Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teksańskie widoczki w Toskanii

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.05.2016 17:57

Katedra w Sienie przepiękna. Już wiem, że muszę zobaczyć ją na własne oczy.
PS. Nadrobiłam zaległości :) przeczytałam już całą Twoją relację. Bardzo fajna, szczegółowa, bez zanudzania, super pomysł z linkami do miejsc parkingowych itp. Czekam na Gardę
Pozdrawiam
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.05.2016 18:33

FUX napisał(a):Siena jednym z klimatyczniejszych miejsc w T.

Trudno się nie zgodzić, a o poranku (bez ludzi) albo późnym wieczorem to W OGÓLE!

Katedra w Sienie jak dla mnie = katedrze w Orvieto i Mediolanie (tu jeszcze coprawda nie byłem, znam tylko ze zdjęć)
:evil:

Brescia to dla mnie terra incognita, tym chętniej pooglądam

mysza73 napisał(a):No ale dziewczyny, zastanówmy się ... które włoskie miasto nie ma zabytków :roll: ,
zawsze jakiś ładna chiesa, palazzo albo kupka "kamieni" się znajdzie :oczko_usmiech: Co fakt to fakt. Ciekaw czy tam na południu też w każdej wiosce będą kamienie...

Nie, tam na południu tylko brzydkie plaże ;)

mysza73 napisał(a):moja Zuźka ostanio mówi mi, cobym pokazała jej gdzie my właściwie jedziemy ... pokazuję jej lazury w relacji Tonego, a ona kręci nosem ... że piach ... że trzeba daleko w morze iść żeby popływać ... 8O ,
zakończyła swe jęczenie stwierdzeniem, że "w Chorwacji i tak jest najfajniej" :roll: 8O :wink:

Zobaczy lazury apulijskie i Alberobello to jej minka zrzednie ;)
No chyba, że NADAL PLANU nie masz i nie wiesz co tam zobaczyć w tej APulii :P :lool: :lool:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.05.2016 20:21

piekara114 napisał(a):
ruzica napisał(a):
marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a): zabytki, jak się okazało Brescia ma ich trochę
Ciekawie. To chyba pierwsze moje spotkanie z tą miejscowością.
Relacje kształcą 8) :wink:
No właśnie :!: Mój papierowy przewodnik twierdził, że w ogóle nie warto tam zaglądać 8O A na zdjęciach widać, że to całkiem przyjemne miasto :)
Zwłaszcza jak opis zaczyna się o mieście broni :mrgreen: :mrgreen: Opis Brescii był tylko w jednym z 3 przewodników (w domu sprawdzę, w którym), a poświęcono mu nawet 4 strony 8O 8O

Sprawdziłam: ten przewodnik prezentue Brescie - zdj. z netuObrazek

ajdadi napisał(a):Fajna ta Brescia...wiadomo to nie Siena...ale mi się podoba i bym się tam nie nudził
Myślę, że spokojnie można by było cały dzień w tym mieście spędzić. A Siena to Premier League :D

tony montana napisał(a):Katedra w Sienie jak dla mnie = katedrze w Orvieto i Mediolanie (tu jeszcze coprawda nie byłem, znam tylko ze zdjęć)

Do Orvieto było za daleko z naszej Marina, ale było w planie C zapisane :mrgreen: A mediolańskie Duomo widziało się w dniu zamachów na WTC bez żadnego przygotowania i przewodnika, więc koniecznie trzeba powtórzyć... Czasu na wszystko nie starczy...

wiola2012 napisał(a):PS. Nadrobiłam zaległości :) przeczytałam już całą Twoją relację. Bardzo fajna, szczegółowa, bez zanudzania, super pomysł z linkami do miejsc parkingowych itp. Czekam na Gardę

Dzięki. Garda się pisze...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.05.2016 20:58

21.07.2015, wtorek – Lago di Garda cz.1

Rano dość zgrabnie się zbieramy, przepakowuję walizki na to, co będzie nam w dalszej drodze potrzebne, a co może wylądować w otchłani. Wieczorem jeszcze w recepcji dowiedziałam się, gdzie warto poplażować nad Gardą. Odpowiedź w pięknym języku szekspira: Bardolino. Ale potrzebujemy coś na zachodnim brzegu. Pan tłumaczy jak dojechać, na Google street pokazuje gdzie zaparkować, plażę. Wszystko wiemy :mrgreen:

O 9:30 opuszczamy hotel, jest już ciepło, czuć już nadchodzące gorąco. Jeszcze tankujemy foczkę i jedziemy poplażować…
Obrazek

