Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

temat o trasie: Gdańsk - Halkidiki

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 14.06.2009 15:50

Piotrek_B napisał(a):Roszke straszą tylko w weekendy w tym roku wytestuję jak to wygląda w tygodniu - wjazd do Serbii w poniedziałek wyjazd w środe lub czwartek mam nadzieję, że nie będzie takiej szopki jak np. w soboty 8)

Czy jest szansa na relację przed M.B. Zielną?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2009 16:01

gospodarz napisał(a):....Czy jest szansa na relację przed M.B. Zielną?

Niestety nie.
Na Zielnej będę jeszcze w trasie.
djibril
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) djibril » 14.06.2009 19:33

Piotrek_B napisał(a):
djibril napisał(a):Wydaje mi się, że nikt dotychczas nie wspomniał o jeszcze jednym ciekawym wariancie ...

Ciekawy to on na bank będzie jak od Budapesztu do Osijeku będzie 100 % autostrady.
Póki co (moim zdaniem) to nadrabianie drogi i strata czasu. Szybciej dojedziesz kierujęc się choćby na granice w Tompa/Kelebija.
Roszke straszą tylko w weekendy w tym roku wytestuję jak to wygląda w tygodniu - wjazd do Serbii w poniedziałek wyjazd w środe lub czwartek mam nadzieję, że nie będzie takiej szopki jak np. w soboty 8)

Dobra, ale skąd się kierować? Czy:
1) jechać autostradą na Belgrad cały czas, i zjechać na ostatnią drogę prowadzącą wzdłuż granicy na Tompę
2) autostradą na Belgrad ok. 100 km, potem zjechać i szukać przejazdu na Tompę na ukos
3)przejechać istniejący odcinek autostrady na Osijek i od Solt jechać również na ukos do Suboticy (tyle że z drugiej strony, tj. od północnego zachodu)?

No i informacja, że w Horgoszu korkuje się tylko w weekend, to mi niewiele daje bo z kolei w tygodniu są tiry i dlatego zawsze staram się jeździć w sobotę, żeby nie musieć się poruszać po drodze razem z ich kawalkadami. I tak źle, i tak niedobrze.
:cry:
Tym niemniej pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2009 19:56

djibril napisał(a):Dobra, ale skąd się kierować? Czy:
1) jechać autostradą na Belgrad cały czas, i zjechać na ostatnią drogę prowadzącą wzdłuż granicy na Tompę
2) autostradą na Belgrad ok. 100 km, potem zjechać i szukać przejazdu na Tompę na ukos
3)przejechać istniejący odcinek autostrady na Osijek i od Solt jechać również na ukos do Suboticy (tyle że z drugiej strony, tj. od północnego zachodu)?....

Uffffff ale namieszałeś :lol:
Żeby była jasność mówię o węgierskiej autostrdzie M-5.
Gdzie odbijać jak chcesz odpuścić Roszke/Horgosz ?
1) jadąc do Serbii zjeżdzasz zjazdem do Szeged i dalej kierujesz się w strone Tompy z Tompy jedziesz do Suboticy i z Suboticy na tą ichnią "autostradę" (razem ok. 100 km)
2) jadąc na Węgry odbijasz z serbskiej autostrady na Subotice i dalej jak w pkt 1.
Mniej więcej jak na tej mapce:
Obrazek
ale jakby co to miodu na tej trasie też bym nie oczekiwał bo szybko tego nie zrobisz (choćby przejechanie całej Suboticy z zachodu na wschód).
O trasie na Osijek się nie wypowiadam bo mnie nie interesuje - zupełnie mi nie po drodze i za dużo nadrabiania kilometrów.
Poza tym pamietaj, że granice SRB/HR na autostradzie też przekaraczają całe tabuny Turków więc możesz się też nieźle wyrolować.
djibril napisał(a):No i informacja, że w Horgoszu korkuje się tylko w weekend, to mi niewiele daje bo z kolei w tygodniu są tiry i dlatego zawsze staram się jeździć w sobotę, żeby nie musieć się poruszać po drodze razem z ich kawalkadami. I tak źle, i tak niedobrze. ....

A co Ci te TIRY przeszkadzają ?
Przecież one jadą swoim pasem i swoim (oddzielnym) przejściem granicznym.
Przecież z TIRAMI nie będziesz stał w kolejce :lol:
gregoma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregoma » 15.06.2009 18:19

Piotrek_B napisał(a):
djibril napisał(a):Wydaje mi się, że nikt dotychczas nie wspomniał o jeszcze jednym ciekawym wariancie ...

Ciekawy to on na bank będzie jak od Budapesztu do Osijeku będzie 100 % autostrady.
Póki co (moim zdaniem) to nadrabianie drogi i strata czasu. Szybciej dojedziesz kierujęc się choćby na granice w Tompa/Kelebija.
Roszke straszą tylko w weekendy w tym roku wytestuję jak to wygląda w tygodniu - wjazd do Serbii w poniedziałek wyjazd w środe lub czwartek mam nadzieję, że nie będzie takiej szopki jak np. w soboty 8)

Koniecznie daj znać jak wyglądają poniedziałki na granicy.Też planuje zaatakować w poniedziałek z rana. :?:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 16.06.2009 07:51

a tak?
- dojechać do Szeged
- nie sypać dalej autobaną M5, tylko ...
- w Szeged zjechać na E75 ...
- i z tej trasy przyczaić się do granicy?

Gdybym miał sparafrazować, to może teraz tak :wink: :
- czy do granicy dojeżdża się M5, czy E75, czy można obiema?
- jeśli obiema, to, czy jazda E75 pozwala na wycofanie się w razie korka?

Krystof
darciu2
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darciu2 » 18.06.2009 16:01

janusz.w. napisał(a):Patrzę na mapę Europy i zastanawiam się jeszcze nad trasą do Grecji...
A gdyby nie opuszczać UE :?: Tzn. jechać przez Rumunię i Bułgarię :!: Czy ktoś praktykował :?: Wiem, wiem drogi gorsze..., ale może... :?: Co sądzicie :?:

pozdr

Ja tamtędy pojadę , ale oczywiście z tydzień posiedzę w Bułgarii a potem dwa w Grecji, lub tydzień w Grecji i tydzień w Chorwacji na powrocie.
Jutro wyjazd.
Do zobaczenia
kojote
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojote » 04.07.2009 12:47

Mam takie pytanko związane po części z podróżą do Grecji. Może ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z tym kierunkiem. Chodzi mi jak głównie przewożenie żywności (weki z mięsem itp. ale bez przesady z ilością...) przez granicę węgiersko-serbską i serbsko-macedońką. Czy z tym może być jakiś problem :?: :roll:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 04.07.2009 13:09

Ja nigdy nie miałam problemu jadąc tam, myślę,ze inni też.
Problemy raczej dotyczą powrotów.Jadąc do Grecji będziesz miał zero kontroli nawet czasem paszportowej ,zarówno w Serbii jak i w Macedonii.
kojote
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojote » 04.07.2009 16:50

dzięki serdeczne za info. Wyjazd za tydzień w sobotę. Teraz tylko pozostanie dylemat czy granice z Serbią przekraczać w Roszke czy na przejściu Tompa. Zapewne ze względu na porę tygodnia wybiorę Tompa i nadrobię te 60km więcej ale zyskam czas... :roll:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 04.07.2009 19:13

W sobotę mogą być problemy na Roszke ale niekoniecznie.Ja też najprawdopodobniej Serbię minę w tym roku w sobotę wieczorem.Ale i tak jadę standartowo.Najwyżej postoję.Nie przeszkadza mi to.Włączam na luz i nie przejmuję się głupotami.Zdarzają się gorsze rzeczy w podróży niż korki :) .Także Kojote Bon Voyage
kojote
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojote » 04.07.2009 20:42

W sobotę po wyjeździe z domku już dam na luz, przecież jadę na wakacje :D Zależy mi żeby jak najmniej stać na granicy bo nocleg po drodze mam w Velika Plana a to jest bardzo daleko...Jeden kierowca i jadę z dzieciakami. Jazda plus odpoczynek w czasie jazdy jest wskazany ale czekanie w kilometrowym korku w upale przed granicą już nie. Mam nadzieję że nie będzie tak źle i na wieczór dojadę. :wink:
kuchcik77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchcik77 » 10.07.2009 12:50

ze srody na czwartek przejazd przez granice 30min, prawie wogolekolejek nie bylo za to w Belgradzie oberwanie chmury,potop i duuuze korki (2h w nosie..)
illusion
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) illusion » 24.07.2009 21:31

Za 3 tygodnie też będziemy z soboty na niedzielę na przejściu HU/SRB i czytając powyższe opinie skłaniam się także ku przejściu w Tompa ale w przeciwieństwie do Piotrka_B:

1) jadąc do Serbii zjeżdzasz zjazdem do Szeged i dalej kierujesz się w strone Tompy z Tompy jedziesz do Suboticy i z Suboticy na tą ichnią "autostradę" (razem ok. 100 km)
2) jadąc na Węgry odbijasz z serbskiej autostrady na Subotice i dalej jak w pkt 1.
Mniej więcej jak na tej mapce:

myślę, że lepiej zjechać z autostrady na wysokości Kecskemet - będzie z 50km krócej (ale krócej też niestety na autostradzie). Zjeżdżał ktoś tak?
Piotrek_B, krajanie, co o tym myślisz? :D

No i prosimy o więcej informacji na temat korków jeśli ktoś ostatnio jechał :D

pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2009 21:34

illusion napisał(a):....Piotrek_B, krajanie, co o tym myślisz? :D...

Nie myślę :mrgreen:
W poniedziałek koło południa atakuje Roszke/Horgosz i albo przejade normalnie albo bede k...mi rzucał na prawo i lewo jak bedę miał przymusowe opalanie na autostradzie :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

temat o trasie: Gdańsk - Halkidiki - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies