Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

temat o trasie: Gdańsk - Halkidiki

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 14.06.2009 14:50

Piotrek_B napisał(a):Roszke straszą tylko w weekendy w tym roku wytestuję jak to wygląda w tygodniu - wjazd do Serbii w poniedziałek wyjazd w środe lub czwartek mam nadzieję, że nie będzie takiej szopki jak np. w soboty 8)

Czy jest szansa na relację przed M.B. Zielną?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2009 15:01

gospodarz napisał(a):....Czy jest szansa na relację przed M.B. Zielną?

Niestety nie.
Na Zielnej będę jeszcze w trasie.
djibril
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) djibril » 14.06.2009 18:33

Piotrek_B napisał(a):
djibril napisał(a):Wydaje mi się, że nikt dotychczas nie wspomniał o jeszcze jednym ciekawym wariancie ...

Ciekawy to on na bank będzie jak od Budapesztu do Osijeku będzie 100 % autostrady.
Póki co (moim zdaniem) to nadrabianie drogi i strata czasu. Szybciej dojedziesz kierujęc się choćby na granice w Tompa/Kelebija.
Roszke straszą tylko w weekendy w tym roku wytestuję jak to wygląda w tygodniu - wjazd do Serbii w poniedziałek wyjazd w środe lub czwartek mam nadzieję, że nie będzie takiej szopki jak np. w soboty 8)

Dobra, ale skąd się kierować? Czy:
1) jechać autostradą na Belgrad cały czas, i zjechać na ostatnią drogę prowadzącą wzdłuż granicy na Tompę
2) autostradą na Belgrad ok. 100 km, potem zjechać i szukać przejazdu na Tompę na ukos
3)przejechać istniejący odcinek autostrady na Osijek i od Solt jechać również na ukos do Suboticy (tyle że z drugiej strony, tj. od północnego zachodu)?

No i informacja, że w Horgoszu korkuje się tylko w weekend, to mi niewiele daje bo z kolei w tygodniu są tiry i dlatego zawsze staram się jeździć w sobotę, żeby nie musieć się poruszać po drodze razem z ich kawalkadami. I tak źle, i tak niedobrze.
:cry:
Tym niemniej pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2009 18:56

djibril napisał(a):Dobra, ale skąd się kierować? Czy:
1) jechać autostradą na Belgrad cały czas, i zjechać na ostatnią drogę prowadzącą wzdłuż granicy na Tompę
2) autostradą na Belgrad ok. 100 km, potem zjechać i szukać przejazdu na Tompę na ukos
3)przejechać istniejący odcinek autostrady na Osijek i od Solt jechać również na ukos do Suboticy (tyle że z drugiej strony, tj. od północnego zachodu)?....

Uffffff ale namieszałeś :lol:
Żeby była jasność mówię o węgierskiej autostrdzie M-5.
Gdzie odbijać jak chcesz odpuścić Roszke/Horgosz ?
1) jadąc do Serbii zjeżdzasz zjazdem do Szeged i dalej kierujesz się w strone Tompy z Tompy jedziesz do Suboticy i z Suboticy na tą ichnią "autostradę" (razem ok. 100 km)
2) jadąc na Węgry odbijasz z serbskiej autostrady na Subotice i dalej jak w pkt 1.
Mniej więcej jak na tej mapce:
Obrazek
ale jakby co to miodu na tej trasie też bym nie oczekiwał bo szybko tego nie zrobisz (choćby przejechanie całej Suboticy z zachodu na wschód).
O trasie na Osijek się nie wypowiadam bo mnie nie interesuje - zupełnie mi nie po drodze i za dużo nadrabiania kilometrów.
Poza tym pamietaj, że granice SRB/HR na autostradzie też przekaraczają całe tabuny Turków więc możesz się też nieźle wyrolować.
djibril napisał(a):No i informacja, że w Horgoszu korkuje się tylko w weekend, to mi niewiele daje bo z kolei w tygodniu są tiry i dlatego zawsze staram się jeździć w sobotę, żeby nie musieć się poruszać po drodze razem z ich kawalkadami. I tak źle, i tak niedobrze. ....

A co Ci te TIRY przeszkadzają ?
Przecież one jadą swoim pasem i swoim (oddzielnym) przejściem granicznym.
Przecież z TIRAMI nie będziesz stał w kolejce :lol:
gregoma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregoma » 15.06.2009 17:19

Piotrek_B napisał(a):
djibril napisał(a):Wydaje mi się, że nikt dotychczas nie wspomniał o jeszcze jednym ciekawym wariancie ...

Ciekawy to on na bank będzie jak od Budapesztu do Osijeku będzie 100 % autostrady.
Póki co (moim zdaniem) to nadrabianie drogi i strata czasu. Szybciej dojedziesz kierujęc się choćby na granice w Tompa/Kelebija.
Roszke straszą tylko w weekendy w tym roku wytestuję jak to wygląda w tygodniu - wjazd do Serbii w poniedziałek wyjazd w środe lub czwartek mam nadzieję, że nie będzie takiej szopki jak np. w soboty 8)

Koniecznie daj znać jak wyglądają poniedziałki na granicy.Też planuje zaatakować w poniedziałek z rana. :?:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 16.06.2009 06:51

a tak?
- dojechać do Szeged
- nie sypać dalej autobaną M5, tylko ...
- w Szeged zjechać na E75 ...
- i z tej trasy przyczaić się do granicy?

