Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

telefon

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
muszkowski
Turysta
telefon

Nieprzeczytany postnapisał(a) muszkowski » 23.07.2004 11:39

Witajcie,

Zamierzam zabarć swoj tel do Chorwacji i interesują mnie informacje nt cen połaczeń.
Macie może jakieś doświadczenia ?
Ile kosztuje min. połączenia z PL oraz co sie bardzie opłaca - płacić jak dzwonią do mnie czy samemu dzwonić.

Aha - ja mam tel w Idea i w chorwacji bede korzystał z usług Cro-Net'u.

dzięki,
Maciej
ziuta
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziuta » 23.07.2004 12:13

Mysle, ze najprosciej dowiedziec sie tego u Twojego operatora. Jak zajrzysz na strone Idei, to w pieknej tabelce znajdziej wszystkie oplaty.

http://www.idea.pl/portal/map/map/coverage#

Pozdrawiam :wink:
ibiza_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ibiza_ » 24.07.2004 07:59

muszkowski napisał(a):Witajcie,

Zamierzam zabarć swoj tel do Chorwacji i interesują mnie informacje nt cen połaczeń.
Macie może jakieś doświadczenia ?
Ile kosztuje min. połączenia z PL oraz co sie bardzie opłaca - płacić jak dzwonią do mnie czy samemu dzwonić.

Aha - ja mam tel w Idea i w chorwacji bede korzystał z usług Cro-Net'u.

dzięki,
Maciej
Hej:) rzeczywsicie najlepiej skonsultowac sie ze swoim operatorem. Ja np mam telefon w sieci Idea i okazuje sie ze moje ceny przedstawiaja sie nastepujaco; okolo 4 zl za wyslanie smsa , natomiast rozmowa to koszt okolo 5 zl za minute;) pozdrówka;) Jak sie tez dowiedzialam , to w chwili dzwonienia Do Ciebie rowniez i dzwoniacy ponosi podazje polowe kosztow;) pozdrówka;)
iwona
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 24.07.2004 10:57

ibiza_ napisał(a):okolo 4 zl za wyslanie smsa

8O to chyba jakaś pomyłka. Koszt smsa wysyłanego z Chorwacji w popie i mixie wynosi 2 zł, natomiast w postpaidach poniżej złotówki.
ibiza_ napisał(a):Jak sie tez dowiedzialam , to w chwili dzwonienia Do Ciebie rowniez i dzwoniacy ponosi podazje polowe kosztow;)

Nie. Dzwoniący do Ciebie płaci tak jak za połączenie do Twojej sieci, natomiast to Ty pokrywasz koszt połączenia międzynarodowego.

Pzdr.
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 24.07.2004 15:16

ibiza_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ibiza_ » 24.07.2004 20:01

sokool napisał(a):
ibiza_ napisał(a):okolo 4 zl za wyslanie smsa

8O to chyba jakaś pomyłka. Koszt smsa wysyłanego z Chorwacji w popie i mixie wynosi 2 zł, natomiast w postpaidach poniżej złotówki.
ibiza_ napisał(a):Jak sie tez dowiedzialam , to w chwili dzwonienia Do Ciebie rowniez i dzwoniacy ponosi podazje polowe kosztow;)

Nie. Dzwoniący do Ciebie płaci tak jak za połączenie do Twojej sieci, natomiast to Ty pokrywasz koszt połączenia międzynarodowego.

Pzdr.

hej:) Chyba to nie pomyłka, jednak:) Cytuje co znalazłam na stronie Ideii;
Roaming w POPie wyróżnia tylko 3 strefy cenowe
Są to: Europa, Ameryka Północna oraz Resztę Świata. Połączenia z krajów znajdujących się w tej samej strefie kosztują tyle samo. Pamiętaj jednak, że w roamingu płacisz zarówno za połączenia wykonywane, jak i odbierane za granicą.
Za wykonywane za granicą rozmowy zapłacisz wg następujących stawek (cena brutto za minutę połączenia):

Użytkownik jest w strefie: Użytkownik dzwoni do:
Polska Europa Ameryka Północna Reszta Świata

Europa* 5 zł 7 zł 9 zł 12 zł

Ameryka Północna 9 zł 9 zł 9 zł 12 zł

Reszta Świata 12 zł 12 zł 12 zł 12 zł

Z kolei odbierając rozmowy za granicą, zapłacisz za połączenie wg stawek (cena brutto za minutę połączenia):

Użytkownik jest w strefie: Opłata

Europa 4 zł

Ameryka Północna 7 zł

Reszta Świata 9 zł
Podaje takze link, moze ktos jeszcze skorzysta :) http://www.idea.pl/portal/map/map/promo ... o_id=15610
Pozdrówka;)
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 24.07.2004 22:32

No i jakoś nie widzę informacji o 4 zł za smsa, więc jednak pomyłka...

ibiza_ napisał(a):Z kolei odbierając rozmowy za granicą, zapłacisz za połączenie wg stawek (cena brutto za minutę połączenia): (...)Europa 4 zł

sokool napisał(a): natomiast to Ty pokrywasz koszt połączenia międzynarodowego.

czyli te 4 złote, a dzwoniący płaci normalnie jak po Polsce...

Pzdr.
kordoba
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kordoba » 24.07.2004 22:43

Ibizie sie cos pomylilo

SMS z popa to koszto w europie 2 zlote , za przychodzacy nic sie nie placi.
rozmowa w europie to 5 lzoty na min. a jak ktos dzwoni do nas to placimy 4 zlote za minute.
jak sie ma na abonament to wyglada inacze to juz jest uwarunkowane kosztem operatorow zagranica :D
pozdrawiam :)

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne