FUX napisał(a):Każdemu pozostawmy wybór, jak spędza czas wolny.
Popieram i zapraszam na dalszą część mojego spaceru…
23.07.2015, czwartek – Wiedeń cz.3Przez Bramę przy Dolnym Belwederze wychodzimy na Rennweg… Trafiamy tu na polski kościół i pomnik papieża JPII. Po kilku kolejnych krokach jesteśmy na Schwarzenbergplatz, na którym znajduje się pomnik Das Heldendenkmal der Roten Armee (Pomnik Bohaterów Armii Czerwonej).
Pamiętam, że jak byliśmy w zimie i po nocnej wizycie w Belwederze, pomnik i cały plac były mocno oświetlone…. Na placu jest jeszcze dość spora fontanna. Robimy sobie tu krótki odpoczynek, bo nogi trochę bolą
Mamy w planie podjechać tramwajem w kierunku ścisłego centrum, ale na przystankach są informacje o zmianie tras jazdy i nie bardzo nam to pasuje. Podjeżdżamy jeden czy dwa przystanki i jesteśmy na
Kościół Karola po raz kolejny oglądamy tylko z daleka…
…podobnie jak secesyjną stację metra
…i bez autka…
Z KarlsPlatz spacerowym mega kroczkiem udajemy się pod Albertina
Mijamy galerię i jesteśmy na…
Na placu, praktycznie pustym, znajduje się pomnik cesarza Józefa II. Pomnik wzorowany jest na monumencie Marka Aureliusza z Kapitolu.
Plac z 3 stron zamknięty jest zabudowaniami pałacu Hofburg, a w części znajdującej się na Józefem znajduje się Austriacka Biblioteka Narodowa. A sam pomnik wygląda na malutki...
Idziemy dalej mijając po prawej Stallburg, czyli dawne stajnie pałacowe. Obecnie mieści się tu znana Hiszpańska Szkoła Jazdy ze słynnymi lipiańskimi końmi.
Mijamy jeszcze narożną fontannę…
…coś wkurzony jest Posejdon…
Po chwili jesteśmy na MichaelerPlatz
Na placu znajdują się antyczne ruinki...
Ale nie one na placu najważniejsze. Udaję się w kierunku jednej z bram Hofburga
Wejście na teren Pałacu bronią Panowie…
Przechodzę przez bramę…
…i jestem na największym placu wśród zabudowań Hofburga – In der Burg.
Plac otoczony jest „starym pałacem” (niem. Alte Burg), „pałacem Amelii” z XVI w., barokowym „skrzydłem Leopolda” oraz pochodzącą z XVIII w. „Kancelarią Cesarską”. Na placu stoi pomnik Franciszka II. W „skrzydle Leopolda” obecnie znajduje się rezydencja prezydenta Austrii. W apartamentach Franciszka Józefa i cesarzowej Sissi w budynku „Kancelarii” obecnie mieści się muzeum.Przez kolejną z bram, w której znajdują się sklepiki z pamiątkami…
…wychodzę na HeldenPlatz
…skąd widać bliźniacze muzea, pomnik arcyksięcia Karola oraz Ratusz. Szukam moich Panów, z którymi rozstałam się z drugiej strony Pałacu, a którzy ruszyli na poszukiwanie miejsca na posiłek… Nie ma ich, więc patrzę jeszcze na Bramę Zamkową Burgtor, która rozdziela Plac Bohaterów od Ringstrasse
Jeszcze raz Hofburg i słynne wiedeńskie dorożki…
…jeszcze z bliska arcksiążę
…i jestem w Volksgarten....