Gdybym miał sparafrazować, to może teraz tak :wink: :
- czy do granicy dojeżdża się M5, czy E75, czy można obiema?
- jeśli obiema, to, czy jazda E75 pozwala na wycofanie się w razie korka?

Krystof
darciu2
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darciu2 » 18.06.2009 15:01

janusz.w. napisał(a):Patrzę na mapę Europy i zastanawiam się jeszcze nad trasą do Grecji...
A gdyby nie opuszczać UE :?: Tzn. jechać przez Rumunię i Bułgarię :!: Czy ktoś praktykował :?: Wiem, wiem drogi gorsze..., ale może... :?: Co sądzicie :?:

pozdr

Ja tamtędy pojadę , ale oczywiście z tydzień posiedzę w Bułgarii a potem dwa w Grecji, lub tydzień w Grecji i tydzień w Chorwacji na powrocie.
Jutro wyjazd.
Do zobaczenia
kojote
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojote » 04.07.2009 11:47

Mam takie pytanko związane po części z podróżą do Grecji. Może ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z tym kierunkiem. Chodzi mi jak głównie przewożenie żywności (weki z mięsem itp. ale bez przesady z ilością...) przez granicę węgiersko-serbską i serbsko-macedońką. Czy z tym może być jakiś problem :?: :roll:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 04.07.2009 12:09

Ja nigdy nie miałam problemu jadąc tam, myślę,ze inni też.
Problemy raczej dotyczą powrotów.Jadąc do Grecji będziesz miał zero kontroli nawet czasem paszportowej ,zarówno w Serbii jak i w Macedonii.
kojote
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojote » 04.07.2009 15:50

dzięki serdeczne za info. Wyjazd za tydzień w sobotę. Teraz tylko pozostanie dylemat czy granice z Serbią przekraczać w Roszke czy na przejściu Tompa. Zapewne ze względu na porę tygodnia wybiorę Tompa i nadrobię te 60km więcej ale zyskam czas... :roll:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 04.07.2009 18:13

W sobotę mogą być problemy na Roszke ale niekoniecznie.Ja też najprawdopodobniej Serbię minę w tym roku w sobotę wieczorem.Ale i tak jadę standartowo.Najwyżej postoję.Nie przeszkadza mi to.Włączam na luz i nie przejmuję się głupotami.Zdarzają się gorsze rzeczy w podróży niż korki :) .Także Kojote Bon Voyage
kojote
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojote » 04.07.2009 19:42

W sobotę po wyjeździe z domku już dam na luz, przecież jadę na wakacje :D Zależy mi żeby jak najmniej stać na granicy bo nocleg po drodze mam w Velika Plana a to jest bardzo daleko...Jeden kierowca i jadę z dzieciakami. Jazda plus odpoczynek w czasie jazdy jest wskazany ale czekanie w kilometrowym korku w upale przed granicą już nie. Mam nadzieję że nie będzie tak źle i na wieczór dojadę. :wink:
kuchcik77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchcik77 » 10.07.2009 11:50

ze srody na czwartek przejazd przez granice 30min, prawie wogolekolejek nie bylo za to w Belgradzie oberwanie chmury,potop i duuuze korki (2h w nosie..)
illusion
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) illusion » 24.07.2009 20:31

Za 3 tygodnie też będziemy z soboty na niedzielę na przejściu HU/SRB i czytając powyższe opinie skłaniam się także ku przejściu w Tompa ale w przeciwieństwie do Piotrka_B:

1) jadąc do Serbii zjeżdzasz zjazdem do Szeged i dalej kierujesz się w strone Tompy z Tompy jedziesz do Suboticy i z Suboticy na tą ichnią "autostradę" (razem ok. 100 km)
2) jadąc na Węgry odbijasz z serbskiej autostrady na Subotice i dalej jak w pkt 1.
Mniej więcej jak na tej mapce:

myślę, że lepiej zjechać z autostrady na wysokości Kecskemet - będzie z 50km krócej (ale krócej też niestety na autostradzie). Zjeżdżał ktoś tak?
Piotrek_B, krajanie, co o tym myślisz? :D

No i prosimy o więcej informacji na temat korków jeśli ktoś ostatnio jechał :D

pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2009 20:34

illusion napisał(a):....Piotrek_B, krajanie, co o tym myślisz? :D...

Nie myślę :mrgreen:
W poniedziałek koło południa atakuje Roszke/Horgosz i albo przejade normalnie albo bede k...mi rzucał na prawo i lewo jak bedę miał przymusowe opalanie na autostradzie :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

temat o trasie: Gdańsk - Halkidiki - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone