Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

temaperatury w różnych śródziemnomorskich krajach

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 13.05.2009 08:04

Alo, wiem, że na pierwszy rzut oka pytanie może się wydać głupie, ale ...

Rzecz w tym, że po kilku pobytach w Chorwacji mógłbym uogólnic - w każdym regionie nadmorskim, w lipcu i sierpniu w nocy jest ciepło do bardzo ciepło (ok 20 - 22 stopnie, na przykład).

Jadąc z kolei do Katalonii spodziewałem się ukropów nieziemskich - okazało się jednak, że w nocy i nad ranem klima jest zbędna (tym bardziej, że nie jej mieliśmy :wink: ), co więcej - spaliśmy pod kocami i nie było za gorąco. Śniadania na balkonie jedliśmy ubrani w długi rękaw - w sumie fajna sprawa. :roll:

Chciałem Was zatem spytać o temperatury w nocy w Grecji, w jej różnych regionach.

Jak (co poniektórzy pamiętają) jadę na urlop łączony - I częśćw ap. - druga pod namiotem i analogicznie - I tydzień stacjonarny, a drugi w drodze.

Bardzo przydatna byłaby informacja, czy: pod Meteorami jest ukrop, czy też namiotowe dachy muska chłodne górskie powietrze?, a jak tam w Koryncie? Czy korynckie córy mogłyby chadzać nocami w jedwabnej bieliźnie, czy raczej w baranich futrach? :wink:

A jak w innych miejscach Europy (to taki bonus dla innych użytkowników forum).

Pozdrov, Krystof
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2009 08:56

Największą lampę pamietam w Grecji na odcinku Thessaloniki - Kalampaka na przełomie VI/VII.
Kiedyś, ileś tam lat temu do tyłu był to jeden z gorętszych rejonow GR.
Wbrew pozorom w tym czasie nie był nim Peloponez.
Jak jest "dzisiaj" to chyba już trudniej powiedzieć bo zmiany klimatyczne mamy takie, że klimat staje sie nieprzewidywalny i tzw. "pewniakow pogodowych" to już nie ma (przynajmniej w Europie).
Ale i tak mimo wszystko powinno ciepło jak nie gorąco.

Natomiast nie zgodze sie z takim Twoim stwierdzeniem:
"Rzecz w tym, że po kilku pobytach w Chorwacji mógłbym uogólnic - w każdym regionie nadmorskim, w lipcu i sierpniu w nocy jest ciepło do bardzo ciepło (ok 20 - 22 stopnie, na przykład)"
W 2006 roku byłem na przełomie VII/VIII 2 tygodnie na Krk - z czego 3 czy 4 razy dało sie iść na plaże a resztę albo chmury albo deszcz albo jedno i drugie. Temperatura na 2 dni spadła do poziomu 14 stopni ;-)

Pewniaki pogodowe to były ale z.......10-15 lat temu ;-)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.05.2009 09:06

W nocy pod masywem Olimpu czyli na Rivierze Olimpijskiej to można było chodzić nawet i bez bielizny :devil:, ale tego raczej nie uskutecznialiśmy na campingach ;) Natomiast jak przyszła ulewa z burzą to trza było się cieplej ubrać i to nawet w dzień właśnie po takiej upalnej nocy, bo chłodne powietrze osuwające się po zboczach Olimpu robiło swoje ;). Pod Koryntem też potrafiło być w nocy 30 stC, ale jak przyszedł chłodny wiatr od morza to trzeba było sp... do hotelu :devil:, bo się w krótkim rękawku nie dało wytrzymać... ale podejrzewam, że to kwestia różnicy temperatur...bo mimo, że wiało było nadal koło 20 stC czyli normalna Polska temperatura :devil:. Cóż jeśli temperatura spada z ok 40 czyli o połowę.... :?

Pod Meteorami nie odnotowaliśmy chłodnych nocy, ale byliśmy przez aż 2-3 (już teraz dokładnie nie pamiętam :oops:), ale dość krótko.