Włoskie rondo przed nami...
Obrazek

Plątamy się jakimiś bocznymi drogami, robimy jakieś śniadaniowe zakupy i już jedziemy przez gardziańskie miasteczka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po godzinie jazdy jesteśmy u celu
Obrazek

Przejeżdżamy przez miasteczko...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

…aby w wypatrzonym miejscu zaparkować. Oczywiście jak to we Włoszech, parking płatny 2 eur/h, ale 7,5 eur za cały dzień. Parkujemy w cieniu przy samej plaży, przy wypożyczalni kajaków…. Bliżej już chyba się nie da :mrgreen:

Szybko wyrzucamy manatki na plażę, KAMIENISTĄ….
Obrazek

… i siup do wody… Zimno 8O 8O …. Palce drętwieją 8O 8O ….
Lecę po termometr, co to za numery… Ale woda ma 26 stopni.. Chyba Morze Liguryjskie nas rozpuściło….

Woda kryształ i niezmącona jakimś piaskiem…To plażujemy na całego, jakiś smażing, snurkowania, gry w piłkę i totalne lenistwo…
Obrazek

Prawie jak w Cro….
Obrazek

W czasie nawodnego lenistwa przepływają sobie łabędzie, dwa. Fajnie :D I popłynęły sobie, ale po pewnym czasie wracają i stwierdzają, że chyba będę dobrą przekąską w południe 8O 8O …. Zdecydowanie zmniejszyły dzielący nas dystans, na szczęście jeden odpuścił, ale drugi dalej zmierza w moim kierunku 8O 8O … Kurdę, trzeba się wycofywać jakoś delikatnie acz szybko. A jakoś ratunku ze strony Pana M. nie widzę, bo leży plackiem na ręczniku… Ale udało mi się, uszłam z życiem…

Obrazek

Łabędzie plączą się w okolicy, raz w naszej raz w sąsiedniej zatoczce. Dodatkowo jedna dziewczyna postanawia je pokarmić jakąś bułką, z czego one chętnie korzystają. Ale po pewnym czasie robią się agresywne i mimo, że dziewczę wraca do wodnych zabaw, one ewidentnie ją dalej zaczepiają i próbują złapać za rękę….

Obrazek

Pamiętajcie nad Gardą czyhają straszne potwory, które tylko czekają, jaką kuchnię światową dziś serwują…. :idea: :idea:
Ostatnio edytowano 01.06.2016 07:10 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 31.05.2016 21:15

No Bezdroża są na ogół ok. Ja mam Pascala(te są z gruntu beznadziejne) i National Geographic, autorstwa jakiegoś Jankesa, który we wstępie pisze, że Włochy to....bardzo mały kraj 8O 8O 8O :!: :lol:

piekara114 napisał(a):

Pamiętajcie nad Gardą czyhają straszne potwory, które tylko czekają, jaką kuchnię światową dziś serwują…. :idea: :idea:

Coś pecha miałaś, nad morzem też Cię potwory atakowały, jeden nawet skutecznia :P :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.05.2016 21:25

ruzica napisał(a):Coś pecha miałaś, nad morzem też Cię potwory atakowały, jeden nawet skutecznia :P :wink:

O ile pamiętam tą fioletową bestię, to jakoś nie powiązałam, że te białe stwory to już drugi atak w Italy na moją osobę 8O
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 31.05.2016 22:47

piekara114 napisał(a):
Wchodzimy jeszcze na Campo…. Ale tłumy 8O 8O ciężko przejść, żeby wejść na sam plac, nie mówiąc już o jakimś poruszaniu się w tym tłumie. Udaję się pod fontannę, która powoli zapełnia się wodą. Nie mam mowy o zrobieniu zdjęcia całej fontannie, ludzie okupują ogrodzenie szczelnym szpalerem.

Jak ja byłem, to przy fontannie były pustki, może dlatego, że i ona pusta była :(
IT-Siena02.JPG

Za to w okolicznych uliczkach trochę ciasnawo bywało
IT-Siena01.JPG

ale i tak jest numerem 1 i chcę tam jeszcze zawitać :oczko_usmiech:

pzdr f
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.06.2016 07:03

i siup do wody… Zimno 8O 8O …. Palce drętwieją 8O 8O ….
Lecę po termometr, co to za numery… Ale woda ma 26 stopni..

:D uśmiałam się
Ja myślę, że i nasz Bałtyk ciepły tylko te południowe morza nas rozpieściły :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.06.2016 20:34

feniks7 napisał(a):Jak ja byłem, to przy fontannie były pustki, może dlatego, że i ona pusta była :(

Rozeszli się po kątach :wink:

wiola2012 napisał(a):
i siup do wody… Zimno 8O 8O …. Palce drętwieją 8O 8O ….
Lecę po termometr, co to za numery… Ale woda ma 26 stopni..
:D uśmiałam się
Ja myślę, że i nasz Bałtyk ciepły tylko te południowe morza nas rozpieściły :D

Śmiech to zdrowie... W Bałtyku to i w 11 stopniach się kąpałam i to parę razy kilka dni pod rząd, ale ciepło rozpuszcza....
Ostatnio edytowano 03.03.2023 19:57 przez piekara114, łącznie edytowano 2 razy
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.06.2016 20:37

21.07.2015, wtorek – Lago di Garda cz.1 c.d.

W Toscolano jest wszystko co potrzebne do wypoczynku: woda, góry na horyzoncie, promenada…
Obrazek

Obrazek

Obrazek

…turystyczna ciuchcia…
Obrazek

…przystań promowa ze stateczkami, pomosty do łowienia ryb, boiska do gry…
Obrazek

Obrazek

Obrazek

…mały kościółek…
Obrazek

… piękne wille, restauracje z widoczkiem…
Obrazek

…deptak nad samą wodą…
Obrazek

Obrazek

…rowerzyści mile widziani…
Obrazek

…. i nawet jakiś plac zabaw widziałam (i to taki większy).

Po 4 godzinach lenistwa, pora się zbierać. Temperatura iście wakacyjna…
Obrazek

…jedziemy dalej....
Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 02.06.2016 09:25 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 02.06.2016 08:13

piekara114 napisał(a):
piekara114 napisał(a):
ruzica napisał(a):
marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a): zabytki, jak się okazało Brescia ma ich trochę
Ciekawie. To chyba pierwsze moje spotkanie z tą miejscowością.
Relacje kształcą 8) :wink:
No właśnie :!: Mój papierowy przewodnik twierdził, że w ogóle nie warto tam zaglądać 8O A na zdjęciach widać, że to całkiem przyjemne miasto :)
Zwłaszcza jak opis zaczyna się o mieście broni :mrgreen: :mrgreen: Opis Brescii był tylko w jednym z 3 przewodników (w domu sprawdzę, w którym), a poświęcono mu nawet 4 strony 8O 8O

ajdadi napisał(a):Fajna ta Brescia...wiadomo to nie Siena...ale mi się podoba i bym się tam nie nudził
Myślę, że spokojnie można by było cały dzień w tym mieście spędzić. A Siena to Premier League :D

W Brescii jest też bardzo dobra galeria Pinacoteca Tosio Martinengo. Obrazy z niej będzie zobaczyć teraz w Muzeum Narodowym w Warszawie http://www.mnw.art.pl/wystawy/brescia-renesans-na-polnocy-wlochbrmoretto-savoldo-moroni-rafael-tycjan-lotto,178.html
Ostatnio edytowano 02.06.2016 11:08 przez maxredaktor, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.06.2016 09:33

maxredaktor napisał(a):W Brescii jest też bardzo dobra galeria Pinacoteca Tosio Martinengo. Można je będzie zobaczyć teraz w Muzeum Narodowym w Warszawie http://www.mnw.art.pl/wystawy/brescia-renesans-na-polnocy-wlochbrmoretto-savoldo-moroni-rafael-tycjan-lotto,178.html

Dzięki za uzupełnienie. My jakoś za muzeami z obrazami nie przepadami, a ostatnia wizyta we Wrocławiu dodatkowo nas zniechęciła
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 02.06.2016 11:10

Niemniej jednak pokazuje to, że Brescia ma sporo do zaoferowania. Więc przewodniki nie powinny traktować jej po macoszemu ;)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 02.06.2016 19:33

... też mieliśmy "chrapkę" na Brescie, ale tylko przejechaliśmy obok niej dwukrotnie w drodze do Mediolanu i Bergamo, a widzę, że jednak warto tam wjechać ... :roll: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.06.2016 11:54

kmichal napisał(a):... też mieliśmy "chrapkę" na Brescie, ale tylko przejechaliśmy obok niej dwukrotnie w drodze do Mediolanu i Bergamo, a widzę, że jednak warto tam wjechać ... :roll: ...
Milano na pewno wyżej notowana niż Brescia....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia