Witaj. Mogę w 100% potwierdzić, że telefony maja własne numery i można na nie dzwonić.
Rozmawiałam z córką kilka razy przez skype i mam kilka metod taniej rozmowy.
1) córka daje mi sygnał z własnego telefonu komórkowego na moją komóreczkę,(znam numer automatu telefonicznego najbliżej jej miejsca zamieszkania)
2) lub daje mi sygnał z Chorwackiego automatu telefonicznegoo na moją komóreczkę
3) lub dzwoni na telefon stacjonarny do mnie do pracy( mam w stacjonarnym telefonie wyświetlanie numeru), więc mogę oddzwonić pod, ukazujący się numer,
4) jeszcze, jedna forma to wysyła sms-a z numerem automatu ( sms w POP-ie 2,00pln), przy którym się znajduje.
Córka kupiła kartę telefoniczna za 15 kun i jak do tej pory korzystała z niej tylko raz, aby sprawdzić, jak działa.
W sumie rozmawialiśmy 7 razy Ja oddzwaniałam pod ukazujące się numery.
Czas wszystkich rozmów to 75 minut a koszt tylko niecałe 15 pln więc nie znam tańszej formy gadulstwa z zagranicą.
Info dla Mysiatego czyli Jacka do zasilenia Skypa nie używam kart płatniczych nie do końca im ufam ponieważ miałam z nimi problemy, więc założyłam konto w wirtualnym banku współpracującym ze Skype podam Linku póżniej.
Wpłacam na konto Moneybank np. 100.pln i są to środki dzięki któremu mogę dokonać przedpłaty na konto Skypa.
Czas przelewu, do Moneybank to ok, 2 dni ale też bywało szybciej.
Wydaje mi się że nie wiele się ryzykuje bo tylko kwotę która została wpłacona, ale wpłacałam wielokrotnie i nigdy nie było żadnych problemów.
Koszt zakupu 10 euro na rozmowy w Skype razem z prowizją banku to ok 47pln
Za 10 euro mogę rozmawiać prawie 9 godzin z komórką w USA
lub z Chorwacją blisko 4 godziny (Tel.Stacjonarny)
Podaję link do MoneyBank
https://www.moneybookers.com/app/?rid=1273785
pozdrawiam Aneta
A jeszcze jedna informacja dla chętnych do dzwonienia ze Skype, aby zadzwonić do Chorwacji, numer jest pozbawiony pierwszych zer i wygląda np. tak +38521635025 jakość rozmów jest na bardzo dobrym poziomie. ale to też zależy od szybkości łącza internetowego.