Nie ma reguły... trzeba się przygotować i na takie i na takie warunki temperaturowe ;)

Pozdrav :papa:

P.S. Generalnie w nocy powinno być ciepło.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 13.05.2009 09:09

W 2006 roku byłem na przełomie VII/VIII 2 tygodnie na Krk - z czego 3 czy 4 razy dało sie iść na plaże a resztę albo chmury albo deszcz albo jedno i drugie. Temperatura na 2 dni spadła do poziomu 14 stopni

Zgadzam się, że zdarzają się anomalia. Wszędzie. Ale dlatego właśnie nazywamy je anomaliami. :wink:

Przecież nie nazwiesz Chorwacji krajem o różnej pogodzie, gdzie mogą się zdarzyć dni bezpogodowe, a raczej, zgodnie ze stereotypem nazwiesz ją krajem ciepłym, słonecznym, gwarantującym dobrą pogodę i nic tu się nie da przefilozofować.

Napisałem całkiem świadomie o "uogólnieniu". A Ty miałeś po prostu pecha :wink:

Dzięki za info o upałach. Tego się obawiałem. :D

pozdrov, Krystof
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 13.05.2009 09:22

dzięki Lechu 8) wezmę ubrania do "na cebulkę" :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.05.2009 09:28

... lipiec i sierpień - temperatura w nocy tylko 22 stopnie... byłoby fajnie...
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 13.05.2009 09:46

miałem na myśli klimatyzowane pomieszczenie :wink:

a tak na prawdę, to nie wiem, ile jest w nocy (dlatego napisałem "na przykład" - asekurant ze mnie, co :wink: ?)

K.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.05.2009 09:57

Krystof napisał(a):

miałem na myśli klimatyzowane pomieszczenie :wink:

a tak na prawdę, to nie wiem, ile jest w nocy (dlatego napisałem "na przykład" - asekurant ze mnie, co :wink: ?)

K.

To pewnie też zależy gdzie.. ale 20 -22 st w nocy to przeważnie już maju (kiedy taki podogny, jak teraz); czerwiec, lipiec i sierpień standard to co najmniej 25 i więcej; 29, 30 nierzadko się darza i nie jest to incydentalne czy na zasadzie anomali; w okresie, kiedy w dzień tem. przekraczają 30 - 35 st. w cieniu (tylko, że tego cienia brak), standardzik to 27- 28 st. w nocy. Zawsze przed świtem temperatura spada i wtedy jest najniższa.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 13.05.2009 15:33

Grecja - we wrześniu wszędzie raczej ciepło albo nawet upalnie, z przerwami na gwałtowane burze (zwłaszcza w okolicach Meteorów). Czasem w nocy było tak gorąco, że wygrzebywaliśmy się ze śpiworów. Więc w lipcu powinno jeszcze cieplej.

Chorwcaj - koniec sierpnia/początek września - w Dalmacji jw. (również co do wygrzebywania się ze śpiworów), Istria - straaasznie zimno (raz temperatura w dzień spadła do 7 stopni :evil: wolę nie wiedzieć co było w nocy).

Największa patelnia to Sycylia w lipcu - tylko tam jadąc samochodem z zamkniętą szybą udało mi się poparzyć ucho...

Portugalia - generalnie gorąco, również w nocy; z tym, że na północy i w górach wczesnym rankiem, do śniadania wskazany długi rękaw.

Najbardzie rześko było we wrześniu w Dolomitach - rano ok 3-5 stopni....
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 13.05.2009 16:24

Leszek Skupin napisał(a):
Pod Koryntem też potrafiło być w nocy 30 stC, ale jak przyszedł chłodny wiatr od morza ... w krótkim rękawku nie dało wytrzymać... ale podejrzewam, że to kwestia różnicy temperatur...bo mimo, że wiało było nadal koło 20 stC. Cóż jeśli temperatura spada z ok 40 czyli o połowę.... :?

Fizyk powiedziałby że o temp. spadła ok. 6,5% :)
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 13.05.2009 16:43

Tak naprawdę to tylko meteorolog z doświadczeniem może ci coś podpowiedzieć bo przecież każdy z nas jedzie tam tylko na raptem 2 - 3 tygodnie lub jeszcze lepiej w danym terenie 2 lub 3 dni nie jest to obiektywne :D
3 razy CRO pogoda od 10 do 30 stopni w różnych miejscach 8O
3 razy Włochy też bywało 10 stopni w nocy
Hiszpania dzień pogodny do 40 stopni noc 8-10 stopni
Francja pd dzień ciepły noc ciepła w zasadzie bez różnicy
Grecja środek upalny bezduch wybrzeże ciut lużniej ale też gorąco :lol:
Węgry ciepło w dzień i ciepło w nocy :lol:
Zakopane 2008 VI/VII w dzień 30 stopni noc 20 stopni :wink:
tak więc jak trafisz śpiwór musisz mieć a i polarek też pewnie zabierzesz :wink:
Tolmen
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tolmen » 13.05.2009 20:00

Peloponez (okolice Nafplio) - sierpień zeszłego roku. Temperatura nie spadała w dzień poniżej 32-34 stopni. Maks w dzień 38. Póżny wieczór (10/11 godzina) 28 - 30. Wiatru nie stwierdziłem. Pomimo tego spokojnie dało się zrealizować program krajoznawczy jak i plażowy. Wszystko oczywiście przystosowując się do warunków. W końcu w zimie u nas jest np. -20 i normalnie funkcjonujemy. A Grek zapewne myśli, że to niemożliwe.

Półwysep Pilion - tu było mrożnie :D W dzień do 30 w porywach 32. Wieczorem przyjemny chłód 25 stopni 8) Pilion ze względów meteorologicznych jest chyba bardzo przyjazny nam. Świadczą o tym porastające go lasy, momentami przypominające bieszczadzkie :D Na plażach wschodniego wybrzeża dużo przyjemnego wiatru.
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 13.05.2009 21:56

Jeżeli chodzi o temp w nocy w krajach śródziemnomorskich to dzielę na
1.Zmuszjacą do spania bez jakiegokolwiek przykrycia a i tak człowiek lepi się.
2.Zmuszajacą do spania bez przykrycia
3.Wystarcza standardowe przescieradło do przykrycia
4.Dodatkowo koc

załozenia sa takie ze spimy nago ew slipy. Oraz w budynku bez klimy. To istotne bo budynek w nocy trzyma ciepło w odróznieniu od namiotu.

Pkt 1 i 2 to Kreta I Turcja wybrzeze pd w VII-VIII.
PKt 2 i 3 Dalmacja
Pkt 4 maj 2009 Turcja

Własnie wróciłem z Turcji trasa Stambuł-Dalyan i wszyscy narzekali, że jest zimno. W Stambule chodziłem w koszuli, polarze i kurtce skórzanej. na pd było max 23 st C. W tych warunkach reklamowanie przez wlascicieli hoteli, że mają klime brzmiało jak ponury zart. Raczej sprawdzałem ile koców jest na 1 osobę.

Drugie ekstremum to spanie tylko w T shircie i krotkich spodenkach i bezposrednio na ziemi przy górnym poczatku wawozu Samaria na Krecie (1000m wys). Co prawda po 0,5dm3 wiskacza na łeb a rano poki slonce nie rozgrzalo mnie jak jaszczurki nie bylem w stanie ruszyc sie, ale dalo sie.
:-)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 14.05.2009 07:33

Czasem w nocy było tak gorąco, że wygrzebywaliśmy się ze śpiworów.

kurka siwa ... nie zamierzałem brać śpiworów :roll:
przyjmuję raczej wariant
1.Zmuszjacą do spania bez jakiegokolwiek przykrycia a i tak człowiek lepi się.
2.Zmuszajacą do spania bez przykrycia
3.Wystarcza standardowe przescieradło do przykrycia

pozdrov, K.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 14.05.2009 12:49

Krystof napisał(a):kurka siwa ... nie zamierzałem brać śpiworów :roll:

Odważny chłopie jesteś - nie wybrałabym się pod namiot bez śpiwora... załamanie pogody zawsze możliwe (a najbardziej prawdopodbne wtedy kiedy nie jesteśmy do tego przygotowani :wink: ).
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone