, wąsko robi się za Niszem. Na granicy Serbsko - Macedońskiej, kolejka i ślimacze tempo odprawy! Przejazd przez Macedonię, szybki... z tym, że my mieliśmy pecha, na autostradzie był wypadek :? Granica - Macedonia, luz. W drodze powrotnej największy korek na granicy Serbia - Węgry :!:
Reasumując, granice to ruletka :wink:
Szerokiej drogi :!:

pozdr
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 31.03.2009 11:20

Alo :D
Do Budapesztu przez Bratysławę? Pewnie chcesz cały czas autostradami, ale wg mnie za duży objazd, nie będzie szybciej. Z Cieszyna lepiej przez kawałek Czech i Słowację którąkolwiek trasą. No chyba że nie chcesz jechać przez Łódź i gierkówkę i masz jakieś interesy po drodze w zach. Polsce

przez Łódź, oczywiście, potem Katowice i wybór - albo Cieszyn (no i 40 Czechami), albo Zwardoń (i od razu Słowacja) - tak, czy siak - wychodzi mi, że na Węgry, to przez B-sławę ... no sprawdzę to na mapie - objazdów nie lubię, to zawsze się wciśnie jakiś moskwicz albo kombajn ...

Warto zjechać na lokalne drogi i pojechać na inne przejście (Tompa/Subotica albo Hecegszanto/Backi Breg). Trochę nadłożycie drogi ale nie będziecie stać cały dzień w kolejce i będziecie może nawet parę godzin do przodu.

hmmm, to też muszę oblukać na mapie - perspektywa stania mało mnie nęci :wink: ... chociaż zawsze może być tak:
My mielismy na granicy Węgiersko - Serbskiej luz! Dosłownie dwa samochody przed nami
i tego wolę się trzymać :wink:

A jak szacujecie czas na moich etapach? Pamiętacie, ile można średnio liczyć, np. przez Serbię (granica-granica) i Macedonię?

Dzięki za info, K.
:)
hexapus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hexapus » 31.03.2009 11:59

:) gdańszczanin?
Ja tez planuje podobną trase ale jade do Gerakini. W jakim terminie jedziesz. Ja II poł sierpnia 09.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 31.03.2009 12:01

Pierwszy etap podajesz wg mnie realistyczny czas. Z Łodzi jestem na granicy H/HR albo H/SRB w 11-12 godzin, Tobie z Gdańska na granicę SK/H wyjdzie mniej więcej tyle samo.
Drugi etap da się spoko zrobić jeśli tylko się nie wpakujesz w korek na granicy. Z granicy H/SRB jak rano wystartuję to na wieczór docieram na południe Czarnogóry krętymi i nie zawsze szybkimi drogami. Ty masz dalej o całe Węgry ale większość dnia mykasz autostradami albo dwupasmówkami. Czasowo wyjdzie na to samo jak granica się nie zapcha. Latem bym jednak pojechał przez mniejsze przejście :)
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 31.03.2009 12:30

Krystof na Serbię i Macedonię starczy Ci 10 godzin,pod warunkiem normalnego ruchu na granicach.Ja jeżdżę zawsze w tygodniu i wszystko odbywa się bezboleśnie.Zrezygnuj z wyjazdu w weekend i nie będziesz się musiał martwić.Chyba,że miałbyś naprawdę pecha.Ale niestety do końca nie da się wszystkiego zaplanować,zawsze są jakieś wpadki.
:wink:
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 31.03.2009 13:31

carnivalka napisał(a):Krystof na Serbię i Macedonię starczy Ci 10 godzin,pod warunkiem normalnego ruchu na granicach.Ja jeżdżę zawsze w tygodniu i wszystko odbywa się bezboleśnie.Zrezygnuj z wyjazdu w weekend i nie będziesz się musiał martwić.Chyba,że miałbyś naprawdę pecha.Ale niestety do końca nie da się wszystkiego zaplanować,zawsze są jakieś wpadki.
:wink:

Zgadzam się, że 10 godzin wystarczy, ale po co się tak śpieszyć.
Jedziesz na wczasy z dziećmi.
Motel Stari Hrast ma słabą opinię w necie. Nocowałem tam, ale trzeba od razu powiedzieć, że chcesz pokoje dla dzieci. Wtedy dostaniesz klucze do osobnego budynku, nie tam gdzie nocują inne nacje z chustami na głowach. To kosztuje 5euro dla recepcjonisty.
Jadąc dalej masz średnio co 10km motel(zajazd).
My wyjeżdżając o 6 rano z Stari Hrast w południe(12.30) byliśmy w Katerini zaliczając jeszcze zakupy w sklepie wolnocłowym na granicy macedońsko-greckiej.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 31.03.2009 13:51

Alo,
właśnie rzecz w tym, że chciałbym uzyskać kompromis pomiędzy szybko a bezpiecznie i miło. Żeby było miło, to podróż nie może trwać jednak zbyt długo ... Dlatego pytania o etapy - pierwszy dzień będzie męczący - wolałbym, żeby drugi i trzeci były bardziej lajtowe, ale żeby też dojechać o fajnej porze (trzeciego dnia) na miejsce ...

czyli tak:

* Gdańsk - gdzieś na Węgrzech (tu nie mam wyjścia - wyjazd o 3.00 i rura)
* okolice Budapesztu - Stari Hrast (liczę, że dam radę, bo to ok. 600 km, więc z 8 godzin)
* Velika Plana - Sarti (tu klops - wychodzi mi 700 km, to kawał drogi, szczególnie na 3. dzień - bukmacher dymał w podobną okolicę 7 godzin, zobaczymy ... - znaczy, droga jest bardzo dobra?)

dzięki za pomoc i pomysły :@)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 31.03.2009 14:07

hexapus - tak tak, Gdańszczanin :@) - jadę na początku lipca, na około 2 tygodnie, pzdr, K.
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 31.03.2009 14:16

Nie proponuję ci jazdy na Zwardoń w tej chwili na trasie BIelsko-Zwardoń kilka spowolnień w postaći świateł i przebudowy drogi między Przybędzą a Milowką :wink:
a i za granicą w Czadcy też coś kombinują 8)
A jadąc np przez Ujsoły na Dolny Kubin i Bańską Bystrzycę i Sahy oszalejesz przy tych 40 i policji słowackiej a teraz mają nowe przepisy i niestety polacy padają ofiarami/np. odblaskowe koszulki dla wszystkich sztuk w aucie itp/dyskusja o niczym
Moim zdaniem lepiej na Katowice -Cieszyn-itd
pozdrawienia z pd Polski :lol:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 31.03.2009 14:27

czyli co, ZIOMEK, Katowice - Cieszyn - Zilina? I do Bratysławy - Budapesztu? Czy którędy radzisz? K.
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies