Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teksańskie widoczki w Toskanii

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.01.2016 22:33

Lednice napisał(a):Bardzo ładny ośrodek :D
No, tylko pokoje coś mało fajne 8) ( łóżka ze szpitala :?: )
Ale za to jest w nich dużo miejsca :wink:

Ośrodek rzeczywiście wygląda lepiej niż na stronie www. Pokój miał to co trzeba na wakacjach - ja więcej nie potrzebuję, bo i tak prawie nas w nich nie ma. Otrzymane zdjęcia (przed rezerwacją) były gorsze, niż ten nasz domek. ale jaka fajna kuchnia :D Łóżko piętrowe to wg. mnie typowe ikeowskie łóżko sprzed paru (no 10) lat. Co trzeba przyznać, materace były bardzo wygodne, a duże łóżko bardzo szerokie. A miejsca (poza łazienką) rzeczywiście bardzo dużo. Były także 4 koce wełniane, jakby nam zimno było :mrgreen:

ajdadi napisał(a):Tak latem ,pisałem już,że to miała moja relacja na forum nr 1 być...ale się wystraszyłem :D
W MdB chyba wszędzie jest problem z korkami...u nas też wywalało :wink:
Co do basenu...oczywiście czepek i tylko kąpielówki... :!: :?: ...ale i tak było super

No tak, pisałeś o Toskanii, ale że też MdB?? Tego bym nie zgadła :D
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 21.01.2016 08:34

piekara114 napisał(a):To dla Ciebie opis campu.

Dzięki :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.01.2016 08:36

piekara114 napisał(a):Szybka pasta i można iść na pierwsze spotkanie z morzem – nie ma co tracić czasu jak będziemy tylko 7 dni.

Jestem gotowa ... :oczko_usmiech: :smo:
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 21.01.2016 09:55

piekara114 napisał(a):
ajdadi napisał(a):
piekara114 napisał(a):… a potem już do Marina di Bibbona.

...dobre...my też właśnie w MdB byliśmy...

8O 8O Latem? A ja tak szukałam opinii o miasteczku i plaży i znalazłam tylko jednego forumowicza, który tam był i podzielił się wiosenną fotką, która w sumie nie odpowiedziała na moje wątpliwości (przed rezerwacją), ale zaryzykowaliśmy.
Twojej relacji z MdB chyba tu nie ma?

Też byłem w MdB, tylko że na majówce i nie na kampie.
Teraz zobaczymy jak spodobała ci się piaszczysta plaża :D
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 21.01.2016 15:48

piekara114 napisał(a):No tak, pisałeś o Toskanii, ale że też MdB?? Tego bym nie zgadła :D

Wyczytałem ,że Toskania...ale wspominałaś coś o MdB...bo nie zauważyłem

Gwoli ścisłości my byliśmy w apartamentowcu Habitat
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.01.2016 17:15

ajdadi napisał(a):Gwoli ścisłości my byliśmy w apartamentowcu Habitat

przechodziliśmy koło nich wieczorem udając się do centrum :D I jak oceniasz ten apartamentowiec? Cena taka całkiem włoska :D
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 21.01.2016 17:24

piekara114 napisał(a):przechodziliśmy koło nich wieczorem udając się do centrum :D I jak oceniasz ten apartamentowiec? Cena taka całkiem włoska :D

Parę lat minęło...ale cena już wtedy była typowo włoska... :wink:
Ale nam się podobało...blisko plaża...wesołe miasteczko...i pyszna pizza w tym pasażu obok nas :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.01.2016 18:47

ajdadi napisał(a):
piekara114 napisał(a):przechodziliśmy koło nich wieczorem udając się do centrum :D I jak oceniasz ten apartamentowiec? Cena taka całkiem włoska :D

Parę lat minęło...ale cena już wtedy była typowo włoska... :wink:
Ale nam się podobało...blisko plaża...wesołe miasteczko...i pyszna pizza w tym pasażu obok nas :D
Ten pasaż obok przypomniał mi tzw. kwadraty z lat 80/90tych budowane wewnątrz osiedli jako sklepy handlowe :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.01.2016 20:29

Spaggia – pierwsze spotkanie jak podróż w nieznane

Jak rzekłam, po szybkim obiedzie pora na szybką plażę. Decydujemy się na tą najbliższą zaznaczoną na mapce z campu, a nie tą wypatrzoną przez nas.
Obrazek

Bierzemy tylko najpotrzebniejsze rzeczy, jest już sporo popołudniu, plażowanie za długie dziś nie będzie. Idziemy uliczkami między innymi campami, ale przede wszystkim między apartamentowcami. Większość z nich w tej okolicy należy do tych niskich dwu-, trzypiętrowych, a w uliczce najbliżej morza to domy z możliwością wynajmu. Wchodzimy w wąską ścieżkę leśną i po kilku sekundach jesteśmy na plaży. Jest niedziela, późne popołudnie, a na plaży tłum. Jesteśmy na plaży miejskiej, ale nie tej z parasolami , z tej kamerki, której obraz namiętnie przez ostatnie dni oglądaliśmy.

Idziemy lekko w lewo, aby znaleźć miejsce dla siebie. Po drodze widzę, na kij nabitą, jak Azja na słup, meduzy 8O 8O Straszne. Takie niewinne zwierzątka wodne. A jak fajnie prezentują się unosząc się na wodzie.
W pierwszej linii nie ma miejsca, siadamy trochę dalej od morza i szybko siup do morza. Morze jest bardzo ciepłe, są fale. Plaża całkiem inna niż te, które znamy z nad Bałtyku, z Cro czy z Hiszpanii.
A piasek…… no cóż nie jest to złocisty, delikatny piasek bałtycki, ale nie jest to mulisty wyrób a la piasek z Cro. Jest akceptowalny, tylko ta barwa taka nie piaskowa 8O Ale za to jak wygodnie się leży :D
Słońce bardzo przyjemnie przygrzewa, jest bardzo ciepło. Po dwóch godzinach stwierdzamy, że jak na pierwszy raz to wystarczy.

Jest fajnie :D :hut:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2016 20:52

A jak ta plaża wyglądała na waszych fotkach :?:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.01.2016 21:25

Lednice napisał(a):A jak ta plaża wyglądała na waszych fotkach :?:
Jak pisała, na plaże udaliśmy się z minimalnym wyposażeniem i aparatu nie chciało mi się nosić, więc zdjęcia nie będzie. Dziś musisz użyć wyobraźni. Będą juto jak udamy się na właściwe plażowanie. Cierpliwości

Marina di Bibbona – czyli nasza nadmorska Toskania

Po powrocie z plaży mamy jeszcze trochę siły i stwierdzamy, że trzeba odwiedzić centrum naszej wioski. Spacer na plażę pokazał nam, że taka mała nie jest. Przy oglądaniu mapy wydawało mi się, że nie będzie, gdzie spacerować, a w Marinie są same campy. Bardzo się myliłam.
Podczas naszego pobytu, jeśli tylko nie byliśmy w terenie, chodziliśmy do centrum. Decydujemy się pojechać samochodem i w sumie to był błąd. Po dojeździe do głównej wlotowej ulicy do MdB (będę takiego skrótu używała dla Marina di Bibbona), skręcamy w lewo za tłumem. Z każdym metrem ludzi coraz więcej, rowerzystów także, więc jesteśmy już w centrum. Ale trzeba gdzieś zaparkować, jeździmy i w końcu znajdujemy jakiś placyk i wolne miejsce. Można zaparkować i to za darmo.
Za centrum należy uznać okolice skrzyżowania Via del Mare z Via del Cavalleggeri Nord. Jest tu budynek policji
Obrazek

…informacja turystyczna, park rozrywki dla dzieci (trampoliny, pływadełka po stawiku itp.),
Obrazek

Obrazek

Obrazek

knajpki z panini, jakaś pizzeria, no i najważniejszy obiekt dla mojego syna (no i w sumie dla mnie) Ice Palace :hearts: :hearts: Są tu wg mnie najciekawsze lody (ocena na podstawie wyglądu). Syn poucza nas, że koniecznie trzeba kupić dwie gałki, bo jednej się nie opłaca (rzeczywiście się nie opłaca). Dwie gałki 2,2 euro, jedna 1,8, a porcja dla dzieci - 1,5. Jeśli chodzi o smaki to wybór jest ogromy. Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju czekoladowe (no może bez chili), syn limonkowe i zawsze limonkowe, a Pan M. za lodami nie przepada, czasami się skusi, a najbardziej smakują mu te w moim wafelku, więc jestem stratna :x Ale oczywiście próbuję tu i innych smaków i najbardziej mogę polecić limoncello – niestety nie za każdym razem były :cry: Porcje oczywiście słusznych rozmiarów.
Obrazek

Co do miasteczka – zrobię opis w jednym miejscu, aby się nie powtarzać, bo w sumie nie ma nad czym się rozwodzić. Przy ulicy Via del Cavalleggeri Nord znajduje się sklep Conad – market, w którym dostaniesz wszystko, co potrzeba do normalnego (nie tylko wakacyjnego) życia. Z boku budynku, od strony parkingu dokładnie tu znajduje się pizzeria oferująca pizzę na kawałki, na telefon i na wynos. Codziennie widzieliśmy ludzi, którzy pieszo czy na rowerach transportowali tacki formatu A3 załadowane kawałkami pizzy. A pizze są przeróżnych smaków. Chcą kupić z buta trzeba liczyć się z kolejką, długim czasem spędzonym właśnie w niej i niepewności :twisted: jakie kawałki będą jak przyjdzie nasza kolej. Są i tradycyjne: sos z serami, i z salami, i z pieczarkami, i z tuńczykiem, ale i warzywne, z oliwkami, z cukinią. Wybór jest, ale ryzyko co się trafi też :twisted: Na telefon robią takie jak się chce. Kawałki są w cenie 1,2 do 1,7 eur. A prezentowało się to tak i było smaczne i sycące :mrgreen: :mrgreen: .
Obrazek

W miasteczku są liczne parkingi, wszystkie płatne. W kilku miejscach są niewielkie place zabaw, a przy Strada Provinciale 15b znajduje się
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tą uliczką zwykle (ze 3 razy) wieczorem wracaliśmy z centrum na camp. Tu też znajdują się hotele z basenami, jakieś sklepiki i knajpki (kilka).

W ten pierwszy wieczór, nie zabawiamy za długo i po 22 zbieramy się na camp. Na campie obowiązuje cisza nocna od 23 i dokładnie 10 minut przed wyznaczoną godziną kończą się animacje dla dzieci ( z boku basenu i restauracji) i zapada cisza i ciemność. I tak było codziennie, więc spokojnie można było się wyspać.
Dobranoc
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2016 21:41

Na serio była cisza nocna :?: :roll:

O 23 w Cesenatico koło Rimini dopiero się rozkręcała zabawa i kończyła gdzieś po 1 w nocy 8)
Całe miasteczko żyło i wibrowało 8)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.01.2016 22:13

Lednice napisał(a):Na serio była cisza nocna :?: :roll:

O 23 w Cesenatico koło Rimini dopiero się rozkręcała zabawa i kończyła gdzieś po 1 w nocy 8)
Całe miasteczko żyło i wibrowało 8)

Na campie tak i na tych okolicznych też, a w centrum było gwarnie. Cisza nocna mi bardzo odpowiadała, bo ja lubię pospać i nie uśmiecha mi się o północy słuchać śpiewów dzieci czy skocznych tańców. Przecież zwykle w app. w cro jak się wynajmuje jest informacja o ciszy nocnej - przynajmniej ja na 8 wyjazdów na takie app. trafiłam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2016 23:13

Różnie bywa, także w Chorwacji 8)

Czasem cisza nocna na kwaterze jest teoretycznie, a praktycznie jest impreza w knajpie obok i kończy się zawsze północy :roll:

Najlepiej mieć klimę w pokoju, zamknąć okna i nic nas to nie interesuje :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.01.2016 08:44

piekara114 napisał(a): Porcje oczywiście słusznych rozmiarów.
Obrazek

Ja mam zazwyczaj obcięte nogi :roll: ... a tu ktoś komuś uciął głowę 8O :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia